واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دستاورد پژوهشگر دختر ایرانی؛ خمیر فلزی برای ساخت زیورآلات در کشور تولید شد تهران - ایرنا -دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی مواد دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای اولین بار در کشور موفق به ساخت خمیر فلزی شکل شد که در مصارف صنعتی و تولید زیورآلات کاربرد دارد.
لیدا محمودی روز چهارشنبه درباره طرح ابتکاری خود به خبرنگار علمی ایرنا گفت: از حدود یک سال قبل کار را شروع کردم که اساس آن شکل دهی و ساخت قطعات فلزی به روشی است که با استفاده از فلز خمیری شکل می توانید قطعات مورد نظر خود را بسازید.
وی یادآور شد: تولید و استفاده از خمیر فلزی در کشور ما بحث کاملا جدیدی است و در دیگر کشورها نیز به شکل های دیگری ابداع شده است.
محمودی خاطرنشان کرد: طرح "راه اندازی خط تولید خمیر فلزی جهت استفاده در مصارف صنعتی و تولید زیورآلات" بعد از یکسال به نتیجه رسیده و برای اولین بار در کشور به فرمولاسیون خمیر فلزی دست یافتیم و برای تولید آن به تمامی از مواد ساخت داخل استفاده کردیم.
وی درباره ترکیب این ماده فلزی انعطاف پذیر توضیح داد: در ترکیب خمیر پایه از فلزات قیمتی طلا، نقره، مس و آلیاژهای مس و برنز و برنج استفاده کردیم و نهایتا به ماده ای رسیدیم که از نظر ساختار کاملا شبیه خمیر بازی کودکان است.
به گفته پژوهشگر جوان کشورمان، این خمیر قابلیت فرم دهی و شکل دهی بسیار بالایی دارد و می توان از آن برای تولید قطعات مختلف استفاده کرد اما با توجه به جنس و قیمت آن، بیشتر برای ساخت محصولات صنایع دستی، زیورآلات و جواهرنشان کردن آنها مناسب است.
وی درباره مدت انعطاف پذیری این خمیر فلزی نیز گفت:زمان کار با این خمیر حدود یک ساعت است و افراد می توانند در این فاصله زمانی، فرم دلخواه را در خمیر ایجاد کنند و بعد از این مدت است که خمیر به صورت نیمه خشک درمی آید که البته در این حالت نیز می توان تغییراتی در ظاهر آن ایجاد کرد.
محمودی افزود: بعد از تغییر حالت خمیر به صورت نیمه خشک، یک فرآیند حرارتی پیش بینی شده که محصول تهیه شده بعد از حرارت دادن، ظاهر و خواص فلز سخت را به خود می گیرد.
به گفته وی با اندک تغییراتی در فرمولاسیون این خمیر می توان مدت زمان انعطاف پذیری آن را افزایش داد که این به خواسته کاربران بستگی دارد.
وی درباره مزایای استفاده از این خمیر فلزی گفت: در اینجا هم بحث صرفه جویی در زمان و هم در هزینه ها مطرح است که استفاده از این محصول، هر دو را به همراه دارد و حدود 300 درصد صرفه جویی در مدت زمان انجام کار خواهد داشت.
این پژوهشگر جوان تصریح کرد: با استفاده از این ماده خمیری شکل، کل فرآیند ریخته گری، قالب گیری، پرس کاری، شکل دهی، پرداخت کاری و تمام مراحلی که یک قطعه فلزی باید بگذراند تا به محصول نهایی مانند گوشواره یا گردن بند یا زیورآلات مشابه تبدیل شود حذف خواهد شد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر، تجهیزات و وسایلی که در فرآیند تهیه زیورآلات فلزی گرانبها استفاده می شود از جمله دستگاه های تراش یا کوره هایی با حرارت بسیار بالا که اغلب گرانقیمت هستند نیز با استفاده از خمیر فلزی خود به خود کنار گذاشته می شوند و نیازی به تهیه آنها نیست و مصرف انرژی و برق نیز به صفر می رسد.
محمودی یادآور شد: صاحبان فن در این فرآیند فقط باید مواد اولیه را تهیه کنند، ضمن اینکه ضایعات این خمیر فلزی در حین کار نیز صد در صد قابل بازیافت است.
وی از رایزنی با سازمان فنی و حرفه ای و اصناف طلا و جواهر فروش به منظور بازاریابی و ترویج این روش جدید در کارگاه های ساخت طلا و جواهر خبر داد و گفت: با ورود این خمیر به فرآیند ساخت جواهرآلات علاوه بر آسان سازی کار، شاهد صرفه جویی قابل توجهی در هزینه ها و زمان انجام کار خواهیم بود.
علمی (4)**1055**1440
21/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]