تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 8 مهر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):همه گناهان گذشته كسى كه از روى ايمان و براى رسيدن به ثواب الهى معتكف شود، آمرزي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819104396




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شکست پیش بینی‌ها درباره نفت عربستان/ مرگ تدریجی امپراطوری آرامکو


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: شکست پیش بینی‌ها درباره نفت عربستان/ مرگ تدریجی امپراطوری آرامکو
عربستان به دوران پیری خود نزدیک شده است به طوری که برخی از کارشناسان ظرفیت فعلی تولیدی عربستان را «دوپینگ» دانسته و غروب آفتاب نفت در حجاز را محتمل می شمارند اما منابع غربی سعی در القای این توهم دارند که نفت عربستان همچنان پا بر جا خواهد ماند و در این میان، گزارش های مختلف این منابع نشانی از غیر واقعی بودن این ادعاست.
به گزارش نامه نیوز، آژانس بين‌المللی انرژی در سال ۲۰۱۱، توان توليد عربستان در سال ۲۰۱۵ را ۵/۱۰ ميليون بشکه در روز و در سال ۲۰۲۰ معادل ۹/۱۰ ميليون بشکه در روز برآورد کرده است. البته آژانس همانند سابق، دورنمای مناسبی از وضعيت عربستان تصوير نموده و پيش‌بينی کرده است که توليد نفت عربستان در سال ۲۰۳۰ به ۶/۱۲ ميليون بشکه افزايش خواهد يافت.


برآورد سال ۲۰۰۴ آژانس بين‌المللی انرژی از توان توليد عربستان حاکی از آن بود که اين کشور در سال ۲۰۱۰ قادر به توليد ۲/۱۳ ميليون بشکه در روز است اما در برآورد سال ۲۰۱۱ زمان تحقق اين ميزان توليد تا سال ۲۰۳۰ به تعويق افتاده است.

عدم تحقق اهداف توليدی عربستان به طور مطلق ناشی از کمبود دسترسی به تکنولوژی‌های نوين و يا منابع مالی لازم برای سرمايه‌گذاری نبوده و تنها منعکس‌کننده ظرفيت واقعی و محدود توليد نفت عربستان است.

بر اساس برآورد سال ۲۰۱۱ آژانس بين‌المللی انرژی، عربستان طی ۲۰ سال آتی (۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰) می‌تواند ۶/۲ ميليون بشکه در روز به توان توليد خود بيافزايد. هم‌چنين بر اساس برآورد شرکت BP، عربستان در افق سال ۲۰۳۰ در مجموع می‌تواند ۳ ميليون بشکه در روز از طريق توسعه ميادين جديد به ظرفيت توليد خود اضافه کند. شرکت استات‌اويل نيز توان توليد نفت‌خام عربستان سعودی در سال ۲۰۲۰ را ۱۰ ميليون بشکه ارزيابی کرده است.

البته بايد گفت امکان توسعه ميادين عربستان به نحوی که ۲ ميليون بشکه در روز به توليد اين کشور اضافه شود بسيار بعيد به نظر می‌رسد. چرا که اين کشور طی دهه ۲۰۰۰ در مجموع توانسته حدود ۳/۱ ميليون بشکه در روز از طريق توسعه ميادين جديد به ظرفيت توليد خود بيافزايد که ۱ ميليون بشکه در روز از اين ميزان نيز مربوط به ميدان خواريس بوده است.

هم‌چنين عربستان به غير از ميدان منيفا، ميدان بزرگ ديگری که با توسعه آن بتواند توليد خود را به مقدار چشم‌گيری افزايش دهد در اختيار ندارد. همان طور که گفته شد طبق اعلام سعودی آرامکو، توسعه ميدان منيفا نيز که ظرفيت توليد نفت سنگين به ميزان ۹۰۰ هزار بشکه در روز را خواهد داشت، تا سال ۲۰۲۴ به طول می‌انجامد.

بنابراين بر اساس بررسی توليد ميدان به ميدان و برنامه‌های در دست انجام عربستان سعودی، چشم‌انداز توان توليد ۱۰ ميليون بشکه‌ای اين کشور در سال ۲۰۲۰ نيز خوش‌بينانه به نظر می‌رسد؛ چرا که بر اساس بررسی مؤسسات معتبری نظير گلوبال ديتا، توليد ميادين عمده نفت‌خام عربستان در افق ۲۰۲۰ بيش از ۲ ميليون بشکه در روز افت خواهد کرد (کمتر از ۲ درصد افت سالانه) و از ۶۷۳۴ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۱۰ به ۵۶۵۲ هزاربشکه در روز در سال ۲۰۲۰ کاهش می‌يابد.

در واقع با توجه به وارد شدن ميادين عمده عربستان به نيمه دوم عمر خود و افزايش ميزان افت توليد اين ميادين، نقش و توان توليد نفت‌خام عربستان در آينده بسيار کاهش پيدا خواهد کرد. البته برای برآورد ظرفيت توليد نفت‌خام عربستان در سال ۲۰۲۰، بايد توليد ساير ميادين فعلی اين کشور به علاوه ميادين در حال توسعه جديد را نيز به مقادير فوق افزود.

ساير ميادين توليدی فعلی عربستان سعودی عبارتند از ديروازه، خورايس، مبروک و نعيم که توان توليد آنها در سال ۲۰۱۰ معادل ۱۰۵۵ هزار بشکه در روز بوده است. اگر عربستان بتواند طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ (همانند دهه ۲۰۰۰) به ميزان ۳/۱ ميليون بشکه در روز از طريق توسعه ميادين جديد به توليد خود اضافه نمايد، در مجموع توان توليد واقع‌بينانه نفت‌خام اين کشور در سال ۲۰۲۰ به حدود ۸ ميليون بشکه در روز بالغ می‌گردد.

نتيجه‌گيري در خصوص ظرفيت و توان توليد نفت‌خام عربستان سعودی برآوردهای مختلف و متعددی ارائه شده است. از آنجا که سياست‌های انرژی عربستان طی بيش از سه دهه اخير همواره با منافع غرب و آمريکا هم راستا بوده، اغلب مراکز انرژی سعی دارند با پوشش گسترده ادعاهای عربستان اين کشور را به عنوان رهبر بازار نفت جهان و کنترل‌کننده اوپک معرفی کنند.

پيش‌بينی‌های متعدد اغراق‌آميز و غيرواقع‌بينانه آژانس بين‌المللی انرژی از توان توليد عربستان که زمان تحقق آنها را در هر برآورد جديد برای يک دهه به تعويق می‌اندازد نيز حکايت از همين موضوع دارد.
روند تاريخی توليد نفت عربستان از ابتدا تا کنون نشان می‌دهد که اين کشور به دلايل مختلف در برهه‌های زمانی متعددی مجبور به افزايش شديد توليد نفت‌خام خود شده است. اين امر به توليد صيانتی ميادين عربستان آسيب‌های جدی رسانده و سبب افت نرخ توليد نفت‌خام و افزايش ميزان آب همراه ميادين نفتی اين کشور شده است.

از طرف ديگر ميادين توسعه يافته فعلی عربستان که تعداد آنها به ۲۰ می‌رسد، بيش از ۸۵ درصد از نفت درجای اين کشور را دارا بوده و پتانسيل افزايش توليد چشم‌گيری برای اين کشور باقی نگذاشته‌اند. هم‌چنين عمده فعاليت‌های توسعه‌ای عربستان نيز منجر به جبران افت توليد سال‌های آتی خواهد شد. لذا چنان‌چه به جای ادعاهای مقامات عربستان سعودی، واقعيات تاريخی و عينی توليد نفت‌خام اين کشور طی سال‌های گذشته را ملاک برآوردهای آتی از ظرفيت توليد عربستان قرار دهيم، با توجه به نرخ افت توليد ميادين موجود و برنامه‌های در دست توسعه، حداکثر توان توليد نفت‌خام عربستان در افق سال ۲۰۲۰ رقمی در حدود ۸ ميليون بشکه در روز خواهد بود.


منبع: عصر نفت


۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن