واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > اصفهان مرادی در گفتگو با مهر مطرح کرد:
شایعه ظهور درخشان مریخ در آسمان شهریورماه صحت ندارد
اصفهان – خبرگزاری مهر: مدرس و عضو هیئت امنای مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: شایعه ظهور مریخ به درخشندگی و بزرگی ماه در آسمان پنجم شهریورماه به دلایل مختلف صحت ندارد اما این تاریخ زمان مناسبی برای رصد سیارات در خشانی همچون مریخ و زحل است.
عمران مرادی در گفتگو با خبرنگار مهر، با توجه به شایعه منتشر شده در فضاهای مجازی مبنی بر اینکه در نیمه شب پنجم شهریورماه به دلیل درخشش سیاره مریخ به نظر می رسد دو ماه در آسمان حضور خواهند داشت، اظهار داشت: در ابتدا لازم است بگویم که درباره مریخ و ماه دو پدیده نجومی مقارنه و مقابله مطرح است که دو مبحث مجزا از یکدیگر است.
وی افزود: در مدار سیاره شمسی از سمت خورشید ابتدا سیارات عطارد، زهره، زمین وسپس مریخ قرار دارد و بر این اساس زمانی که زمین میان مریخ و خورشید واقع شود این حالت را مقابله گویند اما زمانی که خورشید بین زمین و مریخ واقع شود پدیده مقارنه رخ می دهد.
مدرس و عضو هیئت امنای مرکز نجوم ادیب اصفهان تاکید کرد: از دیدگاه زمینی در پی پدیده مقارنه ما قادر به دیدن مریخ نخواهیم بود و بدترین شرایط رصدی برای مشاهده مریخ را پشت سر می گذاریم که گاه چندین ماه ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: زمانی که زمین میان مریخ و خورشید قرار گیرد فضای پشتی سیاره مریخ کاملا تاریک است و بهترین شرایط رصدی برای مشاهده مریخ را پیش رو داریم که در اصطلاح رصدی مقابله نام دارد.
مرادی با اشاره به اینکه زمین و مریخ بر روی یک مدار بیضوی به دور خورشید می گردند، گفت: این مسئله بدان معناست که این دو سیاره گاه به خورشید نزدیک و گاهی از آن دور می شوند.
وی اضافه کرد: زمانی که دو پدیده مقابله و نزدیکی به زمین به شکل همزمان رخ دهد از دیدگاه ناظر زمینی مریخ به شکل پرنورتری مشاهده می شود و وضعیت رصدی بهتری دارد به ویژه اینکه با تلسکوپ می توان جزئیات بیشتری از این سیاره را مشاهده کرد.
مدرس و عضو هیئت امنای مرکز نجوم ادیب اصفهان تاکید کرد: از دیدگاهی دیگر می توان گفت که پدیده مقابله و نزدیک ترین فاصله به شکل همزمان در مواقعی رخ می دهد که زمین در اوج فاصله خود از خورشید باشد و مریخ در نزدیک ترین فاصله خود نسبت به خورشید قرار دارد و بدین شکل مریخ و زمین به یکدیگر نزدیک هستند.
وی با اشاره به اینکه دورترین فاصله دو سیاره زمین و مریخ 240 میلیون کیلومتر است ، ابراز داشت: بدین ترتیب وقتی مریخ در دورترین فاصله خود قرار دارد کم فروغ و غیردرخشان است اما زمانی که در فاصله کم قرار دارد درخشانی آن زیاد خواهد بود.
درخشش مریخ هیچ گاه به پای تنها قمر زیبای زمین رسد
مرادی اضافه کرد: نزدیک ترین فاصله این دو سیاره از یکدیگر حدود 55 میلیون کیلومتر است که این موضوع هر 60 هزار سال یکبار رخ نمی دهد که آخرین بار در شهریور 82 رخ داده است.
وی اضافه کرد: مسلم است که در چنین فاصله ای به هیچ وجه مریخ شبیه ماه نیست بلکه همچون همیشه جرم درخشانی است که نسبت به گذشته بیشتر می درخشد چرا که همچنان فاصله آن با زمین بسیار زیاد است و اگر بخواهد شبیه ماه شود باید همانند ماه فاصله آن با زمین 600 هزار کیلومتر شود.
مدرس و عضو هیئت امنای مرکز نجوم ادیب اصفهان تصریح کرد: نکته جالب توجه این است که از دید عامه مردم این نزدیک ترین فاصله چندان تفاوتی با حالت عادی مریخ ندارد و مردم متوجه این فاصله نزدیک نمی شوند بلکه تنها اهالی نجوم که سال ها مریخ را زیر نظر گرفته اند متوجه درخشان تر شدن آن می شوند.
وی افزود: به طور معمول مقابله مریخ و زمین اواخر مرداد و اوایل شهریورماه رخ می دهد و شایعات اخیر با توجه به مقابله کم نظیر سال 82 ایجاد شده است.
مرادی با بیان اینکه بنابراین شایعه درخشش بی نظیر مریخ و هم اندازه بودن آن با ماه در روز 5 شهریور واقعیت ندارد، گفت: مردم می توانند برای مشاهده این پدیده زیبا پس از غروب خورشید به بالای سر خود متمایل به غرب اصفهان بنگرند که جرم درخشان و قرمزرنگی را می بینند که سیاره مریخ است و عقب تر از این سیاره به سمت شرق نیز سیاره زحل به زیبایی می درخشد.
وی اضافه کرد: نکته دیگر اینکه باید دقت کنیم که مریخ را با ستاره قرمز زنگ و درخشان قلب العقرب اشتباه نگیریم چراکه این ستاره در افق جنوب و در صورت فلکی عقرب می درخشد.
۱۳۹۳/۶/۵ - ۱۲:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]