واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
تیتر مشترک رسانه های فارسی زبان غرب از سخنان رئیس جمهور/ واکنش عربستان به هشدار روحانی
دکتر روحانی: «در زمینه عتبات مقدسه، کربلای عزیز، نجف عزیز، کاظمین عزیز و سامرای عزیز به همه ابرقدرت ها و مزدورانشان و آدم کشان و تروریست ها اعلام می کنیم ملت بزرگ ایران برای حراست از عظمت عتبات مقدسه از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.»
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، سخنان حجت الاسلام و المسلمین روحانی در دفاع از حرم امامان(علیهم السلام) و هشدار به ابرقدرت ها و مزدورانشان که در خرم آباد بیان شد، بازتاب زیادی در رسانه های غربی داشت. رسانه های فارسی زبان دولت های غربی نیز این سخنان را با تیتری مشابه منعکس کردند: "روحانی: ایران برای حراست از عتبات عالیات از هیچ کوششی دریغ نمیکند" بی بی سی فارسی (BBCpersian) نوشت: حسن روحانی، رئیس جمهور ایران که برای دیدار رسمی از استان لرستان وارد خرم آباد شده است از آمادگی ایران برای حفاظت از شهرهای مذهبی عراق در برابر تهاجم نیروهای شورشی خبر داده است.
آقای روحانی گفته "در زمینه عتبات مقدسه، کربلای عزیز، نجف عزیز، کاظمین عزیز و سامرای عزیز به همه ابرقدرت ها و مزدورانشان و آدم کشان و تروریست ها اعلام می کنیم ملت بزرگ ایران برای حراست از عظمت عتبات مقدسه از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد."
این شهرها مدفن امامان شیعه است و در سال های اخیر همواره از مقاصد اصلی زائران ایرانی بوده است. پیشتر گزارشها حاکی از آن بود که قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران برای مشورت با نیروهای دولت عراق، در بغداد حضور داشته است.
پیشرویهای خشونتآمیز داعش (دولت اسلامی عراق و شام) در عراق نگرانی بینالمللی را برانگیخته و بعضی مقامهای غربی خواهان گفتوگو یا همکاری با ایران برای پیدا شدن راه حلی برای مقابله با این بحران شدهاند.
آقای روحانی، اوایل هفته جاری گفته بود "هرگاه آمریکا علیه داعش اقدامی کرد، میشود درباره همکاری با این کشور فکر کرد."
دو روز پس از گفته های رئیس جمهور ایران، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که "اگر ایرانیها بتوانند به پایان خشونت و بازگرداندن اعتماد به دولت عراق کمک کنند، آمریکا آماده مذاکره با آنها خواهد بود."
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که برای دور پنجم مذاکرات جامع اتمی با گروه ۱+۵ در وین به سر می برد، طرح موضوع عراق در نشست سهجانبه با آمریکا و اتحادیه اروپا در وین را تایید کرده و گفته "با توجه به وخامت اوضاع عراق طبیعی است که حتی در جلسه با خانم اشتون و در جلسه سه جانبه اشاراتی به وحشیگریهای داعش در عراق بشود."
ایران در زمان حمله نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا به حکومت صدام حسین در عراق، همکاری هایی با این کشور داشت و برای نخستین بار پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷هم سفرای دو کشور در بغداد به صورت دوجانبه و رسمی درباره اوضاع عراق چند دور با هم مذاکره کردند. رادیو فردا (radiofarda) نیز نوشته است: در پی پیشرویهای اخیر گروه سنیمذهب داعش در عراق، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز چهارشنبه ۲۸ خرداد هشدار داد که ایران برای حفاظت از اماکن مقدس شیعیان در عراق «از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.»
حسن روحانی که در لرستان سخن میگفت با اشاره به آرامگاههای امامان شیعه در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا نسبت به امنیت این اماکن خطاب به کسانی که وی از آنان با عنوان «ابرقدرتها، مزدوران، آدمکشان و تروریستها» یاد کرد هشدار داد.
وی در این باره اعلام کرد که ایران «برای حراست از عظمت عتبات مقدسه از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.»
رئیس جمهوری ایران در ادامه با بیان این که «مردم ایران اعلام آمادگی کرده که از حرم ائمه اطهار در عراق دفاع میکنند و تروریستها را سر جای خود مینشانند»، گفت: «در طومارهای فراوان مردم برای دفاع از حرم مطهر ائمه اطهار اعلام آمادگی کردهاند.»
پیشتر وزارت خارجه ایران گفته بود که با هرگونه دخالت نظامی خارجی در عراق مخالف است.
در همین حال اما حسن روحانی پیش از این طی هفته جاری اعلام کرده بود که اگر عراق از ایران کمک بخواهد٬ ایران «در چارچوب قوانین بینالمللی» آماده ارائه کمک است.
گروه تندروی سنیمذهب موسوم به دولت اسلامی عراق و شام یا همان «داعش»، با پیشرویهای جدیدی که در عراق داشته موجبات نگرانی غرب و ایران را فراهم آورده و در روزهای اخیر خبرهایی در ارتباط با احتمال انجام گفتوگو میان ایران و غرب درخصوص نحوه رویارویی با این خطر منتشر شده است.
در حالی که ایران از حامیان حکومت عراق به شمار میرود٬ عربستان و قطر حکومت نوری المالکی را در ایجاد بحران در عراق مقصر دانسته و این تنش را ناشی از «فرقهگرایی» حکومت شیعه عراق میدانند. دویچه وله (DeutscheWelle) سخنان رئیس جمهور را این طور پوشش داد:
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز چهارشنبه (۲۸ خرداد / ۱۸ ژوئن) در سخنرانی خود در لرستان که از تلویزیون ایران پخش میشد، به "همه ابرقدرتها، مزدوران، آدمکشان و تروریستها" هشدار داد که "ملت ایران" همه تلاش خود را برای محافظت از اماکن مقدس شیعیان در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا خواهد کرد.
رئیس جمهور ایران شنبه گذشته (۲۴ خرداد / ۱۴ ژوئن) در نشستی مطبوعاتی تاکید کرده بود که هر گونه اقدام ایران در عراق در چارچوب مقررات و تصمیمات بینالمللی خواهد بود. او در عین حال گفته بود که اگر دولت عراق از ایران برای مبارزه با تروریسم درخواست کمک کند ممکن است ایران این کمک را بکند.
حسن روحانی که روز چهارشنبه در ورزشگاه تختی شهرستان خرم آباد سخنرانی میکرد، گفت که "طومارهای فراوان نوشتهاند" مبنی بر این که آمادهاند تا برای دفاع از حرمهای امامان شیعه به عراق بروند و "تروریستها را به جای خود بنشانند".
"کوششها" شروع شده است
روز گذشته این خبر منتشر شد که نهادی موسوم به "ستاد مردمی دفاع از حریم تشیع" در ایران مشغول نامنویسی "افراد داوطلب" برای اعزام به عراق است. به نوشته سایت "تابناک"، این نهاد در سکوت فعالیت خود را آغاز کرده و با این حال تا کنون موفق به جلب و ثبت نام ۵هزار داوطلب برای رفتن به عراق برای "مقابله با تکفیریها" شده است. منظور از تکفیریها گروه "داعش" است.
خبرها حاکی از آناند که فعالیت برای کمک به دولت عراق نه تنها در سطح نیروی داوطلب برای اعزام به این کشور بلکه در سطح کمکهای نظامی در جریان است. به گزارش رسانههای جهان نیروهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در حال کمک مشورتی و عملیاتی به دولت عراق هستند.
از جمله "ساندی تایمز" گزارش داد که قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران، به همراه ۶۷ مشاور ارشد نظامی ایران به عراق سفر کرده و فرماندهی عملیاتی نیروهای عراقی را بر عهده گرفته است. یک مقام عراقی نیز ارسال تجهیزات نظامی از سوی ایران را تایید کرده است.
همچنین هفته گذشته آیتالله علی سیستانی شیعیان را دعوت به برداشتن اسلحه برای مبارزه با پیکارجویان افراطی کرد. سخنگوی این برترین مرجع تقلید شیعیان عراق خطاب به زایران شیعه در کربلا گفت که شهروندانی که قادر به حمل اسلحه هستند "وظیفه دارند برای دفاع از کشور و مردم و اماکن مقدس خود به نیروهای امنیتی بپیوندند"
گروه سنی افراطی "دولت اسلامی عراق و شام" با نام مخفف "داعش" هفته گذشته با عملیات تهاجمی خود موصل، نینوا و بخشهایی هم مرز با این مناطق را اشغال کرد. این گروه شیعیان را "گمراه از راه اسلام" میداند و تهدید کرده که حرمهای امامان شیعیان در سامره، کربلا و نجف را ویران خواهد کرد.
واکنش عربستان سعودی به سخنان روحانی
سخنان روحانی بلافاصله واکنش عربستان سعودی را برانگیخت. وزیر امور خارجه عربستان، سعود الفیصل، نسبت به دخالت خارجی در کشمکش عراق هشدار داد و گفت که عربستان سعودی هر گونه دخالت در اوضاع عراق را رد میکند. او گفت که مطالبات به حق مردم عراق و آرزوی آنان برای وحدت ملی باید برآورده شود.
وزیر امور خارجه عربستان که در حاشیه دیدار خود با نمایندگان کشورهای اسلامی در جده با خبرنگاران سخن میگفت افزود که کشمکش عراق ممکن است منجر به جنگ داخلی شود و پیامدهای چنین جنگی برای منطقه روشن نیست. رادیو فرانسه (RFI) نیز نوشت:
روحانی مدعی شد که مردم ایران تومارهای فراوان نوشته و اعلام آمادگی کردهاند که بروند و از مقبره امامان شیعه در عراق محافظت کنند.
این درحالی است که امروز نوری مالکی، نخست وزیر عراق نیز مدعی شد که پس از شکست نیروهای ارتش در برابر پیکارجویان دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در شمال این کشور، دولت وی ابتکار عمل را بار دیگر در دست گرفته است.
مالکی این سخنان را پس از آن اعلام کرد که رسانهها از پیروزی نیروهای دولت عراق در مناطقی از این کشور خبر دادند.
این مناطق پیشتر روز دوشنبه به تصرف پیکارجویان داعش درآمده بود.
همچنین شب گذشته، دولت عراق با انتشار بیانیهای اعلام کرد که به دنبال ناکامی ارتش این کشور در توقف نیروهای داعش، چهار فرمانده ارتش عراق از کار برکنار شدند.
برکناری فرماندهان ارشد ارتش عراق درحالی است که این ارتش با بحرانهای مختلفی از جمله عدم هویت یکپارچه روبهروست.
همچنین سعود الفیصل- وزیر امورخارجه عربستان، امروز بار دیگر نسبت به جنگ داخلی در عراق هشدار داد؛ وی گفت که وقوع چنین جنگی می تواند امنیت و ثبات تمام منطقه خاورمیانه را بر هم بزند. 444
۲۹/۰۳/۱۳۹۳ - ۰۷:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]