واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
اختلافات ماهوی و مهم ایران و 1+5 فعلا داخل پرانتز
«ما شروع کردیم به نوشتن متن؛ با این ویژگی که موارد اختلافی در پرانتز گذاشته میشود و آرام آرام به سمت رفع و حل اختلاف نظرها میرویم.»
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، پنجمین دور مذاکرات هسته ای برای رسیدن به توافق جامع، دیروز پایان یافت. مهم ترین خبری که در این دور از مذاکرات منتشر شد این بود که با وجود اختلافات عمیق طرفین، نگارش پیش نویس این توافق نامه، آغاز شد. به نوشته سایت دویچه وله (DeutscheWelle) با پایان یافتن دور پنجم مذاکرات وین، یک دیپلمات ایرانی از وجود اختلاف "ماهوی" بر سر تعریف غنیسازی خبر داد و دیپلماتی غربی شمار سانتریفوژها را از اختلافات "مهم" نامید.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات غربی گفت که از طرف ایران "در هیچ موضوع حرکتی" دیده نشد با این حال فضای گفتوگو "سازنده" بود.
این دیپلمات میگوید، از "اختلاف نظرهای مهم" با ایران شمار سانتریفوژهای غنیسازی است. دولت ایران اعلام کرده که اورانیوم را تنها بین ۵ تا ۲۰ درصد غنی میکند تا برای اهداف مسالمتآمیزی مانند تولید انرژی و کاربردهای پزشکی از آن استفاده کند.
برای تولید بمب اتمی باید اورانیوم را تا ۹۰ درصد غنی ساخت. آمریکا و متحدانش که به ماهیت برنامه اتمی ایران مشکوک هستند، از جمهوری اسلامی میخواهند که شمار سانتریفوژها را تا حد قابلتوجهی پایین بیاورد. ایران این درخواست را رد میکند.
خبرگزاری فرانسه همچنین مینویسد، مورد دیگر اختلاف میان دو طرف مذاکرهکننده برنامه زمانی برای از میان برداشتن اقدامات تنبیهی پس از توافق نهایی احتمالی است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز پیش از این از وجود اختلافنظرهای فراوان بین دو طرف خبر داده بود.
یک عضو تیم مذاکرهکنندهی هستهای که نخواست نامش فاش شود، روز جمعه (۳۰ خرداد) به خبرگزاری ایرنا گفت: «اختلافنظرها وجود دارد، اما در حال مذاکره بر روی نگارش متن برنامه اقدام مشترک هستیم و اصلا بنبست مطرح نیست.» او علت فشرده بودن مذاکرات را "جدی بودن آن و علاقه دو طرف به پیشرفت" برشمرد.
وی همچنین افزود: «مذاکرات به دلیل سختی و فشردگی، کند اما رو به جلو پیش میرود.»
"اختلافات ماهوی بر سر تعریف غنیسازی"
یک دیپلمات دیگر ایرانی نیز اختلافات بین ایران و طرف دیگر را "ماهوی" و "اساسی" نامید و گفت، یکی از مهمترین اختلافنظرهای "ماهوی" "تعریف برنامه غنیسازی" طبق توافق اولیه ژنو است.
او میگوید، این اختلافات "ماهوی" و "اساسی" با گذشت پنج دور مذاکره رسمی و رایزنیهای دوجانبه و چندجانبه هنوز در جای خود باقی است.
این دیپلمات ایرانی تصریح کرد: «ما شروع کردیم به نوشتن متن؛ با این ویژگی که موارد اختلافی در پرانتز گذاشته میشود و آرام آرام به سمت رفع و حل اختلاف نظرها میرویم.»
سانتریفیوژهایی که غرب را نگران کرده است
یک دیپلمات ارشد ایرانی نیز به ایسنا گفته است که علت کند پیش رفتن نگارش توافق "وجود اختلافنظرها" است. او هدف دو طرف را "حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات هستهای، احقاق حقوق ایران و رفع نگرانیهای بینالمللی" نامید. او نیز برخی اختلافها را "ماهوی" نامید و گفت، روند مذاکرات نه تنها کند بلکه "محتاطانه" و "شکننده" پیش میرود. به گفته او، دو طرف امیدوارند که اختلافات را تا پایان تیرماه از میان بردارند.
یکی از دیگر اعضای ارشد تیم مذاکرهکنندهی هستهای ایران که نامش ذکر نشد به خبرگزاری ایرنا گفت که روز جمعه (۳۰ خرداد) پنجمین و آخرین دور مذاکرات وین است. او گفت، دور بعدی مذاکرات از دوم ژوئیه (۱۱ تیر) آغاز میشود.
محل برگزاری مذاکرات هسته ای وین
ایران و گروه ۱+۵ نگارش متن توافق نهایی با عنوان "برنامه اقدام مشترک" را از روز چهارشنبه (۲۸ خرداد) آغاز کردهاند. مهلت نهایی رسیدن به توافق جامع ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیر) به پایان میرسد.
قرار است توافق با ایران به گونهای تنظیم شود که در عین حالی که دست ایران را برای استفاده از انرژی اتمی برای مقاصد صلحآمیز باز میگذارد، از رسیدن این کشور به بمب اتمی جلوگیری شود. ایران همواره انکار کرده است که برنامه هستهای کشور اهداف تسلیحاتی دارد. 444
۳۱/۰۳/۱۳۹۳ - ۰۷:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]