واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: گذري بر بناهاي مذهبي کرمانشاه
بارزترين نمونه ساختمان در معماري پس از اسلام ايران، مساجد و بقاع امامزادگان است که به سبک بسيار خاصي ساخته شدهاند. اگر نگاهي گذرا به شهرها و حتي روستاهاي استان کرمانشاه بياندازيم، مساجد، بقاع متبرکه و اماکن زيارتي بسياري را خواهيم ديد که هر کدام بيانگر هنر و ذوق ايراني-اسلامي است. مساجد و اماکن زيارتي که از ديرباز مورد احترام اهالي منطقه بوده و هنوز هم در ميان مردم استان بسيار قابل احترامند. عليرضا مرادي بيستوني معاون فرهنگي و ارتباطات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه، در گفتگو با ايسنا در خصوص بناهاي مذهبي استان کرمانشاه مي گويد: در جاي جاي استان تاريخي باستاني کرمانشاه، بناهاي مذهبي بسياري وجود دارد که يادآور اعتقادات عميق مردم اين ديار به مسائل ديني و مذهبي است. او ادامه مي دهد: معماري اغلب بناهاي مذهبي استان به گونهاي است که ميتوان روح زندگي و آرامش عرفاني را در آن به وضوح مشاهده کرد. در تمام بناهاي مذهبي استان احساس عظمت، نور، خلوت، آرامش همراه با ترکيب زيبا و کامل معماري اصيل ايران اسلامي متجلي است.
معاون فرهنگي و ارتباطات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه با اشاره به برخي از بناهاي مذهبي استان، مي گويد: يکي از قديمي ترين بناهاي مذهبي در استان کرمانشاه مسجد «عبدالله بن عمر» است که در منطقهاي رويايي در ريجاب قرار دارد. اين مسجد تاريخي يكي از قديميترين مساجد ايران به شمار ميرود که براساس نوشتههاي تاريخي در مورد اين منطقه، برخلاف برخي مناطق ديگر جزو نخستين كساني بودند كه به اسلام ايمان آورده و به ترويج آن پرداختند. مرادي بيستوني همچنين به تکيه معاون الملک کرمانشاه به عنوان يکي ديگر از بناهاي مذهبي استان اشاره کرده و ادامه مي دهد: تکيه معاون الملک از جمله آثار مذهبي زيبا و با شکوه استان کرمانشاه است که ديوارهاي کاشي کاري شده آن با تصاويري از پادشاهان، سرداران، رجال و بزرگان تزيين شده و همچنين در قسمتي از آن يادآور حماسه دشت کربلا است. مدير موزههاي استان کرمانشاه، مي گويد: طرحهايي که روي کاشيهاي تکيه معاون الملک کرمانشاه حک شده شامل؛ صحنه هايي از غزوات پيامبر اکرم (ص)، نبردهاي اميرالمومنين(ع)، حوادث کربلا، تصاوير سلاطين از جمله پادشاهان هخامنشي و تصاويري از تخت جمشيد مي باشد که در نوع خود بي نظير است. عمارت اين تکيه مذهبي از سه قسمت مجزاي حسينيه، زينبيه و عباسيه تشکيل شده که هر قسمت با ذوق و هنري خاص معماري شده است.
او در ادامه به تکيه بيگلربيگي، يکي ديگر از بناهاي مذهبي استان اشاره کرده و اضافه مي کند: تکيه منحصر به فرد بيگلربيگي نيز يکي ديگر از بناهاي مذهبي شهر کرمانشاه است که هم چون نگينيدر شهر کرمانشاه مي درخشد. در فضاي حسينيه اين تکيه، پنجرهاي با اتاق هلالي وجود دارد که اطراف آن به وسيله آيينه کاري جملات «لا اله الا الله، محمدرسول الله» و «علي ولي الله» نوشته شده است و همچنين از ديگر تزيئنات فضاي حسينيه ستون نماهاي گچي، طرحهاي هندسي، نقوش گياهي و قنديلهاي شمع سوز است. در ضلع جنوبي حسينيه نيز ارسي زيبايي با شيشههاي الوان وجود دارد که حسينيه را به حياط کوچکتري مرتبط مي سازد و از طريق اين حياط ميتوان وارد مجموعه حمام بيگلربيگي شد. از فضاهاي ضلع جنوبي حسينيه براي اقامت خانم ها به هنگام مراسم عزاداري، همچنين نگهداري وسايل و لوازم مراسم عزاداري ماه محرم استفاده مي کردهاند.
معاون فرهنگي و ارتباطات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه همچنين از مسجد دولتشاه در محله قديمي فيض شهر كرمانشاه به عنوان يکي ديگر از بناهاي مذهبي استان نام مي برد و ادامه مي دهد: اين بنا توسط محمد علي ميرزا دولت شاه فرزند بزرگ فتحعلي شاه در كنار ديوان خانه اين شهر كه دوازده عمارت داشت، ساخته شده است. ستونهاي سنگي مارپيچ، محراب مقرنس كار شده و گچ بريهاي زيباي شبستان زنانه، به اين مسجد زيبايي خاصي بخشيده است و در حال حاضر اين مسجد محل سكونت و تحصيل طلاب علومي ديني است. مرادي بيستوني ادامه مي دهد: همچنين مسجد حاج شهباز خان که در بافت قديم شهر كرمانشاه، در خيابان مدرس قرار دارد يکي ديگر از بناهاي مذهبي استان است که اين مسجد داراي شبستاني بزرگ با دوازده ستون سنگي يك پارچه است که طاقهاي شبستان بر روي اين ستونها قرار دارند. علاوه بر اين، برخي از طاق چشمههاي مسجد حاج شهباز خان کرمانشاه به شيوه معقلي كاري تزيين شدهاند که در نوع خود کم نظير است. گروه گردشگري تبيان- الهام مرادي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2127]