تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):در انسان پاره گوشتى است كه اگر آن سالم و درست باشد، ديگر اعضاى بدنش هم با آن سا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798685124




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نامه سیاسی مهم امام موسی صدر از سال 1326 ش / 1948 م


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


نامه سیاسی مهم امام موسی صدر از سال 1326 ش / 1948 م وبلاگ > جعفریان، رسول - نامه زیر توسط امام موسی صدر وقتی فقط نوزده سال داشته از نجف برای یکی از رجال تهران نوشته و ارسال شده است. محتوای آن نشانگر هوش سیاسی بالای او و آگاهی اش به وضعیت سیاسی ایران و عراق و مسائل فیما بین دو کشور است. مقدمه کوتاهی بر آن نوشته ام که امیدوارم اطلاعات آن را درست نوشته باشم.

  مدتی قبل دوست عزیز جناب استاد غلامرضا سحاب تصویر نامه زیر از امام موسی صدر را که در میان اوراقی بازمانده از خاندان مرحوم کاظمی (سید محمدباقر کاظمی) بوده، به بنده دادند.  در همین جا از ایشان سپاسگزارم و تاکید می کنم که همیشه مدیون محبت های این عزیز بوده و هستم.
به گفته ایشان، این اسناد متعلق به مرحوم جواد کاظمی، فرزند باقر بوده که در اختیار همسرشان که در قید حیاط هستند قرار داشته است. همسر ایشان دختر امیرتیمور کلالی از رجال دوره پهلوی اول و دوم (درگذشته در 1366 در 93 سالگی در تهران) است که مدتی هم زمان دکتر مصدق وزیر کار و کشور بود و در انتخابات مجلس هفدهم استعفا داد.
تاریخ نامه بر اساس آنچه روی آن آمده (1/1/67) اول محرم سال 1367 ق است که می شود 26 آبان 1326ش (15 نوامبر 1947)، اما به رغم این که تاریخ مزبور بالای نامه آمده است، به نظر می رسدخطایی رخ داده باشد. این تاریخ ـ حداقل ـ باید ماه سوم سال 1367ق باشد که ربیع الاول می شود و اشاره به عید بزرگ هم باید ولادت رسول اکرم (ص) باشد. این تاریخ با تاریخ لغو معاهده با انگلیس که در نامه به آن اشاره شده و روز آخر ژانویه 1948 (و دو روز نخست فوریه) بوده (19 ربیع الاول1367 ) منطبق است.
گفتنی است که نخست وزیری سید محمد صدر که در این نامه به آن اشاره شده در همان سال 1948 بود
مخاطب نامه روشن نیست، اما این که نامه در میان اسناد امیر تیمور کلالی بوده، محتمل است که وی یا یکی دیگر از رجال سیاسی ایران مخاطب نامه بوده است. اگر اشاره او به آن مرد بزرگ همین مخاطب باشد، پیداست که برای او احترام ویژه ای قائل بوده است.
بر اساس این نامه، وی زمان نگارش دو ماهی بوده در عتبات بوده و گزارشی از تغییرات سیاسی در عراق، رفتن صالح جُبر نخست وزیر عراق و آمدن سید محمد صدر داده و گفته است که زمینه برای تقویت روابط با ایران مناسب است.
صالح جبر نخست وزیر وقت عراق تصمیم گرفته بود معاهده مفصل تری با انگلیس (بر اساس معاهده 1930) امضا کند که به دلایل مختلف بهم خورد و با فشار علمای عراق از جمله مرحوم شیخ محمد حسین آل کاشف الغطاء کنار گذاشته شد. در این وقت سید محمد صدر به نخست وزیری رسید. وی به محض روی کار آمدن آن معاهده را لغو کرد. همان طور که اشاره شد قرار داد مزبور طی روزهای 31 ژانویه و 1 و 2 فوریه سال 1948 لغو شد.
توصیه آقای صدر به مخاطب برای تقویت روابط ایران و عراق به خصوص مناسبات تجاری بسیار جالب و نشانگر هشیاری سیاسی وی از همان روزگاران است. ایشان از وزیر خارجه وقت ایران نوری اسفندیاری که زمانی هم سفیر ایران در عراق بوده به عنوان یک مرد متدین و پاک یاد کرده است.
1/ 1 / 67
محترما معروض می دارد
ابتداء به مناسبت این عید بزرگ تبریکات صمیمانه و ارادت خالصانه خود را تقدیم حضور مبارک نموده، دوام عزت و سعادت آن وجود محترم را برای عزت و سعادت مملکت و ملت خواستارم.
رقیمه کریمه که از یک دنیا لطف آن بزرگ مرد حال بود زیارت کردم و از الطاف و محبت های آن وجود محترم مسرور شدم. قریب دو ماه است که در این مشاهد مشرفه بزیارت موفقم و شاید همین روزها مراجعت نموده به زیارتتان موفق شوم و در همه اعتاب مقدسه موفقیت آن مرد بزرگ را در اجرای منویات مصلحانه خواهانم.
تلوا مصدع می شوم چنان که به سمع محترم رسیده اخیرا در عراق در اثر تعدیل معاده 1930 که با انگلستان بسته بودند و به واسطه خرابی مواد این معاهده جریاناتی روی داد که منجر به سقوط کابینه صالح جبر و روی کار آمدن سید محمد صدر و بالنتیجه به انحلال معاهده و به هم خوردن مجلس شورای ملی عراق رسید و الان که سید محمد صدر که مردی شیعی بلکه مذهبی است و علاقه تامی به مذهب خصوص ایرانیها دارد روی کار آمده است و با کمال اقتدار به فعالیت مشغول است.
از طرفی دولتین عراق و ایران به واسطه مجاورت در مقدار زیادی از خاک و کثرت ایرانی های مقیم عراق که ظاهرا در دنیا بی نظیر است و آمد و رفت مقدار بسیار قابل توجهی از زوار دو ممکلت در خاک دیگری در همه ممالک بیشتر احتیاج به نزدیک شدن به یکدیگر و تقویت روابط و معاهدات دارند.
از جهت تذکرا عرض می کنم اگر مذاکراتی که به نظر مبارک می رسد بین دولتین در موضوعات مختلفی از قبیل معاهدات تجاری و آمد و رفت جمعیت زوار و مقیمین و امثال اینها واقع شود بسیار به موقع و وقت مناسب است، خصوص با وزارت خارجه آقای [موسی] نوری اسفندیاری که از رجال پاک و متدین مملکت ایرانند به هر حیث تا صلاح به نظر مبارک چه باشد.
در خاتمه موفقیت آن وجود محترم را مجددا از خداوند متعال خواستارم
نجف
موسی صدر
رسول جعفریان
 
رسول جعفریان
 



دوشنبه 28 مهر 1393 - 23:24:45





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن