واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ تير ۱۳۹۳ (۹:۰ق.ظ)
آفرينش: "ديپلماسي از راه دور" اوباما در منطقه
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه آفرينش چنين نوشت:
سرشت خاورميانه بر ناامني و حوادث ريز و درشت سياسي، نظامي، عقيدتي و مذهبي، بنا شده و همواره اختلافات دروني و مداخلات خارجي نمكي بر زخمهاي اين منطقه بودهاست. زماني دولت جورج بوش نو محافظه کار که به تندروي و نظامي گري شهره بود، با بهانهاي همچون مبارزه با تروريست و تسليحات كشتارجمعي به خاورميانه يورش آورد و با حضور نظامي خود در عراق و افغانستان موجب هياهو در منطقه شد وحتي در ظاهر چنگ و دندان به ايران نيز نشان ميداد.
اما با روي كار آمدن دولت دموكرات باراك اوباما ماجراجوييها و گانگستر بازيهاي آمريكايي پايان يافت و خروج نيروهاي نظامي از خاورميانه شعار انتخاباتي اوباما گرديد. اما اين خروج نيروها به معني دست كشيدن آمريكا از خاورميانه نبود، بلكه اين بار كاخ سفيد سياست "ديپلماسي از راه دور" را پيش گرفت. سياستي كه آمريكا را از زير بارهزينههاي نظامي عراق و افغانستان(750 ميليارد دلار) نجات داد و درعوض بار هزينهها را بردوش كشورهاي منطقه گذاشت.
درطي اين سالها كه اوباما سكاندار دولت آمريكا بوده، تحولات بسياري در منطقه خاورميانه رخ داده است. شروع انقلابهاي عربي يكي پس از ديگري خاورميانه را درنورديد، اما شاهد نگاه از راه دور آمريكا براين تحولات بوديم. به نحوي كه حتي آمريكاييها در قضيه دخالت نظامي در ليبي نيز فرانسه را جلو انداختند و خود نقش پشتيبان را بازي كردند. در ادامه تحولات، نقشه بازي در سوريه به اجرا درآمد و آمريكا بدون هيچ هزينه خاصي با خط و نشان كشيدنهاي واهي حتي به بهانه استفاده از سلاحهاي شيميايي زحمت لشگركشي نظامي به خود ندادند و با ديپلماسي از راه دور خود زرادخانههاي شيميايي سوريه را خلع سلاح كردند. ضمن اينكه با اين نحوه بازي خود روسيه و ايران به عنوان متحدان سوريه هزينههايي را متحمل شدهاند و خود با سياستي خنثي و از راه دور حتي مخالفان را حمايت جدي نكرد!
اما اين بار قرعه به نام عراق افتاده و بازهم مشاهده ميكنيم كه آمريكا چگونه خود را از معركه كنار كشيده و با سياست خاص اوباما هزينهها را بردوش دولت عراق و حتي ايران گذاشته است. درحال حاضر آمريكا در عراق منافع استراتژيكي ندارد و ضرورتي نيز نمي بيند كه حضور نظامي دراين درگيريها داشته باشد.
از طرفي تهديد داعش درعراق فرصتي است براي آمريكاييها تا نزد افكارعمومي حضور نظامي خود در اين كشور را توجيه كنند و مدعي شوند كه تا زمان حضور آنها خبري از اين تحولات تروريستي نبوده و اين حوادث ناشي از بي كفايتي دولت مالكي بوده است.
وجه ديگر ديپلماسي از راه دور اوباما، تحميل فشارهاي سياسي و هزينهها برايران ميباشد. ايران همواره خواستار خروج نظاميان آمريكايي از منطقه به ويژه عراق و افغانستان بوده است. حال كه عراق خالي از نيروهاي آمريكايي است، ايران به عنوان حامي دولت مالكي و متحد عراق به سبب حفظ امنيت استراتژيك خود و حفظ انسجام دولت اين كشور درمقابل تروريستها و نقش عراق به عنوان پشتيبان جبهه سوريه، مجبور به حمايت همه جانبه از دولت بغداد ميباشد و هرگونه حمايتي منوط به هزينه ميباشد. ضمن اينكه تحولات عراق برخلاف سوريه رنگ و لعاب فرقهاي و مذهبي نيز به خود گرفته است و دولت شيعي عراق و ايران را در مقابل ديگر كشورهاي عربي قرار ميدهد.
لذا ميتوان از قصد و نيت امريكا درعدم همراهي و همياري دولت عراق درمقابل تروريست اين نتيجه را گرفت كه دولت اوباما با سياست ديپلماسي از راه دور خود، ضمن دوري جستن از معركه تحولات خاورميانه درصدد رسيدن به خواستههاي خود از طريق استفاده از گزينههايي همچون سوريه و داعش ميباشد.
نويسنده: حميدرضا عسگري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]