واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ مرداد ۱۳۹۳ (۱۷:۱۰ب.ظ)
رونق 32 درصدي تخليه و بارگيري كالا در بندرلنگه/ ترانزيت خودرو بالاترين حجم عمليات بندري مدير اداره بنادر و دريانوردي بندرلنگه از رونق 32 درصدي عمليات تخليه و بارگيري كالا در اين بندر طي چهار ماه نخست سال 93، خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج، اسماعيل مكي زاده طي نشستي ضمن تشريح عملكرد چهار ماهه نخست سال 93 اداره بنادر و دريانوردي بندرلنگه، گفت :از ابتداي امسال تاكنون، 287 هزار و 360 تن كالا در اين بندر تخليه و بارگيري شدكه نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 32 درصدي داشته است.
وي افزايش پسكرانه هاي مورد استفاده براي جابجايي كالاهاي داخلي، كاهش تشريفات اداري براي ترانزيت كالا و بهره برداري از سكوي ويژه بارگيري خودرو را به عنوان علت اصلي رونق فعاليت هاي تجاري در اين بندر عنوان كرد.
به گفته مدير اداره بنادر و دريانوردي بندرلنگه، خودروي سواري، برنج، شكر، گندم، روغن خوراكي، سويا، ميوه و تره بار، مواد معدني، پارچه و الياف عمده كالاهايي است كه از مبدأ يا به مقصد امارات عربي متحده، كشورهاي آسيانه ميانه و عراق وارد، صادر و يا ترانزيت شده است.
مكي زاده از بندر لنگه به عنوان يكي از بنادر مهم در امر ترانزيت خودرو در كشور نام برد و حضور بيش از 40 شركت فعال در زمينه ترانزيت خودرو را تأييد كننده اين امر دانست.
وي اضافه كرد: در اين ميان، سهم ترانزيت كالاي غير نفتي 64 هزار و 481 تن بود كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 69 درصدي داشته است.
مدير اداره بنادر و دريانوردي بندر لنگه گفت: اين بندر به دليل برخورداري از نزديكترين مرز دريايي به كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس، از لحاظ حجم ترانزيت خارجي خودرو پس از بندر شهيد رجايي دومين بندر مهم كشور محسوب مي شود. اين مهم مي تواند زمينه ساز ترانزيت ساير كالاها از قبيل پنبه، مواد غذايي و غيره نيز باشد و اميدواريم در آينده اي نزديك، اين موضوع محقق شود.
وي همچنين از افزايش صادرات كالاهاي غير نفتي در بندر لنگه خبر داد و افزود: 119 هزار و 779 تن كالا در چهار ماهه نخست سال 93 از طريق اين بندر به خارج از كشور صادر شد كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 15 درصد پيشرفت داشته است.
مكي زاده اضافه كرد: طي اين مدت، 61 هزار و 451 تن كالاي غير نفتي به بندر تجاري لنگه وارد شد.
مدير اداره بنادر و دريانوردي بندرلنگه به رونق 47 درصدي كاپوتاژ غير نفتي در اين بندر اشاره و ميزان آن را 40 هزار تن كالا اعلام كرد.
به گفته مكي زاده، اجراي طرح توسعه دريايي با تعريف و انجام پروژه هاي كلان و تخصيص پسكرانه و محوطه هاي جديد جهت دپوي كالا و نيز تسهيل روندهاي كاري اربابان رجوع و تنظيم استراتژي كاري با توجه به خواسته هاي مشتريان بندر لنگه از مهم ترين عوامل رشد تخليه و بارگيري كالا در اداره بنادر و دريانوردي بندر لنگه طي اين مدت است.
وي ابراز اميدواري كرد؛ با بهبود شرايط و اتمام پروژه لايروبي و افزايش عمق آبخور تا 5.5 متر، در آينده نزديك شاهد حضور شناورهاي بزرگتر، كالاهاي بيشتر و نهايتاً افزايش صادرات و ترانزيت كالا در بندر لنگه باشيم.
مكي زاده تعداد شناورهاي ورودي به بندرلنگه را در اين مدت بيش از 2هزار فروند اعلام كرد و اظهار داشت: اين ميزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 15درصد بيشتر شده است.
وي در پايان گفت: همچنين در چهار ماه نخست امسال، 27 هزار و 662 مسافر نيز از طريق اين بندر جابجا شد.
لازم به ذكر است، بندر لنگه با 27 هكتار مساحت داراي 2 پست اسكله چند منظوره و يك اسكله رو-رو (ويژه تخليه و بارگيري خودرو ) با مجموع طول 470 متر است.
موقعيت جغرافيايي و ترابري دريايي بندر لنگه از يك سو، آن را به بهترين پايانه لجستيكي براي جزاير ايراني حوزه خليج فارس (سيري، لاوان، كيش، هندرابي، تنب بزرگ و كوچك و ابوموسي) تبديل كرده و از سوي ديگر، داشتن حداقل فاصله دريايي با شيخ نشينهاي امارات متحده عربي از جمله دبي - شارجه، اين بندر را از بعد كاهش هزينه حمل و كاهش استهلاك شناورها از ديگر بنادر مشابه متمايز كرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]