واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: شاهد سیا در پرونده افشای عملیات خرابکاری در ایران
روز جمعه عامل روسی آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) که با نام مستعار «مرلین» شناخته میشود، از راه دور در پرونده مربوط به افشای اطلاعات عملیات مخفیانه این سازمان در ایران، شهادت داد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، یک روز پس از آنکه مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا گفت از لو رفتن عملیات سیا برای خرابکاری در برنامه هستهای ایران، جا خورده است، عامل اصلی سرویس جاسوسی آمریکا در این عملیات نیز، از طریق ویدئو کنفرانس در دادگاه بررسی پرونده «جفری استرلینگ» شهادت داد.
سرویسهای اطلاعاتی و دستگاه قضایی آمریکا یکی از کارکنان سابق سازمان سیا به نام «جفری استرلینگ» را به درز اطلاعات مربوط به این عملیات متهم کردهاند. استرلینگ 47 ساله که در سال 2000 مسئول مافوق مرلین بوده، متهم است که اطلاعات طبقهبندیشده مربوط به عملیات خرابکاری آمریکا علیه برنامه هستهای ایران را در اختیار یکی از خبرنگاران روزنامه نیویورکتایمز به نام «جیمز رایزن» قرار داده است. رایزن این اطلاعات را در سال 2006 در کتابی تحت عنوان «دولت جنگ» منتشر کرد.
بررسی این پرونده ماههاست به دلیل وضعیت قانونی نامشخص رایزن و اینکه آیا وی نیز باید مورد اتهام قرار گیرد یا نه، به تأخیر افتاده بود. رایزن پیشتر به دلیل فشارهای وارد شده بر خود، از دولت «باراک اوباما» انتقاد کرده و رئیسجمهور آمریکا را بزرگترین دشمن رسانهها خوانده بود.
از آنجا که رایزن پیشتر اعلام کرده بود حتی در صورت به زندان افتادن منابع خود را لو نمیدهد، بازپرس پرونده تصمیم گرفته است تا با استناد به اظهارات شاهدان، آمارهای تماسهای تلفنی رایزن و استرلینگ و ایمیلهای رد و بدل شده بین آنها، اتهامات افسر سابق سیا را ثابت کند.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، مرلین دیروز از طریق ویدئو کنفرانس به مدت سه ساعت به تشریح نقش خود به عنوان عامل مخفی سیا و همچنین تلاشهایش برای ایجاد اخلال در برنامه هستهای ایران، پرداخت.
مرلین که یک مهندس هستهای روسی در سال 2000 برای انتقال اطلاعات غلط به ایران و خرابکاری در برنامه هستهای ایران، 66000 دلار از سیا پول دریافت کرده است. به گفته مرلین، وی تلاش کرده است با نزدیک شدن به تیم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اطلاعاتی نادرست و مخرب را وارد برنامه هستهای ایران کند.
به نوشته آسوشیتدپرس این اطلاعات مربوط به تسلیحات هستهای بودهاند، اما تیم ایرانی هرگز آنها را دریافت نکرده، تا جایی که این فرد مجبور شده است تا اطلاعات را در پاکتی قرار داده و به صندوق پستی تیم ایرانی در وین ارسال کند. با این وجود، ایران هرگز به این بسته و درخواستهای وی پاسخ نداده است. با این حال، مرلین در دادگاه عنوان کرد که او و سیا، این عملیات را موفق ارزیابی کردهاند.
روز پنجشنبه هم «کاندولیزا رایس» مشاور اسبق امنیت ملی کاخ سفید با حضور در دادگاه، گفت از لو رفتن و درز اطلاعات مربوط به این عملیات جا خورده است. وی در رابطه با این پرونده در دادگاه منطقهای ایالات متحده شهادت داد، اما در اظهارات خود اشارهای به اینکه آیا استرلینگ نقشی در درز اطلاعات مربوط به عملیات سیا در ایران داشته یا نه، نکرد. استرلینگ تاکنون داشتن هرگونه نقشی در انتشار این اطلاعات را رد کرده است.
هرچند بازپرس میگوید استرلینگ به دلیل بدرفتاری در سیا، دست به افشای اطلاعات زده، اما وکیل وی میگوید این اطلاعات میتواند از طرف هر کس دیگری درز کرده باشد و استرلینگ ناعادلانه در معرض اتهامزنی قرار گرفته است.
رایس در شهادت روز گذشته خود گفت عملیات تخریبی سیا در ایران، یکی از مهمترین و محرمانهترین پروندههای دوران کاری وی به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت اول «جورج بوش» پسر بوده است.
به گفته رایزن، اطلاعات مربوط به خرابکاری سیا در ابتدا قرار بوده در نیویورکتایمز منتشر شود، اما از این اقدام جلوگیری شده است. مهر ماه امسال «جیل آبرامسون» سردبیر اجرایی سابق روزنامه نیویورکتایمز طی مصاحبهای، از فشارهای دولت «جورج بوش» به وی برای جلوگیری از انتشار گزارشی در مورد عملیات مخفی آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) علیه برنامه هستهای ایران، پرده برداشت و گفت به درخواست «کاندولیزا رایس» مشاور وقت امنیت ملی آمریکا از انتشار این گزارش جلوگیری کرده است.
رایس روز پنجشنبه در مورد این عملیات گفت این عملیات «یکی از معدود اهرمهایی بود که ما برای تلاش در راستای ایجاد اخلال در برنامه هستهای ایران، در اختیار داشتیم.»
مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا در اظهارات خود همچنین خبر احضار سردبیر نیویورکتایمز برای جلوگیری از انتشار این گزارش را نیز تائید کرد و گفت در این «اقدام بیسابقه» از مسئولان نشریه خواسته اجازه انتشار گزارش رایزن را ندهند.
به گفته وی، او در این دیدار که با حضور آبرامسون، رایزن و «جورج تنت» رئیس وقت سیا برگزار شده، او به نیویورکتایمز هشدار داده که انتشار این گزارش میتواند جان افراد را در معرض خطر قرار دهد.
وی در این رابطه گفت: «من اهمیت این مسئله که کاخ سفید از نیویورکتایمز بخواهد که گزارشی را منتشر نکند، درک میکنم. من کاملا به نقش رسانهها واقفم. اما ما واقعا باید به نیویورکتایمز تبعات آنچه را میخواهند انجام دهند، گوشزد میکردیم. چند روز بعد از آن دیدار، تایمز موافقت خود با کنار گذاشتن آن گزارش را اعلام کرد. اما رایزن بعدا در سال 2006 این موضوع را در یکی از فصلهای کتابش منتشر کرد. »
رایس در اظهارات دیروز خود، همانطور که انتظار میرفت از عملکرد دولت بوش دفاع کرده و بر خلاف رایزن که گفته بود ایرانیها به سرعت از برنامه سیا اطلاع یافته از موفقیت آن جلوگیری کردند، مدعی شد عملیات آمریکا در ایجاد اختلال در برنامه هستهای ایران، موفق بوده است.
روز پنجشنبه علاوه بر رایس، یک مدیر ناشناس سیا نیز از پشت دیواری حائل به نحوی که هویتش مشخص نشود، در این رابطه شهادت داده و اعلام کرد که بیش از 90 نفر در دولت بوش، از این عملیات مخفی مطلع بودهاند.
وی همچنین اذعان کرد که بخشهایی از کتاب رایزن، بیش از آنکه مشابه ادبیات استرلینگ باشد، شبیه به اصطلاحاتی بوده است که شخص «مرلین» به کار میگرفته است.
شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]