واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ آذر ۱۳۹۳ (۹:۱ق.ظ)
رسالت: سه گام تا ظهور يک سياستمدار تمام عيار
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه رسالت چنين نوشت:
گام اول: هوش و قوه تشخيص خود را بپروريد همه ما معتقديم که سياستمداران موفق، افراد «با هوشي» هستند. در طول تاريخ، هوش و قوه تمييز و تشخيص اين گونه افراد، موفقيت و شهرت زيادي براي آنها و ملت هايشان به همراه داشته است. با هوش بودن، باعث مي شود افراد از منافع و مصالح ملت، آگاهي برتر و به هنگامي داشته باشند. يک «سياستمدار هوشمند» مي داند چه زمان نقطه قوت هاي سياست به حدي مي رسد که به ضعف هاي آن تبديل مي شود. «سياستمدار هوشمند» مي داند که دستاوردهاي ديروز، اگر به درستي استفاده نشوند، به ضعف هاي امروز تبديل مي شوند. اينها اهميت هاي انکارناپذير «هوش» براي سياستمدار موفق هستند، اما ايده اصلي اين گفتار اين است که سياستمدار علاوه بر هوش به «حکمت» هم نياز دارد.
گام دوم: هوش خود را در دو جهت وسعت دهيد
دو نوع «هوشمندي» براي سياستمدار موفق قابل تصور است: يک نوع هوشمندي که آن را «هوش ايده پرداز» مي ناميم، يعني، سياستمدار، پشتکار زيادي دارد، هميشه به دنبال چيزي است که ممکن است در آينده به فرصت تبديل شود، مسائل را از همه ابعاد آن مورد توجه قرار مي دهد، و به دنبال رويکردي بزرگ است، اما، لزوماً توجهي به فوت و فن اجرايي رويکرد بزرگ خود ندارد.
«هوش عملياتي»، آن سنخ از هوشمندي است که فرد، مراقب و مترصد حوادث روز باشد و به مزيت هاي عملياتي در سياست، به چرخه ايده ها و راه حل هاي سياسي و به نحوه مهار چالش هاي به وجود آمده توجه کند. اين نوع هوشمندي اگر به درستي به کار گرفته شود، به موقع و با تمرکزي که بيشترين سطح رضايت مردم را به وجود مي آورد، در کوتاه مدت نتيجه خواهد داد.
و معمولاً سياستمداران «با هوش»، کساني هستند که در هر دو نوع هوش، نمره بالايي دارند. هم ذهن ايده پرداز قوي دارند و هم از هوش عملياتي نيرومندي برخوردارند.
به همين ترتيب، تشکل هاي سياسي نيرومند، احزابي هستند که در کادر راهبري آنها افرادي با قابليت بالا در هر دو حيطه حضور دارند و سهم مناسبي از تصميم گيري ها به هر دو نوع هوش اختصاص مي يابد.
گام سوم: هوش خود را در سه جهت عمق ببخشيد
تلفيق دو نوع هوش، زمينه را براي چيزي بالاتر از «هوش» فراهم مي سازد؛ «حکمت».
کسي که هم «هوش ايده پرداز» نابغه اي دارد، و هم از «هوش عملياتي» سرشار بهره مند است، نياز به درک عميقي از خود و جامعه و جهان را در خود احساس مي کند. چگونه مي توان ايده هاي خلاقي ارائه داد، و هم ايده هاي خلاق را در عمل، به خوبي و به نحوي پايدار تحقق بخشيد، بدون آنکه به ريشه هاي عميق سياست واقف بود. ديگر، تنها هوش و فراست و تند ذهني کافي نيست، بلکه «حکمت» لازم است. يکي از تحليلگران قلمرو استراتژي براي اين وضعيت ممتاز، تعبير «پيدا کردن ”ستاره قطبي“» را اطلاق مي کند.
سياستمداري که «حکيم» شده است و «ستاره قطبي» فن سياست را پيدا کرده است، مي تواند به نحوي پايدار و مطمئن کشتي جامعه را هدايت کند، ايده هاي خلاقي براي پيشبرد جامعه ارائه دهد و هم تشخيص هاي عملياتي ممتازي فراهم نمايد.
رسيدن به «حکمت»، بدون «خويشتن شناسي» و «تاريخ شناسي» و در نتيجه، «خداشناسي» عميق ميسر نيست که اين ها نيز بدون «پرهيزگاري» و «ايمان» به دست نمي آيد؛ اين ها، در مجموع، مهارت هاي لازم براي کامل شدن يک رهبر تمام عيار هستند؛ رهبري که يک ملت بتواند به او اتکا کند.
وقتي سياستمدار به اين سطح از پختگي برسد، يعني «هوش ايده پرداز» و «هوش عملياتي» نيرومندي از طريق ممارست بپرورد، و به «خويشتن شناسي» و «تاريخ شناسي» و «خداشناسي» عميقي با وساطت «پرهيزگاري» و «ايمان» دست يابد، حالا او يک هدايت گر کامل عيار ملت است.
جمع بندي مطلب
سياستمداران «با هوش»، که «هوش ايده پرداز» خوبي دارند، يا «هوش عملياتي» ممتازي به کار مي اندازند، و گاه حتي هر دو اين ها را در خود جمع کرده اند، در کوتاه مدت يا ميان مدت موفق هستند. آن ها شرايط روز دنيا و کشور را رصد مي کنند، تدابير نو به نو اتخاذ مي نمايند، دائماً جلسه برگزار مي کنند و پيشرفت ها را در برابر اهداف و برنامه هاي جاه طلبانه به تصوير مي کشند، اما،...
اما، سياستمداران «حکيم»، رويکرد ممتازتري دارند؛ آن ها ريشه کار خود را در يک هدف ناب قرار مي دهند، اين هدف را با انگيزه هاي نيرومند آبياري مي کنند، ميوه اين ايمان را به مردم خود منتقل مي سازند، آحاد مردم را در جهت هدف نهايي بسيج مي کنند، از هوش حساس شده تک تک مردم براي پيشبرد ريز ريز امور در کف جامعه استفاده مي برند، مدام با مردم خود در ارتباط هستند، و رهنمودهاي کلي و جزئي لازم را صادر مي کنند، و ملت را در يک مسير بلند مدت تلاش براي بهبود و توسعه، از موهبت «استمرار»بهره مند مي سازند.
نويسنده: حامد دهخدا
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]