محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843043216
ساختار مجلس درنظام جمهوری اسلامی ایران |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ساختار مجلس درنظام جمهوری اسلامی ایران
مایندگی قائم به شخص است؛ یعنی این مقام به هیچ عنوان قابل واگذاری به دیگری نیست ونماینده منتخب مردم نمیتواند مقام خود را به دیگری واگذار کند. بند نخست اصل ۸۵ قانون اساسی به صراحت به این موضوع اشاره کرده است.
کد خبر: ۴۵۴۳۴۶
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۳ - ۲۲:۲۶ - 01 December 2014
مایندگی قائم به شخص است؛ یعنی این مقام به هیچ عنوان قابل واگذاری به دیگری نیست ونماینده منتخب مردم نمیتواند مقام خود را به دیگری واگذار کند. بند نخست اصل ۸۵ قانون اساسی به صراحت به این موضوع اشاره کرده است.
مجلس شورای اسلامی، بازوی تقنین نظام جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید. این نهاد مهمترین و اصلیترین رکن قانونگذاری و نظارت در ایران است و نمایندگانش با رای مستقیم مردم انتخاب میشوند.
به گزارش ایلنا، دوره حضور نمایندگان در مجلس شورای اسلامی چهارسال و همزمان با دوره مجلس شورای اسلامی است. اگر نمایندهای ازطریق انتخابات میان دورهای راهی مجلس شود، مدت نمایندگی او محدود به پایان دوره مجلس خواهد بود. انتخابات هردوره از مجلس شورای اسلامی، مطابق قانون اساسی باید پیش ازپایان دوره قبل برگزار شود.
اصل شصت و هشتم
مطابق اصل شصت و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، هیچ عاملی نمیتواند مانع انتخابات وتشکیل مجلس شود؛ غیر از زمان جنگ واشغال نظامی کشور که در این صورت، با پیشنهاد رییس جمهور، تصویب دو سوم نمایندگان و تأیید شورای نگهبان، انتخابات مناطق اشغال شده یا تمام کشور برای مدّت معینی متوقّف میشود. دراین صورت، مجلس سابق به کارخود ادامه خواهد داد.
رسمیت جلسات
براساس قانون اساسی، جلسات مجلس شورای اسلامی با حضور دوسوم نمایندگان رسمیّت مییابد، بنابراین با انتخاب حداقل این تعداد ازنمایندگان، مجلس میتواند کارخویش را شروع کند.
مطابق اصل شصت و هفتم قانون اساسی، نمایندگان حاضر درنخستین جلسه مجلس، که از سوی هیأت رییسه سِنّی اداره میشود، باید در دست گرفتن قرآن کریم در صحن مجلس سوگند یادکنند که پاسدار حریم اسلام ونگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ومبانی نظام جمهوری اسلامی باشند. البتّه، نمایندگان اقلّیتهای مذهبی، این سوگند را با ذکر کتاب آسمانی خود یاد میکنند. نمایندگانی که در جلسه نخست مجلس حضور ندارند هم باید در نخستین حضورشان در مجلس، سوگند یاد کنند.
ساختار درونی مجلس
الف- هیأت رییسه
براساس اصل شصت و ششم قانون اساسی، ترتیب انتخاب رییس وهیأت رییسه مجلس و شمار کمیسیونها و دوره آنها و دیگر امور مجلس به وسیله آیین نامه داخلی مجلس که به تصویب نمایندگان میرسد، مشخص میشود. آیین نامه، براساس مادههای ۲و۳، سه نوع هیأت رییسه پیش بینی کرده است. این هیات رئیسهها به ترتیب زیرند.
الف- هیأت رییسه سِنی: پس ازتشکیل وافتتاح مجلس شورای اسلامی دو نفر از مسنترین نمایندگان براساس شناسنامه، به عنوان رییس ونایب رییس و دو نفر از جوانترین نمایندگان حاضر به عنوان منشی معیّن میشوند و در جایگاه هیأت رییسه قرارمی گیرند. اداره جلسهٔ افتتاحیه، انجام مراسم سوگند و برگزاری انتخاب هیأت رییسه موقّت، وظایف این هیات رئیسهاند.
ب- هیأت رییسه موقت: اعضای هیأت رییسه موقّت ۱۲ نفرند که شامل یک رئیس، دونایب رییس، سه کارپرداز و شش منشی میشوند. این هیأت با رأی مخفی وبا اکثریّت نسبی و درجلسه علنی ازمیان نمایندگان انتخاب میشوند.
دو وظیفه عمده هیأت رییسه موقّت، تصویب اعتبارنامه نمایندگان منتخب و انتخابات هیأت رییسه دائم مجلس است. به این ترتیب، پس از تصویب اعتبارنامه دو سوّم از مجموع نمایندگان، هیأت رییسه موقّت، انتخابات هیأت رئیسه دائم را برگزار میکند تا هیات رئیسه موقت به کارش پایان دهد.
ج- هیأت رییسه دائم: ترکیب هیأت رییسه دائم مجلس همانند هیأت رئیسه موقّت است که برای مدّت یک سال به وسیله نمایندگان انتخاب میشوند. انتخاب رئیس مجلس ممکن است در یک نوبت یا دونوبت باشد.
به این ترتیب اگر هیچ یک از نامزدها در دور نخست موفق به کسب آرای اکثریّت مطلق نمایندگان نشوند، انتخابات به دور دوم کشیده میشود تا انتخاباتی مجدد میان دو نفری که درمرحله نخست بیشترین رأی راکسب کردهاند، برگزار شود و برنده این انتخابات، به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی انتخاب شود.
انتخاب دو نایب رییس، سه کارپرداز و شش منشی به صورت جداگانه و در یک مرحله و با اکثریت نسبی انجام میشود. البته همه امور مجلس شورای اسلامی از سوی هیأت رییسه مجلس و زیر نظر رییس مجلس اداره میشود.
ب- کمیسیونها
برای بررسی، اصلاح و تکمیل لوایح دولت و طرحهای قانونی که نمایندگان یا شورای عالی استانها بر اساس اصلهای ۴۷ و ۱۰۲ قانون اساسی به مجلس ارائه میدهند و برای تهیه طرحهای لازم وانجام وظایف دیگری که طبق قانون برعهدهٔ مجلس گذاشته شده است، ماده ۳۳ آیین نامه داخلی مجلس، کمیسیونهایی برای آن پیش بینی کرده است.
مجلس میتواند دو نوع کمیسیون دایم و موقّت داشته باشد. بر اساس آییننامه داخلی مجلس، تعداد کمیسیونهای دایم برحسب وظایف وزارتخانهها و نهادهای رسمی کشور است. افزون براین، کمیسیونهای اصول۷۶ و ۹۰ قانون اساسی، کمیسیون دیوان محاسبات و کمیسیون بودجه مجلس نیز جزو کمیسیونهای دائم مجلساند. وظیفه اصلی کمیسیونهای دائم مجلس (به استثنای کمیسیون اصول۷۶ و۹۰) انجام امور مقدّماتی مربوط به قانونگذاری است.
شمار اعضای کمیسیونهای دائم با توجه به محدودیّت و گسترش حوزه کار کمیسیون، از ۷ تا ۳۱ نفر است. برای مثال، اعضای کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی بین ۱۵ تا ۳۱ نفر است که درماده ۴۳ آیین نامه داخلی مجلس به آن اشاره شده است.
کمیسیون ویژه
کمیسیون موقّت (کمیسیون ویژه)، برای رسیدگی به مسائل مهم و استثنایی که ممکن است درکشور پیش آید، با پیشنهاد حداقل ۱۵ نفر از نمایندگان و با تصویب مجلس تشکیل میشود.
اعضای این گونه کمیسیونها، که از پنج تا ۱۱ نفرند، درجلسه علنی مجلس و با رأی مخفی و اکثریت نسبی آراء برگزیده خواهند شد. این کمیسیونها پس پایان مأموریتشان، منحل میشوند.
ج- جلسات عمومی
مطابق اصل ۶۵ قانون اساسی، جلسات مجلس شورای اسلامی با حضور دو سوّم نمایندگان رسمیّت مییابد. تصویب طرحهای قانونی که به وسیله نمایندگان یا شورای عالی استانها ارائه میشود و لوایحی که از طریق هیأت دولت به مجلس پیشنهاد میشود، پس از رسمیت یافتن مجلس، براساس آیین نامه داخلی انجام میگیرد؛ غیر از مواردی که نصاب مشخصّی برای تصویب آن تعیین شده باشد.
همچنین مطابق اصل ۶۹ قانون اساسی، مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی برگزار و گزارش کامل آن از سوی رادیو و روزنامههای رسمی کشور برای اطلاع مردم منتشر شود. اما درشرایط اضطراری و درصورتی که امنیّت کشور ایجاب کند، با تقاضای رئیس جمهور، یکی از وزیران یا ۱۰نفر ازنمایندگان مجلس، جلسه میتواند غیرعلنی تشکیل میشود اما باید گزارشی از اهم آن به اطلاع ملت برسد.
نمایندگان
هر یک از نمایندگان مجلس، منتخب حوزه معینی هستند اما نمایندگی آنان عام و از سوی همه ملت است؛ چون مطابق اصل۶۷ قانون اساسی، نمایندگان به گونهای سوگند یاد میکنند که به معنای نمایندگی ازطرف همه مردم کشور است نه حوزه انتخابیهای خاص. البته این به معنای نفی ارتباط نمایندگان با مردم حوزه انتخابیه خود نیست.
دوم اینکه نمایندگی، امری کلی است و نمایندگان هم درحدود اختیاراتی که به گونه فردی به آنها داده شده و هم درحدود وظایف واختیاراتشان به گونه گروهی تحت عنوان مجلس شورای اسلامی به وظایف خود عمل میکنند.
سوم اینکه نمایندگی غیر قابل عزل است؛ یعنی انتخاب کنندگان (برخلاف وکالت درحقوق خصوصی) نمیتوانند هر وقت لازم بدانند نماینده خود را عزل کنند و نماینده میتواند تا پایان دوره نمایندگیاش، بدون اجبار برای پاسخگویی به موکلانش، به صورت مستقل مشغول انجام وظیفه شود.
دو ویژگی نمایندگی
همچنین مقام نمایندگی دو ویژگی دارد. نخست اینکه نمایندگی قائم به شخص است؛ یعنی این مقام به هیچ عنوان قابل واگذاری به دیگری نیست ونماینده منتخب مردم نمیتواند مقام خود را به دیگری واگذار کند. بند نخست اصل ۸۵ قانون اساسی به صراحت به این موضوع اشاره کرده است.
دوم اینکه مقام نمایندگی مشارکتی است نه شخصی ومستقل؛ یعنی نمایندگان به صورت مشترک در تصمیم گیریهای مجلس شرکت میکنند و مصوّبات با رأی اکثریت به تصویب میرسد و به نام مجلس اعتبار اجرا پیدا میکند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
تذکر کتبی 44 نماینده مجلس به روحانی |اخبار ایران و جهان
تذکر کتبی 44 نماینده مجلس به روحانی کد خبر ۴۵۲۶۲۵ تاریخ انتشار ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۱ - 25 November 2014 44 نماینده مجلس شورای اسلامی درخصوص تکمیل و راه اندازی فاز اول اتوبان تهران- شمال و اتوبان شهید همت تهران- کرج به رییس جمهور تذکر کتبی دادند به گزارش ایسنا این تذکر کتبی توسطمجلس نتوانست در کاهش قیمت خودرو کاری از پیش ببرد! |اخبار ایران و جهان
مجلس نتوانست در کاهش قیمت خودرو کاری از پیش ببرد شرایط اقتصادی کشور و قوانین موجود به گونه ای است که محدودیتی برای خودرو سازان ایجاد نمی کند و با توجه به این چون احساس خطری نیز از جانب محصولات با کیفیت خارجی وجود ندارد بنابراین این موضوع تبدیل به یک بورس رقابتی برای تولید درآمتصاویر مجلس در روز انتخاب وزیر علوم |اخبار ایران و جهان
تصاویر مجلس در روز انتخاب وزیر علوم جلسه بررسی صلاحیت و رای اعتماد به محمد فرهادی پنجمین وزیر پیشنهادی علوم تحقیقات و فناوری صبح روز چهارشنبه در مجلس شورای اسلامی آغاز شد این گزارش تا پایان رأی گیری برای احراز صلاحیت وزیر پیشنهادی به شکل مستمر بروز رسانی می شود کد خبر ۴۵۲۷۳رئیس مجلس گرجستان به تهران سفر میکند |اخبار ایران و جهان
رئیس مجلس گرجستان به تهران سفر میکند کد خبر ۴۵۰۵۴۱ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۶ - 19 November 2014 رئیس مجلس گرجستان به دعوت دکتر لاریجانی 13 آذر به تهران سفر میکند بهگزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت داویت اوسوباشویلی رئیس مجلس گرجستان در رأس هیأتی پارلمانی به دعوت دکتردیدار رییس مجلس روسیه با لاریجانی |اخبار ایران و جهان
دیدار رییس مجلس روسیه با لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی درباره موضوع مذاکرات هستهای ایران با 1 5 گفت مذاکرات هستهای ایران مسیر رو به رشدی را طی میکند اما برخی بهانهجوییهای آمریکا و غرب میتواند به صورت مانعی بر سر راه این مذاکرات باشد کد خبر ۴۵۰۰۵۱ تاریخ انتشار ۲۶ آبانمسئولیت پذیری، هدفگیری مهم تربیت اسلامی است |اخبار ایران و جهان
مسئولیت پذیری هدفگیری مهم تربیت اسلامی است کد خبر ۴۵۳۱۷۶ تاریخ انتشار ۰۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶ ۴۲ - 27 November 2014 رئیس مجل شورای اسلامی با بیان اینکه تربیت اسلامی دارای یک هدفگذاری مهم است که طبق آن انسان باید مسئولیتپذیر باشد گفت انسان مسئولیتپذیر برای دردهایش گام برمیداردرئیس مجلس ۲ نامه به روحانی نوشت |اخبار ایران و جهان
رئیس مجلس ۲ نامه به روحانی نوشت علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی دو نامه به حسن روحانی رئیس جمهوری نوشت کد خبر ۴۵۰۰۰۹ تاریخ انتشار ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۸ - 17 November 2014 علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی دو نامه به حسن روحانی رئیس جمهوری نوشت به گزارش خبرگزاری فارس بپیام رییس مرکز پژوهشهای مجلس به مناسبت هفته بسیج |اخبار ایران و جهان
پیام رییس مرکز پژوهشهای مجلس به مناسبت هفته بسیج کد خبر ۴۵۱۴۱۱ تاریخ انتشار ۰۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۴ - 22 November 2014 رییس مرکز پژوهش های مجلس در پیامی به مناسبت هفته بسیج بسیج را مدرسه عشق و ایثار دانست به گزارش خانه ملت کاظم جلالی رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در پیامدستورکار صحن علنی مجلس |اخبار ایران و جهان
دستورکار صحن علنی مجلس کد خبر ۴۵۱۱۳۶ تاریخ انتشار ۳۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۶ - 21 November 2014 نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسات این هفته خود گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد تحقیق و تفحص از وزارت امور اقتصادی و دارایی را استماع کرده و بررسی برنامه وصلاحیت فرهادی وزیر پیشنهادی علوممجلس به فرهادی رای اعتماد میدهد |اخبار ایران و جهان
مجلس به فرهادی رای اعتماد میدهد کد خبر ۴۵۰۷۴۹ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۸ ۱۹ - 19 November 2014 عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس گفت اگر دولت از ابتدا فرهادی را معرفی کرده بود شاهد نگرانی های کنونی در جامعه نبودیم مطمئنیم در جلسه رأی اعتماد روز چهارشنبهمصباحی مقدم در دیدار با رئیس مجلس سنگاپور: سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه تنشزدایی زدایی است
مصباحی مقدم در دیدار با رئیس مجلس سنگاپور سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه تنشزدایی زدایی استرئیس گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و سنگاپور در دیدار با حلیمه یعقوب گفت سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه تنشزدایی و گسترش مناسبات با تمام کشورهای جها«فرهادی» اعتدال مد نظر دولت و مجلس را کاملا دارد |اخبار ایران و جهان
فرهادی اعتدال مد نظر دولت و مجلس را کاملا دارد کد خبر ۴۵۰۹۳۰ تاریخ انتشار ۲۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۷ - 20 November 2014 نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی گفت دکتر فرهادی اعتدال مد نظر دولت و مجلس را کاملا داراست و من امیدوارم و فکر میکنم در مجلس رای بیاورد حسین ااستراتژی جمهوری اسلامی ایران وحدت جهان اسلام است
سهشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۶ ۲۲ مسؤول روابط عمومی سپاه پاسداران گفت استراتژی جمهوری اسلامی ایران وحدت جهان اسلام است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه همدان سردار رمضان شریف در نخستین همایش استانی بسیج و رسانه استان با بیان اینکه باید رسانه شناس باشیم و سوزیر کار هم کارت زرد از مجلس گرفت |اخبار ایران و جهان
وزیر کار هم کارت زرد از مجلس گرفت کد خبر ۴۵۲۵۰۳ تاریخ انتشار ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۰ - 25 November 2014 نمایندگان مجلس پس از استماع اظهارات وزیر درباره وضعیت صندوق های بازنشستگی و تأمین اجتماعی از پاسخ های وی قانع نشدند به گزارش خانه ملت محمدرضا پورابراهیمی در نشست علنی امروز سهمذاکرات تأثیری در انتخابات آینده مجلس ندارد |اخبار ایران و جهان
مذاکرات تأثیری در انتخابات آینده مجلس ندارد کد خبر ۴۵۳۸۲۵ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۲ - 30 November 2014 رئیس فراکسیون اصولگرایان با تأکید بر اینکه در موضوع مذاکرات آمریکاییها باید بدانند که با تهدید تطمیع و تمدید نمیتوانند در مجلس آینده دخالت و تأثیری به نفع خود داشتهاخراج کارمندان به دلیل همکاری با هیأت مجلس |اخبار ایران و جهان
اخراج کارمندان به دلیل همکاری با هیأت مجلس رئیس هیأت تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت صنعت معدن و تجارت در مجلس اعلام کرد کارمندان این وزارتخانه به دلیل همکاری با هیأت تحقیق و تفحص اخراج شدند کد خبر ۴۵۲۰۲۶ تاریخ انتشار ۰۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۹ - 24 November 2014 رئیس هیأت تحقیق و تفحصساختار سازمان ملل باید تغییر کند |اخبار ایران و جهان
ساختار سازمان ملل باید تغییر کند کد خبر ۴۵۰۵۴۰ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۵ - 19 November 2014 نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به رقابت های بوجود آمده برای جانشینی دبیر کل سازمان ملل ادامه داد هیچ امیدی به اصلاح سازمان ملل نیست و جایگزین وی نیز رو-
گوناگون
پربازدیدترینها