تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):براستى كه هر كس را حق سود ندهد، باطل زيانش رساند و هر كس به راه هدايت نرود، به كجر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843380453




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهي به روابط تجاري ايران و ترکيه پس از آغاز تلاش ها براي دستيابي به توافق هسته اي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۱ مهر ۱۳۹۳ (۲۳:۴۹ب.ظ)
نگاهي به روابط تجاري ايران و ترکيه پس از آغاز تلاش ها براي دستيابي به توافق هسته اي گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، بسياري بر اين باورند که با روي کار آمدن دولت حسن روحاني، رئيس جمهور ايران و آغاز تلاش ها براي دست يافتن به توافق نهايي هسته اي ميان ايران و 1+5، دولت ترکيه با چرخش در سياست خارجي خود سعي در گشودن دروازه هاي تجاري و سياسي و فرهنگي خود به روي ايران دارد.
ايران و ترکيه دو کشور تاريخي، داراي اشتراکات فرهنگي و اجتماعي و دو قدرت منطقه‌اي در خاورميانه هستند که داشتن مرزهاي طولاني و باثبات و وجود زمينه‌هاي همکاري اقتصادي، سياسي و فرهنگي دو کشور و فقدان اختلافات ارضي و مرزي در يک فضاي آزاد سياسي مي تواند موجب تشکيل اتحادي قدرتمند، از خليج فارس تا مديترانه شود.
ايران و ترکيه در سازمان همکاري اقتصادي اکو و گروه 8، عضو هستند. هر دو کشور در زمينه هاي بحران‌هاي منطقه‌اي و مبارزه با تروريسم و ناسيوناليسم کردي همکاري نزديک دارند. روابط دو کشور در چند سال اخير توسعه فوق العاده‌اي يافته است که اين روابط در چهارچوب تئوري‌هاي سياسي همگرايي و مجموعه‌هاي امنيتي منطقه‌اي، قابل تحليل است. از اين رو، ايران و ترکيه با توجه به نفوذ منطقه‌اي در برخي حوزه‌ها داراي رقابت و در برخي حوزه‌ها با هم همکاري دارند.
بعد از امضاي توافق موقت هسته‌اي ژنو بين ايران و قدرت‌هاي جهاني، ترکيه با مشاهده افزايش نفوذ و جايگاه سياسي ايران، تصميم به بازگشت از سياست‌هاي اخير خود در خصوص همسايگان نمود و در صدد ترميم روابط آسيب‌ديده خود و تنش‌زدايي برآمد.
امضاي چندين تفاهم‌نامه سياسي با ايران در خصوص جنگ سوريه که ترکيه در آن به بن‌بست ديپلماتيک برخورده بود و همچنين افزايش تبادلات اقتصادي با ايران در پي کاهش تحريم‌هاي اقتصادي که به موجب امضاي تفاهم‌نامه مزبور امکان‌پذير شده است، از جمله اقدامات ترکيه در منتفع شدن از فضاي مثبت بوجود آمده بعد از توافق هسته‌اي ژنو مي‌باشد.
به دنبال توافق موقت ژنو ميان ايران و شش قدرت جهاني، مقامات ترکيه همواره از پيشرفت روابط همه جانبه ايران و ترکيه استقبال کرده اند. تا آنجا که جودت ييلماز، وزير توسعه و امور زيربنايي ترکيه، در نشست فعالان بخش خصوصي ايران و ترکيه که در اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران و با حضور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات برگزار شد، تصريح کرد که ايران با جمعيتي حدود 80 ميليون نفر و حجم اقتصادي بيش از 500 ميليارد دلار بهترين شريک اقتصادي ترکيه به شمار مي آيد.
وي با بيان اينکه روابط اقتصادي ايران و ترکيه نسبت به يک دهه گذشته بسيار تغيير کرده و حرکتي رو به جلو داشته است، تصريح کرد: اين دو کشور مکمل يکديگر هستند، به گونه اي که تهران دروازه شرقي ترکيه و آنکارا نيز دروازه غربي ايران محسوب مي شوند.
وزير توسعه و برنامه ريزي ترکيه تجارت آزاد بين ايران و ترکيه را خواستار شد و گفت: هر چند مرزهاي سياسي بين دو کشور همچنان پا بر جا است، اما؛ مرزي هاي تجاري و اقتصادي بين دو کشور بايد هر چه سريعتر برطرف شد.
اين وزير ترکيه اي همچنين شرايط را براي توسعه روابط تجاري و اقتصادي بين تهران و آنکارا را مهيا دانست و افزود: بيست و چهارمين کميسيون مشترک اقتصادي بين ايران و ترکيه در حالي برگزار شد که اين نشست، نخستين کميسيون مشترک از زمان روي کار آمدن دولت يازدهم به شمار مي آيد که بايد اين موضوع را به فال نيک گرفت.
اين در حالي است که حجم مبادلات ايران و ترکيه در سال 2002 ميلادي حدود 1.2 ميليارد دلار بود که اين رقم در سال 2012 به اوج خود؛ يعني به رقمي حدود 22 ميليارد دلار بالغ شد، اما؛ در سال گذشته رکودي در اين حجم مبادلات ايجاد شد که رقم آن را به حدود 14.6 ميليارد دلار کاهش داد.
دستيابي به توافق نهايي هسته اي ميان ايران و شش قدرت جهاني، به طور حتم محدوديت هاي مربوط به تحريم هاي بين المللي عليه ايران را از بين برده و ترکيه را قادر مي کند تا بار ديگر به متحد تجاري مهم ايران تبديل شود.
در همين راستا، مقامات ترکيه بر اين باورند که تحريم هاي بين المللي ايران در اين کاهش حجم مبادلات تأثيرگذار بوده است و با سياست جديد جهاني که دولت ايران پيگيري مي کند، به طور قطع ايران و ترکيه مشکلات را پشت سر خواهند گذاشت و فصل جديدي در روابط دو کشور ايجاد خواهد شد.
حجم تجارت بين ايران و ترکيه در سال گذشته از مرز 22 ميليارد دلار گذشت که اين رقم در 10 سال گذشته کمي بيش از يک ميليارد دلار بود. افزايش حجم مبادلات تجاري دو کشور و رسيدن به 30تا 35 ميليارد دلار از اهداف تجاري اين دو کشور است.
اقتصاد ايران و ترکيه نقش مکمل يکديگر را دارد به طوري که ترکيه به طور جدي از اندوخته هاي صنعتي متعددي برخوردار شده به گونه اي که سال گذشته از 153 ميليارد دلار صادرات اين کشور به خارج از کشور 95 درصد آن متعلق به محصولات صنعتي بود.
مقامات دو کشور بر اين باورند که ترکيه دروازه ورود ايران به غرب است و ايران دروازه ورود ترکيه به شرق است و تحولات جديد جهاني نيز مبين اين نکته است که گرايش هاي جهاني از غرب به شرق و به سمت آسيا تغيير کرده و ايران و ترکيه مرکز و هسته منطقه عاج آسيا را تشکيل مي دهند.
در زير نگاهي اجمالي به حجم مبادلات تجاري ايران و ترکيه در در يکسال اخير مي پردازيم.
مبادلات بازرگاني ايران و ترکيه در پنج ماهه نخست سال 2014 ميلادي به پنج ميليارد و 386 ميليون و 860 هزار رسيد که نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود 23 درصد کاهش نشان مي دهد.
حجم تجارت ايران و ترکيه در پنج ماهه نخست سال گذشته بالغ بر هفت ميليارد و چهار ميليون و 828 هزار دلار بود. به عبارت ديگر حجم مبادلات تجاري دوکشور در پنج ماهه سال جاري در قياس با دوره مشابه سال گذشته يک ميليارد و 617 ميليون و 968 هزار دلار کاهش يافته است.
داده هاي بازرگاني خارجي ترکيه که به تازگي توسط مؤسسه آمار دولتي اين کشور منتشر شد، نشان مي دهد که در پنج ماه نخست سال جاري ميلادي صادرات ترکيه به جمهوري اسلامي ايران يک ميليارد و 174 ميليون و 845 هزار دلار و واردات اين کشور از ايران نيز معادل چهار ميليارد و 212 ميليون و 15 هزار دلار بود.
اين در حالي است که در پنج ماهه نخست سال گذشته صادرات ترکيه به ايران دو ميليارد و 68 ميليون و 198 هزار دلار و واردات اين کشور چهار ميليارد و 936 هزار و 630 دلار بود.
بدين ترتيب حجم مبادلات بازرگاني ايران و ترکيه در پنج ماهه نخست سالجاري ميلادي نسبت به دوره مشابه سال گذشته 23 درصد افت کرد. اين کاهش در صادرات ترکيه به ايران حدود 43.20 درصد و در واردات 14.7 درصد است.
در سال 2012 ميلادي صادرات ترکيه به جمهوري اسلامي ايران 9 ميليارد و 921 ميليون و 602 هزار دلار و واردات اين کشور از ايران نيز 11 ميليارد و 964 ميليون و 778 هزار اعلام شد تا حجم مبادلات دو کشور به بالاترين حد در تاريخ روابط تجاري يعني به 21 ميليارد و 886 ميليون و 381 هزار دلار برسد.
در سال گذشته با افزايش تحريم ها عليه ايران و قرار گرفتن تجارت طلا در فهرست تحريم ها، حجم تجارت ايران و ترکيه روبه کاهش گذاشت.
ناظران آگاه در آنکارا ادامه کاهش در مبادلات تجاري دو کشور در سال جاري را نيز ناشي از تداوم تحريم ها، نبود نظام انتقال پولي منسجمي بين ايران و ترکيه ارزيابي مي کنند.
به نظر مي رسد که با اجرايي شدن قرارداد ˈتجارت ترجيحيˈ که در بهمن ماه سال گذشته در جريان سفر ˈرجب طيب اردوغان،ˈ نخست وزير ترکيه، به تهران به تصويب رسيد و مطرح بودن انعقاد موافقت نامه تسهيل تجاري بين دو کشور که به عنوان مهمترين مراحل گذار به نظام تجارت آزاد بين طرفين ارزيابي مي شود و همچنين توافقاتي که در سفر خرداد ماه گذشته ˈحسن روحاني،ˈ رياست جمهوري اسلامي ايران، به ترکيه و تشکيل اولين نشست شوراي عالي همکاري هاي راهبردي بين دو کشور، پيش بيني مي کنند با ايجاد نرمش در تحريم ها و اجرايي شدن توافقات مهمي که در سفر روحاني به ترکيه با مقامات دولت آنکارا حاصل شد، دوباره شاهد رونق در مبادلات تجاري ايران و ترکيه باشيم تا احتمال تحقق هدف تجاري 30 ميليارد دلاري تا سال 2015 افزايش يابد.

سارا دهاز














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن