واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۱:۰۱
پس از وقوع آتش سوزی تیر ماه سال جاری در بخشهایی از پارک ملی گلستان، میزان تخریب در این پارک با استفاده از تصاویر ماهوارهیی «لند ست» با توان تفکیک مکانی 30 متر در سازمان فضایی ایران برآورد شده است. به گزارش سرویس فناوری ایسنا، پروژه برآورد تغییرات کاربری و پوشش اراضی در گروه پژوهشی علوم و کاربردهای نوین فضایی پژوهشگاه فضایی سازمان فضایی ایران در حال انجام است. اهمیت نقشه های پوشش زمینی و نقشه تغییرات در مقیاسهای مختلف برای فعالیتهای اجرایی موثر، توسعه اقتصادی و کشاورزی امری ضروری و انکار ناپذیر است. این نقشه ها هم چنین یکی از ارکان اصلی تهیه اطلاعات جغرافیایی در مورد فعالیتهای محیطی و همچنین به عنوان وسیله ای ضروری به منظور رسیدن به توسعه پایدار میباشند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی سنجش از دور و پرتاب ماهوارههای با سنجنده های دارای قدرت تفکیک مختلف، میتوان از تصاویر ماهوارهیی به منظور تهیه و به هنگام رسانی نقشه های بزرگ مقیاس پوشش اراضی و تولید نقشه تغییرات نیز استفاده کرد. در این گزارش به منظور آشکارسازی تغییرات از تصاویر ماهواره لندست 8 و سنجنده OLI-TIRS استفاده شد. تاریخ اخذ تصویر قبل از وقوع آتش سوزی 19 اردیبهشت ماه 1393 و تاریخ اخذ تصویر بعد از وقوع آتش سوزی 21 تیرماه 1393 انتخاب شد.
تصویر ماهواره لندست 8 و سنجنده OLI-TIRS قبل از وقوع آتشسوزی
تصویر ماهواره لندست 8 و سنجنده OLI-TIRS بعد از وقوع آتشسوزی
در مرحله پیش پردازشی، تصاویر چندزمانه مورد تصحیحات رادیومتریکی قرار گرفته و نسبت به یکدیگر ثبت هندسی شدند. در مرحله بعد به منظور بررسی دقیقتر منطقه مورد مطالعه در پارک ملی گلستان، از یک زیر تصویر با ابعاد 84 *90 پیکسل از فریم اصلی ماهواره لندست استفاده شد. در این بررسی از سه روش کشف تغییرات شامل تفاضل تصاویر در فضای طیف (Image Subtraction)، تبدیل نگارنده زاویه طیفی (Spectral Angle Mapper) و روش بصری Two-color Multi-view برای مقایسه تصاویر استفاده شد.
ترکیب رنگی کاذب تصویر ماهواره لندست 8 و سنجنده OLI-TIRS قبل از وقوع آتشسوزی
ترکیب رنگی کاذب تصویر ماهواره لندست 8 و سنجنده OLI-TIRS بعد از وقوع آتشسوزی
با توجه به اینکه منطقه مورد مطالعه دارای پوشش گیاهی بوده و منشا اصلی تغییرات در این منطقه به علت آتش سوزی در پارک جنگلی گلستان و همچنین تغییرات فصلی در زمینهای کشاورزی میب اشد، به همین علت در مرحله انتخاب و استخراج ویژگی از باندهای طیفی آبی، قرمز، سبز، مادون قرمز نزدیک و اندکس NDVI استفاده شد. به گفته محققان، نتایج به دست آمده نشان دهنده دقت و صحت قابل قبول روش های پیشنهادی است. البته برای آنالیز کمی دقت نیاز به وجود داده های واقعیت زمینی و مطالعات میدانی می باشد. با اندازه گیری وسعت مناطق تغییر یافته با استفاده از نقشه های تغییر تولید شده، وسعت آتش سوزی در پارک ملی گلستان به میزان 53.40 هکتار برآورد شده است. انتهای پیام
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]