واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ تير ۱۳۹۳ (۱۶:۳۶ب.ظ)
وين6؛ شطرنج هسته اي ظريف و ويليام برنز گروه سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، ويليام جزف برنز معاون وزارت امور خارجه ايالات متحده آمريکا، پيش از اين سمت، سفير آمريکا در روسيه، و اردن بوده است. وي در مذاکرات هستهاي ايران با گروه 5+1 ايفاي نقش مي کند و طبق اعلام رسانه هاي خبري قرار است در اکتبر سال جاري ميلادي (مهر- آبان) از سمت خود کناره گيري کند.
قبل از مذاکرات وين ششم حضور "ويليام برنز" در کنار وندي شرمن معاون وزير امور خارجه ايالات متحده آمريکا به شدت مورد توجه رسانه ها قرار گرفت. برخي تحليلگران حضور ويليام برنز در مذاکرات وين 6 را نشانه اي دال بر "پيچيده شدن مذاکرات" و در عين حال " تمايل اوباما براي توافق نهايي" با ايران مي دانند.
حضور برنز نشان مي دهد که وزارت خارجه آمريکا با وارد کردن يک "کاتاليزور" سعي در تسريع روند موجود دارد. خصوصا آنکه با توجه به نزديک شدن به پايان ضرب الاجل اوليه توافقنامه ژنو، عامل "زمان" هم اکنون نقش مولفه اي مهم و تعيين کننده را ايفا مي کند. نشريه بلومبرگ در تحليل خود آورده است:"مقامات آمريکايي به اين نتيجه رسيده اند که بايد تمايل مقامات ايراني براي مذاکره را بسنجند. مذاکرات واقعي، عميق و مستقيم تنها راه اطلاع پيدا کردن از امکان دستيابي به توافق نهايي است."
در اين ميان ويليام برنز که در نشست سه جانبه مذاکرات روز گذشته (شنبه 14 تير) حضور داشت در صورتي مي تواند نقش يک کاتاليزور واقعي را ايفا کند که نسبت به "آنچه بايد تغيير يابد" آگاه باشد. بديهي است که وي، هر اندازه که در دستگاه سياست خارجي آمريکا فردي شناخته شده و مذاکره کننده اي توانمند باشد قدرت جا به جايي يا تغيير خطوط قرمز ترسيم شده از سوي جمهوري اسلامي ايران را نخواهد داشت.
آنچه مسلم است اينکه طرف آمريکايي ناچار است جهت رسيدن به توافق نهايي ضمن رعايت خطوط قرمز تعريف شده از سوي ايران، نوعي "دگرگوني" را در سياست خارجي خود اعمال کند.
بديهي است که برنز، هر اندازه در دستگاه سياست خارجي آمريکا فردي شناخته شده و مذاکره کننده اي توانمند باشد قدرت جا به جايي يا تغيير خطوط قرمز ترسيم شده از سوي جمهوري اسلامي ايران را نخواهد داشت. خصوصا اينکه تيم مذاکره کننده هسته اي کشورمان به رياست محمدجواد ظريف پايبندي خود نسبت به خطوط قرمز هسته اي ترسيم شده را بارها به اثبات رسانده است.
ظريف پيش از اين نمايندگي ايران در سازمان ملل متحد را بر عهده داشته و بر دفاع وزارت امور خارجه از حقوق هستهاي ايران تاکيد کرده است. او توانست در تاريخ 3 آذر 92 توافق موقت ژنو را بين ايران و گروه موسوم به 1+5 بدست آورد و بر پيگيري جدي مذاکرات تا حصول توافق نهايي تلاش مصرانه اي را به خرج داده است. وي هم به لحاظ سياسي، هم به لحاظ علمي و هم به لحاظ رسانه اي نقش فعالي دارد و از هر راهي که بتواند بر پيشبرد مذاکرات تاثير خواهد گذاشت.
بدين ترتيب مذاکرات هسته اي وين6 همچون بازي شطرنجي بين دو ديپلمات کار کشته يعني ظريف و برنز خواهد بود. در صورتي که برنز بتواند روند مذاکرات را مديريت کند، وي در نقش يک کاتاليروز واقعي مسير دستيابي به توافق نهايي را هموار مي کند و در غير اين صورت، او نيز به صورت خواسته يا ناخواسته به جزئي از بازي متناقض آمريکا در حوزه مذاکرات هسته اي با ايران تبديل خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]