واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
حسین فریدون کیست که کنار دست ظریف مینشیند؟ /گوش و چشم رییسجمهور آنجاست
حساسیت، نخستین «واژه»یی است که درباره چرایی حضور فریدون در مذاکرات به ذهن متبادر میشود، به گزارش نامه نیوز، روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت؛
چشم و گوش رییسجمهور؛ این برداشت رسانههای بینالمللی از موقعیت حسین فریدون در مذاکرات وین است. کسی که به یکباره در دوازدهمین روز مذاکرات وارد پایتخت اتریش شد، همزمان با ورود وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی وامریکا به وین. آمدن «فریدون» به وین بیتردید یک اتفاق ساده نیست و این را میتوان از تصاویر وین هم دریافت؛ حالا دستیار ویژه رییسجمهوری و برادر او، صندلی دست راست محمدجواد ظریف را در مذاکرات تصاحب کرده، آن هم در یکی از مهمترین رویدادهای وین و مذاکره دوجانبه با جانکری.
حساسیت، نخستین «واژه»یی است که درباره چرایی حضور فریدون در مذاکرات به ذهن متبادر میشود، مذاکرات وین، بهراستی نفسگیر است و تیم هستهیی نیازمند یاری تهران، شاید به همین دلیل حسین فریدون از پایتخت ایران به پایتخت اتریش سفر کرده است اما جدای از این حساسیت، حضور برادر حسن روحانی در مذاکرات میتواند دربرگیرنده پیامهای مهمی نیز برای طرف مقابل باشد. همچنان که گروه 1+5 با شرکت وزرای خارجه 4 کشور اروپایی و امریکا سطح تحلیلیاش و توان مانور خود را افزایش داد، حضور حسین فریدون در این سوی ماجرا، به شکلی سطح غیررسمی تیم مذاکرهکننده ایران را افزایش میدهد، طرفه آنکه غربیها او را چون «چشم و گوش رییسجمهوری ایران» میبینند و نشستن او کنار جواد ظریف این پیام را برای طرف مقابل دارد که «اکنون خود حسن روحانی را هم حاضر در این مذاکرات میبینید». مفهوم سیاسی این پیام میتواند این باشد که تیم ایرانی، هم دستبازتری برای رسیدن به توافق دارد و هم عزمی جدیتر و به وین آمده تنها برای یک چیز؛ مذاکره برای توافق. فهم این نشانهها اما در گزارش پایگاه خبری بلومبرگ نیز هوایی است، بلومبرگ نیز حضور حسین فریدون در مذاکرات را نشانه احتمالی تمایل بیشتر ایران برای دستیابی به توافق دانسته، هرچند که ایران در روایت رسمی خود این را تایید نمیکند و دیروز در صفحه توییتر رییسجمهوری توضیح داده شد؛ «برادر روحانی به وین سفر کرد تا گزارش مبسوطی درباره مذاکرات ایران در وین به رییسجمهوری ارائه دهد.» یک عضو مذاکرهکننده هستهیی ایران هم توضیح مشابهی دارد: «با توجه به تراکم دیدارها و فشردگی جلسات سیاسی و فنی هیات ایرانی با اعضای مختلف گروه 1+5، امکان عزیمت و حضور محمد جواد ظریف در تهران برای ارائه گزارش به رییسجمهوری وجود نداشت. » با توجه به این سخنان ممکن است که حسین فریدون نیز همچون وزرای امور خارجه حاضر در وین، در روزهای آینده این شهر را برای مشورتهای بیشتر با پایتخت ترک کند و همراه خود گزارشی از گذشته و آینده مذاکرات بیاورد که در تصمیمگیریهای نهایی تاثیرگذار خواهد بود، او حتی ممکن است که پیامهایی از واشنگتن به تهران را منتقل کند؛ درست شبیه همان پیام محرمانهیی که المانیتور دیروز نوشت؛ «کلید توافق ژنو بوده است.»
سورپر ایز مذاکرات را بشناسید
حسین فریدون اکنون در کانون توجه رسانههای خارجی قرار گرفته است اما او همیشه در سایه برادر خود که اکنون بر مسند رییسجمهوری ایران تکیه زده، زندگی کرده است. سمت رسمی او در دولت جمهوری اسلامی، رییس دفتر بازرسی رییسجمهوری است اما تاثیری به مراتب بیشتر از این سمت دارد. گفته میشود که او در چیدمان کابینه نقش جدی داشته و هماکنون نیز حلقه رابط مشاوران رییسجمهور با حسن روحانی است.
در پاستور این جملهیی مشهور و معروف است که برای رسیدن به حسن روحانی، تنها یک کانال وجود دارد و آن یک کانال هم حسین فریدون است که همیشه همراه رییسجمهور دیده میشود. نفوذ معنوی فریدون در دفتر ریاستجمهوری ایران تا به آنجاست که برخی از پیامهای رییسجمهور به چهرههای مختلف و نامهنگاریها با حسن روحانی از کانال او میگذرد و دیده شده که در برخی مراسمهای رسمی بهجای رییسجمهور شرکت داشته است. بنابراین این شاید برای اندک موردهایی باشد که تصویر حسین فریدون در غیاب رییسجمهوری و جایی بسیار دورتر از برادر بزرگتر منتشر شده است.
در یک سال گذشته هر جایی که حسن روحانی حضور داشته، چهره حسین فریدون را در پسزمینه عکسها مییافتید و بیدلیل نیست که غربیها او را «چشم و گوش» رییسجمهوری ایران میدانند. حضور حسین فریدون در مذاکرات البته چندان هم بیمناسبت نیست و او پیش از این سفیر ایران در مالزی بوده و زمانی هم سمت مهم نمایندگی ایران در سازمان ملل را بر عهده داشته است. گفته میشود با توجه به کسب تجربه در رایزنیهای بینالمللی، زمانی که حسن روحانی در سال 2003 مسوولیت مذاکرات را بر عهده گرفت، حسین فریدون از جمله مذاکرهکنندهها و مشاوران تیم هستهیی در آن زمان بود که نتوانستند توافق سعدآباد را با طرف اروپایی به امضا برسانند. با توجه به این تجربهها میتوان حسین فریدون را یک دیپلمات دانست که درکی منطقی از موقعیت مذاکرات و جایی که به قول جان کری طرفین مذاکره «در آن ایستادهاند»، دارد و درک او به رییسجمهوری ایران و مقامهای عالی کشور کمک میکند تصمیمگیری بهتری برای سرنوشت وین 6 داشته باشند.
گمانهزنیها
حسین فریدون حامل تصمیمگیریهای تهران و پیامهایی از پاستور برای تیم مذاکرهکننده ایرانی است
حضور او در مذاکرات به مفهوم بازتر شدن دست طرف ایران و عزم جدیتر برای توافق است
سیاستهایی که از سوی عالیترین مقامها در تهران درباره آنها تصمیمگیری شده، به او در وین انتقال داده میشود
روحانی راهکارهایی برای پایان دادن به بنبستهای موجود دارد که با فرستادن حسین فریدون پای میز مذاکره، آنها را خواهد گشود.
فریدون در بازگشت به تهران، جمعبندی گذشته و آینده مذاکرات را با خود به پاستور خواهد برد تا درباره آن تصمیمگیری شود
او در بازگشت پیامها ی سیاسی برخی از کشورها برای تهران را بازگو میکند
1393/4/24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]