واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ (۱۲:۱۱ب.ظ)
نماينده مردم کاشمر در مجلس؛ در فاز نخست هدفمندي يارانه ها، به کشور ضرباتي کاري وارد شد گروه اجتماعي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، تا قبل از شروع فاز دوم هدفمندي يارانه ها که در دولت يازدهم کليد خورد، کمتر کسي پيدا مي شد که در مورد بايد ها و نبايد هاي مرحله اول هدفمندي يارانه ها يا همان فاز نخست سخن بگويد.
درست يا غلط، به هر حال فاز اول هدفمندي آغاز شد البته بدون داشتن هيچ برنامه مدون و بدون اين که مشخص شود اگر قرار است همه 70 ميليون ايراني يارانه بگيرند، ديگر هدفمندي يارانه براي چه!
بدون اينکه معلوم باشد پول 7 برابر شده بنزين مصرفي در داخل بايد در کجا هزينه شود؟ در بخش بهداشت و سلامت يا در پرداخت نقدي به 70 ميليون ايراني!
اما به يکباره بعد از کليد خوردن فاز دوم هدفمندي همه به ياد اين افتادند که در فاز اول، تکليف قانوني چه بوده و دولت قبل ...!
براي پي بردن به بايد ها و نبايد هاي فاز اول يارانه ها با دکتر محمد اسماعيل نيا نماينده مردم کاشمر در مجلس هم کلام شديم که ما حصل آن را در ذيل مي خوانيد.
*آقاي دکتر قبل از آغاز فاز دوم هدفمندي يارانه ها، نقاط ضعف اجراي فاز اول بيشتر به چشم کارشناسان و نمايندگان مجلس آمد که شايد دليلش دادن يک هشدار جدي به دولت جديد براي اجراي مناسب تر فاز دوم بود.
*آيا از نگاه شما دولت در اجراي فاز اول هدفمندي مشکل داشت؟
متاسفانه ما ضربات بسيار کاري در فاز نخست خورديم و البته مي خوريم زيرا نبود يک مديريت منسجم و عدم برنامه ريزي منطقه اي باعث اين شد که دولت توليد کننده را درک نکند.
همين نبود درک متقابل باعث شد تا دخل و خرج توليد کننده با هم نخواند و وقتي سود توليد به ضرر تبديل شود، امنيت سرمايه گذاري و توليد کاهش يابد و ريسک کار نيز بالا رود به جاي حرکت نقدينگي به سوي توليد، سرمايه ها به سمت دلالي مي رود.
*به نظر شما مشکلات تورم و گراني در فاز اول به دلال پروري سيستم ربط داشته است؟
صد در صد.
مطمئنا نظام واسطه گري و دلالي يکي از مهمترين عوامل اصلي ايجاد تورم و بدبختي اين مملکت است .
وقتي کسي مي بيند که تنها با چند خط تلفن و موبايل و دلالي براي جابجايي يک محصول، مي تواند ميليون ها پول به جيب بزند، ديگر به دنبال توليد نمي رود.
*فاز اول تمام شد و حال در ابتداي فاز دوم هستيم. آيا براي تکرار نشدن اشتباهات قبلي فکري کرده ايد؟
دولت جديد به ما قول داده است که شاهد اتفاقات قبل نباشيم.
مجلس نيز در اين راه به دولت کمک خواهد کرد. ما پيشنهاد داده ايم تا يک کار گروه مشترک بين دولت و مجلس بر اجراي صحيح برنامه هاي فاز دوم نظارت کند.
خوشبختانه کشور ما از حيث افراد مجرب و نظريه پرداز کمبودي ندارد و اينان حاضرند بدون هيچ چشمداشتي به دولت کمک کنند.
از نگاه ما نظريه پردازي بدون عمل به درد مملکت ما نمي خورد.
نظريه پردازي بايد با يک عمل توام باشد.
*آيا دولت با تشکيل کار گروه موافقت کرده است؟
فکر نمي کنم مشکلي باشد زيرا اين کار گروه مي تواند کمک شاياني به دولت کرده و دولت را در انتخاب مديران شايسته راهنمايي کند. فکر مي کنم اولين قدم براي موفق شدن يک برنامه، انتخاب مديراني شايسته براي اجراي برنامه ها است.
از نظر بنده، مدير شايسته به شخصي مي گويند که که در مورد کاري که مي خواهد انجام دهد هم سررشته داشته باشد و هم تخصص.
مردم بايد نتيجه کار يک مدير را ببينند.
*يکي از مشکلات فاز اول هدفمندي يارانه ها، تزريق نشدن بودجه مناسب به بخش توليد بود. آيا براي فاز دوم اين مشکل حل شده است؟
ما با معاون راهبردي رياست جمهور صحبت کرده ايم و ايشان به ما قول داده است که بيش از 10 هزار ميليارد تومان براي توليد اختصاص يابد.
البته از نظر ما کف اين بودجه، 10 هزار ميليارد است و اولويت در اين بخش نيز کشاورزي است.
به هيچ عنوان در فاز دوم نبايد توليد آسيب ببيند. با توجه به گراني حامل هاي انرژي توليد به خصوص در بخش کشاورزي بايد امنيت داشته باشد.
اگر سود توليد کاهش يابد، سيستم دلالي در کشور رونق پيدا خواهد کرد.
*اولويت بخش کشاورزي در فاز دوم هدفمندي چيست؟
مهمترين اولويت هاي بخش کشاورزي، بحث آب و خاک است.
در حوزه آب بايد يک پکيج براي نجات آب تهيه شود و به صورت پايلوت اين کار را مي توان در يکي از دشت هاي کشور مانند دشت خراسان انجام داد.
اما در حوزه خاک نيز با توجه به مشکل وجود نيترات در خاک کشور که حاصل مصرف بيش از حد کودهاي شيميايي است؛ بايد با تدوين برنامه اي جامع به سوي توليد محصولات سالم و ارگانيک پيش برويم.
مطمئنا با توليد محصولات ارگانيک به جز اينکه صادرات افزايش مي يابد سلامت جامعه نيز تضمين خواهد شد.
*يکي از مشکلات فعلي بخش کشاورزي، اقتصادي نبودن اين فعاليت است. آيا کشاورزان براي کاشت نوين هزينه مي کنند؟
من هم قبول دارم که کشاورزي در کشور ما کاري دشوار است که سود کمي دارد اما بر اين عقيده هستم که اگر مديريت خوبي بر سر کار باشد؛ اين فعاليت نيز اقتصادي خواهد شد.
با يک مديريت جامع مي توانيم هم در مصرف آب و هم در ارتقاي بهره وري حرکتي رو به جلو داشته براي حاصل خيزي خاک فکري تازه ارائه دهيم.
* آيا مجلس برنامه اي براي ارائه به دولت دارد؟
ما براي هر کدام از اولويت ها يک نقشه تهيه کرده ايم و آنها را به دولت نيز پيشنهاد کرديم. نقشه ما با عنوان مديريت در خاک و اصلاح خاک جزو الحاقيات مصوب کميسيون کشاورزي شده است و معاون رييس جمهور نيز به ما اين قول را داده است تا در عملي شدن اين برنامه ما را ياري کند.
*لطفا کمي در مورد اين نقشه بيشتر توضيح بفرماييد؟
در مرحله اول و به شکل پايلوت مبلغي در حدود 300 ميليارد تومان را به صورت وام به کشاورزان خواهيم داد تا براي اصلاح خاک و وارد کردن مواد آلي و ورمي کمپوست به خاک استفاده کنند.
با اين اتفاق بيش از 70 درصد از کل مصرف کود شيميايي کشور حذف خواهد شد.
البته در ادامه به حوزه مکانيزاسيون و بحث حاشيه بازار يا همان واسطه گري نيز ورود مي کنيم.
از موارد مهم ديگر در نقشه راهبردي ما، بحث زيرساخت، صادرات و توسعه توليدات داخلي است.
ما قدرت اين را داريم که در داخل کشور تمام توليدات کشاورزي خود را انجام دهيم و نياز به واردات خود را به صفر برسانيم.
البته تنها شرط اين است که مديراني شايسته در راس امور قرار گيرند.
گفتگو از محمد علي رفيعي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]