تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع): مؤمن نه بدى مى كند و نه معذرت مى خواهد و منافق هر روز بدى مى كند و معذرت مى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860516183




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بازخوانی اولین حرکت ملی در صنعت نفت ایران/ «ملی شدنی» که هیچگاه دیده نشد


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: بازخوانی اولین حرکت ملی در صنعت نفت ایران/ «ملی شدنی» که هیچگاه دیده نشد
ملی شدن تمرینی؛ عنوانی که می‌توان به رویدادهای بزرگ صنعت نفت پیش از ملی شدن صنعت نفت در سال ۱۳۳۰ نسبت داد که خود زمینه ساز بزرگی برای تزریق روحیه ضد استعماری در مناطق نفتخیز بود.
به گزارش نامه نیوز، نخستین اعتصاب و اعتراض‌ها را باید در خردادماه ۱۳۲۴ و در جریان اعتراض کارگران نفت کرمانشاه جست‌وجو کرد؛ افزایش حقوق هشت ساعت کار روزانه، یک روز مرخصی در هفته، مرخصی سالانه با حقوق، به رسمیت شناختن اتحادیه و برابری مزد و شرایط کار با کارگران خارجی، خواست این کارگران بود. این اعتصاب با فشار مدیر انگلیسی شرکت در هم شکست و از مجموع ۹۵۰ کارگر ایرانی ۴۰۰ نفر اخراج شدند. 

به فاصله چند روز از ختم غائله به سود انگلیسی‌ها، موج اعتصاب به آبادان رسید با این تفاوت که انگلیسی‌ها این بار با کارگران کنار آمدند و به درخواست آنها برای افزایش حقوق از ۲۴ ریال به ۳۸ ریال چراغ سبز نشان دادند. 

همه چیز در مناطق نقتخیز به خوبی پیش می‌رفت که تبعیض حقوقی در منطقه آغاجاری زمزمه‌های اعتصاب را به همراه داشت؛ ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۲۵، ۱۰ هزار نفر از کارگران این منطقه نفتی برای افزایش دستمزدها و برطرف شدن تبعیض، اعتصاب کردند که این اعتصاب هم ختم به خیر شد. 

اما ۲۳ تیرماه همان سال ماجرا فرق کرد؛ اعتصاب بزرگ کارکنان پالایشگاه آبادان با رهبری حزب توده -دشمن اصلی انگلیسی‌ها- روی داد که زد و خوردهای خونینی را میان کارگران و طرفداران شرکت نفت به وجود آورد و سرانجام موجب کشته شدن تعدادی از طرفین و برقراری حکومت نظامی در آبادان شد. 

اعتصاب کارکنان پالایشگاه که درخواست آنها از نظر ساکنان آن روزهای این شهر منطقی و عقلانی بود، در مقابل خشونتی که شرکت نفت برای ختم آن به کار برد، ماهیت پنهان انگلیسی‌ها را آشکار کرد. به علت نامناسب بودن معیشت در آبادان، بیشتر جوانان شهر به جرگه معترضان پیوستند و از نحوه برخورد حکومت و انگلیسی‌ها ابراز نارضایتی کردند، زیرا بیش از ۸۹ نفر در این درگیری‌ها کشته شدند. 

نکته جالب در این کشتار تاریخی، تحریک قومیت‌ها از سوی انگلستان بود، به طوری که دو قومیت عرب و لر را روبه‌روی هم قرار داد و به این شعار تاریخی خود برای بار دیگر جامه عمل پوشاند که اختلاف بیانداز و حکومت کن! 

از سوی دیگر، رژیم پهلوی برای خوش خدمتی به انگلیسی‌ها، مقررات و محدودیت‌های غیرقابل وصفی را در آبادان برقرار کرد و یکی از لشگرهای استان لرستان را به این شهر گسیل کرد. قباد فخیمی در کتاب ۳۰ سال نفت ایران می‌نویسد: «تمامی سربازان حاضر در آبادان از لرستان به شهر آمده بودند که بسیار خشن به نظر می‌رسیدند؛ آنها قابلیت صحبت به زبان فارسی را نداشتند و اعتصابیون به هیچ عنوان نمی‌توانستند با آنها مراوده کنند.» 

اعتصاب در پالایشگاه آبادان به خوبی توانست جایگاه خود را در میان دانش‌آموزان و کارآموزان مدرسه فنی آبادان باز کند و زمینه‌ساز ملی شدن صنعت نفت در ۲۹ اسفند سال ۱۳۲۹ شود. 

یکی از مسائلی که در دوره اعتصاب به آن توجه شد، پر رنگ شدن این واقعیت بود که آبادان دیگر جزو خاک ایران نیست و در واقع بخشی از خاک بریتانیاست. شرکت نفت برای خاموش کردن انتقادها و اعتصاب‌ها بلافاصله با اجرای طرح‌های متعدد خانه‌سازی در بهار، بوارده شمالی، بریم میانه و سه گوش بریم، همراه با افزایش حقوق و مزایا و ایجاد مراکز جدید ورزشی و تفریحی، اقدام‌های ضربتی را برای اصلاح وضع نامطلوب کارکنان ایرانی به عمل آورد، اما هیچ گاه به لغو تبعیض نژادی و یا تقلیل آن کوچک‌ترین توجهی نکرد. همین امر موجب فراگیری اعتراض‌ها در آبادان شد، هرچند که این اعتراض‌ها از سوی قشر جوان شهر به‌صورت خودجوش در حال تسری به سایر مناطق نفتخیز بود. 

گرچه این اعتصاب به رهبری حزب توده و به‌ویژه فردی به نام شهریاری نسبت داده می‌شد که مهم‌ترین خواسته آن افزایش حقوق بود، اما نگاهی گذرا به پایبند بودن کارکنان نفت به دلیل اصلی اعتراض‌ها، خودش نشان می‌دهد اعتصاب در آبادان فراتر از درخواست‌های صنفی و مادی بود


منبع: عصر نفت


۲۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن