واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نابودی داعش بدون ریشه کن کردن آن در سوریه امکان پذیر نیست آنکارا - ایرنا - در پی تشدید درگیریها با گروه تروریستی ˈداعشˈ در عراق و ادعای مبارزه با این گروه از سوی آمریکا و همپیمانانش، کارشناسان این سوال را که ˈآیا بدون ریشه کن کردن داعش در سوریه امکان حل مساله این گروه تروریستی وجود دارد، یا نهˈ را طرح می کنند.
اکنون به ظاهر تلاشهایی در راستای مبارزه با داعش هم از سوی آمریکا و هم کشورهای مختلف منطقه در حال شکل گرفتن است.
"باراک اوباما" پس از نشست سران "ناتو" در انگلستان سخن از تشکیل یک ائتلاف برای مبارزه با داعش به میان آورد و حتی در روزهای اخیر وزیران خارجه و دفاع آمریکا نیز برای پایه ریزی زیرساختهای این ائتلاف تماسهایی با کشورهای منطقه برقرار کرده اند.
پنجشنبه گذشته نشستی در عربستان با شرکت کشورهای حاشیه خلیج فارس، ترکیه و اردن برای هماهنگی در جهت مبارزه با تروریسم تشکیل شد و دستور کار اصلی این نشست نیز داعش بود.
برخی از کارشناسان امور سیاسی ادعاهای مبارزه آمریکا با داعش را جدی نگرفته و می گویند که این گروه ساخته و پرداخته سازمانهای غربی و در راس آنها آمریکا است و در راستای مطامع منطقه ای واشنگتن مورد استفاده قرار می گیرد.
برخی کارشناسان نیز معتقدند که هرچند این گروه تروریستی ساخته و پرداخته مراکز اطلاعاتی غربی است، ولی غربیها از مساله "القاعده" و "طالبان" درس گرفته و قصد کنترل تروریستهای داعش را دارند و مبارزه با این گروه که از سوی آمریکا سازماندهی خواهد شد، یک مبارزه جدی خواهد بود.
این تحلیل با فرض جدی بودن نیت آمریکا در مبارزه با داعش به بررسی ابعاد مختلف این مساله در سوریه پرداخته است.
درگیریهای سوریه در حال حاضر به درگیری بین نیروهای دولتی این کشور با نیروهای تروریستی داعش که هزاران تبعه خارجی را بکار گرفته، درآمده است.
در حال حاضر داعش به صورت یک تهدید مشترک، بخش بزرگی از کشورهایی که قبلا با دولت سوریه به دشمنی برخاسته بودند را نیز تهدید می کند. آمریکا، جهان غرب، عربستان، ترکیه و مصر نیز که تا چند ماه پیش در صف دشمنان دولت سوریه بودند، اکنون ادعای مبارزه با تروریسهای داعش را دارند.
شاید در مرحله نخست اینگونه به نظر برسد که قرار گرفتن دشمنان در یک صف برای مقابله با دشمنی واحد بتواند امکانی برای حل مساله سوریه فراهم آورد، ولی یعنی جایگیری در یک صف واحد برای مبارزه با دشمنی واحد می تواند موجب طولانی شدن حل مساله سوریه نیز شود .
آشکار است که اگر ادعای مبارزه با داعش جدی باشد، این مبارزه باید هم در عراق و هم در سوریه انجام شود و نیز آشکار است که تنها انجام عملیات نظامی هوایی علیه مواضع داعش نمی تواند ریشه این گروه تروریستی را برکند.
بمبارانهای هوایی در عراق شاید پیشروی داعش را متوقف کرده و موجب یک برتری نظامی برای پیشمرگان کرد و دولت مرکزی عراق شده باشد، ولی وضعیت در سوریه بدینگونه نخواهد بود.
آمریکا در مبارزه با داعش در عراق از حمایتهای پیشمرگان کرد و دولت مرکزی بغداد برخوردار است و این حمایتها می تواند موفقیتی نسبی برای حملات هوایی به دنبال داشته باشد .
آمریکا در مبارزه ادعایی با داعش در سوریه متحدی که بتواند با هماهنگی آن عمل کند، ندارد. مخالفان سوری به صدها گروه تقسیم شده و هر گروه به یک کشور وابسته است.
آمریکا در صورتی که در سوریه تنها به بمباران هوایی مواضع داعش دست بزند، می تواند قدرت عملیاتی داعش در کوتاه مدت را تضعیف کند، ولی احتمال اینکه داعش استفاده تبلیغاتی از این اقدام کند و مدعی شود که "آمریکا مجددا سنی ها را بمباران کرد" ، طرفدارانی بیش از گذشته جذب نماید .
بشار اسد رییس جمهوری قانونی سوریه بارها اعلام کرده که نبرد دولت این کشور با تروریستها است و اعلام مبارزه آمریکا با داعش صحت این سخنان اسد را اثبات کرده است . این مساله از لحاظ روانی دست دولت سوریه در مقابله با مخالفان را قدرتمندتر می کند.
این مساله در کوتاه مدت می تواند موجب تضعیف داعش و مخالفان سوری شود، ولی احتمال طولانی تر شدن درگیریهای سوریه و فرسایشی شدن این درگیریها به دلیل از میان نرفتن کامل تروریستها نیز فراوان است.
برای از میان برداشتن داعش و دیگر گروه های تروریستی ، باید اقداماتی فوری و اصولی انجام شود، ولی اعتراف اوباما در هفته های گذشته مبنی بر اینکه آمریکا در مبارزه با داعش راهبرد مشخصی ندارد، نمایانگر این است که مبارزه ادعایی واشنگتن با داعش به صورتی نمادین خواهد بود.
تا هنگامیکه آمریکا و متحدان منطقه ای واشنگتن از جمله ترکیه، قطر و عربستان به حمایتهای مالی و تسلیحاتی خود از تروریستها در سوریه ادامه می دهند، امکان مبارزه اصولی و ریشه کن کردن این گروهها در منطقه وجود نخواهد داشت .
خاورم**2012**1651
22/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]