واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ دي ۱۳۹۳ (۱۳:۵ب.ظ)
کشف شواهد جديد از دوران پارينهسنگي در دره خرمآباد کاوش در غار کلدر در دره خرمآباد لرستان توسط تيم مشترک ايراني - اسپانيايي منجر به کشف بقايايي از دوران پارينهسنگي جديد و مياني در اين ناحيه از ايران شد.
به گزارش خبرگزاري موج از خرمآباد، به نقل از روابط عمومي ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان لرستان، پس از گذشت نزديک به چهل روز از کاوش باستانشناختي غار کلدر، واقع در دره خرمآباد لرستان در دامنه سفيدکوه، شواهد ارزشمندي از فعاليتهاي انسانهاي جوامع شکارگر و گردآورنده غذا در دوران پارينهسنگي مياني و جديد بهدستآمده است.
هيئت مشترک ايراني-اسپانيايي در قالب بخشي از تفاهمنامه منعقدشده بين پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري ايران با موسسه ديرينبومشناسي و تکامل اجتماعي بشر ايالت کاتالونياي اسپانيا اقدام به کاوش و مطالعه بقاياي فرهنگي در غار کلدر کرده است.
اين تيم به سرپرستي بهروز بازگير و آند ريو اويه (Andreu Olle) از موسسه ديرينبومشناسي و تکامل اجتماعي بشر ايالت کاتالونياي اسپانيا و مژگان جايز از پژوهشکده باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي با همکاري متخصصين دانشگاه ينا (Jena) آلمان و ليژ (Liege) بلژيک، و دانشجويان دانشگاههاي تربيت مدرس، مازندران، فردوسي مشهد و شوشتر، موفق شدند بقاياي فعاليتهاي انسان عصر سنگ را در لايههاي فرهنگي شامل دستافزارهاي سنگي و بقاياي جانوري کشف نمايند.
از دستاوردهاي اين تيم ميتوان به کشف کف - بسترهاي دوران پارينهسنگي و لايههاي برجا و غير مضطرب از دوران پليستوسين اشاره کرد. دستافزارهاي سنگي کشفشده شامل سرپيکانها، خراشندههاي جانبي و انتهايي و سنگ مادرهاي منتسب به صنعت لوا لوا و تيغهها و ريزتيغهها و سنگ مادرهاي منتسب به صنعت اوريگناسي (يا برادوستي) ، همراه سنگ چکشهاي استفاده شده در توليد اين دستافزارها ميشود.
صنعت لوا لوا (نوعي ازضربه به سنگ با روش خاص که مختص انسان هاي نئاندرتال است) و صنعت اوريگناسي، برادوستي (روش ابزارسازي انسان همو ساپين که از ويژگيهاي آن تاکيد بيشتر بر روي توليدتيغه وريزتيغه است).
مطالعه بقاياي جانوري در دوران پارينهسنگي از اهميت فراواني برخوردار است.
باستانجانورشناسي از شاخههاي باستان زيستبوم شناسي است که نقش بسزايي در آگاهي يافتن از بقاياي گونههاي جانوري از نهشتههاي باستاني دارد.
اين مطالعات منجر به بازسازي و شناخت چگونگي تعامل و ارتباط انسان با حيوانات مختلف و نقش اين تعاملات در فرهنگ انسان و محيط پيرامونش درگذشته ميشود.
بقاياي جانوري کشفشده از غار کلدر توسط جان وندر ماد (Jan Van der Made) از موزه ملي علوم طبيعي مادريد و خوانما لوپز گارسيا (Juanma Lopez Garcia) از دانشگاه فرارا ايتاليا مطالعه ميشود.
مطالعه تافونومي که به منظور درک اتفاقاتي که بر روي استخوان هاي گونه هاي مختلف جانوري پس از نهشته شدن است توسط رويا خزائلي از آزمايشگاه باستان سنجي دانشگاه تهران انجام مي شود.
بخش ديگري از مطالعات دوران پارينهسنگي مبتني بر نحوه کاربري دستافزارهاي سنگي توسط انسان دوران سنگ است. در اين مطالعات آثار برجايمانده بر روي دستافزارها ازجمله خراشها، صيقلها، شکستگي لبهها، و ريز برجايماندهها از مواد آلي و غير آلي که دستافزارها در تماس با آنها مورداستفاده قرار ميگرفتند، آزمايش و شناسايي ميشوند.
مطالعه دستافزارهاي سنگي بهصورت مشترک توسط تيم ايراني و اسپانيايي صورت ميگيرد. آثار استفاده (Use Wear Analysis) و ريز برجايماندهها (Residue Analysis) در غار کلدر توسط سرپرستان هيات در آزمايشگاه موسسه ديرينبومشناسي و تکامل اجتماعي بشر ايالت کاتالونياي اسپانيا مطالعه ميشوند.
گاه نگاري مطلق اين محوطه از طريق روشهاي راديو کربن، TL، OSL و AMS در آزمايشگاههاي پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، موسسه مکس پلنک (Max Planck) و موزه نئاندرتال آلمان انجام مي شود.
غار کلدر يکي از محوطههاي مهم پارينهسنگي به لحاظ مطالعه انتقال از دوران پارينهسنگي مياني به جديد در ناحيه زاگرس مرکزي محسوب ميشود. که کاوش در آن با استفاده از روشهاي مدرن ميتواند پاسخگوي برخي از ابهامات موجود در زمينه تطور فرهنگي و مهاجرت جوامع پارينهسنگي باشد.
در ميان دستافزارهاي کشفشده از غار کلدر، تعداد فراوان سرپيکان هاي لوا لوا و اوريگناسي نشان از فعاليت هاي گسترده شکارورزي در اين محوطه دارند.
يکي از مهم ترين اهداف در اين کاوش فراهم آوردن زمينههاي همکاري و تعامل ميان متخصصين ايراني و اسپانيايي است که به عنوان بخشي از اهداف تفاهمنامه منعقدشده به منظور تبادل علمي و فرهنگي طولاني مدت و تربيت نيروهاي متخصص در زمينههاي گوناگون مطالعاتي انجام ميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]