محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1847200870
رویکردها و رهیافتهای علوم انسانی اسلامی از منظر رهبر معظم انقلاب
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
تأملاتی در موضوع علوم انسانی اسلامی/بخش اول
رویکردها و رهیافتهای علوم انسانی اسلامی از منظر رهبر معظم انقلاب خبرگزاری رسا ـ حقیقت امر این است که موضوع علوم انسانی اسلامی طی دو دهه اخیر، مشخصا از سوی عالیترین ارکان نظام اسلامی، یعنی رهبریت دینی و زعامت فکری جامعه ولی فقیه مطرح گردیده است و این خود نشان از اهمیت و حساسیت این موضوع دارد. اما به راستی مبنا و اساس طرح این موضوع در این سطح چیست؟
به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا طی سالهای اخیر یکی از کلیدواژههای مطرح در فضای اندیشگی ایران چه در مراکز دانشگاهی و چه در مجامع حوزوی، موضوع علوم انسانی اسلامی بوده است و یا به عبارت دیگر میتوان گفت، «اسلامی شدن علوم انسانی» همان چیزی است که به عنوان یک رویکرد در این مجامع مورد بحث قرار گرفته است. این موضوع از منظر سلبی و ایجابی و از دریچه امکان و امتناع، محل جدالهای علمی و بحثهای متنوع و پراکندهای طی این دوران بوده است.
جایگاه علوم انسانی در مصاف با پسوند اسلامی
اینکه علوم انسانی چه ربط و نسبتی با اسلام دارند و آیا این پسوند اسلامی یک امر ذاتی است یا توصیفی الحاقی؟ آیا بناست در باب مفهوم علوم انسانی اسلامی از دریچه امکان ورود کنیم یا الزام، اضطرار و... مبانی این روند اسلامی سازی علوم انسانی چیست و در کجا؟ در متن دین یا اقتضائات معاصر؟ خاستگاههای علوم انسانی اسلامی در دوران معاصر چیست؟ آیا طرح این بحث، جنبه علمی و فرهنگی دارد و یا آبشخورش، سیاست است؟
تأکید و تصریح بر ضرورت احیا علوم انسانی اسلامی
اینها مجموعه نکات و سوالاتی است که در متن و پیرامون موضوع علوم انسانی اسلامی مطرح است. اما حقیقت امر این است که موضوع علوم انسانی اسلامی طی دو دهه اخیر، مشخصا از سوی عالیترین ارکان نظام اسلامی، یعنی رهبریت دینی و زعامت فکری جامعه ولی فقیه مطرح گردیده است و این خود نشان از اهمیت و حساسیت این موضوع دارد. اما به راستی مبنا و اساس طرح این موضوع در این سطح چیست؟
«حقیقتاً ما نیازمند آن هستیم که یک تحوّل بنیادین در علوم انسانی در کشور به وجود بیاید. این به معنای این نیست که ما از کار فکری و علمی و تحقیقیِ دیگران خودمان را بینیاز بدانیم؛ نه، برخی از علوم انسانی ساخته و پرداخته غربیها است؛ در این زمینه کار کردند، فکر کردند، مطالعه کردند، از آن مطالعات باید استفاده کرد. حرف این است که مبنای علوم انسانی غربی، مبنای غیرالهی است، مبنای مادّی است، مبنای غیر توحیدی است؛ این با مبانی اسلامی سازگار نیست، با مبانی دینی سازگار نیست.»
چه زمانی علم انسانی برای انسان مفید خواهد بود
علوم انسانی آنوقتی صحیح و مفید و تربیتکننده صحیح انسان خواهد بود و به فرد و جامعه نفع خواهد رساند که بر اساس تفکّر الهی و جهانبینی الهی باشد؛ این امروز در دانشهای علوم انسانی در وضع کنونی وجود ندارد؛ روی این بایستی کار کرد، فکر کرد. اینجاست که مبنای این عزیمت و دلیل اصلی این توجه و تنبه مشخص میگردد. «غیر الهی بودن آنچه به عنوان علوم انسانی اسلامی در جهان علم و فضاهای علمی امروز مطرح میشود» که غالبا هم دستاوردهای غرب در حوزه فکر و اندیشه است و مبتنی بر نگاههای مادی گرایانه و اومانیستی.
شاهدی نقض بر این حقیقت که فایدهای بر علوم انسانی صرف مترتب است
مشخص است که از دل فکر غربی و اندیشه مادی و رهیافتهای منتج از آن، چه جامعهای با چه فضا و جریانی پدید میآید. همان روندی که امروزه در غرب شاهدیم که سیر نزولی انسانیت و فروغلتیدن در مرداب سرمایه داری و رفاه طلبی و دوری از معنویت و دین، از نشانههای روشن آن است. در واقع اهمیت علوم انسانی از آن جهت است که نسبت و ربط و تأثیر مستقیمی با نوع زندگی و جریان هدایتگر حاکم بر آن دارد و سمت و سوی حیات فردی و جمعی آحاد جامعه را مشخص میسازد.
این علوم در شاخههای مختلف از علوم سیاسی گرفته تا فلسفه و از اقتصاد گرفته تا ادبیات و از روانشناسی گرفته تا الهیات، موثرترین نقش را در شکل گیری شالوده ذهنی آحاد جامعه و نیز قوام گیری طیف نخبگانی و بالتبع، نوع مسیری که جامعه به مدد حضور و ظهور این طیف، میپذیرد و در آن حرکت میکند بر عهده دارد. اینجاست که اهمیت مضاعف ورود یافتن به این حوزه و حرکت به سمت مسیر اسلامی شدن این علوم، جلوه بیشتر و بهتری مییابد.
ضروزت استمرار و متانت و خردورزی در اسلامی کردن علوم انسانی
حرکتی که میبایستی در منظومهای از متانت و خرد و فهم و سعه صدر و با اتقان و انسجام شکل گیرد و از هرگونه شتابزدگی و یکسونگری و انفعال و چیزهایی دیگری از این دست که معمولا چنین روندهایی را به انحراف و استحاله میکشاند به دور و برحذر باشد، نکتهای است که در اشارات رهبر فرزانه انقلاب هم مورد توجه قرار گرفته است؛ «البتّه این کار، کار شتابآلودی نیست - کار بلندمدّتی است، کار مهمّی است - منتها دوستانی هم که مشغول این کار هستند، لازم است سرعت متناسب را به این کار بدهند؛ یعنی ضمن اینکه نباید در این کار شتابزدگی کرد؛ عقبماندگی هم در این کار مطلوب نیست و مورد قبول نیست؛ بایستی کار بشود.»
تولید علم؛ بن مایه و زمینه اصلی اسلامی کردن علوم انسانی
در حقیقت میتوان گفت بن مایه و زمینه اصلی بحث در حوزه علوم انسانی اسلامی، همان مسئله خطیر و مهم و سرنوشت ساز تولید علم است و تولید علم همان نکتهای است که سالها پیش مورد عنایت رهبری انقلاب قرار گرفته و ایشان با اصرار فراوان و تأکید بسیار، بر احیای جریان آن در فضای علمی کشور و راه اندازی کرسیهای آزاداندیشی در مراجع و مراکز حوزوی و دانشگاهی به منظور رسیدن به افقی که تولید علم برای جریان فکری و علمی کشور فراهم میسازد، توجه و تنبه دادند.
«من یک روزی مسئله» تولید علم را مطرح کردم، بعد دیدم بعضی جاها نشستهاند روی کلمه «تولید علم» دارند خدشه میکنند - حالا یک مناقشه لفظی - که علم قابل تولید نیست! امروز این به صورت یک گفتمان قطعی در آمده... بایستی کار کرد و کار کنید، فکر کنید؛ حتماً تأثیر دارد. «...من علوم پایه را خیلی مهم میدانم. من یک وقتی گفتم علوم پایه در مقایسه با علوم کاربردی که ما داریم، مثل یک ذخیره بانکی است در مقابل پولی که شما توی جیبتان میگذارید. شما برای خودتان یک مقدار ذخائر بانکی دارید که پشتوانه کار شما، مایه امید شما، منشأ درآمدهای شما آن است. البته یک مقدار هم پول توی جیبتان میگذارید و خرج میکنید. این علوم کاربردیای که امروز وجود دارد، اینها همهاش همین پولهائی است که ما داریم خرج میکنیم. یک ملت مجبور است مهندسی داشته باشد، شهرسازی داشته باشد، صنایع داشته باشد، پزشکی داشته باشد، سلامت و درمان داشته باشد؛ اینها پولهائی است که روزانه داریم خرج میکنیم؛ اما مایه و ریشه اصلی این علوم، علوم پایه است.«
علوم انسانی؛ روحی برای کالبد سایر علوم و دانشها
علوم انسانی روح دانش است. حقیقتاً همه دانشها، همه تحرکات برتر در یک جامعه، مثل یک کالبد است که روح آن، علوم انسانی است. اما به راستی چرا علوم انسانی، این مایه دارای ارزش و مورد توجه رهبر انقلاب است؟ این همان نکتهای است که در ابتدای متن نیز بدان اشاره کردیم؛ اهمین مضاعف علوم پایه یا همان علوم انسانی، به خاطر جهت دهی و هدایتگری است که در جامعه و برای آحاد مردم و نخبگان آن ایفا میکند.
علوم انسانی است که فکر را میسازد و ورز میدهد؛ علوم انسانی است که بر مبنای آن حرکت تکاملی مادی و معنوی جامعه وشکل و شویه و مسیر و سمت و سویش، مشخص و مبین میگردد؛ بر اساس همین علوم است که به نوعی میتوان گفت حیات مادی و معنوی اجتماع انسانی شکل میگیرد. «علوم انسانی جهت میدهد، مشخص میکند که ما کدام طرف داریم میرویم؛ دانش ما دنبال چیست؟ وقتی علوم انسانی منحرف شد و بر پایههای غلط و جهانبینیهای غلط استوار شد، نتیجه این میشود که همه تحرکات جامعه به سمت یک گرایش انحرافی پیش میرود.»
وقتی علوم انسانی به وسیلهای برای استعمار و استثمار مبدل میشود
و شاهد مثال یکی از این مسیرها که در جهان امروز هم چونان بیماری شایعی، به سرایت رسیده و جوامع مختلفی را از جهان اول تا سوم و از توسعه یافته تا عقب مانده و از شرق تا غرب و از مسیحی تا مسلمان، دربرگرفته است، جامعه مدرن و بلکه پست مدرن غرب امروز است. «امروز دانشی که غرب دارد، شوخی نیست؛ چیز کوچکی نیست. دانش غرب یک پدیده بینظیر تاریخی است؛ اما این دانش در طول سالهای متمادی در راه استعمار به کار رفته، در راه بردهداری و بردهگیری به کار رفته، در راه ظلم به کار رفته، در راه بالاکشیدن ثروت ملتها به کار رفته؛ امروز هم که میبینید، چه کار دارند میکنند. این بر اثر همان فکر غلط، نگاه غلط، بینش غلط و جهتگیری غلط است که این علم با این عظمت - که خود علم یک چیز شریفی است، یک پدیده عزیز و کریمی است - در این جهتها به کار میافتد.»
*پی نوشت ها و منابع:
بیانات در دیدار اساتید دانشگاهها1393/04/11
بیانات در دیدار جمعی از نخبگان و برگزیدگان علمی 13/7/1393
علی رفیعی830/703/ر
۱۳۹۳/۷/۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[مشاهده در: www.rasanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
رهبر معظم انقلاب سیاستهای کلی «علم و فناوری» را ابلاغ کردند تحول و ارتقاء علوم انسانی/افزایش بودجه
رهبر معظم انقلاب سیاستهای کلی علم و فناوری را ابلاغ کردندتحول و ارتقاء علوم انسانی افزایش بودجه تحقیق و پژوهش به حداقل ۴ تولید ناخالص داخلیرهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل 110 قانون اساسی سیاستهای کلی علم و فناوری را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شدهرهبر معظم انقلاب اسلامی کسب مقام قهرمانی جهان را به تیم ملی کشتی فرنگی ایران تبریک گفتند
رهبر معظم انقلاب اسلامی کسب مقام قهرمانی جهان را به تیم ملی کشتی فرنگی ایران تبریک گفتند تهران- ایرنا - در پی کسب مقام قهرمانی جهان از سوی تیم ملی کشتی فرنگی ایران در مسابقات جهانی ازبکستان حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور پیامی به اعضا و کادر فنی تیم ملی کرئيس سازمان ميراثفرهنگي از رهبر معظم انقلاب اسلامي عيادت کرد
۲۳ شهريور ۱۳۹۳ ۹ ۰ق ظ رئيس سازمان ميراثفرهنگي از رهبر معظم انقلاب اسلامي عيادت کرد مسعود سلطاني فر رييس سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري با حضور در بيمارستان از حضرت آيتالله خامنهاي عيادت کرد به گزارش خبرگزاري موج مسعود سلطاني فر معاون رييس جمهور و رييس سازمان ميدیدار رئیس جمهور با رهبر معظم انقلاب اسلامی در آستانه سفر به نیویورک
دیدار رئیس جمهور با رهبر معظم انقلاب اسلامی در آستانه سفر به نیویورک حجتالاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در آستانه سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد به گرییس جمهوری با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کرد
رییس جمهوری با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کرد حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در آستانه سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و گفت وگو کرد به گزارش نامه نیوز از پایگارهبر معظم انقلاب اسلامی، کسب قهرمانی جهان را به تیم ملی کشتی فرنگی تبریک گفتند
یکشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۲۰ ۳۰ در پی کسب مقام قهرمانی جهان از سوی تیم ملی کشتی فرنگی ایران در مسابقات جهانی ازبکستان حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور پیامی به اعضا و کادر فنی تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان کسب این افتخار و پیروزی را تبریک گفتند متن پیام رهبردر بیانیه شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان شد ولایت فقیه ستون خیمه نظام و انقلاب است/شکرانه سلامتی مقام معظم
در بیانیه شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان شدولایت فقیه ستون خیمه نظام و انقلاب است شکرانه سلامتی مقام معظم رهبری و دلداگی عاشقان ولایترؤسا مدیران و کارکنان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در سراسر کشور همراه با ملت شریف ایران و میلیونها عاشق دلداده ولایت در دیگر کشورها این رورهبر معظم انقلاب اسلامي کسب مقام قهرماني جهان را به تيم ملي کشتي فرنگي ايران تبريک گفتند
۲۳ شهريور ۱۳۹۳ ۱۹ ۴۵ب ظ رهبر معظم انقلاب اسلامي کسب مقام قهرماني جهان را به تيم ملي کشتي فرنگي ايران تبريک گفتند در پي کسب مقام قهرماني جهان از سوي تيم ملي کشتي فرنگي ايران در مسابقات جهاني ازبکستان حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي با صدور پيامي به اعضا و کادر فنتحول علوم انسانی مهمترین مسئله انقلاب اسلامی است/ علوم اجتماعی جز دانش عامه مردم نیست
دین و اندیشه کچوئیان در گردهمایی جنود عقل تحول علوم انسانی مهمترین مسئله انقلاب اسلامی است علوم اجتماعی جز دانش عامه مردم نیست یک عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین گردهمایی فعالان تحول علوم انسانی تحت عنوان جنود عقل با بیان اینکه فعالان تحول علوم انسانی مهمترین دغدغه مقام معضو کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح کرد تعارض جدی علوم انسانی غرب با گفتمان انقلاب اسلامی/ ضرورت توجه به سیاستهای اب
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح کردتعارض جدی علوم انسانی غرب با گفتمان انقلاب اسلامی ضرورت توجه به سیاستهای ابلاغی علم و فناوریعضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت یکی از محورهای مهم در سیاستهای ابلاغی علم و فناوری از سوی مقام معظم رهبری تحول علوم انسانی بوده که به دلیل تعارض جدی مبانی غرهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار جمعي از فرماندهان عالي رتبه نظامي و انتظامي
رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار جمعي از فرماندهان عالي رتبه نظامي و انتظامي | عکس سايت اطلاع رساني رهبري | ۲ مهر ۱۳۹۳ ۱۲ ۲۶ب ظ دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلوددعا و نیایش مسیحیان آشوری برای سلامتی و بهروزی رهبر معظم انقلاب اسلامی
با برگزاری مراسم عشاء ربانی صورت گرفت دعا و نیایش مسیحیان آشوری برای سلامتی و بهروزی رهبر معظم انقلاب اسلامی جامعه مسیحیان آشوری ایران روز گذشته با برگزاری مراسم عشاء ربانی در تمامی کلیساها از خداوند متعال خواهان سلامتی و بهروزی رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران شدند و همگان با شدیدار رئیس جمهور با رهبر معظم انقلاب اسلامی
یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۹ ۰۷ حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در آستانه سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد در این دیدار رهبر معظم انقلاب برای رئیس جمویژگی های دیپلماسی ایرانی از منظر رهبر معظم انقلاب
ویژگی های دیپلماسی ایرانی از منظر رهبر معظم انقلاب خبرگزاری رسا ـ پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای ویژگی های مهم دیپلماسی ایرانی را در قالب اینفوگرافیک منتشر کرد به گزارش خبرگزاری رسا رهبر انقلاب در تاریخ ۹۳ ۵ ۲۲ یکی از اهداف مهم مسئولان امور خابراز احساسات صادقانه و خالصانه،جلوه های وصف ناپذیری از دلدادگی به انقلاب اسلامی و رهبری معظم را به نمایش گذاش
اطلاعیه دفتر مقام معظم رهبری در پایان دوران بستری رهبر انقلاب ابراز احساسات صادقانه و خالصانه جلوه های وصف ناپذیری از دلدادگی به انقلاب اسلامی و رهبری معظم را به نمایش گذاشت تهران- ایرنا - دفتر مقام معظم رهبری در پایان دوران بستری رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیمارستان و سلامتی وابراز احساسات صادقانه و خالصانه،جلوههای وصفناپذیری از دلدادگی به انقلاب اسلامی و رهبری معظم را به نمایش گذاش
سیاسی سایر حوزه ها تشکر دفتر مقام معظم رهبری از ملت شریف ایران علما شخصیتها و مسئولان ابراز احساسات صادقانه و خالصانه جلوههای وصفناپذیری از دلدادگی به انقلاب اسلامی و رهبری معظم را به نمایش گذاشت دفتر مقام معظم رهبری در پایان دوران بستری رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیمارستااطلاعیه دفتر مقام معظم رهبری در پایان دوران بستری رهبر انقلاب: ابراز احساسات صادقانه و خالصانه،جلوه های وصف نا
اطلاعیه دفتر مقام معظم رهبری در پایان دوران بستری رهبر انقلاب ابراز احساسات صادقانه و خالصانه جلوه های وصف ناپذیری از دلدادگی به انقلاب اسلامی و رهبری معظم را به نمایش گذاشت دفتر مقام معظم رهبری در پایان دوران بستری رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیمارستان و سلامتی و بهبود کامل ایشا-
گوناگون
پربازدیدترینها