واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: اشترینان یکی از شهرهای استان لرستان در ایران است. این شهر در شهرستان بروجرد و در ۱۵ کیلومتری شمال شهر بروجرد و در سر راه بروجرد – ملایر – نهاوند قرار دارد. این شهر مرکز سیلاخور بالاست و آب و هوای سرد کوهستانی دارد. اشترینان به احتمال زیاد اشتربان بودهاست و یکی از کاروانسراهای بر سر راه بروجرد و اصفهان به همدان و بغداد بودهاست. کوه و قلعه یزدگرد در شرق آن است و کوه گرین در غرب آن. هسته اولیه شهر بنا بر لغت نامه دهخدا متشکل از چهار چشمه بودهاست. اغلب کار مردم این شهر کشاورزی و باغبانی است اگرچه شاغلین و بازنشستههای نهادها و ارگانهای دولتی و غیر دولتی و مشاغل آزاد نیز مانند شهرهای دیگر در این شهر زندگی مینمایند. تاریخچه این شهر دارای قدمتی دیرینه است و براساس سنگ نوشتههای یافت شده قدمت آن به زمان حمله اعراب به ایران میرسد. نام اشترینان به احتمال زیاد براین اساس انتخاب شده است که در زمان یزدگرد چون این منطقه خوش آب و هوا بوده است برای نگهداری چارپان سپاه یزگرد استفاده میشده و همین اساس به آن اشتربان میگفتهاند که بعدها در اثر گذشت زمان به اشترینان تبدیل شده است. بر اساس نقلی دیگر، چون در قدیم سوغات این شهر نانهای بزرگی بوده است، و بزرگترین حیوان حلال گوشت نیز شتر بوده است، از این رو نام اشترینان (نانهایی به اندازه شتر) برای این شهر انتخاب شده است.
البته این موضوع شامل سایر مکانهای اطراف آن نیز میشود به طوری که مثلاً روستای دهریز که در ضلع شمال غربی اشترینان قراردارد به عنوان آشپزخانه و محل طبخ غذای سپاه یزدگرد بوده و به آن دیگ ریز میگفتهاند که به دهریز تبدیل شده است.
جمعیت بر اساس آخرین سرشماری انجام گرفته جمعیت این شهر ۷۰۰۰ نفر تخمین زده شده است. گردشگری از طبیعت دیدنی اشترینان میتوان به سراب کرتول واقع در روستای توده زن، ییلاقهای متنوع چون ونایی، خشتیانک و تاک درخت اشاره نمود که این شهر را به گردشگاه مردم بروجرد و شهرهای اطراف تبدیل کردهاست. مراسم خاصی که در عزاداری حسین بن علی در شبهای دهه محرم و همچنین روز عاشورا و تاسوعای حسینی در فضای باز و در مسیری قدیمی و با عبور بین مساجد بزرگ این شهر در ماه محرم انجام میشودکه از جمله رسوم این شهر است و هر ساله مردم زیادی را از سراسر ایران به این شهر میکشاند. همچنین در این ایام حلیم مخصوص و منحصر به فردی در این شهر به عنوان نذری طبخ میشود که طرفداران بسیاری دارد و در این ایام به خصوص روز نهم و دهم محرم عزاداران و میهمانان به این مجالس نذری دعوت میشوند.(سه هیِت عمده وبزرگ عزاداری به نام گودرزی وجلایر وکوی بالا دراشترینان وجود دارد که ازابتدا براساس وابستگی طایفهای ومحلی تشکیل گردیده اندوتاکنون فعال هستندودستجات کوچکتر ازآنها منفک شده اندمانندزنجر زنان ازگودرزی که هم اکنون نمام افراد محلات درآن عزاداری میکنند. یا هیت باغچه از گودرزی که بیشتر افراد مهاجرروستاهای اطراف وعلل الخصوص متعلق به منطقه چال گودرزی میباشد. وهیت عربها که افرادآن عربهای خوزستان میاشند که درزمان جنگ تحمیلی به اشترینان مهاجرت کردهاند.)مراسم آتش زدن خمیه در روز عاشورا در محل هرکدام ازهیتها مراسم زیبا ومتاثرکنندهای میباشد. همچنین این شهر، شهری چهار فصل است و آب و هوای آن از شهرهای اطراف خنک تر و دارای چشم اندازهایی بکر و دست نخورده از کوههای مرتفع و دشتها و تپههای سرسبز و زیباست.
امامزاده پیرنوح امامزاده پیرنوح در روستای ملمیجان به فاصله ۲ کیلومتر از شهر اشترینان واقع شده که مورد احترام اهالی روستا و روستاهای اطراف و شهر اشترینان است. به خصوص در دو روز شهادت یکی ۲۱ ماه مبارک رمضان شهادت علی بن ابیطالب، و دیگر در روز ۲۸ صفر درگذشت پیامبر اسلام و شهادت حسن بن علی مردم منطقه به صورت گروهی و دسته جمعی به زیارت این امام زاده میروند.
باغات اشترینان یکی از کهنترین شهرهای منطقه است که جدای از کشت انواع حبوبات و غلات در پرورش انگور نیز شهرت دارد. بطوریکه انگورهای منقا، فخری، عسگری، یاقوتی، کشمشی، حشرات و رقمهای دیگری در باغات انگور این شهر زیبا کشت میشوند.
صنعت از صنایع مهم این شهر به کارخانه خودروسازی زاگرس خودرو که سابقاً اتومبیل سواری پروتون را در ایران تولید میکرد میتوان اشاره نمود که اخیراً گروه سایپا و پارس خوردو بخشی از فرایند تولیدات خود را در این کارخانه به انجام میرسانند. همچنین کارخانه نوشابه سازی، بافت الیاف کنف (گونی)، کارخانه اکسیژن، پرورش قارچ، خیارشورگیری و مرغداریهای فروانی در این شهر فعالیت دارند. لازم به توضیح که این شهر با داشتن امکانات و فضای لازم و دسترسی به ملزومات مورد نیاز میتواند میزبان بسیاری از صنایع دیگر نیز باشد.
وقایع تاریخی حمله سرداراسعد بختیاری به اشترینان در زمان به ثمر نشاندن انقلاب مشروطه به دلیل وابستگی بعضی ازطوایف به دربار.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]