تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837099037
استقلال اقلیم کردستان می تواند جغرافیای سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
وضعیت اقلیم کردستان عراق در گفت و گو با یک تحلیل گر مسائل کردی (1) استقلال اقلیم کردستان می تواند جغرافیای سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد تهران-ایرنا- تصرف منطقه کرکوک توسط کردها یک حرکت جاه طلبانه و بسیار بزرگ تلقی شده است که می تواند جغرافیای سیاسی منطقه را دچار تغییراتی کند و تاکنون واکنش هایی هم در داخل و هم در سطح منطقه به همراه داشته است و در آینده این واکنش ها بیشتر هم خواهد شد.
تحولات تازه ای در خاورمیانه در شرف وقوع است. حمله گروه تروریستی-بعثی موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) به عراق و تصرف بخش هایی از مناطق سنی نشین این کشور مرحله تازه ای را در تاریخ سیاسی عراق رقم زده است.
در این میان اما منطقه اقلیم کردستان با کمک نیروهای موسوم به ˈپیشمرگهˈ توانستند از وضعیت ایجاد شده استفاده کرده و برخی مناطق مورد مناقشه با دولت مرکزی را به تصرف خود در آورند. مهم ترین این مناطق، منطقه نفت خیز کرکوک است.
به دنبال تصرف این منطقه، دولت اقلیم خودمختار و شخص «مسعود بارزانی» رییس منطقه اقلیم، از تلاش منطقه اقلیم برای حفظ کرکوک و برگزاری همه پرسی برای مشخص شدن آینده سیاسی کردستان عراق خبر داده اند.
این مسائل پکپارچگی سیاسی عراق را در هاله ای از ابهام فرو برده است و گمانه های بسیاری را در خصوص آینده سیاسی منطقه کردستان، یکپارچگی عراق و نقشه جغرافیایی کل خاورمیانه مطرح کرده است. برای همین منظور، گفت و گویی با دکتر «جعفر حق پناه» استادیار پژوهشکده مطالعات راهبردی و متخصص امور کردها در خاورمیانه، داشته ایم.
وی بر این اعتقاد است که اقدام نیروهای پیشمرگه در کنترل منطقه کرکوک هم به منظور جلوگیری از حرکت داعش به سمت این منطقه و هم در جهت گسترش حوزه اقلیم کردستان صورت گرفته است.
حق پناه معتقد است در وضعیت کنونی هدف اصلی داعش، بغداد و حکومت مرکزی عراق است و نیروهای پیشمرگه نیز به دلیل برخی ملاحظات داخلی و منطقه ای مایل به درگیری با نیروهای داعش نیستند. به همین دلیل ما شاهدیم با وجود مرزهای طولانی بین داعش و اقلیم خودمختار کردستان، وضعیت نسبتا آرامی بین نیروهای 2 طرف حاکم است.
به گفته حق پناه، در وضعیت کنونی اقلیم خودمختار به دنبال امتیازگیری بیشتر از دولت مرکزی عراق است و در کوتاه مدت به سمت استقلال پیش نخواهد رفت.
در ادامه مشروح گفت و گو را می خوانید.
***پژوهشگر ایرنا: به نظر می رسد حمله داعش به عراق فرصتی تاریخی در اختیار کردهای این کشور قرار داده است تا از فضای بی ثبات حاکم بر عراق و ضعف دولت مرکزی، خواسته های تاریخی خود برای کسب استقلال را پیش برد. تصرف شهر کرکوک توسط نیروهای پیشمرگه هر چند در وهله نخست با هدف جلوگیری از پیشروی بیشتر داعش صورت گرفت، اما موضع گیری های بعدی «مسعود بارزانی» رییس منطقه اقلیم کردستان عراق، نشان داد که این اقلیم تلاش دارد از وضعیت پیش آمده در جهت خواسته های تاریخی خود بهره ببرد تا اینکه فقط مانع پیشروی نیروهای داعش باشد. تحلیل شما در این زمینه چیست؟
**حق پناه: در پاسخ به این پرسش باید گفت، در شرایط ملتهبی که در وضعیت کنونی بر عراق حاکم است تفکیک نیات و عملکردها و این که هر بازیگری الان دقیقا چه حرکتی را در هماهنگی یا در رقابت با سایر بازیگران انجام می دهد، بسیار پیچیده است.
بر این پایه شاید اقدام کردها در تصرف کرکوک می تواند یک معنای 2 وجهی داشته باشد. از جهتی این اقدام در جهت اهدافی بود که از قبل در راستای گسترش حوزه اقلیم دنبال می کردند، از سویی هم واقعا می تواند گام موثری باشد برای جلوگیری از نفوذ هر چه بیشتر داعش. چرا که ارتش و دولت مرکزی در مبارزه با داعش بسیار ضعیف عمل کرده اند.
در واقع حضور نیروهای پیشمرگه می تواند سد مهمی برای پیشروی داعش باشد. باید این دوگانگی را در بررسی وضعیت نیروهای پیشمرگه در نظر گرفت.
***پژوهشگر ایرنا: در ادامه پرسش قبل می توان به این موضوع اشاره کرد که با وجود 1000 کیلومتر مرز مشترک بین مناطق زیر کنترل داعش با مناطق زیر کنترل نیروهای پیشمرگه، ما شاهدیم آرامشی نسبی بین داعش و نیروهای پیشمرگه حاکم است. آیا این را می توان این گونه تفسیر کرد که کردها سیاست کناره گیری را پیش گرفته اند تا داعش دولت مرکزی عراق را هر چه بیشتر تضعیف کند و در عوض کردها بتوانند امتیازات بیشتری از دولت مرکزی بگیرند؟
**حق پناه: می توان چند دلیل برای این وضعیت پیش آمده در نظر گرفت. دلیل نخست این است که اولویت داعش دولت بغداد و حکومت نوری مالکی است نه منطقه اقلیم خودمختار کردستان.
هم از لحاظ ایدئولوژیک و هم به دلیل اهمیت سیاسی بغداد، طبیعی است که هدف اصلی داعش خود بغداد باشد نه حکومت اقلیم کردستان.
در نظر داشته باشید که تصرف بغداد به معنای تصرف کل عراق است.
نکته دوم، این مساله است که اصولا پیشروی داعش به سمت بغداد آسان تر است تا پیشروی به سمت منطقه اقلیم.
هم به خاطر وجود اهل سنت عراق که دل خوشی از حکومت مالکی ندارند و هم به خاطر ضعف ارتش عراق، تصرف بغداد برای داعش به راحتی صورت می گیرد در حالی که از این سو نیروهای پیشمرگه نیروی تازه نفس و آموزش دیده ای هستند که برای دفاع از محدوده اقلیم خودمختار انگیزه بالایی دارند.
سوم این که، داعش به دلیل توانی که دارد و این که می داند در دراز مدت نمی تواند چنین پیش روی های سریعی داشته باشد، سعی دارد در کوتاه مدت مناطق بیشتری را تصرف کند و این مناطق در جاهایی که خلاء قدرت حاکمیت بیشتر است -مانند مناطق سامرا، بغداد و بخشی از دیاله- راحت تر قابل تصرف هستند تا مناطقی که انسجام حکومتی وجود دارد و ارتش مانع پیشروی بیشتر می شود.
اما همه این ها برای کوتاه مدت است و اصلا نمی توان این فرمول را برای میان مدت و دراز مدت هم در نظر گرفت.
بنابراین باید ملاحظات قومی کردها و عرب ها و ملاحظات سیاسی داخلی خود عراق و همچنین ملاحظات منطقه ای را نیز لحاظ کرد و دید که آیا در آینده اختلاف و چالش بین کردها و داعش به جایی خواهد رسید که به درگیری نظامی منجر شود یا خیر.
هم اکنون منطقه آرام است و پیشمرگه های کرد نیازی به درگیری با داعش ندارند و آن ها در حال تثبیت مواضع خودشان هستند.
***پژوهشگر ایرنا: با توجه به این که در میان مدت یا بلند مدت ممکن است این درگیری ها دامن منطقه اقلیم را هم بگیرد، چرا کردها اقدامی علیه داعش انجام نمی دهند؟ در حالی که حکومت اقلیم هم می داند که تضعیف دولت مرکزی عراق در بلند مدت می تواند برای کردها هم گران تمام شود؟
**حق پناه: همین مقدار حرکت کردها در تصرف مناطق مورد مناقشه در کرکوک یک حرکت جاه طلبانه و بسیار بزرگ تلقی شده است که می تواند جغرافیای سیاسی منطقه را دچار تغییراتی کند و تاکنون واکنش هایی هم در داخل و هم در سطح منطقه به همراه داشته است و در آینده این واکنش ها بیشتر هم خواهد شد.
به طور طبیعی کردها اگر می خواهند حرکت دیگری انجام دهند خودشان را رو در روی بازیگران بیشتری از جمله کشورهای عربی هوادار داعش یا حتی خود داعش هم قرار می دهند.
بنابراین از لحاظ منطقی در وضعیت کنونی، کردها نیازی به درگیری با داعش احساس نمی کنند و منتظر هستند ببینند دورنمای مدیریت بحران کنونی به چه سمت پیش خواهد رفت.
متغیرهای بیشتری برای تعیین رفتار کردها در آینده مطرح خواهد شد؛ از جمله چانه زنی و تعاملی که با بغداد و با گروه های شیعه خواهند داشت و این که تا چه اندازه بتوانند از بغداد امتیاز بگیرند.
در واقع مقدار امتیازی که می گیرند تعیین کننده این است که کردها بخواهند چه سیاستی را در پیش بگیرند. قطعا اگر بخواهند درگیری با داعش داشته باشند امتیازات بیشتری از بغداد، شیعیان و هواداران منطقه ای آن ها مانند ایران خواهند گرفت.
***پژوهشگر ایرنا: از یک سو مسعود بارزانی بحث همه پرسی در منطقه اقلیم کردستان را مطرح کرده است، از سوی دیگر هم ما شاهد سفر «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا، به منطقه اقلیم و تاکید شدید وی بر یکپارچگی این منطقه با دولت مرکزی عراق هستیم. به نظر می آید که این نوعی بازی سیاسی باشد که طرف های آن قصد امتیاز گیری از دولت مرکزی را دارند، نظر شما در این زمینه چیست؟
**حق پناه: همانطور که می دانید بحث همه پرسی منطقه اقلیم به گذشته باز می گردد و یک بار دیگر در سال 2005 در بحبوحه نخستین انتخابات مجلس در عراق یک همه پرسی نمایشی و نمادین مبنی بر تمایل کردها به استقلال را شاهد بودیم که با اکثریت بالا، کردها تمایل به استقلال خود را در این همه پرسی اعلام کردند.
همه پرسی تازه می تواند جدی تر باشد، اما اینکه واقعا این ها بخواند چه جوری با این کارت بازی کنند بستگی به شناخت شرایط داخلی و منطقه ای دارد.
کردها از ناحیه تعامل با بغداد و پیوستگی که با دولت مرکزی دارند سود بیشتری هم به جهات اقتصادی و هم به جهات سیاسی می برند و در این حال می خواهند این حق (حق همه پرسی برای استقلال) هم اکنون برای آن ها به رسمیت شناخته شود که در آینده مشکلی نداشته باشند.
کردها می دانند سود آن ها در وضعیت کنونی این است که با یک دولت ضعیف در بغداد تعامل داشته باشند و امتیازات بیشتری بگیرند.
از سوی دیگر، تهدیدها و چالش های کردها در صورت استقلال بسیار بیشتر خواهد بود؛ چرا که آن ها هنوز آمادگی لازم را در درون منطقه برای استقلال ایجاد نکرده اند و روابط آن ها با کشورهای دیگر هنوز در پرده ای از ابهام است.
با این شریط ممکن است مساله استقلال کمی به تعویق بیفتد اما به نظر می آید که روند استقلال منطقه اقلیم امری گریز ناپذیر باشد که در آغاز به صورت یک منطقه کاملا مجزا، بعد یک کنفدراسیون و در آینده حتی یک دولت مستقل احتمالا شکل خواهد گرفت.
ادامه دارد...
از مهدی جوکار -گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
15/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
تغییری در تقسمیات جغرافیایی و سیاسی مازندران ایجاد نشده است
استانها شمال مازندران یونسی تغییری در تقسمیات جغرافیایی و سیاسی مازندران ایجاد نشده است ساری - خبرگزاری مهر معاون سیاسی امنیتی استاندار مازندران گفت در یکسال فعالیت دولت تقسمیات جدیدی از نظر حوزه جغرافیایی و سیاسی در استان و تغییر در وضعیت موجود آن ایجاد نشده است علیرضامنطقه دیگر منافع آمریکا را تامین نمیکند/ طرح تغییر جغرافیای مرزهای خاورمیانه از سوی ایلات متحده به راه انداخت
منصوری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران منطقه دیگر منافع آمریکا را تامین نمیکند طرح تغییر جغرافیای مرزهای خاورمیانه از سوی ایلات متحده به راه انداخته شد سفیر سابق ایران در چین گفت در وضعیت کنونی خاورمیانه جغرافیای منطقه حاضر به تامین حداکثری منافع غرب به سرکردگی آمریکا نیست و آنمخالفت آمریکا با درخواست همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق
مخالفت آمریکا با درخواست همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق تهران- ایرنا- آمریکا روز پنجشنبه با درخواست رییس اقلیم کردستان عراق برای برگزاری همه پرسی استقلال مخالفت و تأکید کرد که عراق تنها با اتحاد می تواند نیروهای افراطی را سرکوب کند به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن جاشهشدار آیتالله سیستانی نسبت به تغییر جغرافیای انسانی و سیاسی عراق
هشدار آیتالله سیستانی نسبت به تغییر جغرافیای انسانی و سیاسی عراق بین الملل > خاورمیانه - ایسنا نوشت احمد صافي نماينده آيتالله العظمي سيستاني در خطبههاي نماز جمعه کربلا نسبت به سوء استفاده از شرايط کنوني عراق براي ايجاد تغييرات در جغرافياي انسانيکارشناس ارشد مسائل خاورمیانه در گفتوگو با فارس: زیادهخواهی بارزانی به نتیجه نمیرسد/استقلال کردستان از جانب
کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه در گفتوگو با فارس زیادهخواهی بارزانی به نتیجه نمیرسد استقلال کردستان از جانب اسرائیل دنبال میشودکارشناس ارشد مسائل خاورمیانه گفت بارزانی تلاش میکند حداکثر امتیاز را از فضای سیاسی موجود بگیرد اما میداند که این زیادهخواهیها به نتیجه نمیرسد و اهشدار آیتالله سیستانی نسبت به تغییر جغرافیای سیاسی عراق
جمعه ۱۳ تیر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۸ آیتالله سیستانی با ابراز تاسف از عدم انتخاب رئیس پارلمان و تشکیل دولت جدید عراق این امر را شکست بزرگی برای سیاسیون عراق دانست به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از سومریه نیوز احمد صافی نماینده آیتالله عظمی سیستانی در خطبههای نماز جمعآمریکا بعد از 11 سپتامبر به دنبال تغییر رژیم 7 کشور خاورمیانه بوده است
بین الملل ایران در جهان ژنرال آمریکایی آمریکا بعد از 11 سپتامبر به دنبال تغییر رژیم 7 کشور خاورمیانه بوده است یک ژنرال بازنشسته آمریکایی جنگ های کنونی در خاورمیانه را از قبل طراحی شده خواند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت فدرال جک ولسی کلارک ژنرال بازنشسته ارتش آمخبرنگار فارس از قدس اشغالی گزارش میدهد انتقاد رئیس جناح معارض رژیمصهیونیستی از مواضع نتانیاهو در قبال اقلیم
خبرنگار فارس از قدس اشغالی گزارش میدهدانتقاد رئیس جناح معارض رژیمصهیونیستی از مواضع نتانیاهو در قبال اقلیم کردستاناسحاق هرتزوگ رئیس جناح معارض رژیم صهیونیستی به شدت از نخستوزیر این رژیم در اعلام حمایت از استقلال اقلیم کردستان عراق انتقاد کرد و این اظهارات را به نفتی تشبیه کردابراز تأسف حزب مؤتلفه از اظهاراتی درباره استقلال کردستان عراق
ابراز تأسف حزب مؤتلفه از اظهاراتی درباره استقلال کردستان عراق خبرگزاری پانا مرکز امور بینالملل حزب مؤتلفه اسلامی در رابطه با اظهاراتی درباره استقلال کردستان عراق بیانیهای صادر و از مطرح شدن چنین نظراتی ابراز تأسف کرد ۱۳۹۳ شنبه ۱۴ تير ساعت 12 05 به گزارش خبرگزاری پانا در اینپرز: داعش باید اسرائیل و اعراب را متحد کند/ خاورمیانه باید تغییر کند
پرز داعش باید اسرائیل و اعراب را متحد کند خاورمیانه باید تغییر کند بین الملل > خاورمیانه - ایسنا نوشت رئیس رژیم صهیونیستی در مصاحبهای گفت تهدید شبهنظامیان تندرو که در حال پیشروی در عراق و سوریه هستند در حال تغییر محاسبات سیاسی در خاورمیانه است  هنرمندان از تغيير مديريتي در حوزه هنري قم دلهره دارند/ سرپرست جدید بازيگر سياسي نباشد
استانها مرکز قم آزاد هنرمندان از تغيير مديريتي در حوزه هنري قم دلهره دارند سرپرست جدید بازيگر سياسي نباشد قم - خبرگزاری مهر مدرس و کارگردان تئاتر گفت هنرمندان استان قم از تغییر مدیریتی در حوزه هنری دلهره دارند به گزارش خبرنگار مهر محمدرضا آزاد شامگاه دوشنبه در مراسم تودهشدار نوری المالکی به رئیس اقلیم کردستانِ عراق
هشدار نوری المالکی به رئیس اقلیم کردستانِ عراق نوری المالکی نخست وزیر عراق طرح رئیس اقلیم کردستان این کشور را برای برگزاری همهپرسی مستقل رد کرده و آن را خلاف قانون اساسی دانست به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر مالکی در سخنرانی تلویزیونی به دولت منطقهای کردستانِ عراق هانقلاب تا تغییر نظام سیاسی عراق ادامه دارد
عالم فتنهگر عراقی انقلاب تا تغییر نظام سیاسی عراق ادامه دارد خبرگزاری رسا ـ عالم فتنهگر عراقی که از سوی عربستان به مفتی دیار عراق لقب گرفته است بر لزوم ادامه جنایتهای داعش که وی از آن به عنوان انقلاب یاد میکند تا تغییر نظام سیاسی کنونی تأکید کرد به گزارش خبرگزاری رکشوری که مولد نباشد هرگز نمی تواند استقلال خود را حفظ کند / پایه توسعه باید بر مبنای مردم و اقتصاد بازار باشد
اجتماعی شهری شهردار تهران در نشست مشترک با اتاق بازرگانی کشوری که مولد نباشد هرگز نمی تواند استقلال خود را حفظ کند پایه توسعه باید بر مبنای مردم و اقتصاد بازار باشد شهردار تهران با بیان اینکه کشوری که مولد نباشد هرگز نمی تواند استقلال خود را حفظ کند گفت اگر کشوری تولید کننرییس اداره گرمیان: مشکل امنیتی در منطقه اقلیم کردستان عراق نداریم
رییس اداره گرمیان مشکل امنیتی در منطقه اقلیم کردستان عراق نداریم قصرشیرین - ایرنا - رییس اداره گرمیان اقلیم کردستان عراق گفت مشکل امنیتی در منطقه اقلیم نداریم و امنیت و آرامش کامل در این منطقه از شمال عراق حاکم است منطقه گرمیان اقلیم کردستان متشکل از شهرهای کلار و گرمیان و چندلزوم تقويت مبادلات با شمال عراق/ ايران و اقليم كردستان عراق ريشه هاي تاريخي مشترك دارند
استانها غرب کردستان زاهدي لزوم تقويت مبادلات با شمال عراق ايران و اقليم كردستان عراق ريشه هاي تاريخي مشترك دارند سنندج – خبرگزاري مهر استاندار كردستان خواستار تقويت مبادلان در تمامي حوزه ها با شمال عراق به عنوان يك اولويت در اين استان شد به گزارش خبرگزاري مهر عبدالمحمد زائتلاف مالکی: اقلیم کردستان عراق با موافقت آمریکا مناطق خود را گسترش میدهد
ائتلاف مالکی اقلیم کردستان عراق با موافقت آمریکا مناطق خود را گسترش میدهدتاریخ انتشار پنجشنبه ۵ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۱ ۰۸ نماینده ائتلاف «دولت قانون» در پارلمان عراق روز چهارشنبه از چراغ سبز آمریکا به اقلیم کردستان عراق برای گسترش مناطق خود خبر داد به گزارش تسنیم به نق-
گوناگون
پربازدیدترینها