واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: چرا حضرت زهرا (س) اسم های متعدد دارند؟
به گزارش نامه نیوز، بالاترين امتحان حضرت صديقه طاهره(س) پذيرش ولايت مولانا اميرالمؤمنين(ع) و امامت آن حضرت بعد از نبي اکرم(ص) است. ايشان مأمور بودند که با تمام وجود از اين مقام حمايت کنند و خلافت بلافصل حقانيت علي(ع) را با مبارزات قولي و عملي خويش تثبيت کنند. خبرگزاري حوزه در گفتوگويي با حجةالاسلام والمسلمين محمدباقر تحريري، فضايل و مناقب بزرگبانوي دوعالم، حضرت صديقه کبري، فاطمه زهرا(س) را مورد بررسي قرار داده است که افقحوزه اين گفتوگو را تقديم خوانندگان ارجمند مي کند.
حضرت زهراي مرضيه(س) فضايل بيشماري دارند. براي فضايل ايشان همين بس که اولاً سوره کوثر در شأن و منزلت ايشان بر پيامبر اکرم(ص) نازل شده و ثانياً در فضايلي، با پدر بزرگوار، همسر و فرزندانشان مشترک هستند.
آياتي از قرآن کريم از جمله آنها ميتوان به آيات مباهله، تطهير، ذويالقربي و اغلب آيات سوره مبارکه انسان اشاره کرد که قطعاً شامل حال حضرت زهرا(س) ميشوند و در ذيل اين آيات، روايات متعددي از اهل سنت و شيعه در شأن آن حضرت وارد شده است.
حضرت فاطمه(س) داراي اسامي بسياري هستند. دليل اين تعدد نامها چيست؟
از زبان نبياکرم(ص)، اميرالمؤمنين(ع) و اهلبيت(ع) روايات متعددي درباره فضايل حضرت صديقه طاهره(س) وارد شده است. يکي از فضايل آن حضرت، دارا بودن اسامي متعدد است که هر يک از اين اسامي دلالت بر فضيلت و کمال خاص ايشان ميکند.
آيا ميتوان حضرت صديقه کبري(س) را مظهر صفات خداوند باريتعالي معرفي کرد؟
دقيقاً همينطور است. سوال بسيار مهمي مطرح کرديد. علامه مجلسي در بحارالانوار به نقل از پيامبر گرامي اسلام(ص) آورده است که «إنالله يغضب لغضب فاطمة، و يرضى لرضاها؛ خداوند متعال با غضب فاطمه غضب ميکند و با خشنودي او خشنود ميشود»[1].
اين حديث که در کتب اهلسنت نيز آمده، بر مظهر اوصاف جمال و جلال الهي بودن اين وجود شريف دلالت دارد. اين بدين معناست که رضايت حضرت فاطمه زهرا(س)، نمودار اوصاف جمال و غضب ايشان، نمودار اوصاف جلال الهي است.
در روايت ديگري در ذيل آيه «فلمّا آسفونا انتقمنا منهم فأغرقناهم أجمعين» «چون ما را به خشم درآوردند، از آنان انتقام گرفتيم و همه آنان را غرق کرديم»[2] از معصوم(ع) پرسيدند، آيا خداوند ناراحت و غضبناک ميشود تا انتقام بگيرد؟ حضرت فرمودند: انالله عزوجل لا ياسف کاسفنا ... خداوند مانند ما ناراحت نميشود، لکن بندگان خاصي را آفريده است که ايشان بهطور کامل تحت تربيت خداوند قرار گرفتهاند و اينها بهگونهاي شدهاند که خداوند متعال رضايت ايشان را رضايت خودش و ناراحتي ايشان را ناراحتي خود در بين انسانها معرفي کرده است.
حضرت زهرا(س) يکي از اين افراد هستند که تحت تربيت خاص خداوند متعال قرار گرفتهاند و اوصافشان مظهر اوصاف الهي است. صراحتاً ميتوان گفت که حضرت زهرا(س) از هر جهت الگو هستند.
حضرت فاطمه(س) فقط يک زيارتنامه دارند؟
خير، براي ايشان چند زيارت نقل شده است. مرحوم شيخ عباس قمي (ره) اين زيارت مفصل را در مفاتيحالجنان، بعد از کيفيت زيارت نبياکرم(ص) آورده و دو زيارت کوتاهتر را نيز در اعمال زيارات ائمه(ع) در ايام هفته ـ که روز يکشنبه بعد از زيارت اميرالمؤمنين خوانده ميشود ـ نقل کرده است.
اين دو زيارت با سلام بر حضرت زهرا(س) شروع ميشود و مضمون اول اين زيارات شبيه به هم است که ميگوييم: «يا ممتحنة امتحنك الله الذي خلقك قبل أن يخلقك، فوجدك لما امتحنك صابرةً».
تا آنجايي که بنده ادعيه را بررسي کردهام، چنين تعبيري در زيارات ساير ائمه اطهار(ع) وجود ندارد.
اينکه در زيارتنامه حضرت داريم؛ «يا ممتحنة امتحنکالله» مراد از امتحان چيست؟
سئوال بجايي بود. در اينجا پرسشهايي مطرح مىشود كه امتحان الهى در عوالم نورى و تمثلى و يا برزخى چگونه بوده است؟ مراد از آن چيست؟ آيا امتحان جز با دار تكليف و عالم ماده سازگار است؟
اولاً اينكه نحوه امتحان چگونه بوده، براى ما معلوم نيست. لکن مسلماً متناسب با عالم مدنظر بوده است. در دار تكليف و عالم مادى به تناسب آن؛ و در عوالم نورى و يا برزخى به تناسب همان. براى مخلصين (به فتح لام) به طريقى؛ و براى غير مخلصين به طريق ديگر. اما شايد بتوان گفت: امتحان الهى در خلقت نورى همان پيمان و «عهد عبوديتى» باشد كه خداوند از فرزندان آدم(ع) گرفت، چنانكه مىفرمايد: الم اعهد اليکم يا بنيآدم ان لا تعبدوا الشيطان انه لکم عدو مبين و ان اعبدوني هذا صراط مستقيم؛ اى فرزندان آدم، آيا از شما عهد و پيمان نگرفتم كه شيطان را بندگى نكنيد، كه وى دشمن آشكار شماست. و مرا بندگى كنيد كه اين صراط مستقيم و راه راست است».
ممكن است مراد، امتحان الهى باشد كه به صورت «اخذ ميثاق» از فرزندان آدم(ع) بوده است. چنانكه مىفرمايد و هنگامى كه پروردگارت از صلب فرزندان آدم، ذريه و نسل آنها را برگرفت و آنها را بر خود گواه ساخت كه آيا من پروردگار شما نيستم؟ گفتند: بلي».
و نيز ممكن است مراد از امتحان الهى، همان «ميثاق غليظ» و پيمان محكمى باشد كه از عدهاى از انبياى برجسته و يا از همه انبيا گرفته شده و از حضرت فاطمه(س) نيز به لحاظ قرين بودن با انبياى برجسته، اخذ شده باشد. چنانكه مىفرمايد: و هنگامى كه از پيامبران عهد و ميثاق گرفتيم و هم از تو و از نوح و ابراهيم و موسى و عيسىبن مريم و از همه اينها پيمان محكم گرفتيم، تا خداوند از راستگويان در مورد گفتار صدقشان باز پرسد، و براى كافران عذاب دردناك آماده كند».
منبع: جام جم آنلاین
۲۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]