واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ آبان ۱۳۹۳ (۱۴:۹ب.ظ)
رئيس کميسيون علم و فناوري دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي؛ بخش هاي صنعتي ملزم به خريد محصولات شرکت هاي دانش بنيان شوند رئيس کميسيون علمي و فناوري دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي گفت: نظام ملي نوآوري يکي از زيرساختهاي مورد نياز براي تنظيم سازوکار تجاري سازي فعاليتهاي دانش بنيان است.
به گزارش خبرگزاري موج، دکتر محسن بکايي به تشريح اهميت سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري (مدظله العالي) در حوزه علم و فناوري پرداخت و گفت: در بندهاي سياستهاي ابلاغي يکي از راههاي مشخص شده براي افزايش سهم علم و فناوري در درآمد ملي، توجه و تقويت کسب و کار اقتصاد دانش بنيان است.
وي در ادامه تشريح کرد: تقويت کسب و کار اقتصاد دانش بنيان ميتواند تکميل کننده افزايش سهم علم و فناوري در GDP توليد ناخالص داخلي و صادرات باشد. يکي ديگر از راههاي افزايش سهم علم و فناوري در درآمد ملي ميتواند افزايش بودجه تحقيق و پژوهش باشد که در بندها سياستهاي ابلاغي به حداقل 4 درصد GMP اصول بهينه توليد هدفگيري شده است.
نکته مهم آنکه براي اين دو راه ما به زيرساختهايي نياز داريم، يکي از آنها نظام ملي نوآوري است که در اين سياستهاي به آن اشاره شده و در واقع براي تنظيم سازوکاري براي تجاريسازي فعاليتهاي دانش بنيان است.
دکتر بکايي در مورد رونق اقتصاد دانش بنيان تصريح کرد: از معيارهاي اقتصاد مقاومتي آن است که شرکتهاي دانش بنيان گسترش پيدا کنند در معاونت علم و فناوري سازوکار و بخش مشخصي براي اين منظور وجود دارد. با سازوکار مشخص شده افراد ميتوانند از رشتههاي مختلف در بخشهاي دولتي و غيردولتي ايدههاي خود را به ثبت برسانند. براي عملياتي شدن آنها نيز با حمايتهاي مالي و حقوقي که ميشوند، ايدههاي خود را به محصول تبديل کنند.
رئيس کميسيون علمي و فناوري در ادامه اظهار کرد: ايدهاي که به محصول تبديل ميشود بايد براي آن بازارکار وجود داشته باشد و ما در ارتباط با بازارکار مشکل داريم پيوندي که بايد بين تقاضا و بازار کار و محصول وجود داشته باشد، خوب طراحي نشده است.
براي کامل شدن اين حلقه و محور نياز به همفکري و هم گامي بين صنعت، بخشهاي اجرايي و بخشهاي علم و فناوري است اميدواريم با هدفگيري درست در برنامه پنجم، پنج هزار و در افق چشمانداز، بيست هزار شرکت دانش بنيان داشته باشيم.
دکتر بکايي با اشاره به فعاليتهاي صورت گرفته براي تبديل ايدههاي دانش بنيان به محصول گفت: در نقشه جامع علمي کشور در دو، سه سال اخير اقداماتي در اين خصوص انجام گرفته است اقدامات معاونت علمي و فناوري نيز در واقع مسير را درباره نحوه ورود و تخصيص تسهيلات مشخص کرده است صندوق نوآوري و فناوري را در کنار آن تصويب کردهاند و بودجهي خوبي را براي اين کار کنار گذاشتهاند.
وي در ادامه تأکيد کرد: براي اينکه اين جريان به ايجاد درآمد و ثروت ملي بي انجامد بايد بخش هاي اجرايي و صنعتي ما ملزم شوند که محصولات شرکتها را خريداري کنند و از خارج از کشور وارد نکنند بايد تقاضاي مؤثر براي محصولات دانش بنيان ايجاد شود.
اگر چرخه ايده تا توليد به خوبي شکل نگيرد در واقع چرخه ايده به ثروت از بين ميرود و منجر به نابودي اقتصاد و علوم دانش بنيان ميشود.
عضو هيأت علمي دانشگاه شاهد مبناي سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري را توسعه منابع انساني و سرمايههاي انساني دانست و گفت: همانطور که در بندهاي سياستهاي ابلاغي نيز به آن تأکيد شده بايد به شناسايي و جذب نخبگان و استعدادهاي درخشان و حفظ و جذب سرمايههاي انساني پرداخت و بايد براي آن يک برنامهريزي استراتژيک انجام شود.
ما نياز به يک برنامه ملي داريم که قسمتهاي مختلف اين سرمايهها را شناسايي کنند و زمينه را براي گسترش و ارتقاء آن فراهم کنند. منابعي که در اين زمينه لازم است تأمين شود تا حفظ و جذب سرمايههاي انساني به شکل مطلوبي صورت بگيرد.
وي در ادامه افزود: تمام نهادهاي ما چه در سطح نهادهاي فکري و چه در سطح نهادهاي اجرايي هر کدام به نحوي اين سرمايههاي انساني را در اختيار دارند. مهم اين است که اولويت در سرمايههاي انساني را به نيروي فکري و نخبگان بدهيم. بايد مشارکت نيروي فکري و نخبگان را در فرايند سياستهاي کلان علم و فناوري نهادينه کنيم. بدون اين امر سرمايههاي انساني رشد نخواهد کرد.
رئيس کميسيون علم و فناوري دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي، با بيان اين مطلب که اصلاح نظام پذيرش دانشجو بحث دامنهداري است که از زمان تدوين نقشه جامع علمي کشور مطرح شد گفت: خوشبختانه در سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري بند مشخصي درباره پذيرش دانشجو وجود دارد و مواردي را اشاره و اضافه کرده اند که تا قبل از آن در برنامههاي وزارت علوم و سازمان سنجش وجود نداشت.
وي در ادامه تشريح کرد: دو مؤلفهاي که در پذيرش دانشجو بر اساس سياستهاي ابلاغي رهبر بايد در نظر بگيريم نخست استعداديابي و علاقمندي و دوم توزيع عادلانه فرصتهاست، اگر اين دو مؤلفهي به درستي اجرا شود تا حد زيادي از مشکلات موجود در پذيرش دانشجويان رهايي مييابيم.
دکتر بکايي در خصوص چگونگي حفظ ارزشهاي فرهنگي - اسلامي در استفاده از علم و فناوري گفت: خوشبختانه با تصويب سند دانشگاه اسلامي در شوراي عالي انقلاب فرهنگي تا حدودي اين مسير مشخص شده است، براي حاکميت مبنا و ارزش هاي اسلامي و فرهنگي، تمام قوا و دستگاههاي مختلف بايد به صورت هماهنگ عمل کنند و نبايد صرفا به صورت موردي به آن نگاه کنند.
وي در ادامه افزود: هم در سند اسلامي شدن دانشگاهها و هم در اين سياستهاي ابلاغي به صورت مجزا و ريز به اين امور پرداخته شده است.
رئيس کميسيون علمي و فناوري در پايان بندهاي سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري را در سه گروه کلي دستهبندي کرد و گفت: ماهيت اين سياستها در سه گروه قابل جمع بندي است که نخست، اهداف بلند مدت و آرماني، دوم اهداف ميان مدت و سومين دسته اهداف کوتاه مدت، هستند و بر اين اساس ميتوان براي هر کدام برنامههاي عملياتي را طراحي و اجرا کرد البته اين برنامهها بايد با محوريت و هدايت شوراي عالي انقلاب فرهنگي و ستاد نقشه جامع علمي کشور باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]