تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):براى هر چيزى زكاتى است و زكات بدنها روزه است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837099037




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

استقلال اقلیم کردستان می تواند جغرافیای سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

وضعیت اقلیم کردستان عراق در گفت و گو با یک تحلیل گر مسائل کردی (1) استقلال اقلیم کردستان می تواند جغرافیای سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد تهران-ایرنا- تصرف منطقه کرکوک توسط کردها یک حرکت جاه طلبانه و بسیار بزرگ تلقی شده است که می تواند جغرافیای سیاسی منطقه را دچار تغییراتی کند و تاکنون واکنش هایی هم در داخل و هم در سطح منطقه به همراه داشته است و در آینده این واکنش ها بیشتر هم خواهد شد.


تحولات تازه ای در خاورمیانه در شرف وقوع است. حمله گروه تروریستی-بعثی موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) به عراق و تصرف بخش هایی از مناطق سنی نشین این کشور مرحله تازه ای را در تاریخ سیاسی عراق رقم زده است.
در این میان اما منطقه اقلیم کردستان با کمک نیروهای موسوم به ˈپیشمرگهˈ توانستند از وضعیت ایجاد شده استفاده کرده و برخی مناطق مورد مناقشه با دولت مرکزی را به تصرف خود در آورند. مهم ترین این مناطق، منطقه نفت خیز کرکوک است.
به دنبال تصرف این منطقه، دولت اقلیم خودمختار و شخص «مسعود بارزانی» رییس منطقه اقلیم، از تلاش منطقه اقلیم برای حفظ کرکوک و برگزاری همه پرسی برای مشخص شدن آینده سیاسی کردستان عراق خبر داده اند.
این مسائل پکپارچگی سیاسی عراق را در هاله ای از ابهام فرو برده است و گمانه های بسیاری را در خصوص آینده سیاسی منطقه کردستان، یکپارچگی عراق و نقشه جغرافیایی کل خاورمیانه مطرح کرده است. برای همین منظور، گفت و گویی با دکتر «جعفر حق پناه» استادیار پژوهشکده مطالعات راهبردی و متخصص امور کردها در خاورمیانه، داشته ایم.
وی بر این اعتقاد است که اقدام نیروهای پیشمرگه در کنترل منطقه کرکوک هم به منظور جلوگیری از حرکت داعش به سمت این منطقه و هم در جهت گسترش حوزه اقلیم کردستان صورت گرفته است.
حق پناه معتقد است در وضعیت کنونی هدف اصلی داعش، بغداد و حکومت مرکزی عراق است و نیروهای پیشمرگه نیز به دلیل برخی ملاحظات داخلی و منطقه ای مایل به درگیری با نیروهای داعش نیستند. به همین دلیل ما شاهدیم با وجود مرزهای طولانی بین داعش و اقلیم خودمختار کردستان، وضعیت نسبتا آرامی بین نیروهای 2 طرف حاکم است.
به گفته حق پناه، در وضعیت کنونی اقلیم خودمختار به دنبال امتیازگیری بیشتر از دولت مرکزی عراق است و در کوتاه مدت به سمت استقلال پیش نخواهد رفت.
در ادامه مشروح گفت و گو را می خوانید.
***پژوهشگر ایرنا: به نظر می رسد حمله داعش به عراق فرصتی تاریخی در اختیار کردهای این کشور قرار داده است تا از فضای بی ثبات حاکم بر عراق و ضعف دولت مرکزی، خواسته های تاریخی خود برای کسب استقلال را پیش برد. تصرف شهر کرکوک توسط نیروهای پیشمرگه هر چند در وهله نخست با هدف جلوگیری از پیشروی بیشتر داعش صورت گرفت، اما موضع گیری های بعدی «مسعود بارزانی» رییس منطقه اقلیم کردستان عراق، نشان داد که این اقلیم تلاش دارد از وضعیت پیش آمده در جهت خواسته های تاریخی خود بهره ببرد تا اینکه فقط مانع پیشروی نیروهای داعش باشد. تحلیل شما در این زمینه چیست؟
**حق پناه: در پاسخ به این پرسش باید گفت، در شرایط ملتهبی که در وضعیت کنونی بر عراق حاکم است تفکیک نیات و عملکردها و این که هر بازیگری الان دقیقا چه حرکتی را در هماهنگی یا در رقابت با سایر بازیگران انجام می دهد، بسیار پیچیده است.
بر این پایه شاید اقدام کردها در تصرف کرکوک می تواند یک معنای 2 وجهی داشته باشد. از جهتی این اقدام در جهت اهدافی بود که از قبل در راستای گسترش حوزه اقلیم دنبال می کردند، از سویی هم واقعا می تواند گام موثری باشد برای جلوگیری از نفوذ هر چه بیشتر داعش. چرا که ارتش و دولت مرکزی در مبارزه با داعش بسیار ضعیف عمل کرده اند.
در واقع حضور نیروهای پیشمرگه می تواند سد مهمی برای پیشروی داعش باشد. باید این دوگانگی را در بررسی وضعیت نیروهای پیشمرگه در نظر گرفت.
***پژوهشگر ایرنا: در ادامه پرسش قبل می توان به این موضوع اشاره کرد که با وجود 1000 کیلومتر مرز مشترک بین مناطق زیر کنترل داعش با مناطق زیر کنترل نیروهای پیشمرگه، ما شاهدیم آرامشی نسبی بین داعش و نیروهای پیشمرگه حاکم است. آیا این را می توان این گونه تفسیر کرد که کردها سیاست کناره گیری را پیش گرفته اند تا داعش دولت مرکزی عراق را هر چه بیشتر تضعیف کند و در عوض کردها بتوانند امتیازات بیشتری از دولت مرکزی بگیرند؟
**حق پناه: می توان چند دلیل برای این وضعیت پیش آمده در نظر گرفت. دلیل نخست این است که اولویت داعش دولت بغداد و حکومت نوری مالکی است نه منطقه اقلیم خودمختار کردستان.
هم از لحاظ ایدئولوژیک و هم به دلیل اهمیت سیاسی بغداد، طبیعی است که هدف اصلی داعش خود بغداد باشد نه حکومت اقلیم کردستان.
در نظر داشته باشید که تصرف بغداد به معنای تصرف کل عراق است.
نکته دوم، این مساله است که اصولا پیشروی داعش به سمت بغداد آسان تر است تا پیشروی به سمت منطقه اقلیم.
هم به خاطر وجود اهل سنت عراق که دل خوشی از حکومت مالکی ندارند و هم به خاطر ضعف ارتش عراق، تصرف بغداد برای داعش به راحتی صورت می گیرد در حالی که از این سو نیروهای پیشمرگه نیروی تازه نفس و آموزش دیده ای هستند که برای دفاع از محدوده اقلیم خودمختار انگیزه بالایی دارند.
سوم این که، داعش به دلیل توانی که دارد و این که می داند در دراز مدت نمی تواند چنین پیش روی های سریعی داشته باشد، سعی دارد در کوتاه مدت مناطق بیشتری را تصرف کند و این مناطق در جاهایی که خلاء قدرت حاکمیت بیشتر است -مانند مناطق سامرا، بغداد و بخشی از دیاله- راحت تر قابل تصرف هستند تا مناطقی که انسجام حکومتی وجود دارد و ارتش مانع پیشروی بیشتر می شود.
اما همه این ها برای کوتاه مدت است و اصلا نمی توان این فرمول را برای میان مدت و دراز مدت هم در نظر گرفت.
بنابراین باید ملاحظات قومی کردها و عرب ها و ملاحظات سیاسی داخلی خود عراق و همچنین ملاحظات منطقه ای را نیز لحاظ کرد و دید که آیا در آینده اختلاف و چالش بین کردها و داعش به جایی خواهد رسید که به درگیری نظامی منجر شود یا خیر.
هم اکنون منطقه آرام است و پیشمرگه های کرد نیازی به درگیری با داعش ندارند و آن ها در حال تثبیت مواضع خودشان هستند.
***پژوهشگر ایرنا: با توجه به این که در میان مدت یا بلند مدت ممکن است این درگیری ها دامن منطقه اقلیم را هم بگیرد، چرا کردها اقدامی علیه داعش انجام نمی دهند؟ در حالی که حکومت اقلیم هم می داند که تضعیف دولت مرکزی عراق در بلند مدت می تواند برای کردها هم گران تمام شود؟
**حق پناه: همین مقدار حرکت کردها در تصرف مناطق مورد مناقشه در کرکوک یک حرکت جاه طلبانه و بسیار بزرگ تلقی شده است که می تواند جغرافیای سیاسی منطقه را دچار تغییراتی کند و تاکنون واکنش هایی هم در داخل و هم در سطح منطقه به همراه داشته است و در آینده این واکنش ها بیشتر هم خواهد شد.
به طور طبیعی کردها اگر می خواهند حرکت دیگری انجام دهند خودشان را رو در روی بازیگران بیشتری از جمله کشورهای عربی هوادار داعش یا حتی خود داعش هم قرار می دهند.
بنابراین از لحاظ منطقی در وضعیت کنونی، کردها نیازی به درگیری با داعش احساس نمی کنند و منتظر هستند ببینند دورنمای مدیریت بحران کنونی به چه سمت پیش خواهد رفت.
متغیرهای بیشتری برای تعیین رفتار کردها در آینده مطرح خواهد شد؛ از جمله چانه زنی و تعاملی که با بغداد و با گروه های شیعه خواهند داشت و این که تا چه اندازه بتوانند از بغداد امتیاز بگیرند.
در واقع مقدار امتیازی که می گیرند تعیین کننده این است که کردها بخواهند چه سیاستی را در پیش بگیرند. قطعا اگر بخواهند درگیری با داعش داشته باشند امتیازات بیشتری از بغداد، شیعیان و هواداران منطقه ای آن ها مانند ایران خواهند گرفت.
***پژوهشگر ایرنا: از یک سو مسعود بارزانی بحث همه پرسی در منطقه اقلیم کردستان را مطرح کرده است، از سوی دیگر هم ما شاهد سفر «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا، به منطقه اقلیم و تاکید شدید وی بر یکپارچگی این منطقه با دولت مرکزی عراق هستیم. به نظر می آید که این نوعی بازی سیاسی باشد که طرف های آن قصد امتیاز گیری از دولت مرکزی را دارند، نظر شما در این زمینه چیست؟
**حق پناه: همانطور که می دانید بحث همه پرسی منطقه اقلیم به گذشته باز می گردد و یک بار دیگر در سال 2005 در بحبوحه نخستین انتخابات مجلس در عراق یک همه پرسی نمایشی و نمادین مبنی بر تمایل کردها به استقلال را شاهد بودیم که با اکثریت بالا، کردها تمایل به استقلال خود را در این همه پرسی اعلام کردند.
همه پرسی تازه می تواند جدی تر باشد، اما اینکه واقعا این ها بخواند چه جوری با این کارت بازی کنند بستگی به شناخت شرایط داخلی و منطقه ای دارد.
کردها از ناحیه تعامل با بغداد و پیوستگی که با دولت مرکزی دارند سود بیشتری هم به جهات اقتصادی و هم به جهات سیاسی می برند و در این حال می خواهند این حق (حق همه پرسی برای استقلال) هم اکنون برای آن ها به رسمیت شناخته شود که در آینده مشکلی نداشته باشند.
کردها می دانند سود آن ها در وضعیت کنونی این است که با یک دولت ضعیف در بغداد تعامل داشته باشند و امتیازات بیشتری بگیرند.
از سوی دیگر، تهدیدها و چالش های کردها در صورت استقلال بسیار بیشتر خواهد بود؛ چرا که آن ها هنوز آمادگی لازم را در درون منطقه برای استقلال ایجاد نکرده اند و روابط آن ها با کشورهای دیگر هنوز در پرده ای از ابهام است.
با این شریط ممکن است مساله استقلال کمی به تعویق بیفتد اما به نظر می آید که روند استقلال منطقه اقلیم امری گریز ناپذیر باشد که در آغاز به صورت یک منطقه کاملا مجزا، بعد یک کنفدراسیون و در آینده حتی یک دولت مستقل احتمالا شکل خواهد گرفت.
ادامه دارد...
از مهدی جوکار -گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1358

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




15/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن