واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
تاجیکستان بر سر دوراهی؛ عضویت در اوراسیا یا اسارت اقتصادی چین
یک نشریه چاپ دوشنبه نوشت: تاجیکستان بر سر دوراهی قرار گرفته و باید از میان گزینه عضویت در اتحاد اقتصادی اوراسیا و یا اسارت اقتصادی چین یکی را برگزیند.
![خبرگزاری فارس: تاجیکستان بر سر دوراهی؛ عضویت در اوراسیا یا اسارت اقتصادی چین خبرگزاری فارس: تاجیکستان بر سر دوراهی؛ عضویت در اوراسیا یا اسارت اقتصادی چین](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1393/11/03/13931103000038_PhotoA.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، نشریه اجتماعی سیاسی «فرژ» ضمن چاپ مطلبی به بحث و بررسی موضوع مزایای عضویت تاجیکستان در اتحاد اقتصادی اوراسیا و ادامه همکاریهای نزدیک اقتصادی با چین پرداخته است. این نشریه به استناد بیانیه «ایگور مارازوف» عضو کمیته روابط بینالمللی اتحاد اقتصادی اوراسیا مبنی بر ضرورت اعلام تصمیم دوشنبه جهت پیوستن به این اتحاد در سال 2015، نوشته است: مارازوف معتقد است که تاجیکستان یکی از اعضای فعال سازمان پیمان امنیت جمعی بوده و در چارچوب منطقه آزاد تجاری نیز نقش موثر دارد که از این رو باید در نزدیکترین فرصت تصمیم خود برای ورود به اتحاد اقتصادی اوراسیا را اعلام کند. این هفتهنامه همچنین به سخنان «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه اشاره کرده که گفته بود آغوش اتحاد اقتصادی اوراسیا برای همه کشورهای مستقل مشترکالمنافع باز است که نه تنها تاجیکستان بلکه ازبکستان نیز میتواند عضویت آن را دریافت کند. بنابه نوشته «فرژ»، بیانیه اخیر مارازوف واکنشهای را در پی داشت، به عنوان مثال «اسلام کریماف» رئیس جمهور ازبکستان در پیامی به مردم کشورش اظهار داشت که «تاشکند» به هیچ وجه به اتحاد اقتصادی اوراسیا و سایر اتحادیهها وارد نخواهد شد. هرچند هنوز پشت پرده این موضعگیری کریماف چندان روشن نیست اما معلوم است که تاشکند عضویت در این سازمان را در حال حاضر به نفع خود نمیداند. این هفتهنامه معتقد است که اتحاد اقتصادی اوراسیا و یا به عبارتی «اتحاد پوتینی» فاقد اساس و مبنای قوی اقتصادی بوده و به این دلیل دورنمای اطمینانبخشی نخواهد داشت. ولی همزمان در این مطلب به نظر برخی از تحلیلگران اقتصادی و سیاسی اشاره شده که به آینده این اتحاد در جهت تغییر مثبت وضع بحرانی کشورهای منطقه خوشبین میباشند. «ذوالفقار اسماعیلیان» تحلیلگر مسائل اقتصادی ورود تاجیکستان به اتحاد اقتصادی اوراسیا را به نفع این کشور میداند. به گفته وی، حضور تاجیکستان در این سازمان منجر به بهبود وضعیت حقوقی مهاجران کاری تاجیک در روسیه خواهد شد. از سوی دیگر ورود کالاهای تولید روسیه و سایر کشورهای عضو بلامانع خواهد شد که این موضوع به نفع «دوشنبه» میباشد. این تحلیلگر دلیل تاخیر مقامات تاجیک در اتخاذ تصمیم جهت ورود به اتحاد اقتصادی اوراسیا را با همکاریهای نزدیک اقتصادی دوشنبه با «پکن» مرتبط دانسته است. اسماعیلیان با اشاره به سهم استثنایی چین در اقتصاد تاجیکستان و دریافت اعتبارات جدید از این کشور، بدهکاری دوشنبه به پکن را حدود 3 میلیارد دلار دانسته و این رقم را بالا و نگرانکننده خوانده است. «رشید غنی عبدالله» کارشناس سیاسی تاجیک نیز بر این باور است که دوشنبه قبل از ورود به اتحاد اقتصادی اوراسیا و هر سازمانی دیگر باید منافع ملی خود را ملاک قرار دهد و از شتابزدگی در این امر پرهیز کند چرا که ورود عجولانه تاجیکستان در دهه 90 قرن گذشته به بسیاری از سازمانها نهتنها برای کشور نفع خاصی نداشت بلکه در خیلی از موارد درد سر هم درست کرد. این صاحبنظر مسائل سیاسی تاجیک، با اشاره به وجود مباحثی در سطوح مختلف جامعه قزاقی گفته است: عدهای از قزاقها از آن شکایت دارند که پس از وارد شدن به اتحاد گمرکی قیمت کالا و محصولات در این کشور بالا رفت و بر مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم افزود. دیدگاههای مشابهی در بلاروس به عنوان عضو اتحاد اقتصادی اوراسیا نیز به نظر میرسد که به این دلیل در بحث عضویت باید با شرایط مورد نظر خود وارد شد. انتهای پیام/
93/11/04 - 16:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]