واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارشی از چالش های آموزش و پرورش در آستانه سال جدید تحصیلی زنگ 200 مدرسه استیجاری به صدا در نمی آید تهران- ایرنا- یک میلیون آموزگار و 12 و نیم میلیون دانش آموز هفته دیگر سال تحصیلی جدید را در 105 هزار مدرسه جشن می گیرند. اما توزیع نامناسب نیروی انسانی و توزیع نامناسب تر مدارس همچنان باقی است.
کمبود مدرسه در شهرک های نوساز به ویژه طرح مسکن مهر از یک سو و خالی ماندن مدارس در برخی نقاط کشور از جمله آذربایجان غربی و به همین نسبت بی انگیزگی معلمان برای خدمت در مناطق محروم، روستاها و حاشیه شهرهای بزرگ و نیروی مازاد چند ده هزار نفری وزارت آموزش و پرورش، نارسایی های بنیادین بزرگ ترین وزارتخانه کشور است، ارثی که باید فکری اساسی برای آن کرد.
علاوه بر مدیریت نابسامان این وزارتخانه در سال های گذشته، محدودیت مالی و کمبود بودجه آموزش و پرورش نیز خود یکی از علل و ریشه های این مشکلات از جمله کمبود مدرسه ها است. معضل مدارس فرسوده و استیجاری نیز در آستانه بازگشایی مدرسه ها در حالی مطرح می شود که در بعضی از نقاط کشور به ویژه در طرح های مسکن مهر به دلیل تأخیر در ساخت مدارس سایر مدرسه های همجوار در آغاز سال تحصیلی دو شیفته خواهند بود. مشکلات سخت افزاری و کمبود امکانات و فضاهای آموزشی موضوعی است که سالهاست گریبانگیر نظام آموزشی کشور شده و با وجود مشارکت خیرین مدرسه ساز این مشکل همچنان ادامه دارد. مدارس استیجاری و فرسوده و گاه خطرناک از نخستین نیازهای آموزش و پرورش است که امنیت روانی خانواده ها را به هم می زند. آنگونه که مسئولان وزارت آموزش و پرورش مطرح می کنند بیش از 90 درصد بودجه آموزش و پرورش صرف حقوق و مزایای پرسنل می شود و مبلغ ناچیزی صرف تجهیز و نوسازی مدارس. در حال حاضر از میان سه هزار مدرسه استیجاری حدود 200 مدرسه تعیین تکلیف نشده اند که از این تعداد برخی قلع و قمعی هستند و مالکان آنها حکم تخلیه دارند. برای حل مشکلات مدارس استیجاری و قلع و قمعی آنچنان که عنوان شده به 350 میلیارد تومان اعتبار نیاز است. در بسیاری از مدارس استیجاری و فرسوده ترس از تعطیلی مدرسه و توقف روند آموزش نیز وجود دارد و مسلماً در چنین شرایطی فرآیند یادگیری و آموزش از کیفیت مطلوب برخوردار نخواهد بود.
"علی اصغر فانی" وزیر آموزش و پرورش درباره رفع مشکل مدارس استیجاری در آستانه بازگشایی مدارس می گوید: یک بخش آن حل شده و یک بخش هم اگر حل نشود با جابه جایی فضاهایی که در اختیار خودمان است، مشکل را حل می کنیم.
* بزرگترین مشکل وزارت آموزش و پرورش
وزیر آموزش و پرورش از همان روزهای نخست فعالیتش در این وزارتخانه بزرگترین مشکل این وزارتخانه را توزیع نامناسب نیروی انسانی دانست. هرچند با آغاز به کار دولت یازدهم وزارت آموزش و پرورش کوشید تا با اجرای قوانینی مانند ممنوعیت انتقال معلمان به شهرهای بزرگ و بومی گزینی به نحوی این مشکل را برطرف کند. اما همچنان به نظر می رسد این معضل که بخشی از آن به استخدام های غیر قانونی دولت پیشین و محدودیت مالی برای جذب معلم بر می گردد، در بسیاری از مناطق دورافتاده همچنان پابرجاست، یعنی معلم نیست یا معلم متخصص وجود ندارد. حتی در کلانشهر تهران به دلیل توزیع نامناسب نیروی انسانی، معلم کافی در بعضی دروس وجود ندارد. مسلماً در آستانه بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی جدید تجهیز و آمادگی مدارس بسیار اهمیت دارد و می تواند در ارتقای سطح آموزش دانش آموزان و رضایت معلمان مؤثر باشد.
* یک حساب سرانگشتی
هر مدرسه ابتدایی به طور متوسط 10 کلاس و هر کلاس بر اساس استانداردهای رایج ظرفیت پذیرش 30 دانش آموز دارد، با این حساب سرانگشتی هر مدرسه ابتدایی حداقل 300 دانش آموز دارد و در این میان 200 مدرسه قلع و قمعی که مالکان آنها حکم تخلیه دارند، یعنی سرگردانی 60 هزار دانش آموز در نخستین روز بازگشایی مدرسه ها، جالب اینکه معمولاً مالکان مدرسه ها استیجاری هنگام بازگشایی مدارس حکم تخلیه را به اجرا می گذارند تا اگر قصد ساخت و ساز ندارند، لا اقل بتوانند با فشار آوردن به آموزش و پرورش اجاره بها را افزایش دهند.
منبع: روزنامه ایران
اول**1368**
24/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]