تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837120209
كمآبي و مزيتهاي نسبي كشور
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ مرداد ۱۳۹۳ (۹:۵۹ق.ظ)
دنياي اقتصاد: كمآبي و مزيتهاي نسبي كشور
به گزارش خبرگزاري موج، دنياي اقتصاد نوشت: در ابتدا بايد از رسانههايي كه موضوع كمآبي كشور را به تحليل كشيدهاند تشكر كرد؛ زيرا تاكنون ارزش آب در محاسبات اقتصادي پروژههاي صنعتي و حتي كشاورزي بهعنوان يك عامل مهم به حساب نميآمد. شايد كمتر كارشناسي را سراغ داشته باشيم كه در زمان تصميمگيري براي ايجاد يك طرح صنعتي يا به وجود آوردن يك شهرك صنعتي متذكر شده باشد كه آن منطقه در آينده با مشكل كمآبي مواجه خواهد شد؛ زيرا كمآبي در پيشروي كشور است يا وضعيت آب در آن منطقه مزيت نسبي صنعت موردنظر را از بين خواهد برد. براي آنكه مطمئن شويم حتي در برنامهريزي توسعهاي كشور هم به اين مساله مهم به درستي نپرداختهايم مناسب است به برنامه سوم توسعه كشور (1383-1379) مراجعه كنيم كه...
به نظر من برنامه بسيار خوبي بود و عوامل مهم مورد نياز براي تغيير در ساختار اقتصادي كشور را مطرح ميكرد؛ اما در مورد مساله آب در فصل 13 به رابطه آن با بخش كشاورزي و چگونگي تصحيح مشكلات تامين و توزيع آب كشاورزي اشاره شده و احكام متعددي صادر كرده است. مواد 106 تا 109 برنامه عموما به بالا بردن بهرهوري منابع آبي اختصاص يافته، ولي در اين فصل هيچ اشارهاي به كمآبي در كشور نشده است. در ارتباط با تامين آب براي صنايع، مطلب مهمي در برنامه سوم ديده نميشود جز در ماده 134 كه به چگونگي صدور مجوز براي استفاده از منابع آبي اختصاص يافته، تا جريان فاضلاب كارخانهها، سازمان مناسب يابند و موجب تخريب محيط زيست نشوند. باز هم هيچ اشارهاي به اين امر مهم نشده كه در آينده، كشور با كمبود آب مواجه خواهد شد؛ بنابراين انتخاب نوع صنعت و مكانيابي آن بدون توجه به امكانات آب يا هزينههاي آتي آن صورت گرفته است؛ درصورتيكه مزيت هر فرآيند توليدي (به خصوص صنايعي چون نساجي، ذوب فلزات، پتروشيمي و ...) همانگونه كه به عوامل توليد مرتبط و وابستهاند، به در دسترس بودن منابع آبي نيز وابسته هستند. اگر در زمان تاسيس طرحهاي صنعتي مطالعات لازم صورت گيرد و چگونگي در دسترس بودن آب مورد توجه باشد، احتمالا توزيع جغرافيايي شهركهاي صنعتي متفاوت خواهد شد يا برخي از صنايع در مكانهاي ديگري مستقر ميشوند. به همين ترتيب در مورد كشت محصولات پرمصرف آب ميتوان استدلال كرد. بهعنوان نمونه، اگر امكان كمآبي را در سالهاي پيش ميدانستيم، هيچگاه مجلس شوراي اسلامي چاههاي آب «غيرمجاز» را در 17 فروردين 1389 به «مجاز» تبديل نميكرد كه نتيجه آن بيش از يكصد هزار چاه غيرمجاز ديگر در كشور باشد يا به كشاورزان اخطار ميكرد كه از كشت محصولاتي چون برنج در منطقه اصفهان و فارس خودداري کنند. قابلتوجه آنكه بيش از 90 درصد آب كشور را بخش كشاورزي با راندمان زير 40 درصد مصرف ميكند، در حالي كه اين بخش فقط حدود 10 درصد از توليد ناخالص داخلي (GDP) كشور را به خود اختصاص ميدهد. البته بايد متذكر شد كه اگر احكام مواد 106 تا 109 (فصل 13) و همچنين مفاد ماده 134 برنامه سوم توسعه به درستي به اجرا در ميآمد، امروز بسياري از مشكلات مرتبط با آب در كشور وجود نداشت. اين بيتوجهي در حالي ادامه يافت كه مجمع جهاني آب در سال 2000 ميلادي (1379 شمسي) توصيههاي مهمي براي مديريت يكپارچه منابع آبي در كشورهاي در حال توسعه ارائه داده است.
آنچه متخصصان آب در طي يك سال اخير مطرح كردهاند، نشان از يك بحران شديد در آينده نزديك دارد. امروز مطرح ميشود كه حتي منابع كافي براي تامين نيازهاي آب مصرفي در شهرها در دسترس نيست و ممكن است در آينده نزديك آب در تهران- كه در وضعيت زرد قرار دارد- و اصفهان و كرمان- كه در وضعيت قرمز قرار دارند- جيرهبندي شود.
برخي نشانهها از شديدتر بودن بحران حكايت دارد؛ زيرا اشاره ميشود كه در 12 شهر مركز استان با جمعيتي افزون بر 23 ميليون نفر، تنش آبي خواهيم داشت و فراتر از آن گفته شده است كه بخشي از سطح زير كشت موجود كشور به زمينهاي غيرقابل كشت تبديل خواهد شد. همانگونه كه در برخي از استانها، هماكنون اين اتفاق افتاده است. اگر اتفاقات مشابهي كه در صنعت ميتواند رخ دهد را به آن اضافه كنيم با مشكل گسترده نيروي انساني مواجه ميشويم؛ زيرا نيروي انساني مشغول به كار در مناطق مواجه با كمآبي، به شهرها سرازير ميشوند و علاوهبر مشكل گسترش بيكاري، به مصرفكننده آب بيشتر در شهرها تبديل ميگردند. طبيعي است كه چنين اتفاقاتي توليد كشور را بيشتر كاهش ميدهد و زمينه ركود را افزون ميكند. اين امر مشكلات آتي كشور را چند برابر خواهد كرد؛ زيرا از يك طرف پيشبيني ميشود كه درآمدهاي نفتي رو به كاهش گذارد- به خاطر افزايش عرضه نفت و گاز در بازارهاي جهاني- و از طرف ديگر توليدات كشاورزي و صنعتي با ركود جديدي مواجه ميشوند كه ناشي از كمآبي خواهد بود. بحران شديد بيكاري را ميتوان با دقت در بسته سياستي خروج از ركود دولت بهتر استنباط كرد كه بر اساس اطلاعات ارائهشده در اين بسته، در بهترين حالت GDP كشور در سال 95 به سطح GDP سال 1390 خواهد رسيد و بنابراين اشتغال در سال 1395 در بهترين حالت به ميزان سال 1390 خواهد بود. مفهوم اين پيشبيني آن است كه جوانان جوياي كار كه از سال 1391 تا سال 1395 وارد بازار شدهاند به سيل بيكاران قبلي اضافه ميشوند (به جز نيروي كار جايگزين) و فراتر از آن بيكاري حاصل از تعطيلي فعاليتهاي اقتصادي به خاطر كمآبي به آن مجموعه نيز اضافه ميشود كه احتمالا نمود قابلتوجه آن از يك يا دو سال آينده قابلمشاهده است.
علاوهبر آن ميتوان پيشبيني كرد كه در آيندهاي نه چندان دور هزينه مصرف آب افزايش قابلتوجه يابد تا توليد آب صنعتي در كشور را توجيهپذير کند. در چنين شرايطي بخش ديگري از كشاورزي و صنعت كشور با مشكل افزايش هزينه و از دست رفتن مزيت نسبي آنان و احتمالا تعطيلي اينگونه فعاليتها مواجه ميشوند؛ زيرا ممكن است توليد بسياري از كالاها با آب گران توجيه پذير نباشد و حتي ممكن است توليد كالاهاي صادراتي را با مشكل مواجه كند يا به خاطر افزايش قيمت، مزيت صادراتي آنان را با خطر مواجه نمايد (بهعنوان نمونه بايد پرسيد كه آيا كشت زعفران و پسته همچنان اقتصادي باقي خواهد ماند).
بايد توجه داشت كه در شرايط موجود، جامعه شهري براي مصرف هر مترمكعب آب حدود 350 تومان ميپردازد درصورتيكه گفته ميشود هزينه توليد آب صنعتي حدود سه هزار تومان براي هر مترمكعب است. اين مقايسه ساده نشان ميدهد كه جامعه تا به حال از منبع سرشار و ارزان قيمت آب استفاده ميكرده و به همين دليل نسبت به استفاده بهينه از آن بيتوجه بوده است و متاسفانه نسلهاي فعلي و آينده بايد هزينه تطبيق ساختار توليد و محدوديت در مصرف آب را به دوش كشند.
اكنون سوال آن است كه آيا ميتوانيم تاثير افزايش قيمت آب در آينده نه چندان دور (مثلا در 5 سال آينده) را برآورد و تاثير آن در هزينه تمام شده صنعت و كشاورزي را محاسبه کنيم؟ مسلما اين امر شدني است ولي به منابع مالي كافي و بدنه كارشناسي متناسب نياز دارد كه بسيار بعيد است دولت بتواند اينگونه هزينهها را فعلا تامين کند؛ زيرا هماكنون كمتر از 20 درصد بودجه مورد درخواست بخش آب را در سال 93 در اختيار وزارت نيرو گذاشته است (مجله تجارت فردا- شماره 95- صفحه 57).
فراتر از نحوه تامين منابع مالي براي بررسي چگونگي تطبيق ساختار توليد با مشكل كمآبي پيش روي، به نظر ميرسد جدي بودن موضوع كمآبي و تاثير عميقي كه در ساختار كشاورزي و صنعت كشور ميگذارد را بايد آنچنان جدي گرفت كه بررسي و تصميمگيريهاي آن به دور از عوامل سياسي انجام پذيرد؛ زيرا برخوردهاي غيركارشناسي مهمترين عامل براي به وجود آمدن وضعيت فعلي است.
به نظر ميرسد اكثر مسوولان كشور- هر يك به نحوي- در شكلگيري مشكل دخالت داشتهاند. اعم از آنان كه به مطالعات انجام شده بيتوجه بودهاند يا آنان كه برخي از صنايع دولتي را به استانهايي كشاندند كه امروز به خاطر كمآبي با خطر مواجهاند يا در آيندهاي نه چندان دور مواجه خواهند شد (مانند انتقال فولاد مباركه از بندرعباس به اصفهان يا طرحهاي فولادي در استانهايي چون خراسان رضوي و ...). بديهي است از اين قبيل مثالها در بخشهاي مختلف اقتصادي كشور فراوان است و ميتوان نمونههاي آن را در مطبوعات ديد (مثل پرورش گوساله كه چهار برابر پرورش گوسفند براي هر كيلو گوشت توليدي آب مصرف ميكند و احتمالا اين موضوع تا به حال در تصميمگيريها اعم از سرمايهگذار يا سياستگذار دخالتي نداشته است).
بايد با اين مساله بهصورت منطقي و كارشناسي برخورد كرد. متاسفانه سازمان برنامه كشور هنوز بازسازي نشده است؛ بنابراين بايد ساختاري مستقل براي بررسي اين مشكل تعريف كرد و به هر طريق ممكن بودجه مطالعاتي لازم را در اختيار آن قرار داد تا مشخص شود كه با توجه به مشكلات تامين آب و هزينه آتي آن- در نقاط مختلف كشور- چه صنايعي با مشكل جدي مواجه خواهند شد يا چه بخشهايي از كشاورزي كشور با بحران مواجه ميشوند و براي هر يك راهحل مناسب ارائه شود. توصيه يونيدو (UNIDO) براي كشورهاي در حال توسعهاي كه با كمآبي مواجهاند آن است كه صنايعي را محور توسعه قرار دهند كه ارزش افزوده بيشتري در برابر مصرف هر مترمكعب آب توليد ميكنند. شايد اين شاخص بتواند در كنار شاخصهاي ديگر راهنمايي براي توسعه صنايع كشور در آينده شود.
مشكل تامين آب مصرفي شهرها كموبيش مورد توجه بوده است و راهحلهايي نيز مطرح شده كه امكان انتخاب مسير را سادهتر ميکند، هرچند كار فرهنگي براي مصرف عقلايي مهمترين راهحل است.
اگر مشكل محدوديت آب به موقع مورد توجه قرار ميگرفت و با ارجاع موضوع به رخدادهايي چون خشكسالي، به اميد بهتر شدن شرايط طبيعي نميمانديم، امروز در چنين موقعيتي قرار نميگرفتيم و هوشيار باشيم كه اگر هر چه زودتر به موضوع نپردازيم، در آينده با مشكلات بيشتري مواجه خواهيم شد. بيمناسبت نيست كه به خبري توجه كنيم كه چند روز قبل (شنبه 26 جولاي) منتشر شد حاكي از آن كه كارخانجات فولاد پاكستان به دليل كمبود آب 90 درصد خطوط توليد خود را متوقف كردهاند.
نويسنده: دكتر محمدمهدي بهكيش
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]
صفحات پیشنهادی
کارشناس سازمان هواشناسی در گفت وگو با فارس خبر داد بروز گرد و غبار در جنوب تهران/ افزایش نسبی دمای هوا در شرق
کارشناس سازمان هواشناسی در گفت وگو با فارس خبر دادبروز گرد و غبار در جنوب تهران افزایش نسبی دمای هوا در شرق کشورکارشناس سازمان هواشناسی با اشاره به افزایش سرعت وزش باد در مناطق جنوبی تهران و بروز پدیده گرد و غبار در این ناحیه گفت در روزهای پایانی هفته پیشرو دمای هوا در اکثر مکارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با فارس خبر داد افزایش نسبی دمای هوا در نیمه شمالی کشور/بروز غبار محلی در ج
کارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با فارس خبر دادافزایش نسبی دمای هوا در نیمه شمالی کشور بروز غبار محلی در جنوب پایتختکارشناس سازمان هواشناسی با بیان اینکه از روز جمعه تا اواسط هفته آینده شاهد افزایش نسبی هوا در کشور به ویژه نیمه شمالی خواهیم بود گفت انتظار میرود طی روزهای آکارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با فارس خبر داد افزایش نسبی دمای هوا در اکثر نقاط کشور/بروز گرد و غبار محلی
کارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با فارس خبر دادافزایش نسبی دمای هوا در اکثر نقاط کشور بروز گرد و غبار محلی در پایتختکارشناس سازمان هواشناسی با بیان اینکه طی سه روز آینده به سبب وزش باد نسبتاً شدید در سمنان بروز گرد و غبار محلی در پایتخت دور از انتظار نخواهد بود گفت دمای هواکارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با فارس خبر داد افزایش نسبی دمای هوا در اکثر مناطق کشور/ بروز پدیده گرد و
کارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با فارس خبر دادافزایش نسبی دمای هوا در اکثر مناطق کشور بروز پدیده گرد و غبار در جنوب تهرانکارشناس سازمان هواشناسی با اشاره به افزایش سرعت وزش باد در استان سمنان و بروز گرد و غبار در برخی مناطق کشور از جمله جنوب تهران گفت انتظار میرود طی روزهافزایش نسبی دمای هوا در نیمه شمالی کشور
افزایش نسبی دمای هوا در نیمه شمالی کشور کد خبر ۴۲۰۹۱۱ تاریخ انتشار ۰۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۰ - 30 July 2014 کارشناس سازمان هواشناسی با بیان اینکه از روز جمعه تا اواسط هفته آینده شاهد افزایش نسبی هوا در کشور به ویژه نیمه شمالی خواهیم بود گفت انتظار میرود طی روزهای آینده شاهد بروافزایش نسبی دمای هوا در اکثر نقاط کشور
افزایش نسبی دمای هوا در اکثر نقاط کشور کارشناس سازمان هواشناسی با بیان اینکه طی سه روز آینده به سبب وزش باد نسبتاً شدید در سمنان بروز گرد و غبار محلی در پایتخت دور از انتظار نخواهد بود گفت دمای هوا از اوایل هفته پیشرو در اکثر نقاط کشور روند افزایشی خواهد داشت به این مطلب امتبررسي مزيت نسبي جنگل داري وتوسعه اقتصادي در استانهاي کشور
۹ مرداد ۱۳۹۳ ۲۲ ۲۷ب ظ بررسي مزيت نسبي جنگل داري وتوسعه اقتصادي در استانهاي کشور يکي از منابع با اهميت در تأمين سلامت محيط زيست و افراد يک جامعه ذخاير طبيعي از جمله جنگلها و مراتع است به گزارش خبرگزاري موج بخشي از مقاله بررسي مزيت نسبي جنگل داري وتوسعه اقتصادي در استانهاي کشوتاثير کمآبي بر توليد نيروگاه هاي برق کشور
۱۵ مرداد ۱۳۹۳ ۹ ۲۷ق ظ معاون هماهنگي توليد شرکت توانير اعلام کرد تاثير کمآبي بر توليد نيروگاه هاي برق کشور معاون هماهنگي توليد شرکت مادرتخصصي مديريت توليد انتقال و توزيع نيروي برق ايران توانير گفت هماکنون حدود 1000 مگاوات از واحدهاي نيروگاهي بهدليل محدوديتهاي آبي قادر نتاثير کمآبي در 1000 مگاوات واحد نيروگاهي کشور
تاثير کمآبي در 1000 مگاوات واحد نيروگاهي کشور معاون هماهنگي توليد شرکت مادرتخصصي مديريت توليد انتقال و توزيع نيروي برق ايران توانير گفت هماکنون حدود 1000 مگاوات از واحدهاي نيروگاهي بهدليل محدوديتهاي آبي قادر نيستند که با تمام ظرفيت خود کار کنند به گزارش گروه اقتصادی باشگتاثیر کمآبی در 1000 مگاوات واحد نیروگاهی کشور
تاثیر کمآبی در 1000 مگاوات واحد نیروگاهی کشور خبرگزاری پانا معاون هماهنگی تولید شرکت مادرتخصصی مدیریت تولید انتقال و توزیع نیروی برق ایران توانیر گفت هماکنون حدود 1000 مگاوات از واحدهای نیروگاهی بهدلیل محدودیتهای آبی قادر نیستند که با تمام ظرفیت خود کار کنند ۱۳۹۳ چهارشنفرآورش 52 میلیارد متر مکعب گاز در پالایشگاه های کشور
فرآورش 52 میلیارد متر مکعب گاز در پالایشگاه های کشور تهران - ایرنا - مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران گفت طی 100 روز ابتدای سال 93 حدود 52 میلیارد متر مکعب گاز در پالایشگاه های گاز کشور فرآورش شد به گزارش ایرنا مهدی جمشیدی دانا از عوامل افزایش تولید در پالایشگاساخت دستگاه ضدعفونی کننده زبالههای عفونی و بیولوژیک در کشور
یکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۰ محققان یکی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری آذربایجان غربی موفق به طراحی و ساخت سیستم ضدعفونی کننده زبالههای عفونی و بیولوژیک از طریق تولید اکسیژن فعال و محیط پلاسما شدند دکتر مهراد فوج لعلی استاد گروه مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومسرشماری عمومی کشاورزی کشور به صورت الکترونیکی اجرا می شود
سرشماری عمومی کشاورزی کشور به صورت الکترونیکی اجرا می شود گرگان - ایرنا- مدیر کل آمار و اطلاعات وGIS استانداری گلستان گفت سرشماری عمومی کشاورزی سال 93 به صورت الکترونیکی و با استفاده از تبلت رایانه قابل حمل اجرا می شود به گزارش ایرنا سرشماری عمومی کشاورزی 1393 به عنوان چهارمسیستان و بلوچستان جوانترین استان کشور
سیستان و بلوچستان جوانترین استان کشور به استناد آمار ثبتی موجود در ادارات ثبت احوال سیستان و بلوچستان و آخرین سرشماری صورت گرفته توسط مرکز آمار هم اینک جمعیت استان دو میلیون و 786 هزار و 942 نفر است آفتاب مدیر کل ثبت احوال سیستان و بلوچستان گفت این استان به استناد آمار ثبتی مثبت بیش از 41 میلیون و 790 هزار وسیله نقلیه در جادههای کشور تنها طی سه روز
فتحی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران خبر داد ثبت بیش از 41 میلیون و 790 هزار وسیله نقلیه در جادههای کشور تنها طی سه روز مسئول سالن عملیات مرکز کنترل راههای سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با بیان این که مجموع کل تردد ثبت شده در محورهای مجهز به سامانه تردد شمار از ششم مردادماه تبه میزبانی محمودآباد مسابقات کشتی آزاد و فرنگی دانشجویان موسسات غیرانتفاعی کشور در مازندران برگزار میشود
به میزبانی محمودآبادمسابقات کشتی آزاد و فرنگی دانشجویان موسسات غیرانتفاعی کشور در مازندران برگزار میشودرئیس اداره ورزش و جوانان محمودآباد از برگزاری مسابقات قهرمانی کشتی آزاد و فرنگی دانشجویان موسسات غیرانتفاعی سراسر کشور به میزبانی موسسه خزر این شهرستان خبر داد اسماعیل پهلوانراز قتل های هولناک زنجیرهای زنان از زبان مرد شیطان صفت در غرب کشور فاش شد
راز قتل های هولناک زنجیرهای زنان از زبان مرد شیطان صفت در غرب کشور فاش شد مردی که دست به قتل زنجیرهای زنان در کردستان زده بود پس از دستگیری جزئیات قتلهای هولناک زنان را فاش کرد در سال 92 پرونده قتل زن جوانی در کردستان با تلاش ماموران انتظامی استان کشف شد در این پرونده زن جو-
گوناگون
پربازدیدترینها