واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ دي ۱۳۹۳ (۱۲:۴۱ب.ظ)
صادرات 35 ميليارد دلاري امروز مانع نرخ 10 هزار توماني ارز شد / پيمان پولي اگر چکش کاري نشود فايده اي ندارد اگر صادرات به کمک بانک مرکزي نيامده بود و اين فشار برداشته نشده بود، امروز نرخ ارز حداقل روي 10 هزار تومان بسته شده بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، سيدکمال سيدعلي در کميسيون تخصصي توسعه صادرات با عنوان هاي پيمانهاي پولي دو جانبه، با اشاره به سابقه اين پيمان در کشور گفت: سابقه بحث تهاتري از قبل از انقلاب و ACBU را در تجربه کاري داشته ايم و سالهاي راجع به قراردادهاي پيمان هاي دو جانبه حرف زده شده است.
وي با اشاره به چند اشکال اساسي در اين خصوص اظهار داشت: مهم ترين مشکل در بحث حاکميتي است و به بانک مرکزي دو کشور مبدا و مقصد برمي گردد که با توجه به شرايط گذشته که بلوک شرق حاکم بود اين اقدام بسيار راحت اعمال مي شد ولي امروزه بانک هاي روسيه نگران آن هستند که در محلي جريمه شوند و يا نخواهند که به سازمان هاي بين المللي بابت مراوده با ايران جواب بدهند.
سيدعلي با اشاره به راه هاي گسترش پولي دو جانبه گفت: اين راه مي تواند گسترش پيدا کند اما بايد به طور کامل چکش کاري شود البته نمي گوييم که اين کار خوب است ولي؛ اين کار در بعضي جاها اگر منطقي ديده شود مي توان به آن دلخوش بود.
وي به زماني که تهاتر مطرح بود نيز اشاره کرد وگفت: زماني که تهاتر در بانک مرکزي مطرح مي شد ما مي خواستيم که يک طرف از تهاتر نفت نباشد زيرا ما آن موقع دلار را نقد دريافت مي کرديم و دليل براي اين کار وجود نداشت. اما امروز که نفت ما پول نمي شود، بايد راه هاي جايگزيني استفاده کرد.
مديرعامل بانک ايران زمين افزود: امروز فشار نسبت به گذشته از صادرکنندگان برداشته شده و اگر 35 ميليارد دلاري که حاصل از صادرات غيرنفتي کمک بانک مرکزي نبود امروز نرخ ارز حداقل بر روي 10 هزار تومان بسته شده بود.
سيدعلي با مرور يکسان سازي نرخ ارز در گذشته تصريح کرد: زماني که يکسان سازي نرخ ارز شروع شد شايد در 5 سال نخست اين طرح اوضاع خوب بود اما پس از آن شاهد پرش نرخ ارز هم بوديم.
مديرعامل بانک ايران زمين با اشاره به مزاياي اين طرح نيز گفت: مزاياي اين طرح شامل آن است که در مقابل تحريم، مشکل نقل و انتقالات و انجام صادرات بدون ابزار بانکي عالي است.
وي در خصوص آزاد شدن وجوه نفتي کشور نيز اذعان داشت: آزاد شدن وجوه نفتي زماني بود که مي توانستيم به راحتي نفت را بفروشيم و پولمان را از کشور مقصد دريافت کنيم اما امروز که به تامين نقدينگي نياز داريم و کشور در اين خصوص داراي شرايطي خاصي است بايد از پتانسيلي هايي که بين صادرکنندگان و واردکنندگان داخلي وجود دارد استفاده کنيم.
وي با اشاره به اين بحث ادامه داد: براي مثال اگر کسي که به سريلانکا صادرات داشت مي توانست در قبال آن چاي بگيرد و آن چاي را در کشور عراق به فروش برساند و اين اقدام مزاياي بسياري براي کشور داشت.
سيدعلي در خصوص معايب اين طرح نيز گفت: مطمئنا صادرکنندگان ما با اين طرح محدود مي شوند و کاهش دسترسي به ارز خارجي را در پي دارد و اين که صادرات محصولات ما نيز کاهش مي يابد و در واقع قدرت چانه زني صادراتي کشور را کاهش مي دهد.
وي با انتقاد از نگاه حکاميتي به اين بخش اظهار داشت و تصريح کرد: بايد نحوه بازي مراودات تجاري کشور را تغيير دهيم، چرا نگاه حاکميتي به بخش هاي تجارت اين گونه است که دو بخشنامه از طريق بانک مرکزي به بانک هاي تجاري برود؛ پيشنهاد ما آن است که کمپاني هاي بزرگ داخلي و خاجي به صورت دو طرفه چالش هاي به ميان آمده بحث هاي تامين مالي بين تجار دو کشور را پيگيري و اين موضوع را سر و سامان کند.
وي در پايان مولفه هايي که براي ابن طرح امروز مطرح مي شود در دو بعد حاکميتي و موانع اجرايي شدن آن و از بعد بنگاه هاي خصوصي است که با توجه داشت که اين مسأله هيچ گاه کسي با نرخ مبادلاتي وارد پيمان پولي دو جانبه نمي شود و به تبع تمامي امور از نرخ آزاد ارز تبعيت مي کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]