تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حق، شمشير بُرَّنده اى است بر ضد اهل باطل.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843756560




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سفر به قمِ دوران قاجار با يك نوشیدن جرعه شربت/ بهانه‌ای برای یادآوری گذشته چند هزار ساله شهر


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > مرکز > قم مهر گزارش می‌دهد/
سفر به قمِ دوران قاجار با يك نوشیدن جرعه شربت/ بهانه‌ای برای یادآوری گذشته چند هزار ساله شهر
قم - خبرگزاري مهر: اگر می‌خواهید نام و نشانی از تاریخ مردم قم بیابید، به ابتدای بلوار عمار یاسر سری بزنید. جایی که یک فعال خوش ذوق گردشگری آب انبار قدیمی را به شربت‌خانه و قهوه‌خانه تبدیل کرده است.



به گزارش خبرنگار مهر، بسیاری از ما گمان می‌کنیم تاریخ قم از ورود حضرت معصومه(س) آغاز می‌شود اما یافته‌های باستانی چیز دیگری به ما نشان می‌دهد. در این شهر حتی آثاری مربوط به هفت هزار سال پیش پیدا شده است. این روزها اگر بخواهید نام و نشانی از تاریخ پر از داستان مردم قم بیابید، باید به ابتدای بلوار عمار یاسر سری بزنید. جایی که بلدوزرها و جرثقیل‌ها همچنان مشغول کارند تا ساختمان‌های بزرگ و مجتمع‌های تجاری مدرن بسازند. تا دیگر نشانی نماند از ساختمان‌های کاهگلی و بادگیرهای قدیمی که نشانه‌هایی از گذشته این سرزمین بوده‌اند. با این همه هنوز می‌شود به سختی رنگ و نشانی از گذشته مردم قم در کنار مجتمع تجاری زمزم یافت. بنایی مربوط به دوره قاجار که در جریان تخریب‌های آثار تاریخی تپه شادقلی‌خان در حین احداث فاز چهارم عمار یاسر، 85 درصد تخریب شد اما یکی از فعالان گردشگری همین ویرانه را بازسازی کرده و یک مجموعه زیبا و دلنشین ساخته است. آب انبار شادقلی‌خان این روزها همه چیز هست به جز آب انبار. شربت خانه، بازارچه صنایع دستی، سفره خانه، چای خانه و قهوه خانه از کاربری‌های این بنا است.

قهوه‌خانه شادقلی‌خان 13 متر زیر زمین است و در موقعیت مخزن آب انبار قرار دارد. با تخت‌های چوبی و دیوارهای آجری که این روزها از دود قلیان نفسشان گرفته. پشت بام اما با دیوارهای آجری، نمای کاهگل، سقفی که با پوشال پوشانده شده، درب و پنجره‌های منبت‌کاری شده و اسپندهایی که به نخ کرده‌اند و از سردر دهلیزها آویزان، حال و هوای روزگار گذشته را تداعی می‌کند. دو بادگیر این بنا مانند دو نگهبان قوی هیکل، پیکر نحیف ساختمان را در میان گرفته و سر در یادگار قاجاریه شناسنامه این بنا شده است: قدمت: قاجاریه؛ ثبت ملی: 12545؛ مرمت: 1390. از پله‌های سر در کوچکتر که بالا بیایی، اولین چیزی که نظرت را جلب می‌کند، حوضچه وسط شربت‌خانه است. حوضچه‌ای فیروزه‌ای رنگ که با کوزه‌های سفالی در چهار طرفش و گلدان‌های شمعدانی دور تا دورش تزیین شده. یک سری از تخت‌ها دور حوضچه چیده شده‌اند و یک سری دیگر در پناه پوشال‌ها و پرده‌های حصیری. از انتهای شربت خانه هم که چهار یا پنج پله پایین بروی، به محوطه چای‌خانه می‌رسی که اتاقک‌های زیبایی دور تا دورش را پوشانده است. دور تا دور اتاقک‌ها را پشتی‌های قدیمی پوشانده و دیوارهای با کاشی‌های تزیینی پر شده‌اند. کوزه‌های سفالین و زیور آلات سنتی هم فراوان است. هنرمندان قمی آثار خود را عرضه می‌کنند تا خریداری پیدا شود برای خستگی دست‌های پینه بسته‌شان.

آخرین یادگارها محله چهارمردان یکی از هسته‌های اصلی قم است که بخش مهمی از بافت تاریخی این شهر را در بر گرفته است و گذر شادقلی خان در مرکز آن قرار دارد. تا پیش از گسترش وسیع تخریب‌ها در بافت تاریخی قم، تعداد زیادی بناهای تاریخی که عموماً متعلق به دوره قاجاریه و پهلوی اول بودند در این محل وجود داشت که امروزه بخش اعظم آن به طور کامل منهدم شده است. آب انبار شادقلی‌خان یکی از معدود بناهایی است که از آن دوران به جا مانده و این روزها سرش با گردشگران خارجی و علاقه‌مندان میراث فرهنگی گرم است. سعید ابراهیمی‌زاده، مدیر مجموعه گردشگری شادقلی‌خان که مهم‌ترین ویژگی مجموعه‌اش را آرامش‌آفرینی برای ذهن‌های آشفته از زندگی‌های امروزی می‌داند، درباره پیشینه ساخت آن می‌گوید: از این بنا در اثر جولان بلدوزرها فقط یک سردر مانده بود و دو ستون نیمه ویران. با این حال اداره میراث فرهنگی با تلاش خود همین ویرانه را ثبت ملی کرد تا حداقل سر در یادگار دور قاجار به جا بماند. تلفیق تاریخ و هنر وی در گفتگو با خبرنگار مهر، اهداف خود در زمینه فعالیت در گردشگری را اینطور بیان می‌کند: با استفاده از ظرفیتی که در این بنا به وجود آمد، هم توجه گردشگران خارجی را به تاریخ و فرهنگ هفت هزار ساله قم جلب می‌کنیم و هم با برپایی نمایشگاه سدا( ساخته‌های دست ایرانی) مجالی برای نمایش آثار هنرمندان قمی ایجاد کرده‌ایم. ابراهیمی‌زاده که از دلسوزان عرصه گردشگری است، از بی‌توجهی نسبت به میراث فرهنگی در قم گلایه دارد. او می‌گوید 925 اثر تاریخی داریم که تنها 325 اثر ثبت شده اما همه فکر می‌کنند قم تنها در حرم مطهر و جمکران خلاصه می‌شود.

به نظر می‌رسد کاربری امروز آب انبار شادقلی‌خان چندان نسبت به استفاده قدیمش بی‌ربط نباشد. شربت‌خانه در گذشته ایرانیان سابقه طولانی دارد. اغلب شهرها مکان‌هایی برای تجمع روزانه مردم و نوشیدن شربت‌های ایرانی داشته‌اند که بسیاری از مذاکرات محلی نیز در آنها صورت می‌گرفت. برگزاری نمایش‌هایی مانند شاهنامه‌خوانی از دیگر کارکردهای این شربت‌خانه‌ها بود. اصفهان و سمرقند معروف‌ترین شربت‌خانه‌ها را در گذشته داشته‌اند. شربت از شیره انگور، انگبین یا شکر تهیه می‌شده و عالی‌ترین نوع آن به اصفهان منسوب است. تابستان‌ها که هوا روبه گرمی می‌رفت، شربت‌خانه‌ها به باغ‌ها نقل مکان می‌کردند. تاریخ‌نویسانی مانند «اولئاریس» «دلاواریه» «شاردن» و... از نوشته‌های خود شربت‌خانه‌های ایرانیان قدیم را توصیف کرده‌اند. احیای شربت‌خانه سنتی ایرانیان آن هم در مکان یک آب انبار دوره قاجار امروز ابتکار ابراهیمی‌زاده است که موجب شده او یکی از پیشتازان آمیختن صنعت گردشگری با زیبایی‌های میراث فرهنگی در قم باشد. شریان‌هایی برای شهر در هر شهر کویری که سرک بکشید، آب انبارها یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های میراث تاریخی هستند. در قم هم به خاطر اقلیم خشک و نیاز به ذخیره کردن آب، آب انبارهای متعدد قدیمی وجود دارد. کاظم فداییان، کارشناس معماری اداره کل میراث فرهنگی استان قم با اشاره به نحوه ساختن آب انبارها در گذشته گفت: نحوه ساخت آب انبار ، تصفیه و عایق بندی آن با اصول مهندسی و علمی مطابقت دارد  طوری که برای تصفیه از روش‌های فیزیکی و شیمیایی استفاده می‌شود .

وی با اشاره به ویژگی‌های آب انبار شادقلی خان افزود: سر در این آب انبار به کاشی کاری متعلق به دوره قاجار آراسته است و ویژگی مهم آن داشتن دو بادگیر برای تهویه هوا و دو پاشور است. یکی از پاشورها برای زمانی که حجم آب بالا آمده و می‌شود به راحتی از آن استفاده کرد و پاشور بعدی برای زمان کم آبی و در گودی عمیق‌تر. کافی است چند دقیقه‌ای در این شربت‌خانه و چای‌خانه بگذرانی تا دل کندن و بازگشتن به هیاهوی خیابان‌های شلوغ و ساختمان‌های بی‌قواره برایت سخت شود. خوب که نگاه کنی گنج همین است‎. همین آرامشی که در پناه این دیوارهای کاهگلی و روی قالیچه‌های گل قرمز به تو دست می‌دهد. زندگی در هیاهو مدرنیته و تکنولوژی آرامشمان را ربوده و فرصت‌های کنار هم بودن را از ما گرفته. طوری که گاهی یادمان می‌رود که بودیم و در کدام خاک ریشه داریم. یادمان می‌رود شهری که در آن زندگی می‌کنیم تاریخ چند هزار ساله دارد و مردم در طول این تاریخ شاید روش‌های بهتری از ما برای گذراندن دوران و کسب آرامش داشته‌اند. بد نیست گاهی با رفتن به مکان‌های تاریخی کتاب گذشته را ورق بزنیم.










۱۳۹۳/۶/۵ - ۰۹:۵۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن