تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 12 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر چیز دارای سیماست ، سیمای دین شما نماز است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1820256827




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

افزایش ضریب ایمنی باتری ها با استفاده از نانولایه ها


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: افزایش ضریب ایمنی باتری ها با استفاده از نانولایه ها تهران- ایرنا- محققان دانشگاه استنفورد با استفاده از یک نانولایه مسی روی سطح جداکننده در باتری های یون لیتیم، طراحی آن را به گونه ای تغییر دادند که در صورت گرم شدن بیش از حد، به کاربر هشدار دهد.


به گزارش گروه علمی ایرنا باتری یون لیتیم هوشمند ساخته شده قادر است پیش از گرم شدن بیش از حد و آتش گرفتن، به کاربر هشدار دهد.
یی چیو از محققان این پروژه می گوید هدف ما ارایه فناوری است که بتواند پیش از بروز مشکل جدی ناشی از گرم شدن، به کاربر هشدار دهد. این فناوری جدید می تواند هرگونه مشکلی را در زمان استفاده از باتری گزارش دهد اما برای مشکلاتی از قبیل ضربه دیدن باتری قابل استفاده نیست.
آتش گرفتن باتری های تلفن همراه موضوعی است که اخیرا بحث ایمنی باتری های یون لیتیم را پررنگ تر کرده است. شعله ور شدن باتری های یون لیتیم در دو هواپیمای بوئینگ 787 موجب بروز حادثه هایی در این هواپیماها شده که دلیل آتش گرفتن هنوز مشخص نیست.
پس از آتش گرفتن چند باتری لپ تاپ سونی، این شرکت فراخوانی برای تعویض باتری ها داد. این شرکت اعلام کرد که وجود ناخالصی های فلزی بسیار کوچک در این باتری ها موجب تشکیل مدار کوتاه شده است.
باتری های یون لیتیم از دو الکترود مختلف تشکیل شده که یک الکترود آند و دیگری اکسید فلز لیتیم است. یک لایه بسیار نازک پلیمری نیز این دو را از هم جدا می کند. نقش این لایه جدا کننده بسیار مهم است به طوری که آسیب دیدگی آن موجب تشکیل مدار کوتاه شده و منشا آتش سوزی در باتری می شود.
دنیاز ژو از محققان این پروژه می گوید: این جداکننده از جنس پلاستیک مورد استفاده در بطری ها و متخلخل است بنابراین یون های لیتیم می تواند میان آنها نفوذ کند.
هرگونه آسیب در فرآیند تولید یا وجود ذرات آلاینده نظیر غبار یا براده های فلزی، می تواند مشکلی مشابه مشکل شرکت سونی در سال 2006 ایجاد کند.
برای حل این مشکل محققان از نانولایه های مس روی سطح جدا کننده استفاده کردند که این کار موجب تشکیل نیم پیل سوم در باتری می شود. این الکترود جدید مقدار اختلاف ولتاژ میان الکترود و جداکننده را مشخص می کند. زمانی که این ولتاژ از حد معینی بالاتر رود، هشداری مبنی بر جدا کردن باتری از دستگاه داده می شود.
نتایج این پژوهش در نشریه Nature Communications منتشر شده است.
علمی1834**1599


02/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن