واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ تير ۱۳۹۳ (۱۰:۵۴ق.ظ)
ايران: راه دشوار توافق
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه ايران چنين نوشت:
جديدترين دور مذاکرات هستهاي وين در حالي آغاز ميشود که امروز ايران و شش کشور مؤثر در تصميمات بينالمللي با طي کردن مسيري پرافت و خيز از زمان نخستين دور مذاکرات در ژنو، از نقطه قابل بازگشت عبور کردهاند. به عبارت ديگر ايران توانسته ثابت کند که براي عبور از بنبست ارادهاي جدي دارد. از سوي ديگر آژانس در 9 ماه اخير بارها بر مسير صحيح فعاليتهاي هستهاي ايران اذعان کرده است. با اين حال ذکر چند نکته ضروري است:
1- تيم هستهاي ايران در دوره جديد گفتوگوها، رويکرد جديدي را برمبناي تعامل و منطق قوي در دستور کار خود قرار داده و فضاي پيشين در مذاکرات را متحول نموده است؛ فضايي که پيش از اين از يک سو به اعمال تحريمهاي پرفشار غرب عليه ايران منجر شد و از سوي ديگر موضعگيريهاي تند مقامات دولت سابق ايران عليه غرب را به همراه داشت. امروز ايران با تغيير و تحولاتي که در رويکرد و اعضاي تيم مذاکرهکنندهاش صورت داده، عملاً به نقطهاي رسيده است که 1+5 با لحني ملايم با ايران سخن ميگويند و ارادهاي جدي براي حل و فصل اختلافات از خود بروز ميدهند.
2- به موازات رويکرد اصلاح شده ايران در مذاکرات هستهاي، طرف 1+5 علاقهمندي و اراده جدي خود را براي به نتيجه رسيدن گفتوگوها نشان داده است و با ديد واقع بينانهاي، نشستهاي هستهاي را دنبال ميکند. چنانکه پيش از اين، مقامات امريکايي در دور پيشين مذاکرات، مسأله موشکهاي بالستيک ايران را که در چارچوب گفتوگوهاي هستهاي نبود، مطرح کردند و با مخالفت سرسختانه ايران رو به رو شدند اما نتيجه رايزنيهاي ديپلماتيک آن شد که در مذاکرات اخير، اين مسأله از روي ميز گفتوگوها کنار رفت.
3- عقب نشيني امريکا از برخي اصرارها و خواستههاي خود از جمله موضوع موشکهاي بالستيک ايران، ممکن است به افزايش فشار از سوي برخي لابيهاي قدرت در واشنگتن پيرامون برخي موضوعات مورد اختلاف با ايران از جمله بحث بر سر تعداد سانتريفيوژها و ظرفيت غنيسازي ايران منجر شود. تندروهاي واشنگتن اميدوارند از اين طريق بتوانند مخالفان سازش هستهاي با ايران از جمله مقامات افراطي رژيم اسرائيل را راضي نگاه دارند و خواستههاي آنها را نيز تأمين کنند.
4- وقتي صحبت از اختلافات ميشود، منظور نبود توافق فکري دو يا چند عضو گروه مذاکرهکننده است که براي حل آن معمولاً هر دو طرف بايد به سمت مرکز حرکت کنند يعني بايد به شکل متوازن از خواستههاي خود بکاهند تا به راه حلي مرضي الطرفين دست يابند. تاکنون کشورهاي غربي، اصل غنيسازي ايران تا سطح 5 درصد را پذيرفتهاند؛ اتفاقي که پيش از اين براي آنها قابل تصور نبود اما طرف غربي اکنون اين امتياز را به ايران واگذار کرده است؛ بنابراين پذيرش اين حق و حذف طرح مسأله سلاحهاي استراتژيک ايران در جريان مذاکرات هستهاي، به نوعي نشان دهنده واقعگرايي طرف غربي و حرکت آرام آنها براي نيل به توافق بوده است.
5- دو طرف بعد از طي مسير سخت و غيرقابل بازگشت، اکنون بيش از صحبت درباره توافقات صورت گرفته، بر محورهاي اختلافات مهم تأکيد ميکنند. اين رويه حاکي از جديت و سخت بودن مذاکرات است که باعث ميشود ديپلماتها با دقت درباره روند نشستهاي هستهاي سخن بگويند تا شائبه دست کم گرفتن مذاکرات در ميان مخالفان هر دو طرف شکل نگيرد.
نويسنده: پيروز مجتهدزاده
استاد دانشگاه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]