واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: معركه دوپينگيها در ورزش ايران
دست يافتن به مدالهاي رنگارنگ و ايستادن بر سكوي قهرماني در ورزش ايران زياد رخ ميدهد.
دست يافتن به مدالهاي رنگارنگ و ايستادن بر سكوي قهرماني در ورزش ايران زياد رخ ميدهد. ايرانيها كه علاقه زيادي به ورزش دارند از افتخار آفريني ورزشكارانمان احساس غرور ميكنند و بعضا اشك شوق هم ميريزند. اما انتشار خبر دوپينگ هر يك از مدال آوران نه تنها دل مردم را ميشكند و آبروي ورزش كشورمان را خدشهدار ميكند بلكه اشك شوق هواداران را هم به اشك ماتم تبديل كرده و اعتماد به ورزشكاران را از آنها سلب ميكند. متأسفانه در هفتههاي اخير نمونه آزمايش چند ورزشكار مدال آور در عرصه قاره كهن و جهان مثبت از آب درآمد و آب سردي بر پيكر رشتههاي وزنهبرداري، كشتي، فوتسال و تيروكمان ريخت. اين اتفاقات شوم در حالي در ورزش كشور رخ ميدهند كه هنوز مشخص نيست نقش ستاد ملي مبارزه با دوپينگ (نادو) در پيشگيري از اين اتفاقات چيست؟
اين وزنهبرداري پرحاشيه
فاجعهاي كه زمان ايوانف براي تيم ملي بزرگسالان وزنهبرداري اتفاق افتاد هنوز در اذهان باقي است. پس از آن اتفاق حركت قطار دوپينگ در اين رشته قدرتي كند شد. اگرچه اين قطار در اين سالها هرگز از حركت نايستاد اما تا همين چند هفته گذشته خبري از دوپينگهاي سريالي نبود. تا اينكه شاگردان حسين توكلي در استفاده از مواد ممنوعه ركوردي تازه به ثبت رساندند. مثبت شدن آزمايش چهار نوجوان وزنهبردار بار ديگر اين رشته مدال آور را اسير حاشيه كرد. مهدي فروتن، رامين وليپور، مصطفي خليلي و مهرشاد محمودي نفراتي بودند كه پس از تأييد دوپينگ شان از سوي فدراسيون جهاني به دوسال محروميت از تمامي فعاليتهاي ورزشي محكوم شدند. معمولا در چنين مواردي تيم ملي و اعتبار رشته ورزشي بيش از همه متضرر ميشود. اين بار هم دو مدال ارزشمند از دستمان رفت. خليلي و محمودي اسفند ماه سال گذشته در مسابقات قهرماني نوجوانان آسيا مدال نقره به گردن آويختند ولي پس از محروميت هر دو مدال از ايران پس گرفته شد، مدالهايي كه فدراسيون براي به دست آوردن آنها بودجه زيادي هزينه كرده است. اعترافات تكان دهنده نوجوانان اوضاع را حادتر از گذشته كرد. دوپينگيهاي جديد كه هم استاني هم هستند مدعياند مربي شهرستاني آنها را وادار به دوپينگ كرده و در صورتي كه از دستورات او سرپيچي ميكردند آينده ورزشي شان به خطر ميافتاده. پس از انتشار اين ادعاها پاي سرمربي تيم ملي نوجوانان هم وسط آمد. وزنهبرداران دوپينگي مدعياند توكلي از موضوع خبر داشته و پيش از آمدن مأموران نادو كشورمان از آنها خواسته تست دوپينگ ندهند. نگراني بابت استفاده از مواد نيروزا تنها به رده نوجوانان ختم نميشود. فدراسيون وزنهبرداري بدون هيچ دليل قانع كنندهاي تيم جوانان را به مسابقات جهاني اعزام نكرد و چند نفر از ملي پوشان بزرگسال نيز به بهانههاي مختلف اردوي تيم ملي را ترك كردند. اين در حالي است كه زمان كمي تا شروع بازيهاي آسيايي 2014 و المپيك نانجينگ باقي مانده و پولادمردان همواره از گزينههاي كسب مدال بودهاند. اينكه مسئولان فدراسيون و در رأس آن حسين رضازاده تاكنون پاسخ قانع كنندهاي براي اتفاقات اخير نداشته جاي سوال دارد و به نظر ميرسد اين بار نيز خاطيان واقعي معرفي نشوند و به كار خود ادامه دهند. اين در حالي است كه 100 هزار دلار بايد از پول بيتالمال را براي جلوگيري از تعليق وزنهبرداري به حساب IWF واريز كنيم.
فرنگي كاران اسير مكملهاي كذايي
كشتيگيران فرنگيكار نيز البته از قافله دوپينگ عقب نماندهاند. زماني كه سال گذشته امير علي اكبري سنگين وزن طلايي كشورمان براي دومين بار نتيجه تستش مثبت از آب آمد و مادامالعمر محروم شد انتظار داشتيم هم تيميهايش از اين اتفاق درس عبرت بگيرند و هرگز سمت داروي غير مجاز نروند. ولي انگار خيليها دوست دارند حداقل يك بار هم شده شانسشان را در اين زمينه امتحان كنند. طالب نعمتپوري كه براي كسب طلاي جام جهانياش كلي خوشحالي كرده بوديم دو سال از زندگي حرفهاياش را تباه كرد. كشتي فرنگي ايران يكي ديگر از ستارههايش را به خاطر دوپينگ از دست داد، نعمتپوري كه ميتوانست چند سالي خيالمان را از بابت مدالهاي وزن 84 كيلو راحت كند بايد تاوان اشتباهي را پس بدهد كه هم او و هم مربيان او مقصر آن هستند. ضمن آنكه طلاي جام جهاني را هم از كف داديم.
اين قوتوي غيرمجاز
حمزه نكويي جالبترين نوع دوپينگ را به نام خود ثبت كرد. در شرايطي كه كسي انتظار شنيدن اين خبر را نداشت ملي پوش تيروكمان هم با دو سال محروميت روبهرو شد. نكويي در قهرماني آسيا 2013 مدال طلا را به گردن آويخت اما آزمايش دوپينگ اين ملي پوش كامپوند نيز مثبت اعلام شد، آن هم به خاطر خوردن قوتو؛ شيريني معروف كرمانيها! مقوي بودن زيادي اين شيريني بر كسي پوشيده نيست اما اينكه چرا نكويي باتجربه پيش از مسابقه آسيايي از چنين مادهاي استفاده كرده جاي بسي تعجب است. از طرفي فدراسيون تيروكمان نيز بايد پاسخگوي اين مسئله باشد كه چرا مربيان تيم ملي تغذيه مليپوشان را زير نظر ندارند تا اينگونه اسير پديده شوم دوپينگ نشويم. مهدي جاويدي فوتساليست تيم ملي ديگر ورزشكاري است كه خوشبختانه آزمايشش در ايران مثبت شد نه در تورنمنتي بينالمللي. البته جاويدي با محروميت سه ماهه روبهرو شده و فيزيوتراپ تيم ملي با محروميت چهار ساله. اپيدمي دوپينگ در ايران سرعت زيادي پيدا كرده. دو ماه ديگر بازيهاي آسيايي اينچئون را در پيش داريم. اگر يكي از اين اتفاقات در اين مسابقات بيفتد لطمات جبران ناپذيري به اعتبار ورزش كشور وارد ميشود.
نویسنده : شيوا نوروزي
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]