واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: چشم انداز گفتگوهای هسته ای از دیدگاه رئیس جمهور
رئیس جمهور کشورمان شامگاه دوشنبه در گفتوگویی تلویزیونی با اشاره به روند مذاکرات هسته ای با ۵+۱ گفت در کلیات مسئله با ۱+۵ به اتفاقنظر رسیدهایم، و در کلیت مسئله توافقاتی حاصل شده است. رئیس جمهورکشورمان شامگاه دوشنبه درگفتوگویی تلویزیونی با اشاره به روند مذاکرات هسته ای با 5+1 گفت در کلیات مسئله با 1+5 به اتفاقنظر رسیدهایم، و در کلیت مسئله توافقاتی حاصل شده است.دکتر حسن روحانی درعین حال اختلافات را نیز مهم دانست اما تصریح کرد آنچه اهمیت دارد این است که امروز 1+5 قبول کرده حقوق هستهای ایران را به رسمیت بشناسد و مباحثی که چند سال پیش مطرح بود مبنی براینکه ایران غنیسازی را انجام دهد یا خیر دیگر محل بحث نیست. روحانی خاطرنشان کرد اکنون به شرایطی خوبی رسیدهایم و من فکرمیکنم در 40 روزباقیمانده مسائل مطرح قابل حل و فصل نهایی است.این اظهارات در آستانه دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 (آلمان، انگلستان، فرانسه، آمریکا، روسیه و چین) که از امروز در وین آغاز شود، مورد توجه ناظران و تحلیلگران قرار گرفته است.وین، پایتخت اتریش سه شنبه و چهارشنبه میزبان رایزنیهای دو و سهجانبه بین هیأت مذاکره کننده ایران، آمریکا و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپاست.
ایران و گروه 1+5 پیش از این شش بار درشهر وین درباره راهحل جامع هستهای به گفتوگو نشستند و پس از ان نشستی هم در نیویورک برگزار کردند. در ششمین دور مذاکرات در وین 60 تا 65 درصد پیشرفت در تدوین متن پیش نویس حاصل شد، ولی به دلیل اینکه اختلافات بر سر موضوعاتی از جمله میزان غنی سازی، راکتورآب سنگین اراک، تحریمها و بازه زمانی اجرای توافق جامع باقی ماند توافق نهایی نشد و این مذاکرات برای چهار ماه دیگر تمدید شد. اخرین دورمذاکرات ایران و گروه 1+5 ماه گذشته،همزمان با شروع اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل درنیویورک برگزارشد اما با توجه به ادامه اختلافات توافق شد رایزنیها در یکی ازشهرهای اروپایی ادامه یابد.براین اساس، تیم مذاکره کننده ایران به ریاست محمدجواد ظریف دوشنبه شب راهی وین شد و سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیرخارجه ایران صبح سهشنبه با ویلیام برنز قائم مقام وزیر خارجه و وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در وین به گفتوگو خواهند پرداخت. سهشنبه شب نیز محمدجواد ظریف وزیرامور خارجه ایران وکاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برسر میزشام به گفتوگو و رایزنی خواهند پرداخت.روزچهارشنبه نیز نشست سه جانبهای با حضور محمدجواد ظریف، جان کری و کاترین اشتون در این شهر برگزار خواهد شد.البته این احتمال وجود دارد که این رایزنیها در روزهای بعد نیز ادامه یابد. جواد ظریف هفته گذشته درنشست مشترک دفترمطالعات سیاسی وبینالمللی وزارت خارجه با موسسه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا درتهران با بیان اینکه محروم کردن ایران ازبرنامه هستهای راهحلی برای این موضوع نیست، گفت: "دانش و توانمندی دانشمندان ما قابلیت محدود شدن را ندارد و طرفهای مذاکره باید واقعیتها را بپذیرند ونمیتوان به گذشته بازگشت."
وزرای خارجه ایران و شش کشور به همراه کاترین اشتون 24 نوامبر 2013 در شهر ژنو درباره برنامه هستهای ایران به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» دست یافتند و پس از آن مذاکرات برای دستیابی به توافق جامع آغاز شد.در مقدمه این توافقنامه آمده است: "هدف این مذاکرات رسیدن به یک راه حل جامع مورد توافق و بلند مدت است به نحوی که تضمین کند برنامه هستهای ایران کاملاً صلح آمیز باقی خواهد ماند. این راه حل جامع، ایران را قادر می سازد تا به طور کامل از حقوق خود در بهره گیری از انرژی هستهای برای اهداف صلح آمیز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و با رعایت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود." با توجه به مفاد اولیه این توافق، تاکید رییس جمهوری ایران بر این نکته که ایران دیگر به وضعیت گذشته باز نمی گردد مبتنی برشرایط نوینی است که بوجود امده است. این تغییر نتیجه پایداری ملت ایران بر حقوق خود در موضوع هسته ای است که سبب شد منحنی گفتمان هسته ای از مدار تهدید و تحریم به سمت تعامل با ایران در چار چوب پذیرفتن واقعیت ها و احترام به حقوق ملت ایران تغییر کند. * امین زاده
سه شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]