محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844246720
درباره يک قطعنامه تاريخي
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ تير ۱۳۹۳ (۵:۶ق.ظ)
حمايت: درباره يک قطعنامه تاريخي
به گزارش خبرگزاري موج، حمايت نوشت: با توجه به در پيش بودن سالگرد قطعنامه تاريخي 598، اين يادداشت مي کوشد ابعادي از پيامدهاي اين قطعنامه را مورد واکاوي قرار دهد.
آيتالله خامنهاي، رييسجمهوري وقت در نامهاي که در روز ۲۷ تير ۱۳۶۷ براي خاوير پرز دکوئيار، دبيرکل وقت سازمان ملل متحد ارسال کرد، رسماً اعلام کرد که «جمهوري اسلامي ايران به خاطر اهميت حفظ جان انسانها و برقراري عدالت و صلح و امنيت منطقهاي و بينالمللي، قطعنامه ۵۹۸ شوراي امنيت را ميپذيرد». به دنبال پذيرش قطعنامه ۵۹۸ شوراي امنيت سازمان ملل از سوي ايران، جنگ هشت ساله ميان ايران و عراق رسماً به پايان رسيد.
اين قطعنامه که در اول مرداد ۱۳۶۶ از سوي سازمان ملل صادر شده بود پس از پذيرش از سوي ايران، در ۲۹ تير ۱۳۶۷ به اتفاق آرا به تصويب نهايي رسيد.
قبل از هرگونه تحليل در خصوص اين قطعنامه، بد نيست اشاره شود که بعد از جنگ چالدران، جنگ تحميلي عراق عليه ايران، بيست و چهارمين جنگي بود که از جانب همسايه غربي ايران اعم از دولت عثماني و دولت عراق به ما تحميل شد.
رژيم بعثي عراق با حمله به ايران درصدد بود تا طيف جديدي از مطامع خود را پيگيري کند. تحميل جنگ به ايران نه تنها با هدف حرکت در مسير فزون خواهي هاي دولت بعثي، بلکه براي مقابله با صدور انقلاب طراحي شد.
با اين وجود در آن زمان در داخل کشور شاهد بوديم که ملي گرايان که ادعاي مليت داشتند به بهانه اينکه علت حمله عراق به ايران ايده صدور انقلاب است، از مقابله با حمله عراق شانه خالي کردند.
اما در خصوص پايان يافتن جنگ و پذيرش قطعنامه بايد اين حقيقت را دانست که امريکايي ها و غرب در طول جنگ، کليه حمايت هاي خود را نسبت به صدام ابراز داشتند و کمک هاي گسترده تسليحاتي خود را به سوي او گسيل مي داشتند.
در اين ميان غالب دولت هاي عربي، امکانات و منابع گسترده و مختلف مالي، تسليحاتي و حتي نيروي انساني خود را براي کمک به عراق به خدمت گرفتند. در اين سوي، ايران به دليل وقوع انقلاب اسلامي و ضديت با دنياي استکبار از حمايت هاي بين المللي برخوردار نبود.
لذا از نظر نظام ديکتاتوري بين المللي، ايران مي بايست به شکست کشيده مي شد. لذا در زمان پذيرش قطعنامه توازن نيرو در داخل و خارج وجود نداشت.
در اين ميان دخالت آمريکا در جريان جنگ، سرنگون کردن هواپيماي ايرباس و تشديد تحريم ها هم کار را براي اين دولت جمهوري اسلامي سخت تر کرده بود. در عين حال ايران در جريان جنگ با وجود همه اين محدوديت ها، توانست به اين توفيق بزرگ دست يابد که دشمن متجاوز را با شکست ذلت بار از سرزمين مان بيرون کند.
در چنين شرايطي برخي از اهدافي که ايران با پذيرش قطعنامه به دنبال تحقق آنها بود به قرار ذيل طراحي گرديد:
- بيرون راندن ارتش متجاوز عراق از تمام سرزمين هاي اشغالي و حفظ تماميت ارضي ايران
- وادار کردن عراق به پذيرش مجدد معاهده 1975 به عنوان معاهده مرزي معتبر
- اعلام رسمي عراق به عنوان متجاوز در جنگ با ايران و در نهايت دريافت غرامت جنگ تحميلي.
پذيرش قطعنامه براي ايران دستاوردهاي بسياري داشت. اول آنکه جلوي بسياري از مخاطراتي که ممکن بود در آينده دامنگير ملت ايران شود را گرفت. صرفنظر از جلوگيري از تداوم بمباران هاي گسترده اي که رژيم بعثي عراق عليه شهرها صورت مي داد، ايران با پذيرش قطعنامه توانست مانع از ادامه حمله هاي شيميايي اين رژيم سفاک عليه مردم بي گناه ايران و حتي ملت عراق شود. از سوي ديگر، پذيرش قطعنامه از جانب ايران به معناي پيروزي ايران نيز بود. چراکه اين ايران بود که در موضع قدرت قرار داشت و بخش هايي از خاک عراق را در تصرف داشت. لذا پيروزي در جنگ يکي ديگر از پيام هاي پذيرش قطعنامه بود.
به علاوه، وجود حمايت همه جانبه کشورهاي قدرتمند جهان و برخي دولت هاي مرتجع منطقه از رژيم بعث عراق اين پيروزي را پررنگ تر مي کرد.
اما بايد ديد رژيم بعث از اين جنگ چه به دست آورد و در اين قطعنامه چه کسب کرد؟ با نگاهي به اوضاع طرف مقابل پيامدهاي ناگوار اين قطعنامه براي آن بيشتر مشخص خواهد شد
يکي از مهمترين پيامدهاي اين جنگ براي رژيم بعث عراق، اقتصاد ويران، هزاران کشته، و صرف ميلياردها دلار از درآمدهاي نفتي اين کشور و کشورهاي منطقه در جنگي بي نتيجه بود. بعد از پذيرش قطعنامه اين صدام بود که مي بايست به اربابان غربي خود گزارش مي داد که در قبال حمايت هاي تسليحاتي، مالي، اطلاعاتي و سياسي آنها چه دستاوردهايي داشته است.
پذيرش قطعنامه همچنين باعث سرخورده شدن رژيمي ديکتاتور و فزون خواه شد. اين ديکتاتوري واپس خورده که حالا نتوانسته به اروند و خوزستان دست يابد، براي بازسازي وجهه و روحيه خود نياز به مستمسک جديد داشت.
ادعاي تاريخي عراق در خصوص مالکيت بر کويت اين بهانه را در اختيار بغداد قرار داد که به کويت حمله کند.
حمله عراق به کويت پاسخي به شکست جنگ طلبان بعثي بود. حمله به کويت در واقع حمله به عضوي ضعيف از حاميان سابق عراق بود که درصدد کسب غنايمي بود که از سال ها جنگ با ايران و پس از قبول قطعنامه از آنها محروم شده بود. عراق درصدد بود تا با حمله به کويت اين ناکامي را جبران کند. تصرف کويت توسط عراق بلايي بود که به جان حاميان سابق عراق افتاد.
آمريکايي ها که تا پيش از اين از بعثي هاي عراق حمايت کرده بودند بعد از پايان جنگ با ايران، حالا مجبور بودند خود به جنگ با عراق بيايند و شرارت هاي آن را مهار کنند.
به طور طبيعي نظام بين الملل همسو با منافع ايران نبود. ايران نيز امکانات و ابزارهاي اقتصادي، نظامي و سياسي کافي را در اختيار نداشت تا بتواند کشورهاي مهاجم را در برابر خود خاضع نمايد. البته چنين وضعيتي براي هيچ يک از کشورهاي جهان نيز مقدور نبود.
در خصوص قطعنامه 598 بايد اين نکته را گفت که تا قبل از اين قطعنامه تمامي قطعنامه هايي که صادر شده بود به زيان ايران بود. اما قطعنامه 598 زماني تدوين شد که ايران در جنگ دست برتر را داشت. در اين زمان دشمنان ايران در شوراي امنيت مجبور شدند در ازاي موضع برتر ايران، امتيازاتي به تهران بدهند. هر چند که اين قطعنامه تمامي اهداف و منافع ايران را تأمين نمي کرد، اما از جمله خواسته هاي محوري که کشورمان موفق به کسب آنها شد، معرفي عراق به عنوان آغازگر جنگ و بيرون راندن ارتش متجاوز عراق از تمام سرزمين هاي اشغالي و حفظ تماميت ارضي جمهوري اسلامي بود.
البته در اين ميان اين واقعيت را نيز بايد پذيرفت که عراق در ابتدا با 12 لشکر وارد جنگ شد و در پايان جنگ با 50 لشکر قطعنامه را امضا کرد. حتي گفته مي شود که نفرات را به جاي گلوله هاي مرسوم با گلوله هاي تانک هدف قرار مي دادند.
کاربرد سلاح شيميايي از ديگر جناياتي بود که عراق مرتکب شد. ولي با همه اين موارد، رژيم بعث در برابر ملت غيور و مبارز ايران زانو زد و نتوانست خواسته هاي خود و اربابان غربي اش را عملياتي کند.
عضو هيأت علمي دانشگاه معارف اسلامي و کارشناس ارشد تاريخ معاصر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
جن ساکی: اگر ایران به عراق جنگنده داده باشد، قطعنامه تحریمهای سازمان ملل را نقض کرده است/ هیچ برنامهای برای
جن ساکی اگر ایران به عراق جنگنده داده باشد قطعنامه تحریمهای سازمان ملل را نقض کرده است هیچ برنامهای برای گفتوگوی ایران و آمریکا درباره عراق در وین طرحریزی نشده سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روزانه خود تصریح کرد که اگر خبر ارسال جنگندههای ایران به عراق صحت داشتروسیه هرگز با هیچ قطعنامهای درباره اعمال تحریمها علیه سوریه موافقت نمیکند
چهارشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۹ معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که کشورش هرگونه قطعنامهای که شامل اعمال زور و تحریم علیه سوریه شود را قبول نخواهد کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از سایت اینترنتی النشرة گنادی گاتیلف معاون وزیر خارجه روسیه اظهار کرد گفتوبازخوانی نظرات کارشناسی درباره حریم شوش / مخالفت با کوچک شدن شهر تاریخی شوش
اجتماعی گردشگری و میراث فرهنگی بازخوانی نظرات کارشناسی درباره حریم شوش مخالفت با کوچک شدن شهر تاریخی شوش باستان شناسان و کارشناسان میراث فرهنگی از سال 87 تا کنون که موضوع تعیین عرصه و حریم 400 هکتاری برای شهر تاریخی شوش مطرح شد نسبت به کوچک شدن این شهر مخالفت کرده اند آنها منشست فوقالعاده اتحادیه عرب درباره غزه/ توافق نسبی در شورای امنیت برای صدور قطعنامه
شنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۰ در پی افزایش حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه مالزی کویت و مصر خواهان اتخاذ اقدامات جدی جهانی برای پایان خشونتهای صهیونیستها شدند و شورای امنیت نیز به توافق برای صدور قطعنامهای در این باره نزدیکتر شده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنامصوبه شورای عالی امنیت ملی درباره ممنوع التصویر بودن خاتمی لغو شده؟
مصوبه شورای عالی امنیت ملی درباره ممنوع التصویر بودن خاتمی لغو شده سیاست > مجلس - طیف نمایندگان حامی جبهه پایداری امروز در تذکری خواستار اجرای مصوبه ممنوع التصویر ممنوع الخروج و ممنوع البیان شدن سید محمد خاتمی شدند به گزارش خبرآنلاین جواد کریمیقدوسی نصراللتحقیقات درباره هواپیمای مفقود شده مالزی از سر گرفته میشود
تحقیقات درباره هواپیمای مفقود شده مالزی از سر گرفته میشود وزارت دفاع مالزی امروز ازسرگرفته شدن تحقیقات در خصوص هواپیمای مفقود شده MH370 خطوط هوایی این کشور طی ماه آینده را خبر داد به گزارش نامه نیوز به نقل از خبرگزاری فرانسه وزارت دفاع مالزی امروز اعلام کرد مالزی اواسط ماه آگنظر ساکت درباره تمديد با کيروش
نظر ساکت درباره تمديد با کيروش مديرعامل سابق باشگاه سپاهان ميگويد استفاده از مربيان خارجي نيازمند مديريت کردن آنها است محمدرضا ساکت درباره متن قرارداد پيشنهادي فدراسيون فوتبال براي تمديد قرارداد کارلوس کيروش اظهار کرد مربي خارجي داشتن خوب است اما مربي خارجي نياز به مديرارائه بستههای تشویقی به صاحبان بناهای تاریخی
اجتماعی گردشگری و میراث فرهنگی ارائه بستههای تشویقی به صاحبان بناهای تاریخی مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان تهران با اعلام این خبر که ضوابط مربوط به نگهداری بناهای تاریخی با محوریت حفظ حقوق مالکانه افراد در حال تنظیم است گفت ارائه بستههای تشویقی برای مالکانگمانه زنی ها درباره قرارداد کی روش
گمانه زنی ها درباره قرارداد کی روش دانلود علی کفاشیان اعلام جزئیات بسته پیشنهادی به کارلوس کی روش را گمانه زنی رسانه ها عنوان کرد لینک را کپی کنید یک شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۹جواد هاشمی درباره سفر برزیل: گول خوردیم
جواد هاشمی درباره سفر برزیل گول خوردیم لینک تاریخ انتشار ۱۵ تير ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۰هشدار مقام آلمانی درباره جاسوسی چین از شرکتهای اروپایی
هشدار مقام آلمانی درباره جاسوسی چین از شرکتهای اروپایییکی از مقامات آلمانی درباره جاسوسیهای گسترده از شرکتهای آلمانی هشدار داد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز در پی سفر آنگلا مرکل صدراعظم آلمان به چین یکی از مقامات سرویس امنیتی آلمان درباره جاسوسی آژانسمأموریت روحانی به «آشنا» درباره حجاب
مأموریت روحانی به آشنا درباره حجاب رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری از مأموریت روحانی به مشاور فرهنگی رئیسجمهور جهت پیگیری نامه ۱۹۵ نماینده مجلس درباره حجاب و عفاف خبر داد خبرگزاری تسنیم رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری از مأموریت روحانی به مشاور فرهنگی رئیسجمهودرخواست استاندار تهران از مردم درباره ساخت و ساز غیر مجاز در بستر رودخانه
درخواست استاندار تهران از مردم درباره ساخت و ساز غیر مجاز در بستر رودخانهتاریخ انتشار يکشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۵ ۴۰ استاندار تهران با بیان اینکه به محض اطلاع از ساخت و ساز غیر مجاز در بستر رودخانه های استان حکم تخریب می گیریم گفت مصوبه ساماندهی فاضلاب منازل مسکونی که در گذشتهتنظيم ضوابط نگهداري خانههاي تاريخي با محوريت حفظ حقوق مالکان
۱۵ تير ۱۳۹۳ ۱۵ ۵۳ب ظ تنظيم ضوابط نگهداري خانههاي تاريخي با محوريت حفظ حقوق مالکان مديرکل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان تهران گفت ضوابط مربوط به نگهداري بناهاي تاريخي با محوريت حفظ حقوق مالکانه افراد در حال تنظيم است به گزارش خبرگزاري موج رجبعلي خسروآبادي گفت مادرگیری ارتش آزاد و جبهه النصره درباره «القابون» دمشق
درگیری ارتش آزاد و جبهه النصره درباره القابون دمشقاختلافات نامحدود گروههای تروریستی از جمله ارتش آزاد و جبهه النصره در منطقه القابون دمشق هر روز بعد و گستره جدیدی به خود میگیرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق اختلافات گسترده گروه تروریستی داعش با دیگر گروههای مسلح ازدرویشپور در گفتوگو با فارس مطرح کرد توضیحات میرزاده درباره بخشنامه عفاف و حجاب دانشگاه آزاد در کمیسیون آموزش
درویشپور در گفتوگو با فارس مطرح کردتوضیحات میرزاده درباره بخشنامه عفاف و حجاب دانشگاه آزاد در کمیسیون آموزشعضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی از برگزاری نشست با رئیس دانشگاه آزاد پیرامون بخشنامه عفاف و حجاب این دانشگاه خبر داد حجتالله درویشپور نماینده مردم ایزه واظهارات معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی درباره صدور پروانه ساخت فیلم اولی ها
اظهارات معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی درباره صدور پروانه ساخت فیلم اولی ها محمد احسانی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در گفت و گو با سایت سازمان سینمایی توضیحاتی را درباره خنحوه صدور پروانه ساخت های کارگردان های فیلم اولی ارائه داد به گزارش حوزه سینما باشگاه خبر-
گوناگون
پربازدیدترینها