واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
جام جهانی 2014؛ فرهنگ غنی ایرانی، فحاشی و توهین به دیگران را برنمی تابد تهران - ایرنا - پس از بازی تیم های ملی فوتبال ایران و آرژانتین و ستایش کارشناسان و رسانه های داخلی و خارجی از عملکرد شاگردان «کارلوس کی روش»، نکته مهم در میان نظرات مخاطبان ایرانی و غیر ایرانی، نحوه اعتراض به عملکرد ضعیف داور صربستانی این بازی بود.
** سکانس اول:
آغاز ماجرا از قرعه کشی مسابقات جام جهانی 2012 فوتبال در برزیل در مقر ˈفیفاˈ در سوییس آغاز شد، «فرناندا لیما» مدل و مجری این برنامه بود و تلویزیون ایران به دلیل نوع پوشش این مجری زن نتوانست مراسم را به صورت زنده پخش کند.
«لیونل مسی» نیز شناخته شده ترین بازیکن تیم ملی فوتبال آرژانتین بر اساس قرعه، ناخواسته رقیب تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی شد که بلافاصله پس از پایان قرعه کشی، لشکرکشی به صفحات فیسبوک این دو نفر آغاز شد.
بر اساس برخی خبرها، کاربران ایرانی بین 30 تا 100 هزار کامنت در صفحه «لیونل مسی» نوشتند که بخش زیادی از آن توهین آمیز یا حاوی جملاتی تمسخرآمیز بود.
صفحه «فرناندا لیما» نیز هدف کامنت های کسانی بود که پوشش او را مانع اصلی پخش مراسم قرعه کشی از شبکه سه تلویزیون
ایران می دانستند و او را گاهی با توهین آمیزترین ادبیات مورد شماتت قرار دادند.
این رویداد از همان ابتدا مورد مخالفت و ابراز تاسف بخشی دیگر از کاربران ایرانی فیسبوک قرار گرفت و حتی صفحاتی برای عذرخواهی از این دو نفر نیز ساخته شد.
آن زمان نیز بیشتر رسانه های داخلی و خارجی به این اقدام واکنش نشان دادند.
وب سایت مجله ˈاشپیگلˈ شناخته شده ترین مجله آلمانی گزارشی با تیتر: «هزاران ایرانی در فیسبوک به مسی توهین کردند»، در این خصوص منتشر کرد.
در گزارش اشپیگل، توهین های این کاربران به این سوپراستار فوتبال، وقیحانه توصیف شد.
در گزارش اشپیگل همچنین به خبری از یکی از خبرگزاری داخلی در همین زمینه اشاره شد که این عمل را خجالت آور توصیف کرده بود.
نویسنده گزارش اشپیگل همچنین برخی از نظرات نوشته شده توسط کاربران ایرانی در صفحه مسی را برای خوانندگان ترجمه کرد.
این بخشی از این گزارش است: «مسی» در زبان فارسی یعنی
ˈساخته شده از فلز مسˈ مثل ظروف مسی و در زبان محاوره در ایران، این به نوعی یک توهین تلقی می شود.
البته در گزارش اشپیگل، نظرات کاربرانی که این اقدام را سرزنش کرده اند، نیز آمده است.
نشریات اسپوت و دی ولت و مجله فرانسوی لوپوئن نیز در گزارش هایی به این اقدام واکنش نشان دادند.
** سکانس دوم:
«اشکان دژآگه» در نیمه دوم بازی با آرژانتین، روی یک ضدحمله به خوبی از «زابالتا» رد شد ولی «میلوراد مازیچ» داور صربستانی این دیدار در حالی که فاصله زیادی با این صحنه نداشت، خطایی روی دژآگه نگرفت و حتی کرنر به سود ایران اعلام نکرد تا شائبه هایی در باره علت این تصمیم به وجود بیاید.
«کارلوس کی روش» نیز پس از بازی، این داور را از انتقاد خود بی نصیب نگذاشت اما فحاشی نکرد و فقط گفت که مازیچ به اندازه مسی در سرنوشت این بازی نقش بازی کرد.
با این حال اتفاقی که قابل پیش بینی بود، اعتراض ایرانی ها در سایت ها و صفحات اجتماعی مختلف به داور صربستانی بود اما جریان مثل دفعات گذشته از این فراتر رفت.
برخی شهروندان پس از شکست ایران مقابل آرژانتین در رقابت های جام جهانی 2014 فوتبال در برزیل به صفحه شخصی داور صربستانی مسابقه و «لیونل مسی» حمله کرده و متاسفانه از کامنت های توهین آمیزی نسبت به آنان استفاده کردند!
داور این دیدار نیز که پنالتی به نفع ایران را نیز نادیده گرفت، از این حملات در امان نماند و با حملات همه جانبه کاربران ایرانی در صفحه فیسبوک خود روبرو شد.
با رجوع به صفحه منسوب به داور صربستانی، تقریبا هیچ جای انتقادی به صورت منطقی به خطای احتمالی این داور مطرح نشده و بیشتر انتقادات به زبان فارسی و یا انگلیسی، فحاشی علیه اعضای خانواده اوست!
همچنین تصاویر مستهجنی در صفحه این داور به اشتراک گذاشته شد و صفحه ای نیز با عنوان زشت علیه نوامیس این داور ایجاد شد که این صفحات نیز با استقبال برخی کاربران مواجه شد!!
با نگاه به کامنت های برخی شهروندان به «میلوراد مازیچ» صربستانی داور این مسابقه، نظیر اینکه ˈچند گرفتی تا پنالتی رو نگیری؟ ... نه، خدایی این چه کاریه با تیم آرژانتین هم تیمی شده بودی ... حتما خوشت میاد بیان آنجا جوابت رو بدن؟ نه، خوشت میاد؟ بدبخت، بی خبری تا یه ساعت دیگه اینجا موجی از ایرانی ها حضور خواهند پیدا کرد ... من جای تو بودم، به یکی می گفتم صفحه ام رو ببندید چرا که سونامی ایرانی داره میادˈ، بیانگر موج حملات برخی شهروندان ایرانی به این داور است!
این ها فقط جزیی از جملاتی علیه داور صربستانی بود که می توان نوشت!
فرهنگ توهین به داور در موارد مشابهی نیز در بازی تیم های فوتبال داخل کشور نیز اتفاق افتاده است که افرادی که در ورزشگاه ها حضور می یابند، شاهد عینی این وقایع هستند.
با این تفاوت که افرادی که در ورزشگاه های فوتبال، داوران را از الفاظ رکیک خود بی نصیب نمی گذارند، از قشر بی سواد و یا کم سواد (افراد لمپن) جامعه اند اما جای تاسف اینکه، کسانی که وارد صفحه های شخصی و اجتماعی از جمله فیسبوک و توئیتر افراد می شوند و با زبان های فارسی و انگلیسی، شخص موردنظر را مورد توهین و فحاشی قرار می دهند، به اصطلاح جزو افراد باسواد و قشر تحصیل کرده اند که به خوبی به زبان انگلیسی آشنایی دارند تا آن حد که قادرند کلمات زشت و مستهجن را هم به انگلیسی بنویسند!!
با این حساب باید گفت که پدیده «لمپنیسم» نیز وارد دنیای مجازی و فضای سایبری هم شده است!
برخی افراد در ورزشگاه ها به بهانه آنچه اعتراض به داوران مسابقات داخلی یا ضعف بازیکنان فوتبال، با الفاظی رکیک به داور مسابقه یا بازیکنان توهین می کنند که باید گفت این اخلاق نادرست و غیرحرفه ای نیز به مسابقه های دیگر رشته ها نظیر والیبال و بسکتبال هم سرایت کرده است.
با رجوع به منابع غنی فرهنگ ایرانی و اسلامی که مایه فخر و مباهات همه ماست، می توان به دستورات دینی و تاکید بزرگان دین به حفظ احترام و منزلت افراد و خانواده آنها و حفظ آبروی شهروندان رسید.
در فرهنگ اسلامی و ایرانی ما، توهین به دیگران جایگاهی ندارد و بزرگان دینی نیز به شدت مردم را از این اخلاق زشت و نازیبا منع کرده اند.
«علیرضا حقیقی» دروازه بان تیم ملی فوتبال ایران نیز توهین به داور صربستانی و همچنین «لیونل مسی» را کاری بسیار زشت و نادرست خواند و گفت: ناسزا و توهین در فرهنگ غنی ایرانی جایی ندارد.
وی نوشت: بازیکنان آرژانتین حریف ما بودند و مثل ما به وظایف خود عمل کردند، ما نیز تلاشمان را کردیم.
به راستی باید از خود پرسید که چه اتفاقی افتاده است که پس از یک بازی فوتبال که در بعد بین المللی برگزار می شود، اینگونه فرهنگ توهین به دیگران در میان ما ایرانیان گسترش یافته است؟
بسیاری از کارشناسان اجتماعی بر این عقیده اند که فارغ از اشتباه داور صربستانی، پس از اعتراض به جای بازیکنان و «کارلوس کی روش» به عملکرد داور، بهتر بود کاربران ایرانی فیسبوک نیز به شیوه بهتری اعتراض خود را بیان می کردند.
ورزشی (5). ** 547 ** 1589
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]