واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: "آموزش برای توسعه پایدار"،ایده ای که 800 اندیشمند جهان را به ژاپن کشاند تهران - ایرنا- بنا به تعریف یونسکو، "آموزش برای توسعه پایدار"، رویکردی از آموزش است که در جستجوی توانمندسازی مردم با هدف پذیرش مسئولیت برای ایجاد یک آینده پایدار باشد، ایده ای که توانست 800 اندیشمند جهان را این روزها به ژاپن بکشاند.
"اجلاس جهانی"آموزش برای توسعه پایدار" از روز دوشنبه گذشته به مدت سه روز با هدف "نقش آموزش به عنوان ابزاری برای هدایت جوامع به سمت توسعه پایدار" از سوی یونسکو در شهر ناگویای ژاپن آغاز شده است.
خانم «ایرینا بوکووا» مدیرکل یونسکو در سخنانی در این اجلاس هدف از برگزاری کنفرانس بین المللی آموزش برای توسعه پایدار را تغییر روش فکری و رفتاری اشخاص و جوامع بیان کرد.
وی بر ضرورت حمایت سیاسی گسترده و پایدار برای تحقق برنامه های آموزشی در سطوح مختلف تاکید کرد.
در اجلاس ژاپن افزون بر 800 اندیشمند از 120 کشور جهان، سازمانهای مختلف بین المللی و محافل علمی شرکت دارند.
از ایران نیز هیاتی به سرپرستی "علی اصغر فانی " وزیر آموزش و پرورش کشورمان در این اجلاس حضور دارد.
شرکت کنندگان ضمن ارزیابی دستاوردها و چالشهای موجود در پایان "دهه آموزش برای توسعه پایدار" که در سال 2014 پایان می یابد، در خصوص ادامه این روند پس از سال 2014 نیز گفت وگو می کنند.
* اهداف نشست
این نشست 4 هدف را دنبال می کند:
جشن یک دهه اقدام ( دستاوردهای ما چه بوده و ما چه درسهایی را آموختیم؟)
جهت گیری دوباره آموزش برای ساخت دنیایی بهتر برای همگان.(چگونه آموزش برای توسعه پایدار کیفیت آموزش را تقویت می کند؟)
اقدام شتاب دهنده برای توسعه پایدار( چگونه چالشهای پایداری از طریق آموزش برای توسعه پایدار رفع می شوند؟)
برنامه ریزی برای توسعه پایدار پس از 2014 ( راهبردهای ما برای آینده مشترکمان چیست؟)
به گفته مقامهای یونسکو، مرور اقدامات دهه جاری، به توسعه راهبردها برای فعالیتهای آموزش برای توسعه پایدار پس از سال 2014 منجر خواهد شد.
* پیشینه
در سال 2002 مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای،
دهه 2014-2005 میلادی را به عنوان "دهه آموزش برای توسعه پایدار" اعلام کرد.
برنامه عملیاتی که برای این منظور طراحی شد شامل ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی است که در همه آنها، "آموزش " به عنوان رکن و ابزار اصلی به منظور تحقق اهداف برنامه در نظر گرفته شده است.
به گفته بان کی مون دبیرکل سازمان ملل شاخصهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی نشان می دهد که مدل جاری پیشرفت ما مدلی ناپایدار است.
دنیای ما دنیای با چالشهای فراوان و منابع محدودی است که به طور روز افزون محدودتر می شود، در چنین جهانی توسعه پایدار بهترین فرصت را برای تنظیم مسیر و خط مشی ها به ما ارائه می دهد.
* جزییات برنامه عملیاتی یونسکو برای توسعه پایدار
برنامه عملیاتی که به نام برنامه "تسریع اقدامات برای توسعه پایدار" از سوی یونسکو در نظر گرفته شده سی و سه مقوله را در بر می گیرد که برخی از آنها عبارت است از: حاکمیت مناسب، تساوی جنسیتی، صلح، حقوق بشر، دسترسی به آموزش و از بین بردن فقر آموزشی، مبارزه با مواد مخدر، حفظ میراث فرهنگی و دانش سنتی و بومی، شهرنشینی، امنیت غذایی، توجه به تغییرات آب و هوایی، تنوع زیستی و کاهش خطر بلایای طبیعی.
* اهداف آموزش برای توسعه پایدار در سطح ملی
به گزارش کمیسیون ملی یونسکو ایران، هدف آموزش برای توسعه پایدار، توانمندسازی مردم و جامعه در فهم و درک مسئولیت پذیری و داشتن مسئولیت برای ایجاد آینده ای پایدار است.
این کمیسیون، لازمه آموزش برای توسعه پایدار را "آموزش به دانش آموزان و جوانان برای ترسیم تصویر بهتری از آینده" و " فراهم کردن بستری برای مردم در سطوح مختلف و با توانمندیهای متفاوت به منظور داشتن قدرت تفکر نقادانه" دانست.
لازمه این نوع آموزش، ایجاد تفکر سیستمی است، به این معنی که بین سازمانها و نهادهای ذی ربط هم افزایی ایجاد شود؛ زیرا توسعه پایدار مفهومی چندبخشی است و به این دلیل نیازمند فهم و درک بین بخشی و بین سازمانی است.
علاوه بر این موارد، ایجاد مشارکت و همکاری درون سازمانی، مشارکت در تصمیم گیری و تصمیم سازی، آگاه سازی و مسئولیت پذیری، داشتن تفکر نقادانه بومی و محلی همراه با چشم انداز جهانی و نیز توجه به یادگیری مادام العمر از دیگر الزامات آموزش برای توسعه پایدار است.
* مبارزه با فقر آموزشی
یکی از مهمترین اهدافی که در برنامه یونسکو پیش بینی شده است توجه به یادگیری مادم العمر و مباره با فقر آموزشی است، نکته ای که نماینده ایران در اجلاس ژاپن نیز بر آن تاکید داشت.
وزیر آموزش و پرورش ایران جنگ، خشونت و گسترش افراطی گری در برخی نقاط جهان به ویژه در منطقه خاورمیانه را ناشی از جهل و نادانی و برآمده از فقرآموزشی دانست.
«علی اصغر فانی» در این اجلاس گفت که ریشه خشونتهای افراطی رو به گسترش در برخی نقاط دنیا به دلیل نادیده انگاشته شدن موضوع آموزش و فقری است که متاسفانه این کشورها در این زمینه با آن دست به گریبانند.
وی گسترش و توسعه آموزش را در سایه صلح و آرامش امکان پذیر دانست و تاکید کرد که منافع کوتاه مدت برخی کشورهای طمع کار در حمایت از تروریسم و خشونت، مانع از توسعه آموزش در مناطقی می شود که امروز شاهد درگیری و خونریزی در آن هستیم.
آساق**1**1446**1577
21/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]