واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ دي ۱۳۹۳ (۹:۲۰ق.ظ)
کردستان يکي از کانون هاي زلزله در ايران ايران تنها يک درصد جمعيت جهان را دارد، در حالي که شش درصد تلفات بلاياي طبيعي جهان را دارا است به اين دليل ايران جزو پنج کشور بلاخيز جهان است.
به گزارش خبرگزاري موج، بر اساس اظهارات دکتر عباسعلي تسنيعي رئيس پژوهشکده زلزله شناسي و مهندسي زلزله هر ده سال يک زلزله بزرگتر از هفت ريشتر و مخرب در کشور رخ داده است.
تقريبا در هر روز حدود 20 زلزله کوچک و بزرگ در کشور رخ مي دهد.
کشور ما بر روي کمربند زلزله آلپ – هيماليا قرار دارد، بر روي اين کمربند گسل هاي فعالي وجود دارند که عامل اصلي زلزله مي باشند که يکي از اين مناطق استان کردستان است.
بايد گفت، تقريبا تمامي مناطق استان کردستان روي خط زلزله قرار دارد، براساس نقشه پهنه بندي خطر زلزله که در آئين نامه زلزله ايران مشهور به آئين نامه 2800 نيز آمده است شهرهاي مريوان، سروآياد، کامياران و سنندج در منطقه با خطر نسبي بسيار زياد قرار دارند، ضمن اينکه سنندج بر روي دو گسل معروف شامل؛ گسل زاگرس جوان و گسل مريوان – سيرجان قرار دارد.
تاکنون علم نتوانسته است زمان دقيق زلزله را پيش بيني کند، تنها راه که بشر توانسته زمان زلزله را پيش بيني کند محاسبه زمان بروز موج عرضي و طولي است که با تأخير زماني چند ثانيه اي به دنبال هم رخ مي دهد، در حال حاضر اين روش در ژاپن استفاده مي شود و در اين زمان اندک کليه نيروگاههاي هسته اي، رأکتورها و تأسيسات زيربنايي ديگر متوقف مي شوند.
زمان وقوع زلزله را نمي توان بدرستي پيش بيني کرد، اما؛ مي توان با مقاوم سازي ابنيه از ايجاد خسارات پيشگيري نمود.
مقاوم سازي در علم مهندسي عمران به معناي بالابردن مقاومت يک سازه (ساختمان) در برابر نيروهاي وارده مي باشد، امروز از اين اصطلاح بيشتر در مورد نيروي زلزله استفاده مي شود از ديدگاه علمي، مقاوم سازي واژه کاملا درستي براي اين منظور نيست، چرا که منظور از اصطلاح «مقاوم سازي» به طور قطع بالابردن مقاومت در برابر نيروي زلزله نيست بلکه منظور بهبود عملکرد اجراي سازه (ساختمان) در برابر نيروي زلزله است به همين دليل اصطلاح «بهسازي لرزه اي» اصطلاح درست تري مي باشد.
زلزله حرکت ناگهاني و سريع زمين مي باشد که به صورت نامنظم، سريع و تصادفي به پي هاي ساختمان منتقل مي شود و توليد حرکت هاي نوساني شديدي در طبقات ساختمان مي نمايد در صورتي که ساختمان به حرکاتي مقاوم باشد و جابجايي طبقات در حد معيني باشد سازه ساختمان فرو نخواهد ريخت، اما؛ در صورتي که جابجايي هر طبقه نسبت به طبقه بالايي و يا پاويني خود از حد بيشتر باشد سبب تغيير شکل بيش از حد ستون ها و در نتيجه تخريب آنها و ريزش سقف ها خواهد شد.
جهت جلوگيري از تخريب لازم است ساختمان در برابر نيروهاي زلزله که برخلاف وزن ساختمان به صورت افقي و نه عمودي به ساختمان وارد مي شود مقاومت کافي را داشته باشد.
البته راه حل هاي ديگري نظير جلوگيري از انتقال نيروي زلزله از پي ساختمان به ستون ها، تيرها و سقف ها و ديگر المان هاي سازه اي با استفاده از جداسازه هاي لرزه اي (جدا نمودن پي ساختمان از سازه آن) وجود دارد که به علت هزينه فراوان و تکنولوژي نسبتا پيچيده آن بسيار پرهزينه و در ساختمان هاي مسکوني متعارف بسيار غيراقتصادي مي باشد.
پس وجود ديوارهاي عريض سنگي و آجري در ساختمان هاي ديوارباربر و يا ستون هاي فلزي قوي صرفا مقاومت ساختمان را در برابر وزن و نيروهاي قائم افزايش مي دهد و در برابر نيروهاي زلزله که به صورت افقي به ساختمان وارد مي شوند مقاومت ناچيزي دارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]