پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848062701
جنگ نفتی در خاندان سعودی |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: جنگ نفتی در خاندان سعودی
با پایین آمدن قیمت نفت در بازارهای جهانی، تنشها در عربستان سعودی افزایش یافته است. برخی از شاهزادههای آل سعود اعتقاد دارند که النعیمی، وزیر نفت عربستان مسبب بهوجود آمدن این وضعیت است و به همین دلیل از ملک عبدالله خواستهاند که وی را از این وزارتخانه اخراج کند.
کد خبر: ۴۴۴۰۰۲
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۶ - 23 October 2014
در شرایطی که قیمت نفت با سقوط بیسابقهای مواجه شده و به هر بشکه 80 دلار رسیده است، هماینک باید دید که نحوه برخورد عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان چه خواهد بود؟
به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از موسسه واشنگتن، کاهش 20 درصدی قیمت جهانی نفت به عوامل گوناگونی بستگی دارد که میتوان به برخی از آنها اشاره کرد:
کاهش رشد اقتصادی چین، رشد ناچیز کشورهای اتحادیه اروپا، افزایش تولید نفت ایالات متحده که بهعنوان نفت شیل شناخته میشود و برخی موارد دیگر از مهمترین عوامل کاهش قیمت نفت در طی این سه ماه محسوب میشود.
عربستان سعودی اما همیشه بهعنوان یک عامل تعیینکننده در قیمت جهانی نفت به حساب میآمده که خطمشیهای آن میتواند روند قیمتها را جهت دهد. سوای اینکه این کشور ثروت نفتی بالایی دارد-نزدیک به یکچهارم از ذخایر اثبات شده در جهان- عربستان سعودی در اوپک هم تاثیرگذار است. اوپک سازمان کشورهای صادر کننده نفت است و گاهی اوقات آنها از این موضوع بهعنوان اهرم فشار استفاده میکنند تا قیمت نفت را بالا ببرند. واکنش ریاض به آخرین تغییر قیمتهای نفت دارای معانی ضمنی داخلی و خارجی متعددی است.
لنگر ثبات
عربستان سعودی در مجموع نزدیک به 10 درصد از نفت جهان را تولید میکند، مضاف بر اینکه این کشور دارای هزینه تولید پایینی نیز هست. به همین دلیل هم این کشور در اوپک بهعنوان «لنگر ثبات» شناخته میشود. آخرین آمارها حکایت از این موضوع دارد که این کشور افزون بر 10 میلیون بشکه نفت در روز تولید کرده، اما میتواند این رقم را به 12.5 میلیون بشکه در روز برساند. در زمانی که تقاضا بالاست، این ظرفیت اضافی قادر به تولید است، در نتیجه قیمت نفت به نرمی افزایش پیدا میکند. در زمانی هم که تقاضا پایین است- چنانچه امروز نیز دارای شرایط مشابهی است- هزینه پایین تولید این کشور و ذخایر فراوان مالی میتواند پاسخگوی صادرات کم باشد. این خصیصه باعث میشود که این کشور بتواند سهم بازار خود را ثابت نگه دارد (صادرات بیشتر نفت با قیمت کمتر) یا تولید خود را برای حفظ قیمت نفت کاهش دهد (صادرات کمتر نفت، اما با قیمت بالاتر).
اما در حال حاضر هیچکدام از این دو مکانیسم، کارکرد درستی ندارد. امروز، کشور پادشاهی عربستان سعودی، از قرار معلوم تصمیم گرفته است که حجم تولید خود را دست نزند و با کاهش قیمت نفت مدارا کند. در واقع، این کمکی برای تنزل قیمت نفت برای کشورهای آسیایی است که با آنها قرارداد خرید و فروش دارد. این کشورها شامل پالایشگاههای چین، ژاپن و کرهجنوبی است. در بسیاری از تئوریهای اقتصادی این تاکتیک برای پایین نگه داشتن قیمت نفت به کار برده میشود. این کشور در واقع از این تاکتیک برای رقبای جهانی خود استفاده میکند که تولید بالای نفت دارند. در این زمینه میتوان به کانادا و ایالات متحده اشاره کرد که دارای ذخایر بالایی از نفت شیل هستند.
باقی ماندن در عرصه رقابتهای نفتی برای ریاض بسیار مهم است. بهویژه اینکه عربستان در بازار آسیایی خود با رقبای سرسختی همچون عراق روبهرو است که میتواند جای نفت عربستان را به راحتی پر کند. بهرغم اینکه قیمت حمل با کشتی بالاست، ریاض میخواهد همچنان بهعنوان عمدهترین صادرکننده نفت به ایالات متحده باشد، زیرا برای سعودیها رابطه ژئوپلیتیک اهمیت بالایی دارد.
عقیده بر این است که عربستان سعودی با دقت فراوان، منافع خود را حساب و کتاب میکند. زیرا این کشور برای 4 دهه است که در تعیین قیمت نفت در بازارهای جهانی تاثیرگذار است. در این زمینه میتوان به جنگ اسرائیل با کشورهای عربی اشاره کرد. در سال 1973، ایالات متحده زمانی که در کنار اسرائیل ایستاد و از این رژیم حمایت کرد، کشورهای عربی واشنگتن را با تحریمهای نفتی روبهرو کردند و عربستان سعودی در این زمینه نقش تاثیرگذاری داشت. عربستان سعودی اما در حال حاضر سعی دارد به جای اینکه نقش کنترلکننده قیمتها را داشته باشد نقش «واکنشی» داشته باشد.
تنشهای خانوادگی پادشاهی
دلیلی که میتوان برای میان تیتر بالا داشت این است که سردمداران این کشور به شدت پیر شدهاند. «ملکعبدالله» امسال 91 ساله میشود، اما وی چندین سال است که به شدت از بیماری تنفسی رنج میبرد و یک سالی هم میشود که با دستگاه اکسیژن در جلسات حاضر میشود. او به قدری فرتوت شده است که بدون کمک دیگران نمیتواند قدم از قدم بردارد. شاهزاده سلمان، برادر ناتنی او که تصور میشود جایگزین عبدالله شود، 78 ساله است. او نیز از یک بیماری مرموز و مزمن رنج میبرد. او این اواخر یک ماه به بهانه سفر خارجی به بیرون از کشور منتقل شد، در حالی که در حال درمان بیماری خود بوده است.
از نظر تئوریک، مسائل مربوط به نفت توسط شورایی که منصوب پادشاهی است گرفته میشود، اما این شورا چندی است که اصلا جلسه نداشته است. در مقابل، به نظر میرسد که این تصمیمات نفتی توسط وزیر نفت این کشور، یعنی النعیمی راسا گرفته میشود. نعیمی 70 ساله است و وی نیز به دنبال بازنشستگی خود است. نعیمی به تازگی بیشتر به داشتن نطقهای اخلاقی شهرت پیدا کرده است. در حالی که وی پیش از این دارای عقیده عملگرایانهتری بوده است. نعیمی دیگر قدرت و جادوی سابق را ندارد و وی نیز به ناچار در تقسیمبندی تنشهای خانوادگی آل سعود قرار گرفته است.
در 13 اکتبر، شاهزاده ولید بن طلال که تاجری برجسته است و پسر برادر شاه نیز به حساب میآید، یک نامه سرگشاده منتشر کرد و از بهت و آشفتگی وزرا در خصوص پایین آمدن قیمت نفت به شدت انتقاد کرد. الولید، دارای منصب حکومتی نیست اما تاکنون چندین نامه سرگشاده منتشر و از سیاستهای جاری انتقاد کرده است. او در روزنامه انگلیسی زبانسعودی به نام «سعودی گازته» مطلبی با عنوان «بیسبب برای زنگ خطر» نوشت و در آن غیر مستقیم به النعیمی تاخت. او زمانی این نامه را نوشت که قیمت نفت به 95 دلار در هر بشکه رسیده بود. او در این یادداشت نوشته بود که النعیمی جملاتی سخیف داشته؛ از جمله «قیمت نفت همواره بالا و پایین میرود، اما نمیدانم این همه سر و صدا و شلوغ کاری برای چیست؟»
بسیاری در ریاض، این خصلت ولید را برگرفته از پدرش میدانند. طلال نیز به فردی که از مرکزیت دوری میکند شهرت دارد. اما بازی وی در صفحه شطرنج همیشه مورد توجه پادشاه بوده است. ولید نیز همچون پدرش دارای چنین ویژگی است و در نامهای که در روزنامه سعودی گازته داشته، بهطور ضمنی از پادشاه خواسته است که النعیمی را از این منصب بردارد. او درخصوص عدم برکناری النعیمی در جایی از این نامه با نقل حدیثی از پیامبر اکرم(ص) نوشته است: «به راستی که یک رهبر نباید مردمش را فریب دهد.»
چنانچه قیمت نفت پایین باشد، آنچنان که انتظار میرود، ریاض حتما به دنبال یک قربانی خواهد بود و نعیمی سالخورده میتواند همین قربانی باشد. بهطور معمول، وزرای نفتی در این کشور افرادی تکنوکرات هستند که وابستگی خانوادگی به آل سعود ندارند. شرکت آرامکوی عربستان که یک شرکت حکومتی است میتواند چندین نفر از افرادی که قابلیت جایگزینی دارند را معرفی کند. در این زمینه حدس زده میشود که ملک عبدالله تمایل دارد افرادی را از بانک مرکزی یا وزارت اقتصاد معرفی کند. احتمال دیگری که مطرح شده، حضور شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان است. او هم معاون وزیر نفت بوده و هم اینکه فرزند ولیعهد است. هر چند برخی گمانهزنیها حکایت از این دارد که ملک عبدالله شاید برای انتصاب او به این پست درنگ کند و از وی در جای دیگری استفاده کند.
عبدالله ظاهرا ترجیح میدهد، دیگر برادر ناتنیاش، یعنی شاهزاده مقرن، جایگزین النعیمی شود. گفته میشود او چندان مایل نیست که با خانواده شاهزاده سلمان در تقسیم قدرت همکاری کند.
چالشهای پیش روی عبدالله
شاید پایین بودن قیمت نفت را بتوان راهکاری دیگر از خاندان آل سعود به حساب آورد، که قصد دارند تاثیر خود را در بازار نفت ثابت کنند، اما پایین ماندن طولانی مدت قیمت نفت میتواند در داخل کشور، این خاندان را با مشکلات فراوانی مواجه کند. عربستان میداند که برای پر کردن حداقل خلأهای بودجهاش نیاز به نفت 80 دلاری دارد. در غیر این صورت این کشور با کسری بودجه بیسابقهای روبهرو خواهد شد.
برای اینکه عربستان سعودی با کسری بودجه روبهرو نشود نیاز به ذخایر پولی بالایی دارد. برای مثال، اگر قیمت نفت به نصف زمان خود از بالاترین قیمت نفتی در سال 2013 برسد، عربستان سعودی میتواند همچنان سوبسیدها و حقوق کارمندانش را بدون دغدغه تامین کند. این مقدار بذل و بخشش از سوی خاندان سعودی برای آرام نگه داشتن جامعه عربستان لازم و ضروری است. این بذل و بخشش در واقع برای پر کردن نبود آزادیهای اجتماعی و دموکراتیک ضروری است. در مقابل، اگر سیاست پایین نگه داشتن قیمت نفت با شکست روبهرو شود، اپوزیسیون به شدت تقویت خواهد شد. این اپوزسیون میتواند بخش جوان سعودی باشد که جزو رادیکالها به حساب میآیند. در نهایت باید گفت عربستان سعودی قصد دارد همچنان نفوذ خود را در جهان عرب و اوپک حفظ کند. عربستان مخالف هرگونه کاهش در تولید نفت است و از حمایت کشورهایی مثل امارات متحده عربی و کویت نیز برخوردار است. این در شرایطی است که دیگر کشورهای نفتی مثل ونزوئلا و ایران که عمده بودجه خود را روی صادرات نفت میبندند نیاز دارند تا قیمت نفت بالا برود. عربستان علاقهمند نیست اقتصاد ایران به مسیر خوش برسد. از این رو تمایل دارد هیچگونه کاهشی در تولید نفت خود نداشته باشد.
معنای ضمنی برای ایالات متحده
پایین آمدن قیمت نفت نگرانیهایی در داخل ایالاتمتحده به وجود آورده است. زیرا برخی معتقدند پایین بودن قیمت نفت ممکن است به سرپا ماندن قیمت تجاری نفت شیل هم آسیب وارد کند. نفت شیل در واقع قیمتی حدود 75 تا 80 دلار دارد. اما اگر قیمت نفت پایین باشد دو کارکرد متفاوت دارد، ابتدا در میان مدت ممکن است تاثیر تحریم ایران و روسیه را افزایش دهد، سپس در دراز مدت میتواند آسیب فراوانی به اقتصاد آمریکا و جهان وارد کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
جنگ خاموش نفتی |اخبار ایران و جهان
جنگ خاموش نفتی گذشته از عربستان كه همواره سهم قابل ملاحظهاي در توليد و صادرات نفت داشته آمريكا نيز توانسته است سهم خود را به طرز چشمگيري در توليد و عرضه نفت افزايش دهد بگونهاي كه درحال حاضر بايد اين كشور را بزرگترين توليد كننده نفت قلمداد كرد کد خبر ۴۴۳۷۲۵ تاریخ انتشار ۳۰ مزمان اجرایی شدن قراردادهای جدید نفتی |اخبار ایران و جهان
زمان اجرایی شدن قراردادهای جدید نفتی عضو کمیته بازنگری قراردادهای نفتی گفت قراردادهای جدید صنعت نفت به گونهای طراحی شدهاند که فقط پس از برطرف شدن تحریمها اجرایی میشود کد خبر ۴۴۲۰۹۵ تاریخ انتشار ۲۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹ ۵۰ - 14 October 2014 عضو کمیته بازنگری قراردادهای نفتی گفت قجزییات حضور مدیران نفتی در پرونده بابک زنجانی |اخبار ایران و جهان
جزییات حضور مدیران نفتی در پرونده بابک زنجانی وزیر نفت از تصمیمگیری برای معرفی قراردادهای جدید نفتی و تعدای پروژه در کنفرانس لندن خبر داد و به جزییاتی از حضور مدیران نفتی در پرونده بابک زنجانی اشاره کرد کد خبر ۴۴۰۴۳۱ تاریخ انتشار ۱۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۹ - 08 October 2014 وزیر نفتمشارکت نفتی تهران-باکو در خزر |اخبار ایران و جهان
مشارکت نفتی تهران-باکو در خزر پس از آغاز مذاکرات گازی ایران و جمهوری آذربایجان برای مشارکت در انتقال گاز به اروپا پژوهشگاه صنعت نفت ایران و موسسه نفتی سوکار تفاهم نامه جدید نفتی به منظور شناسایی ذخایر هیدروکربوری در حوزه دریای خزر امضا کردند کد خبر ۴۴۱۵۷۹ تاریخ انتشار ۲۰ مهراهکارهای وزیر اقتصاد برای جلوگیری از رانت نفتی |اخبار ایران و جهان
راهکارهای وزیر اقتصاد برای جلوگیری از رانت نفتی وزير اقتصاد در سخنراني كه روزگذشته در خصوص وضعيت فساد داشته است به هيچوجه رد نميكند كه سازمانهاي تابعه وزارت اقتصاد در معرض فساد قرار دارند به ويژه اينكه بيشتر رانتهاي فسادبرانگيز طي دو سه سال اخير غالبا در سازمانهاي پولي و مرکوردزنی تولید نفت اوپک با وجود کاهش قیمت! |اخبار ایران و جهان
رکوردزنی تولید نفت اوپک با وجود کاهش قیمت در شرایطی که افزایش عرضه و اضافه تولید به عنوان یکی از دلایل اصلی سقوط قیمت نفت اعلام میشود اوپک در ماه میلادی گذشته رکوردی جدید ثبت کرده و میزان تولید خود را 600 هزار بشکه بیش از میزان توافق شده رسانده است کد خبر ۴۴۳۷۷۸ تاریخ انتشارروزانه حدود 20 هزار چک برگشت میخورد |اخبار ایران و جهان
روزانه حدود 20 هزار چک برگشت میخورد دبیر کل بانک مرکزی از پردازش کامل چکها در چکاوک تا پایان سال برگشت 20 هزار چک در روز و اجرایی نشدن دریافت کارمزد کارتخوانها از آبانماه خبر داد کد خبر ۴۴۳۳۰۵ تاریخ انتشار ۲۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۵۱ - 20 October 2014 دبیر کل بانک مرکزی از پردادرخواستهاي تازه کشورهاي آسيای ميانه از ایران |اخبار ایران و جهان
درخواستهاي تازه کشورهاي آسيای ميانه از ایران کد خبر ۴۴۲۹۳۵ تاریخ انتشار ۲۷ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۰ - 19 October 2014 کشورهاي آسيای میانه خواستار همکاری تجاری با ایران شدهاند خراسان نوشت بر اساس درخواست هايي که اخيرا از سوي تعدادي از مديران دولتي و بخش هاي خصوصي برخي کشورهاي آسياي مقیمت تولید هر متر مکعب آب |اخبار ایران و جهان
قیمت تولید هر متر مکعب آب استاندار کرمان هزینه تولید هر مترمکعب آب را 100 هزار ریال ریال عنوان کرد و گفت بحران آب در کرمان جدی است کد خبر ۴۴۲۴۶۸ تاریخ انتشار ۲۴ مهر ۱۳۹۳ - ۱۸ ۴۰ - 16 October 2014 استاندار کرمان هزینه تولید هر مترمکعب آب را 100 هزار ریال ریال عنوان کرد ومقایسه بازار مسکن شرق و غرب پایتخت |اخبار ایران و جهان
مقایسه بازار مسکن شرق و غرب پایتخت غرب تهران از مناطق جذاب برای مستاجران است زیرا دسترسیهای مناسب و بالا بودن سرانههای خدماتی و تنوع قیمتی هیچ مخاطبی را دستخالی از این بازار بیرون نمیفرستد کد خبر ۴۴۲۱۴۵ تاریخ انتشار ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۰۶ - 15 October 2014 وضعیت بازاسقوط نرخ تورم برای خوراکیها |اخبار ایران و جهان
سقوط نرخ تورم برای خوراکیها مقایسه گزارش خرده فروشی 11 گروه کالایی در هفته دوم مهرماه سال جاری با هفته دوم مهرماه سال گذشته که بانک مرکزی به طور هفتگی منتشر می کند نشان دهنده این تغییرات در همه گروه های کالایی است کد خبر ۴۴۲۵۷۴ تاریخ انتشار ۲۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۲ - 17 October 20کاهش بیسابقه قیمت طلا در هفته اخیر |اخبار ایران و جهان
کاهش بیسابقه قیمت طلا در هفته اخیر کد خبر ۴۴۰۹۴۴ تاریخ انتشار ۱۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۸ - 10 October 2014 رییس اتحادیه طلا و جواهر گفت برای اولین بار در چهار سال گذشته قیمت هر اونس طلا در هفته گذشته به حدود 1183 دلار رسید محمد کشتیآرای در گفتوگو با ایسنا با بیان کاهش قیمت طلا دتغییر تاکتیک فروش خودرو |اخبار ایران و جهان
تغییر تاکتیک فروش خودرو خودروسازان كه طي نزديك به دو سال گذشته در پي افزايش قيمت برخي از مشتريهاي خود را از دست دادند با وعدههاي كاهش قيمت خودرو تا 30 درصد بخش ديگري از مشتريان خود را نيز از دست دادند اما تمام اين اتفاقها در شرايطي براي خودروسازان رخ داد كه هر كدام از آنهاتشکیل کارگروه برای بررسی تامین ارز واردات کالای اساسی |اخبار ایران و جهان
تشکیل کارگروه برای بررسی تامین ارز واردات کالای اساسی کد خبر ۴۴۱۲۲۵ تاریخ انتشار ۱۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۶ - 11 October 2014 سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد کارگروهی به منظور بررسی تامین ارز واردات کالای اساسی با توجه به شرایط فعلی کشور در خصوص اولویتبندی ارز درضعف مديران قبلی دليلی برای فشار به خودروسازی است! |اخبار ایران و جهان
ضعف مديران قبلی دليلی برای فشار به خودروسازی است کد خبر ۴۴۲۳۰۸ تاریخ انتشار ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۲۲ ۰۵ - 15 October 2014 در گزارش تحقيق و تفحص مجلس شوراي اسلامي كه در مورد خودروسازان تهيه و ارائه شده چندين مورد تخلف در اين حوزه مشخص و مطرح شده و مجلس نشينان همواره در صحبت از صابهام در مجوز ۵۰۰ميلياردتوماني به دو وزارتخانه |اخبار ایران و جهان
ابهام در مجوز ۵۰۰ميلياردتوماني به دو وزارتخانه کد خبر ۴۴۳۷۱۶ تاریخ انتشار ۳۰ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۰۳ - 22 October 2014 خراسان نوشت بر اساس بررسي هاي کارشناسان يک نهاد نظارتي مشخص شده است که علي رغم مصوبه مهرماه سال 93 هيئت دولت که مقرر شده 500 ميليارد تومان از محل منابع حاصل از افزايشوضعیت ذخیره آب در پنج سد تهران |اخبار ایران و جهان
وضعیت ذخیره آب در پنج سد تهران حجم آب موجود در 5 سد تامین کننده آب تهران با کاهش دوباره به 414 میلیون مترمکعب رسید آب موجود در مخزن سد لار نسبت به مدت مشابه سال گذشته با 50 درصد کاهش به 25 میلیون مترمکعب رسیده است کد خبر ۴۴۳۲۰۹ تاریخ انتشار ۲۸ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۶ - 20 October 2-