واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی؛ دوربین تله ای برای مشاهده یوزپلنگ آسیایی در منطقه گلستان نصب می شود تهران - ایرنا - مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت:برای ثبت حضور یوزپلنگ آسیایی در منطقه گلستان، گروهی از کارشناسان برای بررسی بیشتر و نصب دوربین های تله ای به منطقه اعزام شدند.
هومن جوکار روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد: حدود 35 سال از آخرین مشاهده یوزپلنگ آسیایی در منطقه گلستان می گذرد و اکنون حضور این گونه در خطر انقراض نشاندهنده وجود امنیت در زیستگاه های یوزپلنگ است.
یک قلاده یوزپلنگ آسیایی دوشنبه گذشته که در حال تعقیب گروهی آهو بود، در پارک ملی گلستان مشاهده شد و برای مطالعه بیشتر گروهی از کارشناسان این گونه نادر به منطقه اعزام شدند.
وی افزود: گاهی در دهه های 60 و 70 گزارش هایی از وجود رد پای یوزپلنگ در منطقه ارایه شد اما هیچگاه تایید نشد، اما اکنون مشاهده مستقیم یوزپلنگ در منطقه موجب خوشنودی دوستداران حیات وحش شده است.
جوکار ادامه داد: پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی ماهانه گزارش های رسیده از مناطق و زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی را بررسی و تحلیل می کند از این رو حدود دو ماه گذشته با بررسی گزارش های رسیده از منطقه گلستان احتمال وجود یوزپلنگ در منطقه " میرزابایلو" واقع در استان گلستان را پیش بینی کرده بود.
وی افزود: از این رو در 27 خرداد ماه در نامه ای به اداره کل محیط زیست گلستان مشاهده احتمالی یوزپلنگ اعلام شد و اکنون جای خوشبختی است که تحلیل ها و پیش بینی از داده های زیستگاه یوزپلنگ آسیایی تا حد زیادی صحیح است.
جوکار گفت: در چند وقت گذشته گزارش هایی از مشاهده یوزپلنگ آسیایی در منطقه میاندشت، توران و خوش ییلاق در منطقه گلستان ارایه شده بود که حضور یوزپلنگ های ماده با توله ها و حتی تعدادی یوز نر را در منطقه نشان می داد.
وی افزود: از این رو پیش بینی کردیم احتمال وجود یوزپلنگ در منطقه " میرزابایلو" در شرق پارک ملی گلستان زیاد است که خوشبختانه این اتفاق نیز افتاد.
مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: البته مشاهده یوزپلنگ با چشم غیر مسلح تا حدودی به شانس بستگی دارد که خوشبختانه همکاران در اداره محیط زیست سملقان که در حال گشت زنی در منطقه " قرخود" مرزی بین گلستان و این منطقه بودند، موفق به مشاهده این گربه سان ارزشمند شدند.
جوکار تاکید کرد: مشاهده یوزپلنگ در این منطقه بعد از سال ها نشان می دهد اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست برای حفاظت از این گونه در خطر انقراض مثبت بوده و موجب بازگشت این گربه سان به زیستگاه های تاریخی خود شده است.
وی گفت: سال گذشته نیز در منطقه " خوش ییلاق " در منطقه گلستان نیز بعد از سال ها گزارش هایی از حضور یوزپلنگ ارایه شده بود که نشاندهنده ایجاد امنیت در زیستگاه ها است. گلستان شمالی ترین منطقه ای بود که همواره یوز در آن مشاهده می شد اما سال ها بود گزارشی از وجود این حیوان در آن منطقه ارایه نشده بود.
یوزپلنگ گربه سانی در خطر انقراض است و آخرین گزارش ها نشان می دهد حدود 50 قلاده یوزپلنگ در کشور وجود دارد.
دشت میرزابایلو تنها زیستگاه آهو در پارک ملی گلستان و هم مرز با منطقه حفاظت شده " قرخود" در استان خراسان شمالی است که زمانی زیستگاه یوزپلنگ آسیایی بود.
جنگل گلستان منطقه حفاظت شده ای در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی است.
جنگل گلستان قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در کشور و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش است که هزار و 350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری از جمله نیمی از گونه های پستانداران ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع مساحت خود، جای داده است.
این پارک جنگلی به دلیل دارا بودن شرایط مطلوب از سوی سازمان های بین المللی به عنوان ذخیره گاه زیست کره به ثبت رسیده است.
علمی ( 4 ) **9014**1440
23/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]