واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: واکنش به کنفرانس مخالفان نظام عراق در امان/ مردم عراق خواستار توقف صادرات نفت به اردن هستند بغداد-ایرنا-کنفرانس هفته گذشته مخالفان نظام عراق در پایتخت اردن، روابط دو کشور را به تیرگی کشاند و روز یکشنبه در بغداد اعلام شد که 87 درصد از عراقی هایی که در یک نظر سنجی شرکت کرده اند، خواستار قطع صادرات نفت به اردن شده اند.
در کنفرانس امان 300 شخصیت مخالف نظام و دولت عراق، عمدتا از گروههای تروریستی و تفکیری ، مانند داعش و حزب منحله بعث، برخی سران عشایر مخالف و نیز نمایندگان گروههای تروریستی دیگر با عنوان حمایت از انقلاب مردمی در عراق، حضور داشته اند.
دولت عراق به سرعت به این کنفرانس که زیر نظر دیوان پادشاهی اردن و به روایتی سازمان اطلاعات این کشور برگزار شده بود، واکنش نشان داد و سفیر خود را برای مشورت به بغداد فراخواند.
اگر چه در روزهای بعد اردنی ها سعی کردند بگونه ای از بغداد دلجویی کنند، اما افشای جزییات بیشتری از این کنفرانس، خشم عراقی ها را شدت بخشید.
وزیر خارجه اردن که از اساس ، ضدیت این کنفرانس با منافع ملت و نظام عراق و نیز دخالت دولت اردن را در آن انکار می کرد، مدعی شد که در اردن همه گروهها و احزاب خاورمیانه کنفرانس برگزار می کنند و این ارتباطی با روابط دولت اردن با کشورهای ذینفع ندارد.
اما عراقی ها در مقابل این اظهارات رد می کنند چرا که می گویند: اردن تا زمانی که صدام در عراق بر سر کار بود، در سرکوب مخالفان دولت بعثی با وی همکاری می کرد و هیچ مخالفی دراردن اجازه فعالیت نداشت.
کنفرانس هفته پیش مخالفان حکومت عراق ، در رسانه های عراقی بازتاب گسترده ای داشت و بسیاری از شخصت های سیاسی و رسانه ای و گروههای ملی خواستار قطع روابط دیپلماتیک با اردن شدند و حتی عذرخواهی ملایم اردنی ها را نیز رد کردند.
اکنون بعد از گذشت یک هفته از ماجرا، یک پایگاه اطلاع رسانی در عراق(المسله) خبر داده که 87 درصد عراقی ها در یک نظرسنجی انجام شده از سوی این سایت، خواستار توقف صادرات نفت عراق به اردن هستند.
در این نظر سنجی که باشرکت 1999 نفر بوده ، 12 درصد نیز با قطع صادرات نفت مخالفت کرده و 2 درصد هم نظر ممتنع داده اند.
عراقی هایی که خواستار قطع صادرات نفت به اردن هستند، می گویند، این کشور برخورد دوگانه ای با ملت عراق دارد. از یک سو نفت مجانی(زیرقیمت) از عراق می گیرد و ادعای دوستی و حسن روابط دارد، اما در مقابل ، امان را به پناهگاه جنایتکارانی تبدیل کرده که دستشان به خون ملت عراق آلوده است.
مصطفی الحسینی، یک فعال دانشگاهی و رسانه ای عراق ، در این خصوص می گوید اردنی ها برخورد صادقانه ای با عراق ندارند. من فکر می کنم باید علاوه بر صادرات نفت ، کلیه روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور نیز تعلیق شود.
ضیاء الربیعی نویسنده و فعال رسانه ای نیز معتقد است که عراق نفت مفت به اردن می دهد تا علیه خودش توطئه و دسیسه کند.
کریم الحمدانی یکی دیگر از فعالان رسانه ای عراق ، معتقد است که بغداد حتی نباید عذرخواهی اردن را بپذیرد. چرا که با برگزاری آن کنفرانس، بصورت علنی علیه عراق اقدام و در مسایل داخلی عراق دخالت کرده است.
مردم عراق، از زمان حمله برق آسا و به تعبیر برخی عراقی ها، مغول وار داعش به موصل در 20 خرداد گذشته، کوچکترین تحرکات و رفتارهای کشورهای همسایه را زیر نظر دارند. بطوری که از آن هنگام کالاهای تولید سعودی و ترکیه را در بغداد و شهرهای مختلف، بویژه استان های جنوبی تحریم کرده اند.
این موضوع نشان می دهد که در عراق این اعتقاد وجود دارد که داعش بدون کمک و حمایت دولت هایی مانند ترکیه، عربستان، قطر و اردن نمی توانست ، موصل را اشغال کرده و سه استان دیگر را به صحنه نبردهایی سنگین تبدیل کند.
این نظر سنجی نشان می دهد که عراقی ها نسبت به گذشته حساسیت هایشان بیشتر شده و حالا به این جمع بندی رسیده اند که باید از همه اهرم ها علیه کشورهای حامی تروریست ها از جمله تحریم کالاهای آنان و یا قطع صادرات نفت ، استفاده کنند.
اردن از سالهای 2005 و 2006 به این سو ، روزانه بین 10 تا 30 هزار بشکه نیاز نفت خام خود را از عراق تامین می کرد که معمولا به قیمتی بین 15 تا 18 دلار پایین تر از قیمت جهانی برای آن می پرداخت.
اردن مشتری قدیمی عراق است، بطوری که تا سال 2003 ، هنگام سقوط صدام و ایجاد نظام جدید در عراق، تمام نیازهایش شامل سالانه 5 میلیون و 500 هزار تن نفت خام را از طریق عراق تامین می کرد که نیمی از آن مجانی و نیم دیگر زیر قیمت بازار جهانی بود.
اردن در زمان اشغال کویت توسط عراق تا آخرین لحظه در کنار دیکتاتور سابق عراق قرار داشت و از وی حمایت کرد.
خاورم**1770**5981
05/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]