واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: با هدایت مشاور ایرلندی انجام می شود؛ نگهداری کوشکی و دلبر در مرکز تحقیقات یوزپلنگ ایرانی تهران - ایرنا - مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: " دلبر" و " کوشکی " دو یوزپلنگ ماده و نر آسیایی در فضایی کاملا طبیعی در مرکز تحقیقات پوزپلنگ ایرانی در تهران نگهداری می شوند.
![نگهداری کوشکی و دلبر در مرکز تحقیقات یوزپلنگ ایرانی](http://img7.irna.ir/1393/13930915/81415342/81415342-6123695.jpg)
دلبر و کوشکی دو یوزپلنگ آسیایی بعد از حدود 3 سال مطالع، 13 دی ماه به مرکز تحقیقاتی در تهران منتقل شدند.
هومن جوکار روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد: کار زنده گیری و انتقال این دو یوزپلنگ کاملا زیر نظر" شان مک کوئن" مشاور بین المللی و از متخصصان شاخص بین المللی در حوزه گربه سانان از ایرلند انجام شد.
وی افزود: اکنون دلبر و کوشکی زیر نظر دامپزشکان و شان مک کوئن در مرکز تحقیقات در تهران به سر می برند و خوشبختانه در این زمان کوتاه شروع به مشخص کردن قلمرو خود کرده اند که این نشان از طبیعی بودن زیستگاه آنها دارد.
وی گفت: یوزپلنگ در حالت طبیعی در طبیعت با ادرار کردن در پای درخت قلمرو خود را مشخص می کند که دراین مرکز تحقیقاتی تلاش شد تا حد امکان شرایط زیستی طبیعی در آن حفظ شود بر این اساس تیرهایی برای این منظور در محوطه نصب شد که یوزپلنگ ها در کنار این تیرها شروع به تعیین قلمرو خود کرده اند.
جوکار افزود: همچنین یوزپلنگ ها عادت دارند در ساعاتی از روز بر روی تپه ای رفته و اطراف را نگاه کنند که برای این منظور سکوهایی در محوطه ایجاد شده است تا به راحتی روی آن قرار گیرند.
وی تاکید کرد: تا حد امکان تلاش شد از نصب المان هایی که در باغ وحش ها وجود دارد و موجب افسردگی حیوانات می شود در این مرکز خودداری شود و کاملا به طور طبیعی طراحی و ساخته شده است تا حیوانات احساس آزادی و زیست در طبیعت را داشته باشند.
مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیای در باره نحوه غذادهی این حیوانات گفت: دلبر سه ساله در استان سمنان پارک ملی توران و کوشکی 7 ساله در استان خراسان شمالی در پناهگاه حیات وحش میاندشت در حالت اسارت به سر می برند از این رو به صورت طبیعی شکار نمی کردند اما برای اینکه خصلت شکارگری آنها از بین نرود هفته ای یکبار خرگوش زنده به آنها داده می شد از این رو مشکلی برای نحوه غذادهی این حیوانات در مرکز تحقیقات وجود ندارد.
وی افزود: این مرکز در مساحتی حدود 15 هزار متر مربع طراحی و ساخته شده است که در مقایسه با مراکز مشابه خود در کشورهای دیگر بسیار بزرگتر و مجهز تر است.
جوکار گفت: این مرکز با دو هدف کلی تحقیقات و بازپروری راه اندازی شده است زیرا ممکن است در آینده یوزپلنگ هایی به دلایل مختلف در طبیعت آسیب بببند که به این مرکز منتقل و بعد از مداوا به طبیعت بازگردانده می شوند.
وی تاکید کرد: هدف دوم زاد آوری و تولید مثل این گونه ها در این محوطه است زیرا بررسی جفت گیری این حیوانات در طبیعت امکان پذیر نیست اما این مکان فرصت مناسبی برای این کار است.
جوکار ادامه داد: بعد از این مرحله اگر فرزندانی متولد شدند، مطالعات وارد فاز دیگری می شود اینکه آیا امکان رها سازی این بچه ها در طبیعت وجود دارد یا نه که باید مورد بررسی و مطالعه بیشتر قرار گیرد.
وی گفت: همچنین مطالعه تغییرات هورمونی، بررسی بیماری های این گربه سان و بررسی های ژنتیکی از دیگر فعالیت هایی است که دراین مرکز تحقیقاتی انجام می شود.
جوکار افزود: ایده ساخت این مرکز تحقیقاتی از حدود 3 سال پیش یعنی زمانی که دلبر در 4 ماهگی به اسارت درآمد مطرح شد که بعد از بررسی های انجام شده و با همکاری «شان مک کوئن» از متخصصان شاخص بین المللی در حوزه گربه سانان از ایرلند، کارهای اجرایی آن از اواخر اردیبهشت ماه سالجاری آغاز شد و اکنون نیز به بهره برداری رسیده و دو یوزپلنگ را در خود جای داده است.
وی گفت: متاسفانه هنوز امکان بازدید از این گونه های ارزشمند وجود ندارد زیرا نیاز به آرامش دارند تا با محیط جدید زندگی خود عادت کنند.
بعد از انتقال این گونه به مرکز تحقیقات یوزپلنگ آسیایی در تهران معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست از رسانه ها و دوستداران حیات وحش خواست تا برای حفظ امنیت و موفقیت تحقیقات در مورد دلبر و کوشکی، از فضا سازی خبری و هیجانی در این باره بپرهیزند.
کار مطالعه و تمام مراحل زنده گیری، انتقال و رهاسازی یوزپلنگ ها زیر نظر «شان مک کوئن» از متخصصان شاخص بین المللی در حوزه گربه سانان از ایرلند، کارشناسان داخلی و دامپزشکان انجام شده است.
دلبر یوزپلنگ ماده حدود سه سال گذشته و کوشکی یوز نر حدود 7 سال گذشته به اسارت در آمدند و به ترتیب در استان سمنان پارک ملی توران و خراسان شمالی پناهگاه حیات وحش میاندشت در اسارت به سر می بردند.
هر دو گونه ارزشمند در زمان اسارت حدود 4 ماه داشتند که به علت غفلت برخی انسان ها از مادر خود جدا و به اسارت در آمدند که ایده ایجاد مرکز تحقیقات یوزپلنگ آسیایی بعد از اسارت دلبر شکل گرفت و بعد از تحقیقات و بررسی های لازم اعتباری حدود 600 میلیون تومان در نظر گرفته شد.
علمی ( 4 ) **9014**
15/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]