تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833578657
درباره فساد اقتصادي آدرس غلط ندهيد
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: درباره فساد اقتصادي آدرس غلط ندهيد
گسترش طبقه تكنوكرات اشرافيتگرا معلول سياستهاي نادرست اقتصادي بود كه اوايل دهه 70 به منظور رشد و توسعه اقتصادي در كشور اجرا شد.
نویسنده : مهدي پورصفا
گسترش طبقه تكنوكرات اشرافيتگرا معلول سياستهاي نادرست اقتصادي بود كه اوايل دهه 70 به منظور رشد و توسعه اقتصادي در كشور اجرا شد.
به نظر ميرسيد كه افكار عمومي جامعه به خصوص پس از رونمايي از فسادهاي كلان در سيستم بانكي و مالي كشور نسبت به سر منشأ چنين فسادهايي بيش از گذشته فعال شده است و به خصوص پس از برخي اتفاقات در فضاي عمومي جامعه حالا سؤال جدي مردم اينجاست كه چشمه اصلي چنين فسادهايي در كجاست؟
بازتاب اين مطالبه را ميتوان در مرقومه مقام معظم رهبري به سمينار مبارزه با مفاسد اقتصادي ديد كه به صورت جدي اين سؤال را مطرح ميكنند كه چرا كار جدي درباره مبارزه با مفاسد اقتصادي صورت نميگيرد و در كجا بايد اين روند را كه اعتماد عمومي را نسبت به حاكميت و ملت خدشهدار كرده است، را متوقف كرد.
مترفين از كجا آمدند
طبقه «مرفه»، «اشرافيت تكنوكرات»، «مترفين» و... همه از القابي است كه به صورت جدي به طبقه سرمايهمحور يا بهتر بگوييم رانت- سرمايه محور ايراني داده ميشود.
طبقهاي كه بخش اعظم فشارهاي اقتصادي به ساير طبقات از سوي آنان وارد ميشود و با فراهم كردن مسيرهاي ناسالم به منابع اطلاعاتي و مالي سبب فراهم آوردن سودهاي ميلياردي در جريانات شوكهاي اقتصادي ميشوند.
به نظر ميرسد كه مضرات وجود چنين طبقهاي براي اقتصاد، اخلاقيات و حتي امنيت ملي كشور كاملاً شناخته شده و همان گونه كه در يكي از گزارشهاي پيشين نيز به صورت مبسوط به آن پرداخته شد، طبقه فوق با برقراري روابط گسترده حتي به صورت حاشيهاي با طبقه حاكم به دنبال جلوگيري از هر گونه پيگري قضايي است.
از لحاظ سيستمي نيز با گسترش فساد از سوي اين طبقه تمام سيستم ديواني كشور به سمت ناكارآمدي حركت كرده و عملاً شيرازه امور اجرايي كشور از هم پاشيده يا در كمينه آن به طور كامل درجا خواهد زد.
اما سؤال اصلي اينجاست كه چنين طبقهاي ناگهان از كجا در ميانه طبقات انقلابي ظاهر شده و اين چنين به تركتازي در اقتصاد كشور مشغول است؟
فساد در پروژههاي دولتي نقطه آغاز فساد در سيستم دولتي
سالها پيش در زمان ديكتاتوري رضاخان و اجرايي شدن برخي طرحهاي عمراني كلان كه البته براي اهداف خارجي در كشور صورت ميگرفت، بازاريان متدين ايراني كه سالها در قلب داد و ستد كشور فعال شده بودند با دلالان جديدي مواجه شدند كه به قول قديميها مثل ريگ پول هزينه ميكردند.
يكي از بازاريان قديمي تهران در خاطرات خود ميگويد هر كجا بحث پول است يا در كافه قمار برپاست يا خريد ملكي در جريان است، اينها هستند كه ميانهدار هستند و عمده مقاطعه كاريهاي دولتي به آنها ميرسد آي خوردند و از دولت چاپيدند.
به نظر ميرسد كه در گذشته نيز فساد در پروژههاي عمراني دولت بوده است كه سبب رشد و توسعه اين طبقه جديد شده است. البته تاريخ ثابت كرده است كه در صورت پديد آمدن چنين طبقهاي انهدام آن بسيار سختتر خواهد شد.
اعتراض شخصيتهاي انقلابي به برنامه اقتصادي دولت سازندگي
در بحثهاي رسانهاي گاه تمركز اصلي بر برخي مباحث سطحي در حوزه جرائم و فساد اقتصادي مرتبط با اين طبقه صورت ميگيرد و تمام فرايند تشكل آن به چند سال اخير و به خصوص سالهاي 90 تا 92 نسبت داده ميشود.
گرچه در طول دو سه سال اخير به علت فشارتحريمهاي يكجانبه از سوي كشورهاي غربي عليه ايران هزينه فعاليتهاي اقتصادي و سوءاستفادههاي صورت گرفته از اقتصاد ايران افزايش يافته است، اما نميتوان منكر اين قضيه شد كه پديد آمدن چنين فضايي تنها قدرتگيري اين طبقه را تشديد كرد. در مقابل نميتوان سالهاي دهه 70 را فراموش كرد به خصوص اوايل آن كه برخي از اصول مسلم عدالت اقتصادي به سود توسعه ناديده گرفته ميشد. دور زماني نيست كه رئيس دولت سازندگي اختصاص درصدي از بودجه پروژهها به پيمانكاران را سبب پيشرفت سريعتر آن عنوان كرده بود.
فشار در حوزههاي اقتصادي بر مردم به گونهاي بود كه حتي برخي از چهرههاي انقلابي نيز نسبت به چنين روندي هشدار دادند كه گاه با ناراحتي مقامات دولت سازندگي همراه بود.
علي لاريجاني در خاطرات خود با اشاره به روزهاي پاييز سال 1373 مينويسد: عصر در جلسه هيئت دولت شركت كردم. موضعگيريهاي اخير عليه سياستهاي دولت، موجب نگراني وزرا شده است. آيتالله جنتي در خطبههاي نماز جمعه از گرانيها ابراز نگراني كرده و گفته بودند بايد با اين مسئله مبارزه جدي شود. ظاهراً آيتالله مشكيني هم گفتهاند گراني يك جو كاذب نيست؛ يك واقعيت است و مردم بيشتر از آنكه از كمبودها شكايت كنند، از بيعدالتي ناراحت هستند. اين مطالب در كنار سخنان منتشره از حجتالاسلاموالمسلمين حاج سيداحمدآقا خميني، واكنشهايي در دولت داشت. آنها احساس ميكردند اين فضا مانع توسعه كشور ميشود.
در چنين شرايطي است كه دولت تنها بر ادامه سياستهاي قبلي خود پافشاري كرده و در سال 1374 و در ميانه بحران فراگير ارزي است كه تن به توقف سياستهاي تعديل اقتصادي ميدهد.
خصوصيسازي رانتي
از سوي ديگر اقدام ديگري كه به شدت در پايهگذاري فساد سيستمي تأثيرگذار بود و در دولتهاي بعدي به آن دامن زده شد، خصوصيسازيهايي بود كه در دولت سازندگي صورت گرفت.
محمدعلي نجفي از جمله مردان اقتصادي است كه در دولت سازندگي مسئوليت سازمان برنامه و بودجه را در برههاي بر عهده داشت با اشاره به اين مطلب صراحتاً در يكي از مصاحبههاي خود به اين نكته اشاره ميكند كه اغلب افرادي كه به منظور گرفتن بخش خصوصي داوطلب شدند، از رانت و مواهب دولتي برخوردار بودند.
اين افراد اغلب پس از خريد كارخانه يا زمين دولت بلافاصله آن را در معرض فروش ميگذاشتند و پول آن را به صورت ارز از كشور خارج ميكردند كه همين اقدامات زمينهساز بحث بحران ارزي در سالهاي 1373 شد.
همچنين نفوذ اين افراد به بخش بانكداري زمينهساز يكي از فسادهاي گسترده در سالهاي بعدي شد كه فساد 3 هزار ميليارد توماني تنها يكي از تبعات كوچك آن محسوب ميشود.
گسترش فساد در اوايل دهه 70
از جمله اقدامات ديگري كه سبب گسترش فساد در دستگاههاي دولتي شد، عدم شفافيت اطلاعات در خصوص قراردادهاي دولتي به خصوص در حوزههاي مرتبط با واگذاري پروژههاي عمراني بود.
اين مسئله زماني كه با بحث خفقان رسانهاي در عرصه اجتماعي و رسانهاي گره ميخورد، عملاً امكان توسعه فساد و شبكه بروكراتيك اشرافيتگرا را بدون هيچ مانعي فراهم كرد كه نتيجه آن فساد گستردهتر در سالهاي آينده بود. شايد ذكر خاطرات يكي از دستاندركاران مرتبط خالي از لطف نباشد كه تنها روزنامهاي كه در آن زمان به شدت از هاشمي رفسنجاني انتقاد ميكرد، روزنامه سلام بود كه رئيسجمهور به شدت براي تعطيلي آن فشار وارد ميآورد. اين مسئله در حالي بود كه تمام تريبونهاي نماز جمعه و همچنين صدا و سيما به شدت به صورت دربست در خدمت حمايت از هاشمي قرار داشت.
فقدان قانوني براي آزادي اطلاعات به خصوص درباره قراردادهاي دولتي كه تا هماكنون نيز ادامه دارد، از جمله خلأهاي قانوني بود كه به چنين مسائلي دامن زد.
رسانهها خط اول مبارزه با فساد اقتصادي
صرف نظر از دلايل فوق مسائل ديگري همچون نفوذ خانوادگي و زنجيرهاي در برخي مسائل اقتصادي و سياسي، عدم سادهزيستي در مقامات دولتي كه در خاطرات آقاي هاشمي رفسنجاني با بحث اسكي روي آب به آن صراحتاً اذعان ميشود و همچنين نبود اراده جدي براي مقابله با فساد اقتصادي به ريشه دواندن فساد اقتصادي كمك كرد.
با چنين اوصافي انتساب رشد فساد اقتصادي در كشور به يك دولت و آن هم در شرايط خاص تنها فرافكني است كه بدون توجه به سابقه فساد اقتصادي در كشور صورت ميگيرد.
البته نفس پرداختن به چنين مسائلي با توجه به انتظارات مقام معظم رهبري، اتفاقي خوش يمن و مبارك است. رسانهها با پرداختن به ريشهها و علل و اسباب فساد اقتصادي نقش بسيار مهمي در جلوگيري از رشد و توسعه چنين مسئلهاي در اقتصاد كشور ايفا ميكنند.
با اين حال اين اتفاق در صورتي روي خواهد داد كه پرداختن به اين مسائل با نگاه علمي و به دور از هرگونه غرضورزي سياسي صورت بگيرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]
صفحات پیشنهادی
آدرس غلطی که رئیس جمهور در مبارزه با فساد داد! |اخبار ایران و جهان
آدرس غلطی که رئیس جمهور در مبارزه با فساد داد آقای رئیس جمهور فراموش کرده اند که در ماجرای اختلاس سه هزار میلیاردی و امثال آن امضاء ها و توصیه نامه های مقامات ارشد دولتی و غیر دولتی هستند که زمینه ساز فساد را فراهم کرده است در اختلاس سه هزار میلیاردی توصیه نامه های ارشد ترین مقاموسوینژاد در گفتوگو با فارس: وزارت اقتصاد در خط مقدم مبارزه با فساد اقتصادی است/ لزوم اطلاعرسانی درباره فسا
موسوینژاد در گفتوگو با فارس وزارت اقتصاد در خط مقدم مبارزه با فساد اقتصادی است لزوم اطلاعرسانی درباره فساد 12 هزار میلیاردینماینده دستشتان در مجلس با بیان اینکه وزارت اقتصاد در خط مقدم مبارزه با فساد اقتصادی است بر لزوم اطلاعرسانی شفاف درباره فساد 12 هزار میلیارد تومانی تأکآدرس غلطی که رئیسجمهور در مبارزه با فساد داد!
آدرس غلطی که رئیسجمهور در مبارزه با فساد داد این مطلب هشداری است که فردا همه مسئولان مرتبط اولویتها را رها نکنند و به جای بستن سرمنشأهای فساد در بین صاحب منصبان و صاحب نفوذان یک کارمند را در اداره بایگانی یکی از شهرهای شیراز به جرم سیاه کردن چند برگ کاغذ سفید محاکمه کنند ارفیقدوست: علت اصلی فساد اقتصادی، دولتی بودن اقتصاد است
چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۱ یک فعال سیاسی اظهار کرد برای مبارزه با مفاسد اقتصادی در کشور ابتدا باید اقتصاد را از دست دولت به دست مردم سپرد و سپس با اخذ مالیات از مردم به جای وابستگی به نفت و تحت تأثیر قرار گرفتن به واسطه نوسانات نفتی مملکت را هرچه بهتر اداره کرد محسن رفیقدوستتظاهرات مردم برزیل در اعتراض به فساد اقتصادی در این کشور
تظاهرات مردم برزیل در اعتراض به فساد اقتصادی در این کشورنزدیک به 2 هزار نفر در ایالت سائوپائولو برزیل علیه سیاستهای رئیسجمهور این کشور و فساد موجود در شرکت نفتی پتروبراس تظاهرات کردند به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس در آمریکای لاتین به نقل از لاترسرا روز یکشنبهنماینده ایران در آژانس بین المللی اتمی: آژانس اعلام کند اطلاعات درباره آزمایش هسته ای مریوان غلط بود
نماینده ایران در آژانس بین المللی اتمی آژانس اعلام کند اطلاعات درباره آزمایش هسته ای مریوان غلط بود سیاست > انرژیهستهای - ایسنا نوشت نماینده دائم ایران در آژانس گفت ظاهرا آژانس با ارسال ایمیلی به خبرگزاری رویترز پیشنهاد بازدید از سایت ادعایی در مریوان را رد کردهتوضیحات سیف درباره فساد 12هزار میلیاردی: پولی بیرون نرفته، حتی جریمه 34 درصدی هم گرفتیم
توضیحات سیف درباره فساد 12هزار میلیاردی پولی بیرون نرفته حتی جریمه 34 درصدی هم گرفتیم رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه سه بانک اصلی درگیر فساد 12 هزار میلیارد تومانی بودهاند گفت به نظر نمیرسد دلار 2850 تومانی پیشبینی شده در بودجه 94 در بازار ارز شوک ایجاد کند به گزارش ناموزارت اقتصاد در خط مقدم مبارزه با فساد اقتصادی باشد |اخبار ایران و جهان
وزارت اقتصاد در خط مقدم مبارزه با فساد اقتصادی باشد کد خبر ۴۵۸۱۹۹ تاریخ انتشار ۲۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸ ۰۸ - 14 December 2014 نماینده دستشتان در مجلس با بیان اینکه وزارت اقتصاد باید در خط مقدم مبارزه با فساد اقتصادی باشد بر لزوم اطلاعرسانی شفاف درباره فساد 12 هزار میلیارد تومانی تأکینجفی: آژانس بی طرفانه اعلام کند اطلاعات مطرح شده درباره مریوان غلط بوده است
جمعه ۲۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۷ نجفی آژانس بی طرفانه اعلام کند که اطلاعات درباره سایت مریوان غلط بوده است نماینده دائم ایران در آژانس گفت ظاهرا آژانس با ارسال ایمیلی به خبرگزاری رویترز پیشنهاد بازدید از سایت ادعایی در مریوان را رد کرده است رضا نجفی با اعلام این مطلب به خبرنگار انرژینامه سر گشاده صادق زیباکلام به رئیس جمهور درباره فساد مالی
نامه سر گشاده صادق زیباکلام به رئیس جمهور درباره فساد مالی صادق زیباکلام نامه سر گشاده ای را با عنوان اقتصاد دولتی عامل فساد به رئیس جمهور نوشت به گزارش نامه نیوزٰ متن این نامه در ادامه می آید بسمه تعالیجناب آقای دکتر حسن روحانیریاست محترم جمهوری اسلامی ایران دامت شوکت &nbsدبیرکل حزب موتلفه اسلامی: نهادهای نظارتی درباره پدیده فساد باید پاسخگو باشند
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی نهادهای نظارتی درباره پدیده فساد باید پاسخگو باشند سیاست > احزاب و شخصیتها - ایسنا نوشت دبیر کل حزب موتلفه اسلامی با اشاره به گلایه رهبر معظم انقلاب اسلامی ازمسئولان سه قوه در تعلل در مبارزه با فساد گفت نهادهای نظارتی باید در مورد پدیده فاطلاعیه مهم درباره فساد مالی در یک بانک
روابط عمومی بانک تجارت اطلاعیه مهم درباره فساد مالی در یک بانک روابط عمومی بانک تجارت با صدور اطلاعیهای در خصوص بروز تخلف مالی اخیر در این بانک اعلام کرد هیچگونه آسیبی به منافع سپرده گذاران و سهامداران بانک وارد نشده است در این اطلاعیه آمده است به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوسه رکن اساسي در مبارزه با فساد اقتصادي
۱۷ آذر ۱۳۹۳ ۱۶ ۱۷ب ظ رييس کل بانک مرکزي در همايش سلامت اداري تشريح کرد سه رکن اساسي در مبارزه با فساد اقتصادي رييس کل بانک مرکزي راهبرد اين بانک در حوزه ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با پولشويي را در سه رکن اساسي ساختار روشها و فناوري طبقه بندي کرد به گزارش خبرگزاري موج همايروایت ربیعی از چند پرونده فساد اقتصادی |اخبار ایران و جهان
روایت ربیعی از چند پرونده فساد اقتصادی وزیر تعاون کار و رفاه با بیان اینکه دولت بنا دارد با اصلاحات ساختاری نظارت بر خود را افزایش دهد به پروندههای متعدد فساد اشاره کرد و گفت به عنوان مثال زمینی به ارزش 106 میلیارد تومان توسط فردی 30 میلیارد تومان خریداری شده و یا زمینی در شمتوضیحات تازه سیف درباره فساد ۱۲هزار میلیاردی
توضیحات تازه سیف درباره فساد ۱۲هزار میلیاردیتاریخ انتشار دوشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۵ ۴۹ رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه سه بانک اصلی درگیر فساد ۱۲ هزار میلیارد تومانی بودهاند گفت به نظر نمیرسد دلار ۲۸۵۰ تومانی پیشبینی شده در بودجه ۹۴ در بازار ارز شوک ایجاد کپورمحمدی: می خواستم درباره فساد در نظام بانکی حرف بزنم ولی صدا و سیما اجازه نداد
پورمحمدی می خواستم درباره فساد در نظام بانکی حرف بزنم ولی صدا و سیما اجازه نداد جامعه > قضایی - مهر نوشت وزیر دادگستری با انتقاد از صدا و سیما گفت در دورانی که رئیس سازمان بازرسی بودم خواستم بگویم نظام بانکی مشکل دارد اما نگذاشتند حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی پنجشنچهار باور غلط درباره صبحانه که باید بدانید
چهار باور غلط درباره صبحانه که باید بدانید باورها و افکار مختلفی درباره صبحانه بین عموم مردم رایج است حذف صبحانه باعث چاقی میشود مصرف صبحانه اشتهای روزانه را کاهش میدهد و اما کدامیک صحیح است و کدام نادرست در زبان های مختلف ضرب المثل های متعددی درباره وعده صبحانه وجود دارد-
گوناگون
پربازدیدترینها