واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: عبدالله ناصری: پیوند اصلاح طلبان و روحانی ناگسستنی است تهران- ایرنا- «عبدالله ناصری» معتقد است که دغدغه های مشترک اصلاح طلبان و «حسن روحانی»، پیوندی را میان اصلاح طلبان و دولت ایجاد کرده که به این راحتی ها شکسته نخواهد شد. این فعال سیاسی اصلاح طلب می گوید که ادامه رفتارها و اظهارات روحانی موقعیت های بهتری را نصیب اصلاح طلبان خواهد کرد.
* جریان اصلاحات در دولت آقای روحانی چه شرایطی را سپری می کند؟
- اصلاحات در این دوره یعنی در دولت آقای روحانی یکی از بهترین دوران های خود را می گذراند. اصلاح طلبان پس از سال 88 با تنگناهای شدیدی مواجه شدند و هزینه های سنگینی را برای فعالیت های خود پرداخت کردند اما دست از کار نکشیدند و با رفتار خود در انتخابات 92 توانستند اقتدار اجتماعی خود را به نمایش بگذارند. البته آقای روحانی هم با انتخاب گفتمان اصلاح طلبانه خود، نقشی موثر در نشان دادن این پایگاه مقتدر اجتماعی داشت. به اختصار باید بگویم که پیروزی آقای روحانی در انتخابات نمایش قدرت اصلاحات بود. این قدرت نمایی به گونه یی بود که جریان اصولگرایی اصلا تصورش را هم نمی کرد که فضا به نفع اصلاح طلبان تغییر کند و گفتمان اصلاح طلبی با تغییر فضا به نفع خود توانست در انتخابات پیروز شود. پس از پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات، این فشارها و محدودیت ها بیشتر شد. پیروزی آقای روحانی در حالی بود که اصولگرایان اطمینان خاطر داشتند که پیروزی جریان اصولگرا در انتخابات حتمی است اما آقای روحانی با اتخاذ تدبیری هوشمندانه و درک موقعیت اجتماعی اصلاح طلبان فهمید که برای اصلاح خرابی های هشت ساله دولت گذشته باید همچون اصلاح طلبان بیندیشد و همچون اصلاح طلبان سخن بگوید. البته شاید تفاوت هایی باشد اما آقای روحانی با اظهارات خود نشان داده که آن مسائلی که برای اصلاح طلبان مهم است برای ایشان هم اولویت و دلمشغولی است بر همین اساس دغدغه های مشترک اصلاح طلبان و آقای روحانی، پیوندی میان اینان برقرار کرده که یقینا اصولگرایان از این پیوند خشنود نیستند. این رفتار آقای روحانی در بهبود وضعیت سیاسی اصلاح طلبان موثر است.
* یعنی معتقدید که ادامه همین رفتار از سوی آقای روحانی می تواند موقعیت های بهتری را در آینده نصیب اصلاح طلبان کند؟
- بله. اصلاح طلبان تا پیش از دولت آقای روحانی از قوه مقننه و مجریه کشور به کنار رانده شده بودند و تنها در بخش مدنی کشور آن هم نه با قدرت حضور داشتند و در همین موقعیت بود که توانستند فرصتی را برای فعالیت های خود پیدا کنند. فشارهای تحمیلی به اصلاح طلبان آموخت که برای بازی سیاسی باید صبوری پیشه کنند و از اندک فرصت ها با انتخاب استراتژی واحد و رفتار همسو و هماهنگ موقعیت از دست رفته را برگردانند. این صبوری اصلاح طلبان به انضمام حمایت از آقای روحانی و کناره گیری هوشمندانه و ایثارگرانه آقای عارف نشان داد که اصلاح طلبان هر طور شده راه خود را رو به جلو باز می کنند.
* اصولگرایان چگونه نتوانستند ارزیابی دقیقی از پایگاه اجتماعی اصلاح طلبان داشته باشند؟
- اصولگرایان اینقدر گفتند که اصلاح طلبان مرده اند خودشان هم باورشان شد اصلاح طلبان جایگاه و پایگاهی ندارند و همین مساله منجر به خود فریبی اصولگرایان شد. اصلاح طلبان از سال 84 سعی در بازسازی گفتمان خود داشته اند و تمام تلاش خود را کرده اند تا در این زمینه تحلیل واقع بینانه یی از شرایط خودشان و شرایط کشور و فعالیت سیاسی در آن داشته باشند. در قوه مقننه به خاطر برخی نظارت ها چندان کاری نمی توان انجام داد، اما در انتخابات ریاست جمهوری و رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی فرصت ادامه حضور در رقابت انتخاباتی برای آقای عارف و روحانی فراهم شد. البته جناح رقیب گمان می کرد که این افراد نمی توانند رای بیاورند و قطعا این افراد از سوی مردم دیده و پسندیده نمی شوند. اما این تیزهوشی اصلاح طلبی بود که با قدرت و پایگاه اجتماعی خود توانست با همین افراد، قدرت خود را اثبات کند و با پایداری و اتحاد راه خود را در انتخابات پیدا کرد. رفتار آقای روحانی و عمل به گفتمان و شعارهایی که ایشان پیش از پیروزی در انتخابات دادند و همین اظهاراتی که درباره برخی مسائل می گویند می تواند از عوامل موثر در پایگاه اجتماعی آینده اصلاح طلبی باشد. البته توقع ما از ایشان این است که آقای روحانی به شعارهای انتخاباتی خود جامه عمل بپوشاند و وفادار به شعارهای شان باشند.
* آقای خاتمی به تازگی در جلسه یی با دانشجویان بر لزوم تعامل با حاکمیت با حفظ هویت اصلاح طلبی تاکید کرده اند. طبق گفته های ایشان این تعامل بنا نیست به معنی توبه از هویت اصلاح طلبی باشد. به عقیده شما این گفته آقای خاتمی آیا بناست راه جدیدی برای اصلاح طلبان باز کند؟
- به نظر من این حرف جدید نیست. ذات و سرشت اصلاح طلبی در تعریف خود حرکت اصلاح طلبانه در چارچوب نظام و بر اساس قانون اساسی را دارد. ما هر حرکت و اصلاحی را که مد نظر داشته باشیم در چارچوب قانون اساسی انجام خواهیم داد و اصولگرایان تندرو می خواستند به کمک قدرت رسانه یی که برخوردار هستند اصلاح طلبی را در خارج از ارکان حاکمیت و خط قرمزها جلوه دهند و همیشه این جور نسبت به اصلاحات صورت گرفته است و در انتخابات 92 با حذف رقبایی مثل خاتمی و هاشمی سعی در ممانعت در اصلاحات کردند که ما در آن زمان نشان دادیم که اقتدار اجتماعی اصلاح طلبان بیش از اینها است.
* فکر می کنند هویت ثابتی که آقای خاتمی به آن اشاره می کند، چیست؟
- حضور در صحنه قدرت و تعامل با حاکمیت قرار است که توامان صورت بگیرد. گر چه گهگاه تندروها سعی در فریب افکار عمومی دارند. اما آقای خاتمی در سخنان خود هر از گاهی با باز تعریف موقعیت ها و گفتمان اصلاح طلبی و یادآوری ها سعی در بهبود شرایط و خلع سلاح کردن اصلاح طلب ستیزان را دارند.
* ارزیابی تان از آینده جناح های سیاسی و به ویژه اصلاح طلبان چیست؟
- پیش از انتخابات 92 ضربه سنگینی به اصلاح طلبی وارد شده است و این را نباید نادیده گرفت. هم در مجلس و هم در فضای رسانه یی فضای منازعه در کشور شدت گرفت. پیش بینی من این است که از این زمان به بعد شکاف بزرگی در اصولگرایی به وجود خواهد آمد. اما اصلاح طلبان بر خلاف اصولگرایان، به اتحاد رسیده و با همین ساز و کار در انتخابات های پیش رو وارد خواهند شد. وحدت اصلاح طلبان با مدیریت آقای خاتمی و پیش بردن مطالبات اجتماعی هواداران بی شمار اصلاح طلب می تواند آینده خوبی را برای اصلاحات و اصلاح طلبان رقم بزند.
آقای روحانی با اظهارات خود نشان داده که آن مسائلی که برای اصلاح طلبان مهم است برای ایشان هم اولویت و دلمشغولی است بر همین اساس دغدغه های مشترک اصلاح طلبان و آقای روحانی، پیوندی میان اینان برقرار کرده که یقینا اصولگرایان از این پیوند خشنود نیستند. این رفتار آقای روحانی در بهبود وضعیت سیاسی اصلاح طلبان موثر است.
منبع: اعتماد
اول**1368**
25/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]