واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۴ تير ۱۳۹۳ (۹:۳۴ق.ظ)
سياست روز ضرورت تشکيل «دولت سايه» از سوي رئيس جمهوري
به گزارش خبرگزاري موج، «ضرورت تشکيل دولت سايه از سوي رئيس جمهوري» عنوان يادداشت روز روزنامه سياست روز است که در آن مي خوانيد؛
در يکي دو روز گذشته، رئيس جمهوري با جمعي از فعالان سياسي اصولگرا ديدار کرد و سخنان و انتظارات آنان را شنيد و نظرات خود را هم درباره مسائل گوناگون کشور بيان کرد. اين رويه و سنت، براي همه سياستمداران ما مفيد است و ضمن ايجاد همگرايي ميان نيروهاي سياسي کشور، موجبات هم انديشي در زمينه مهمترين مسائل مبتلابه جامعه را فراهم مي آورد. در عين حال اين ديدارها که به صورت غيرساختاري و گهگاهي و بدون برنامه انجام مي شود، نمي تواند تاثير مناسب خود را بر اوضاع سياسي کشور داشته باشد و با تغيير رئيس جمهوري، چه بسا ديدارهاي اينچنيني هم اساساً از دستور کار روساي جمهوري بعدي خارج شود يا رنگ تشريفاتي به خود بگيرد.
به همين دليل ضروري است يکي از روساي جمهوري - که آقاي دکتر روحاني براي اين کار بسيار مناسب به نظر مي رسد - گامي بزرگ بردارد و ساختار تازه اي را براي نظام اداري و سياسي کشور پي ريزي کند و در آن، تعامل ميان دولت و منتقدان و حتي مخالفان خود را به صورت ساختاري در آورد و از ارتباط گهگاهي و احتمالاً تشريفاتي خارج کند. تجربه مملکت داري برخي از کشورها نشان مي دهد که مي توان به سوي تشکيل «دولت سايه» رفت و به اين وسيله بر تعامل ميان جريانهاي سياسي اکثريت و اقليت، قانون معيني را حاکم کرد.
«دولت سايه» در کشور ما مي تواند چنين ساختاري داشته باشد و بر رابطه آن با دولت مي تواند چنين قواعدي حاکم شود:
اول - شخص رئيس جمهور با تشخيص خودش و به تعداد وزارتخانه ها و سازمان هاي مهم کشور، افرادي عالم، کارشناس و دلسوز را از ميان جريان هاي سياسي مخالف يا منتقد دولت برگزيند و آنان را مانند يک کابينه سايه، سازماندهي کند.
دوم - هر «وزير دولت سايه» در درون هر وزارتخانه، بايد دفتر، منشي و امکانات اداري اوليه را در اختيار داشته باشد و بخشي از نظام اداري آن دستگاه دولتي به حساب آيد و هزينه هاي آن به عنوان بخشي از بودجه دولتي محسوب شود.
سوم - وزير سايه مجاز است در جلسات وزير و مسئول اصلي دستگاه با معاونانش شرکت کند و در جريان همه تصميمات اصلي و سياستگذاري هاي مهم وزارت مربوطه قرار بگيرد. همچنين بايد همه تصميمات متخذه در هيأت دولت در حوزه هر وزارتخانه، به اطلاع وزير سايه برسد و در يک کلام، وزير سايه بايد از همه اقدامات و تصميمات مهم درون هر وزارتخانه، مطلع شود.
چهارم - وزير سايه بايد نظرات کارشناسي خود را در گام اول در اختيار وزير مربوطه قرار دهد و دائماً نقد و ارزيابي تصميمات وزير و معاونانش از سوي «وزير سايه» بايد جريان داشته باشد.
پنجم - در هر زمينه که وزير سايه تشخيص دهد، نظرات خود را براي رئيس جمهوري خواهد فرستاد تا اگر به انتقادات و پيشنهادهاي او در درون وزارتخانه و دستگاه دولتي توجه نشده است، شخص رئيس جمهوري در اين زمينه مطلع باشد و در صورت وارد دانستن اشکال هاي مطروحه از سوي وزير سايه، آن را مورد اعتنا قرار دهد و دستگاه مربوطه را به تصحيح روند يا اجراي پيشنهادهاي مفيد وزير سايه، وادارد.
ششم - رئيس جمهوري با درخواست خودش، مي تواند وزراي سايه را گرد آورد و کابينه سايه را مانند کابينه اصلي تشکيل دهد و برخي از تصميمات اصلي مورد نظر خود را به بحث و گفت وگوي کارشناسانه منتقدان دولت بسپارد. طبعاً در اين جلسات، تصميم رسمي اتخاذ نخواهد شد اما رئيس جمهوري خواهد توانست نظرات کارشناسانه منتقدان را از قبل بداند و در اتخاذ تصميم نهايي در کابينه اصلي خود، آن نظرات را مورد توجه قرار دهد.
هفتم - همه وزراي سايه بايد در آغاز کار خود، متن سوگندنامه اي را امضا کنند که مطابق آن، امانت دار باشند و اسناد و مدارک دولتي را در اختيار رسانه ها و مطبوعات قرار ندهند و از خارج کردن هر سندي از درون سيستم دولتي و بهره برداري حزبي و جناحي از آنها خودداري کنند. آنان بايد متعهد شوند که از طرح نظرات انتقادي خود درباره عملکرد دولت، امساک نخواهند کرد و شناسايي اشکالات جاري وزارتخانه ها و انتقال آن به وزرا و رئيس جمهوري را وظيفه خود تلقي مي کنند.
واقعيت اين است که ايجاد چنين ساختاري، هزينه دارد اما ميزان هزينه مادي اين اقدام در قياس با هزينه فداکاري و تدبيري که براي ايجاد اين ساختار بايد صورت گيرد، هيچ است. ممکن است در ابتدا وجود وزراي سايه در درون دولت و دستگاه هاي دولتي، تحمل نشود و مديران وزارتخانه اين امر را نپذيرند و با آنها همکاري نکنند و حتي ممکن است خود منتقدان و مخالفان دولت هم از اين کار چندان استقبال نشان ندهند اما اگر اين ساختار ايجاد شود و فعاليتش را مداوم کند، بتدريج اشکالات آن بر طرف مي شود و فضاي سياسي و مديريتي کشور، با وضعيت جديد خو خواهد گرفت و در آن زمان، هم مديران سايه سنگين نظارت جريان مخالف خود را بر تصميمات و مديريت خود احساس خواهند کرد و هم منتقدان دولت، از طرح شعاري و عوام پسندانه مسائل خودداري خواهند کرد و نظرات کارشناسانه و راهکارهاي اجرايي مورد نظر خود را به اجبار در اختيار مديران دولت قرار خواهند داد و به اين وسيله از نظرات همه جريان هاي سياسي کشور براي اداره امور استفاده خواهد شد.
به خاطر مزاياي متعدد اين ايده خوب است که از دکتر روحاني انتظار مي رود با کمي فداکاري و تدبير، اين ايده را اجرايي و يک سنت حسنه کشورداري را به نام خود ثبت کند.
نويسنده:
- علي اشرفي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]