واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > مرکز > قزوین جباری در گفتگو با مهر:
زباله های قزوین ظرفیت تبدیل به کود کمپوست را دارد
قزوین- خبرگزاری مهر: کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین گفت: زباله های شهر قزوین پتانسیل بالایی برای تولید کود کمپوست دارد و در صورت استفاده از روشهای علمی قادر است به جای تهدید سلامت مردم با تبدیل شدن به کود در تولید محصولات ارگانیک استفاده شود.
وحید جباری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت دفع غیر اصولی زباله عامل انتقال 22 نوع بیماری به انسان است و در کنار مشکلات بهداشتی، تولید و دفع غیراصولی زباله موجب بروز مشکلات زیست محیطی نیز می شود.
این کارشناس بیان کرد: در مراکز دفن پسماند به ازای هرتن زباله بین ۱۲۰ تا ۳۰۰ مترمکعب گاز دی اکسید کربن و متان تولید می شود که در تغییر اقلیم و گرمایش جهانی تاثیرگذارند و ازسوی دیگر هر تن پسماند ۴۰۰تا ۶۰۰ لیتر شیرابه تولید می کند که حاوی۲۰۰ نوع ترکیب آلی است( آلودگی شیرابه 37 برابر فاضلاب خانگی است) که ۳۵ مورد از آنها به سلامت انسان و محیط زیست آسیب رسان است و مقدار کمی از آن می تواند حجم بسیار زیادی از آبهای سطحی و زیر زمینی را هم آلوده کند لذا جمع آوری و امحاء زباله های شهری به یکی از عمده مشکلات زیست محیطی و بهداشتی برای دولتها تبدیل شده است. وی گفت: روشهای مختلفی برای مدیریت و دفع اصولی زباله شناخته شده که انتخاب هر کدام یا ترکیبی از این روشها به کیفیت زباله تولیدی ارتباط دارد و در صورتی که میزان مواد آلی مانند پوست میوه ها، ضایعات آشپزخانه در ترکیب زباله بالا باشد می توان از روشهای میکروبیولوژیک جهت کاهش حجم و وزن زباله استفاده کرد که در این روش مواد آلی توسط میکرو ارگانیسم ها تجزیه شده و به مواد معدنی بی خطر تبدیل می شود. جباری افزود: تولید کمپوست روشی قدیمی است که اصول علمی آن اخیرا کشف شده و در این روش بعد از جدا کردن قسمت غیرقابل تجزیه زباله توسط خطوط پردازش مواد آلی باقیمانده وارد سالن تخمیر شده و در این سالن عملیات پشته گذاری و هوادهی انجام می شود و در طول فرایند عواملی مانند pH ،درجه حرارت، رطوبت کنترل و پس از طی مراحل کمپوست سازی که 4 تا 6 هفته طول می کشد کود کمپوست یا هوموس (گیاه خاک)تولید می شود. وی گفت: از کود کمپوست تولیدی می توان به عنوان ماده اصلاح کننده بافت خاک و کود مورد نیاز در کشاورزی استفاده کرد زیرا این کود حاوی عناصری مانند کلسیم و پتاسیم و منیزیم است و می تواند عناصر مغذی مورد نیاز گیاه را تامین کند.
جباری افزود: استفاده از کود آلی مقاومت گیاهان به تنش های خشکی را کاهش می دهد و این موضوع در کشور ما که با مشکل کمبود منابع آبی مواجه است بسیار اهمیت دارد و از طرف دیگر میزان مواد آلی خاک های کشور ایران کمتر از یک درصد است که علت اصلی آن مصرف کودهای شیمیایی و بخصوص ازته است ودر خاکهای آهکی که میزان PH خاک بالاست افزایش 10 درصدی گوگرد به کمپوست باعث کاهش PH خاک شده و مواد مغذی به راحتی محلول شده و در دسترس گیاه قرار می گیرند. تولید روزانه 250 تن زباله در قزوین کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین بیان کرد: در شهر قزوین روزانه 250 تن زباله تولید می شود که از این میزان 70 درصد "175 تن" ماده آلی است. وی با بیان اینکه زباله تولیدی شهر قزوین پتانسیل بالایی برای تولید کود کمپوست دارد افزود: سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین با فراهم کردن زیرساخت های لازم مانند ایجاد دو خط پردازش زباله و ایجاد سایت کمپوست سازی با مساحت دو هکتار و سرند دوار زمینه های لازم برای تولید کود کمپوست را فراهم و تولید آن را آغاز کرده است. کارشناس برنامه ریزی سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین تصریح کرد: کیفیت کود کمپوست تولیدی به میزان تفکیک زباله به ویژه در مبادی تولید بستگی دارد یعنی هرچه میزان تفکیک زباله در منازل توسط شهروندان بهتر صورت گیرد و مواد غیرقابل تجزیه مانند شیشه و پلاستیک جداسازی شوند کود تولیدی مرغوب تر است.
جباری اظهارداشت: تولید کود کمپوست می تواند به بارور شدن زمین های بایر و گسترش کشاورزی در استان هم کمک کند زیرا این نوع کود بدون افزودن هیچ گونه ماده شیمیایی تولید می شود و قادر است زمینه ساز تولید محصولات ارگانیک و سالم غذایی شود. جباری بیان کرد: بدین ترتیب زباله که به عنوان یک معضل زیست محیطی به آن نگریسته می شود می تواند در اختیار حفظ سلامت جامعه قرار گیرد و به توسعه و اقتصاد استان هم کمک موثری کند.
۱۳۹۳/۵/۶ - ۱۲:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]