واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ دي ۱۳۹۳ (۱۴:۴۱ب.ظ)
علل برنامه کره شمالي براي تقويت توان سلاح هاي غير متعارف گروه بين الملل خبرگزاري موج،
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، از اوايل دهه 1980 کره شمالي مشکوک به اجراي برنامه هسته اي مخفي در کشورش بود. مسوولان مختلف کشورها تلاش کردند تا ضمن محدود کردن دامنه فعاليت اين کشور، کره شمالي را وارد معاهدات بين المللي کنند.
گزارش ماه مه سال 1992 بازرسان آژانس بين المللي اتمي نشان داد که پيونگ يانگ بيش از ميزان اعلام شده پلوتونيوم فراوري کرده است. کمتر از يک سال بعد هم مقامات اين کشور از قصد خود مبني بر خروج از NPT خبر دادند.
اين طرح تا سال 2003 عملي نشد. در اين مدت پيونگ يانگ گاهي از توافق با آمريکا براي تعليق فعاليتهاي هسته اي خود مطالبي منتشر ميکرد و گاه از نداشتن سلاح هسته اي و محق بودن در دستيابي به آن سخن ميگفت.
نتيجه آن شد که در اکتبر سال 2006 کره شمالي اولين آزمايش هسته اي زير زميني خود را انجام داد. در ژانويه سال 2007 هم مقامات اين کشور بر بحثهايي در مورد حدس و گمان برخورداري از سلاح هسته اي پايان دادند و رسماً اعلام کردند به اين سلاح دست يافتهاند. سال 2009، دومين آزمايش هسته اي زيرزميني نيز انجام شد. علاوه بر اين با توجه به عدم امضاي کنوانسيون سلاح شيميايي، کارشناسان آمريکايي بر اين باورند که اين کشور داراي سلاح شيميايي است. در سال 2010 کره جنوبي ادعا کرد بين 2500 تا 5000 تن مواد شيميايي براي ساخت سلاح در کره شمالي وجود دارد. اين سلاح در صورت به کار گرفته شدن در نبرد با کره جنوبي ميتواند سئول را با تلفات ميليوني روبرو کند.
اهميت توجه به اين گونه تسليحات در کره جنوبي اين است که دو کره پس از جنگهاي 1950 تا 1953، صرفاً در يک آتش بس به سر ميبرند و هر زمان ممکن است اين منازعه از سر گرفته شود.
همچنين وزارت دفاع کره شمالي در زمينه موشکهاي کوتاه برد و ميان برد در سالهاي اخير به موفقيتهاي دست يافته است که با توجه به قابليت هسته اي و شيميايي اين کشور، ميتوان آنها را تهديدي بزرگ براي کشورهاي منطقه دانست.
موشکهايي با برد 160، 300، 1300 تا 1600 و حتي 6000 کيلومتر در ليست آزمايشهاي موفقيت آميز اين کشور هستند که توانايي حمل کلاهکهاي 650 تا 750 کيلوگرمي دارند. به طور کلي اين کشور بين چهار تا هشت سلاح هسته اي دارد و اما هنوز به موشک دوربرد دست نيافته است.
کره جنوبي نيز اولين موشک بالستيک خود با برد 180 کيلومتري را در سال 1979 آزمايش کرد. در سال 2012، برد اين نوع موشک به 800 کيلومتر رسيد. در همين حال سئول داراي موشکهاي کروز با برد 1500 کيلومتر است. با اين توصيف برد سيستم موشکي کره جنوبي کمتر از کره شمالي است. در واقع پيونگيانگ داراي يکي از بزرگترين ارتشهاي جهان، اما؛ با تجهيزات کهنه و منسوخ دوره شوروي است از اين رو هم خود را بر تقويت توان هسته اي و موشک گذاشته است.
همچنين اين کشور در منطقه دچار مناقشات مرزي-دريايي با ژاپن و کره جنوبي، بايد با قدرت طلبي و توسعه نفوذ ايالات متحده نيز مقابله کند. اتحاد سه گانه سئول، توکيو و واشنگتن در زمينه اشتراک اطلاعات مربوط به تحرکات نظامي کره شمالي، برگزاري رزمايشهاي نظامي دو جانبه سالانه، حضور دهها هزار سرباز آمريکايي در پايگاههاي ژاپن و کره جنوبي و فروش سلاحهاي متعارف پيشرفته کاخ سفيد به اين دو کشور منجر به آن شده است که رهبران پيونگ يانگ، خود را در محاصره قدرتهاي اقتصادي و نظامي و نيز قطع نامههاي فلج کننده سازمان ملل ببيند.
در اين شرايط تقويت توان نظامي در حوزه سلاحهاي غيرمتعارف و کشتار جمعي اولين گزينه پيش روي کره شمالي خواهد بود.
زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]