واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: آغاز مرحله دوم انقلاب در يمن
نكتهاي كه انقلاب مردم يمن را نسبت به ساير انقلابهايي كه در كشورهاي اسلامي طي سه سال اخير رخ داد، متفاوت ميكند اين است كه غرب و بعضي كشورهاي منطقهاي به ويژه عربستان توانستند اين انقلاب را مديريت كنند. به همين دليل انقلاب اين كشور به كلي از مسير خود خارج شده و دولت عبد ربه به وعدههاي داده شده عمل نكرده است
ميليونها نفر از مردم يمن روز جمعه به درخواست عبدالملك حوثي، رهبر جنبش حوثيها به خيابانهاي اين كشور آمدند و خواستار بركناري دولت اين كشور به دليل فساد و عدم كارايي شدند، تا مرحله دوم انقلابي مردمي اين كشور را آغاز كنند، انقلابي كه در سال 2011 رخ داد اما به علت دخالت كشورهاي خارجي و بيكفايتي دولت جديد از مسير واقعي خود خارج شد.
به گزارش جوان، ميليونها نفر از مردم روز جمعه به خيابانهاي صنعا، پايتخت اين كشور آمدند. برخي منابع يمني، تظاهرات ديروز را بزرگترين تظاهرات تاريخ يمن توصيف كردند. تظاهرات روز گذشته در جاده اصلي بين صنعا تا فرودگاه بينالمللي اين شهر برگزار شد. منابع رسانهاي از حضور گسترده مردم در خيابان خبر دادند كه شعار «مرگ بر دولت» و «ما دولت جديد نياز داريم» سر ميدادند. روز جمعه آخرين روز ضرب الاجل عبدالملك الحوثي به دولت يمن براي كناره گرفتن از قدرت بود. طرفداران الحوثي تهديد كرده بودند اگر تا روز جمعه دولت يمن از قدرت كنار نرود، اعتراضات خود را گسترش خواهند داد. عبدالملك الحوثي شب پنجشنبه در سخنراني اظهار داشت: «تحصن مسالمتآميز نيروهاي ما در صنعا تا تحقق درخواستهاي مشروعمان ادامه خواهد داشت. »
وي در ادامه افزود: «هدف از اين اقدامات براندازي دولت و نه براندازي پايتخت كشور است. تحصن مسالمتآميز ما طايفهاي نبوده و ما تهديد ات خارجي را به حساب نميآوريم. » الحوثي همچنين تأكيد كرد: «از يمنيها ميخواهم تا روز جمعه با حضور در تمام استانها و پايتخت كشور براي اقامه نماز جمعه و همچنين آغاز مرحله دوم اقدامات انقلابي خود به خيابانها بيايند. ما همچنين ميخواهيم با اين حركت از حمايت خود از ملت فلسطين و مسئله فلسطين خبر دهيم.» رهبر حوثيهاي يمن در ادامه اظهارات خود بر ملي و فرافرقهاي بودن خواستههاي خود تأكيد كرد. وي افزود: «كساني كه در ميدان التغيير در پايتخت يمن تحصن كردهاند، سياستهاي دولت را قبول ندارند و معتقدند اين سياستها شكست خورده است. حركت مردمي را نميتوان طايفهاي توصيف كرد. فريادهاي مردم يمن و حركت جدي آنها مسئولان را نگران كرده است. ما بر برگزاري تظاهرات مسالمتآميز تأكيد داريم و هدف ما براندازي دولت ظالم است كه اخيرا يارانهها را از فرآوردههاي نفتي حذف كرده است.»
اين تظاهرات مردمي يمن پس از انقلاب اين كشور در سال 2011 كه منجر به بركناري علي عبدالله صالح شد، بيسابقه است. اما دولتي كه پس از علي عبدالله به رهبري «عبد ربه منصور هادي» به سركار آمد نه تنها نتوانست وضعيت اقتصادي مردم را بهبود دهد بلكه منجر نارضايتي گسترده مردم شده است. يكي از اين عوامل كه نارضايتي مردم يمن قطع كردن يارانه انرژي است.
به همين دليل جنبش حوثيها برخواستههاي خود مبني بر لغو تصميم توقف يارانه سوخت براي شش ماه، تشكيل دولت فن سالار و مشاركت ملي در قدرت تأكيد دارد. نكتهاي ديگر كه انقلاب مردم يمن را نسبت به ساير انقلابهايي كه در كشورهاي اسلامي طي سه سال اخير رخ داد، متفاوت ميكند اين است كه غرب و بعضي كشورهاي منطقهاي به ويژه عربستان توانستند اين انقلاب را مديريت كنند. به همين دليل انقلاب اين كشور به كلي از مسير خود خارج شده و دولت عبد ربه به وعدههاي داده شده عمل نكرده است. تحليلگران معتقدند «از همان اول يكي از اهداف اعلام نشده از طرح پيشنهادي شوراي همكاري خليج فارس به رهبري عربستان براي مهار انقلاب يمن ايجاد اختلاف در بين انقلابيون بوده و اكنون با گذشت چند سال از اجراي اين طرح علائم آن بيشتر آشكار شده است.» كارشناسان معتقدند «عربستان براي سركوبي شيعيان يمن علاوه براعزام نيرو نظارت جدياي بر آن دارد تا در اين شبه جزيره اتفاقي خارج از نظارت اين كشور نيفتد و دولت يمن هم به واسطه عدم توسعه اقتصادي نيز تحت تاثير عربستان است.»
هشدار حوثيها به خشونت دولت
به دنبال برگزاري اعتراضات گسترده مردمي «عبد ربه منصور هادي» رئيسجمهور يمن، كميتهاي را براي مذاكره با عبدالملك الحوثي رهبر جنبش انصار الله درخصوص خواستههاي معترضان تشكيل داد و قرار است كه هادي از استان صعده در شمال يمن ديدن كند. از سوي ديگر، منابع رسانهاي گزارش دادند وي به نيروهاي امنيتي اين كشور براي مقابله با طرفداران جنبش انصارالله كه با خواستههاي مردم يمن همراه شده است، دستور آماده باش داد. بر اساس اين گزارشها، خودروهاي زرهي ارتش يمن در خيابانهاي صنعا پايتخت يمن مستقر شده و نيروهاي امنيتي نيز به طور مسلح ظاهر شدند اين درحالي است كه معترضان يمني بر صلحآميز بودن تظاهرات خود تأكيد ميكنند. به دليل احتمال گروه طرفدار دولت به مردم عبدالملك حوثي با هشدار به عبدربه منصور هادي رئيسجمهوري يمن و تمام نهادهاي دولت اين كشور آنها را مسئول شكست دولت يمن دانست و نسبت به حمله به تحصنكنندگان هشدار داد. در همين راستا خبرگزاري فرانسه از حضور هزار نفر از نيروهاي مبارز جنبش حوثيها در اطراف پايتخت براي محافظت از معترضان خبر داد. از سوي ديگر، منابع رسانهاي از دستيابي به توافق اوليه بين مخالفان و دولت خبر دادند. به گزارش خبرگزاري تسنيم، خبرنگار اسكاي نيوز از توافق اوليه بين حوثيها و دولت صنعا براي تشكيل دولت جديد در اين كشور خبر داد. در اين گزارش به جزئيات بيشتري اشاره نشده است اما سخنگوي جنبش «انصارالله» گفت: هرگز با دولت يمن در خصوص حقوق ملت وارد معامله نميشويم. سخنگوي جنبش الحوثي نيز خبر ديروز توافق با دولت يمن را تكذيب كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]