واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
مصلحت و واقعبینی در مذاکرات هستهای وبلاگ > خوش چهره، جلال - مطالبات حداکثری در مذاکراتی که بنای آن بر عقلانیت همراه با محاسبه هزینه _ فایده است، روشی نامعقول و غیر واقعی است که تنها افراطیون از آن در خدمت به اهداف خود بهره خواهند برد.
جریانهای افراطی با هیجان آمیخته با اضطراب گفتوگوهای هستهای ایران و گروه 1+5 را رصد میکنند. آنان خواستار ایجاد توافق جامع بر سر پرونده هستهای نیستند. بدترین وضع برای آنان توافقی است که به عادیسازی روابط تهران و جامعه بینالملل میانجامد و خواست حداقلی، ادامه وضع کنونی در چارچوب توافق موقت برای استمرار گفتوگوهاست.
ایران و گروه 1+5 در انتخابی عقلانی و با محاسبه هزینه و فایده، گفتوگوهای خود را در یکسال گذشته دنبال کردهاند و اکنون وقت آن است که دو طرف محصول خود را برداشت کنند. ایران در هشت دور گفتوگو با نمایندگان جامعهبینالملل، همه آنچه برای اعتماد به صلح آمیز بودن توان هستهای خود لازم بوده را با قبول انعطافهای سخت انجام داده است. اگرچه اینکار دو مزیت مهم را نیز درپی داشت؛ نخست، تغییر نگرشها به ماهیت برنامه هستهای این کشور با انجام همکاریهای لازم برای اعتمادزایی و دوم، تأثیرگذاری بر محاسبات بازیگرانی که تصور میکردند همسو با خواست افراطیون، قادرند ایران را در جامعهبینالملل برای طولانی مدت منزوی کنند.
همین مهم به مرور در رفتار اعضای گروه 1+5 نیز تأثیر گذار بوده است. آنان دریافتند که شیوه تعامل با ایران نمیتواند متکی بر ابزار سخت باشد بلکه قبول منفعت متقابل چاره نتیجهبخشی گفتوگوهاست.
در اینحال تجربه تحولات خاورمیانه در یکسال گذشته بهدرستی نشان داد که نهتنها ایران عامل بیثباتی و یا مانع ثبات در منطقه نیست، بلکه اصلیترین متحدان غرب و بهویژه امریکا، نقش اصلی را در اینباره برعهده دارند. جنگ غزه، رشد فعالیتهای تروریستی، دولتهای حامی تروریسم و بیعملی و ناتوانی دولتهای منطقه در کنترل و مدیریت بحران جاری، اکنون لایه غلیظی از ابهام را که برجایگاه واقعی ایران پوشانده بود، در ذهن جهانیان کمرنگ کرده است.
منفعت غرب در فرصت باقیمانده تا 24 نوامبر نه غلطیدن در باد افراطیونی است که همچنان راهبرد توافقموقت با تاکتیک اجبار؛ امتیازدهی بهصورت قطره چکانی و دستبالا گرفتن در نتیجه مذاکرات را توصیه میکنند، بلکه دست یافتن به توافقی جامع است که از یکسو جامعه جهانی با اطمینان از صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران به حل اولویتهای امنیتی خود در منطقه بپردازد. از سوی دیگر ایران باور کند که مذاکرات صریح و شفاف با غرب، نتایج ملموس و پیش برندهای را برای این کشور در پیداشته و خواهد داشت. مطالبات حداکثری در مذاکراتی که بنای آن بر عقلانیت همراه با محاسبه هزینه _ فایده است، روشی نامعقول و غیر واقعی است که تنها افراطیون از آن در خدمت به اهداف خود بهره خواهند برد.
زمان، چالش اصلی گفتوگو کنندگان هستهای است. لازم است همه طرفها نقش سازنده خود را در پرهیز از القاگری افراطیون ایفا کنند. تاریخ گواه است که کردار سیاستمداران با موفقیتهای آنان قضاوت میشود. هنر سیاستمداران تشخیص منافع درازمدت و واقعی از حرکتهای چرخشی و تاکتیکی است. وظیفه سیاستمداران حل پیچیدگیها و نه مشکلتر کردن آنهاست. توپ در زمین طرفهای گفتوگو کننده با ایران است.
کلید واژه ها: مذاکرات ژنو 2 - مذاکرات هسته ایران با 5 بعلاوه 1 - مذاکرات مستقیم صلح -
سه شنبه 6 آبان 1393 - 11:16:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]