تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دعايى كه با بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم شروع شود، رد نمى‏شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

خانه انزلی

تجهیزات ایمنی

رنگ استخری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1799166770




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شنبه‌ی سیاه؛ روزی سرخ و سرآغاز دورانی تازه |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: شنبه‌ی سیاه؛ روزی سرخ و سرآغاز دورانی تازه
احمد وخشیته
کد خبر: ۴۶۸۴۲۱
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۵ - 20 January 2015


تاریخ را که ورق میزنیم سرشار است از حوادث غمبار, حوادثی که صفحات تاریخ را با خون بیگناهان رنگین کرده‌ و کودکان، زنان و مردان بیگناه قربانی رویاهای بیمارگونه‌ی دیکتاتورهای زمان خود شده‌اند. اما آنچه که مردمی را از دیگر مردمان متمایز می‌کند نحوه برخورد آن ملت با این حوادث غمبار است. 20 ژانویه 1990 اگرچه شنبه‌ی سیاه و خونینی برای ملت جمهوری آذربایجان بود اما مقدمه‌ای غمبار بود بر استقلال شیرینی که در ماه‌های آتی رقم خورد.


شاید زمانی که گورباچف اصلاحات خود را آغاز نمود، کسی پیش‌بینی نمی‌کرد این روند به حوادثی اینچنینی ختم شود و ابعاد این واقعه تا مرزهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان کشیده شود. بدین ترتیب بحرانی که در سال 1988 آغاز شد و تا امروز هم ادامه دارد، شعله‌های آتش درگیری‌های آن دامن هر دو کشور را گرفت و مردمانی در باکو و سومقاییت کشته شدند. اما آنچه که بامداد بیستم ژانویه‌ی 1990 را برای مردم جمهوری آذربایجان سیاه کرد، برخورد رهبر مصلح شوروی با این رویداد بود! زمانی که افکار آزادی‌طلبی ملت جمهوری آذربایجان طغیان کرد، مانند تمام دیکتاتوری‌ها، تانک‌های شوروی به سوی مرزها روانه شدند تا بسوزانند و بکشند و شنبه‌ی خونینی را برای جمهوری آذربایجان به یادگار بگذارند. 


در آن روز کودکان، زنان و مردان بسیاری در خون خود غلتیدند. اما آنچه اهمیت دارد این است که این قیام، سرآغاز جنبش استقلال‌طلبی مردم جمهوری آذربایجان شد. واقعه‌ای که برای حکومت قدرتمند شوروی، رویداد تازه‌ای بود.


 توجه به ابعاد سیاسی و هویتی این مسئله اهمیت زیادی دارد. به لحاظ سیاسی، در مرزهای اتحاد شوروی اتفاق تازه‌ای در حال شکل‌گیری بود. اگرچه مردم این جمهوری‌ها هیچ‌گاه بنیان‌های هویتی و مذهبی خود را فراموش نکرده بودند، اما این جنبش آنقدر نیرومند بود که در دوره‌های بعد توانست چارچوب مفهومی و اندیشه‌ی ملت‌باوری جمهوری آذربایجان را شکل دهد.  


همچنین این امر ضعف اتحاد شوروی از حل بحران‌های قومی و سرزمینی در داخل مرزهای این کشور را به طور عینی نمایان ساخت. کشوری که چندین دهه مدعی ساخت انسان شورویایی با فرهنگ و زبان روسی در داخل مرزهای خود بود، اکنون با آذری‌های غیوری مواجه شده بود که برای استقلال و آزادی خود فریاد می‌زدند و در مقابل تانک‌های حکومت شوروی ایستاده بودند. همین امر سبب شد که اعتماد به نفس دیگر ملت‌ها درون مرزهای شووری تقویت شود و اساس و چارچوب این جنبش به دیگر نقاط منطقه قفقاز کشیده شود. 


در درون مرزهای جمهوری آذربایجان نیز این واقعه ابعاد هویتی مهمی داشت. این واقعه خونین مقدمه‌ای بود بر مانیفست هویتی مردم جمهوری آذربایجان که در سال‌های پس از فروپاشی شوروی نقش مهمی در اتحاد قومی و هویتی مردم آن کشور ایفا کرد. 


از سوی دیگرباید به یادداشت که از دیرباز پیوندهای عمیق زبانی، قومی، تاریخی و مذهبی میان دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد و همین امر سبب شده است که ایران در زمان رویداد این رخداد ناگوار، ابعاد این فاجعه را از طریق رسانه‌های خود به طور گسترده‌ای منعکس کند. 


جمهوری اسلامی ایران پس از کشتار دسته کم 130 نفر از شیعیان آذربایجان، تنها دولتی بود که بطور جدی به دولت شوروی اعتراض رسمی و جنایت شوروی علیه مردم مسلمان جمهوری آذربایجان را به شدت محکوم کرد؛ این درحالی بود که دیگر دولت های منطقه به راحتی از کنار کشتار مردم در آذربایجان در 20 ژانویه 1990 گذشتند.


گسترش مناسبات جمهوری اسلامی ایران با جمهوری آذربایجان در طول دوره شکل گیری و اعلام موجودیت این کشور همواره مورد توجه تهران بوده است و تمامی دولتهای برسرکار آمده در تهران در این سال‌ها به ارتقای سطح مناسبات با این کشور همسایه و هم‌مذهب ایران اهتمام ویژه داشته اند به گونه ای که همواره سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو در روز «شهدای استقلال این کشور و روز ماتم ملی» با برگزاری مراسم بزرگداشتی، ادای احترام می کنند. زیرا ارتقای مناسبات با مردمی که قرابت دینی و فرهنگی و وحدت تاریخی و همجواری جغرافیایی و موضوعات مشترک امنیتی با ایران دارند، از اولویتهای نظام جمهوری اسلامی ایران تلقی می‌شود. فراموش نباید کرد که از همان آغاز  با اعلام استقلال جمهوری آذربایجان در واپسین ماه‌های عمر اتحاد جماهیر شوروی، جمهوری اسلامی ایران از نخستین دولتهایی بود که موجودیت جمهوری آذربایجان را به رسمیت شناخت.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن